km/óra
  2024.04.18., csütörtök  •  Andrea, Ilma napja
30 éve szabadon: installáció emlékeztet a sorsfordító eseményekre

30 éve szabadon: installáció emlékeztet a sorsfordító eseményekre

Köztéri installációt állítottak fel a rendszerváltozás 30. évfordulója alkalmából a Március 15. téren. Az oszlop négy oldalán rövid szövegek, szemléletes fotók emlékeztetnek a sorsfordító országos és szombathelyi eseményekre.

 

30 évvel ezelőtt vér nélküli forradalom ment végbe Magyarországon, megdőlt a Kádár-rendszer, megtartották az első szabad választást és megalakultak az önkormányzatok. Szombathely is forrongott: letakarták a mai sportház előtt álló Lenin-szobrot, és több száz fős tömeg gyűlt össze a Fő téri tüntetésen.


Kovács Jenő, az Éhen Gyula Kör egykori elnökhelyettese elmondta, volt egy iszonyú boldogság a szabadság miatt, ami az előző éveket nem jellemezte. Azt emelte ki a maiaknak, hogy jókedvűen, szabadon élni egy csodálatos dolog, bárhol a világon, Szombathelyen is. Nem a kor miatt, de tényleg a legszebb éveik voltak azok. Megélhettek olyat, amit előtte álmukban sem gondoltak.


Akkoriban írták, és nem olvasták a történelmet, tisztelet jár azoknak, akik tettek a változásért - mondta köszöntőjében dr. Nemény András polgármester. Horváth Soma úgy fogalmazott: a rendszerváltozás a velünk élő történelem. 


A "30 éve szabadon" Emlékbizottság támogatásával 18 városban állítanak emlékoszlopot, ami mindenhol egy kicsit másképp néz ki a helyi sajátosságokra tekintettel. Szombathely az első állomás.


Katona Attila történész hozzátette, ha valahogyan összeáll a leporellóban az országos kép, arra tudják felhívni a figyelmet, hogy a helyi váltásoknál milyen erők, milyen súllyal szerepeltek, mire helyeződött a hangsúly, mennyire volt fontos a szimbolikus politizálás.


Az emlékév célja felhívni a figyelmet az akkori események világpolitikai jelentőségére. A helyi televíziók minden városban dokumentálják az emlékév eseményeit, ahogy akkoriban is követték a sorsdöntő momentumokat.


Fotó: Nagy Jácint

Savaria Fórum 33. évfolyam 14. szám - 2024.04.12.
Savaria Fórum 33. évfolyam 14. szám - 2024.04.12.
Beszállsz? A Savaria Fórummal egy cabriót nyerhetsz!
tematikus oldalak
legolvasottabbak
Szombaton elstartol a Spartan, itt vannak a részletek
Április 13-án, szombaton Szombathelyre érkezik a Spartan, a világ egyik legnépszerűbb akadályfutó versenysorozata. Több ezer magyar és nemzetközi versenyzőt várnak a szervezők. Épülnek a látványos akadálypályák, melyek csak arra várnak, hogy szombat reggel nyolc órakor elstartoljanak a versenyzők. Szólunk előre, hogy több utcában is forgalomkorlátozás lesz.
Spártaiaktól pezsgett Szombathely – Íme a Spartan Race eredményei!
Szombaton Szombathelyre érkezett a világ egyik legnépszerűbb akadályfutó versenysorozata, a Spartan Race. Reggel 8 és este 6 óra között több ezer magyar és nemzetközi versenyző száll harcba öt kategóriában, és már rögtön az elsőnél van miért büszkének lennünk: a szombathelyi Kívés Bendegúz dobogóra állhatott.
Felnőtt háziorvosi rendelés Szombathely 2024: az összes rendelési idő egy helyen
A felnőtt háziorvosi rendelés biztosítása Szombathelyen 2024-ben is marad önkormányzati feladat. Néhány helyen változik a rendelési idő, cikkünkben az összes városi felnőtt háziorvosi rendelővel kapcsolatos fontos információt megtalálja.
Áprilisi nyárra téli zimankó: kifehéredett a Kőszegi-hegység csúcsa
Kifehéredett az Írottkő kedden délelőtt: az Astromet Facebook-oldal élő videóban jelentkezett be a Kőszegi-hegységből, jég- és hódara, illetve hó hullott a nulla fok körüli hőmérsékleten.
Szombathely Deák Ferenc utca 3. alatti gyermekorvosi rendelő - Dr. Gecse-Kálózi Patrícia rendelési idő
Dr. Gecse-Kálózi Patrícia gyermekorvos rendelési ideje 2024-ben március 1-től a Deák Ferenc utcai gyermekorvosi rendelőben, Szombathelyen.