km/óra
  2023.06.04., vasárnap  •  Bulcsú napja
30 éve szabadon: installáció emlékeztet a sorsfordító eseményekre

30 éve szabadon: installáció emlékeztet a sorsfordító eseményekre

Köztéri installációt állítottak fel a rendszerváltozás 30. évfordulója alkalmából a Március 15. téren. Az oszlop négy oldalán rövid szövegek, szemléletes fotók emlékeztetnek a sorsfordító országos és szombathelyi eseményekre.

 

30 évvel ezelőtt vér nélküli forradalom ment végbe Magyarországon, megdőlt a Kádár-rendszer, megtartották az első szabad választást és megalakultak az önkormányzatok. Szombathely is forrongott: letakarták a mai sportház előtt álló Lenin-szobrot, és több száz fős tömeg gyűlt össze a Fő téri tüntetésen.


Kovács Jenő, az Éhen Gyula Kör egykori elnökhelyettese elmondta, volt egy iszonyú boldogság a szabadság miatt, ami az előző éveket nem jellemezte. Azt emelte ki a maiaknak, hogy jókedvűen, szabadon élni egy csodálatos dolog, bárhol a világon, Szombathelyen is. Nem a kor miatt, de tényleg a legszebb éveik voltak azok. Megélhettek olyat, amit előtte álmukban sem gondoltak.


Akkoriban írták, és nem olvasták a történelmet, tisztelet jár azoknak, akik tettek a változásért - mondta köszöntőjében dr. Nemény András polgármester. Horváth Soma úgy fogalmazott: a rendszerváltozás a velünk élő történelem. 


A "30 éve szabadon" Emlékbizottság támogatásával 18 városban állítanak emlékoszlopot, ami mindenhol egy kicsit másképp néz ki a helyi sajátosságokra tekintettel. Szombathely az első állomás.


Katona Attila történész hozzátette, ha valahogyan összeáll a leporellóban az országos kép, arra tudják felhívni a figyelmet, hogy a helyi váltásoknál milyen erők, milyen súllyal szerepeltek, mire helyeződött a hangsúly, mennyire volt fontos a szimbolikus politizálás.


Az emlékév célja felhívni a figyelmet az akkori események világpolitikai jelentőségére. A helyi televíziók minden városban dokumentálják az emlékév eseményeit, ahogy akkoriban is követték a sorsdöntő momentumokat.


Fotó: Nagy Jácint

Savaria Fórum 32. évfolyam 20. szám - 2023.06.02
Savaria Fórum 32. évfolyam 20. szám - 2023.06.02
tematikus oldalak
legolvasottabbak
Dr. Perger Gyula atya visszatér Szombathelyre
A székesegyház plébánosa lesz. Több személyi változás is történt.
Megyei I. osztály: drámai végjáték után bajnok a Haladás, a Király SE az ezüstérmes, a harmadik helyet a Répcelak szerezte meg
A Szarvaskend és a Rábapaty is idegenbeli sikerrel zárta a szezont, a Vasvár, a Celldömölk, valamint a Szentgotthárd pedig hazai környezetben diadalmaskodott.
Megyei II. osztály, északi csoport: bajnok lett az Újperint, döntetlennel zárult a Lukácsháza-Gencsapáti rangadó, zsinórban harmadszor nyert a Kemenesalja
A Szeleste a mérkőzést keretbe foglalva győzte le a Bozsokot, de az Uraiújfalu, a Sé, valamint a Spari is hazai környezetben gyűjtötte be a három bajnoki pontot.
Megyei II. osztály, déli csoport: nyolcig jutott a Nádasd, ötöt rúgott a Telekes
A Vasszécseny kilenc emberrel is végigküzdötte a Rum elleni mérkőzést, a Rábatótfalu és Csákánydoroszló idegenben tudott nyerni. Az Őriszentpéter és a Szentpéterfa összecsapása is döntetlennel zárult.
Kosárlabda: az aranycsata ötödik mérkőzésén is hazai győzelem született, zsinórban negyedszer bajnok a Falco!
A szombathelyiek végig koncentráltan, magabiztosan, magas színvonalon kosárlabdázva 84-68-ra verték az Albát, így 2008, 2019, 2021 és 2022 után újabb bajnoki címet ünnepelhetnek.
legfrissebbek
Csapadékosabbá válik az időjárás a hét elején
Csapadékosabbá válik az időjárás a hét elején: többfelé kell esőre, záporra, zivatarra számítani, emellett élénk, olykor erős szél valószínű. A hét második fele szárazabbnak ígérkezik, csak elszórtan lehet zápor, zivatar, és a hőmérséklet csúcsértéke az átmeneti visszaesést követően a hét végére ismét megközelíti a 30 Celsius-fokot - derül ki az Országos Meteorológiai Szolgálat országos, középtávú előrejelzéséből, amelyet eljuttattak az MTI-hez.
Egygólos győzelmet aratott és lépéselőnybe került a Haladás VSE az NB III-as osztályozón
A szombathelyiek Ferencz Zoltán és Tóth Márton találataival 2-1-es idegenbeli sikert arattak Orosházán az osztályozó első találkozóján.
Elektromos zárlat okozhatott tüzet egy szombathelyi konyhában
A Március 15. térre riasztották a szombathelyi tűzoltókat és a mentőket, ahol egy második emeleti lakásból dőlt ki a füst. A házigazda nem volt otthon.
„Legyen közös a történelmi Magyarország, mert akkor a miénk is”
Megemlékezés a nemzeti összetartozás napján
Vádat emeltek a lánnyal szemben, aki felgyújtott egy seprűt egy szombathelyi szupermarketben
A Szombathelyi Járási Ügyészség most közveszélyokozás bűntette miatt emelt vádat a fiatalkorú lánnyal szemben, olvasható a Vas Vármegyei Főügyészség közleményében.