km/óra
  2022.10.05., szerda  •  Aurél napja
30 éve szabadon: installáció emlékeztet a sorsfordító eseményekre

30 éve szabadon: installáció emlékeztet a sorsfordító eseményekre

Köztéri installációt állítottak fel a rendszerváltozás 30. évfordulója alkalmából a Március 15. téren. Az oszlop négy oldalán rövid szövegek, szemléletes fotók emlékeztetnek a sorsfordító országos és szombathelyi eseményekre.

 

30 évvel ezelőtt vér nélküli forradalom ment végbe Magyarországon, megdőlt a Kádár-rendszer, megtartották az első szabad választást és megalakultak az önkormányzatok. Szombathely is forrongott: letakarták a mai sportház előtt álló Lenin-szobrot, és több száz fős tömeg gyűlt össze a Fő téri tüntetésen.


Kovács Jenő, az Éhen Gyula Kör egykori elnökhelyettese elmondta, volt egy iszonyú boldogság a szabadság miatt, ami az előző éveket nem jellemezte. Azt emelte ki a maiaknak, hogy jókedvűen, szabadon élni egy csodálatos dolog, bárhol a világon, Szombathelyen is. Nem a kor miatt, de tényleg a legszebb éveik voltak azok. Megélhettek olyat, amit előtte álmukban sem gondoltak.


Akkoriban írták, és nem olvasták a történelmet, tisztelet jár azoknak, akik tettek a változásért - mondta köszöntőjében dr. Nemény András polgármester. Horváth Soma úgy fogalmazott: a rendszerváltozás a velünk élő történelem. 


A "30 éve szabadon" Emlékbizottság támogatásával 18 városban állítanak emlékoszlopot, ami mindenhol egy kicsit másképp néz ki a helyi sajátosságokra tekintettel. Szombathely az első állomás.


Katona Attila történész hozzátette, ha valahogyan összeáll a leporellóban az országos kép, arra tudják felhívni a figyelmet, hogy a helyi váltásoknál milyen erők, milyen súllyal szerepeltek, mire helyeződött a hangsúly, mennyire volt fontos a szimbolikus politizálás.


Az emlékév célja felhívni a figyelmet az akkori események világpolitikai jelentőségére. A helyi televíziók minden városban dokumentálják az emlékév eseményeit, ahogy akkoriban is követték a sorsdöntő momentumokat.


Fotó: Nagy Jácint

Savaria Fórum 31. évfolyam 35.szám - 2022.09.30.
Savaria Fórum 31. évfolyam 35.szám - 2022.09.30.
tematikus oldalak
legolvasottabbak
legfrissebbek
Öt évet kapott az embercsempész
A Szombathelyi Járásbíróság ítélete jogerős, áll a Vas Megyei Főügyészség közleményében.
Vigyázzunk a Lapozóra!
A Városháza előtti könyvcserepont, a LAPOZÓ a Libri-Bookline Zrt. és a szombathelyi önkormányzat együttműködésében jött létre kora tavasszal. A könyvek újrahasznosítását elősegítő könyvpavilon hónapokon át remekül működött, egy ideje azonban megfogyatkozott kölcsönözhető, cserélhető könyveinek száma.
Balesetek megyeszerte
Négy, anyagi kárral végződött balesetnél helyszíneltek a Vas megyei rendőrök, írja a police.hu.
Körözöttek kerültek rács mögé
Beszédes volt a Rendőrség honlapjának körözési alportálján közzétett fotó, írja a police.hu.
A magyar pedagógusok fekete napja
1994 óta minden év október ötödikén ünnepli az UNESCO a pedagógusok világnapját.A dátum a hatalmas előrelépést jelentő 1966-os ILO/UNESCO ajánlás aláírásának állít emléket, amely a tanárok jogait és felelősségét határozta meg. Ma Magyarországon a pedagógusjogok napját sztrájk, polgári engedetlenség és fekete ruhás tiltakozások kísérik – Szombathelyen is több iskolánál demonstráltak.