km/óra
  2024.05.20., hétfő  •  Bernát, Felícia napja
Nyereményjáték: Nyerj egy cabriót!
26 éves rekord: 24,5 százalék volt az infláció decemberben

26 éves rekord: 24,5 százalék volt az infláció decemberben

24,5 százalék volt az infláció decemberben, ami több mint húszéves rekordot jelent, és a legmagasabb érték az Európai Unióban - írja a Telex.

A korábbi hónapokhoz hasonlóan az élelmiszerek (44,8 százalék) és a rezsi (55,5 százalék) drágult a legnagyobb mértékben, a havi drágulást a benzinárstop december eleji eltörlése is megdobta. Jó hír viszont, hogy valószínűleg ennél már nem nagyon lesz sokkal magasabb az infláció, ami az év közepétől várhatóan érdemben lassulni fog.

Az éves infláció 14,5 százalék lett – derül ki a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) havi gyorsjelentéséből. Ilyenre 1996 óta nem volt példa.Az infláció a világ nagy részén 2021 közepén indult be, és nagyon rövid időn belül Magyarországra is begyűrűzött. A legtöbb helyen, így az európai országok többségében tavaly nyáron vagy ősszel tetőzött, az eurózónában például október óta csökken, decemberben pedig már csak 9,2 százalék volt.

Az EU keleti felén egy sor okból a kezdetektől nagyobb volt a drágulás, mint Nyugaton, Magyarország pedig nyárig a régióban egészen jól állt. Júliusban és augusztusban aztán kilőttünk, őszre messze lehagytuk a visegrádi országokat, és mára Magyarországon a legmagasabb az infláció az egész Európai Unióban - a teljes cikk a Telexen olvasható.

címkék
Nyereményjáték: nyerj egy kabriót!
Savaria Fórum 33. évfolyam 19. szám - 2024.05.17.
Savaria Fórum 33. évfolyam 19. szám - 2024.05.17.
Beszállsz? A Savaria Fórummal egy cabriót nyerhetsz!
tematikus oldalak