km/óra
  2023.03.28., kedd  •  Gedeon, Johanna napja
1600 rendőri intézkedés volt szilveszterkor Bécsben

1600 rendőri intézkedés volt szilveszterkor Bécsben

Favoriten kerületében a zavargások mellett a vagyoni károk, a zaj, valamint a rakéták és petárdák illegális kilövése voltak a bécsi szilveszter éjszakai rendőri intézkedéseinek középpontjában. Volt, aki súlyosan sérült, többeket letartóztattak, olvasható az orf.at-n.

 

Mint írják, a bécsi állami ellenőrző központ jóval több mint 4000 segélyhívást kapott az év utolsó és első napján – jelentette pénteken a rendőrség. Ez csaknem 1600 intézkedést eredményezett. Favoritenben a zavargások súlyosak voltak: anyagi károk és rendőrök elleni támadások történtek a Reumannplatzon és annak környékén.


Randalírozókat vettek őrizetbe


A vandálok szemeteseket robbantottak fel petárdákkal, a darabjaikkal üzletek (köztük ékszerbolt, pékség és fagyizó) kirakatait próbálták betörni. Megrongáltak automatákat és padokat is Bécs bevándorlók által lakott belvárosi, Favoriten kerületében szilveszter éjjel. Több lakás ablakát tűzijátékokkal lőtték be. Egy karácsonyfát pedig benzinnel locsoltak le az oe24.at hírportál szerint. Amikor a rendőrök a helyszínre érkeztek, a portál szerint tűzijátékokkal lőttek rájuk az „Allahu Akbar"-t kiabáló migránsok.


A rendőrök elfogtak egy 16 és egy 21 éves szír fiatalt, akik elvezették őket egy lakáshoz, ahol további hét támadót vettek őrizetbe: 14 és 29 év közöttiek, ketten közülük osztrákok, kettő iraki, három szíriai bevándorló.


Nehammer és Pürstl ellenőrzéseket jelentett be


Karl Nehammer osztrák belügyminiszter az esetre reagálva azt mondta, hogy nincs helye a párhuzamos társadalmaknak Ausztriában. Mostantól az egyenruhás különleges egységek, de a civil ruhás nyomozók is főleg Favoritenben ellenőriznek – mondta Gerhard Pürstl, a bécsi rendőrség vezetője. Susanne Raab néppárti integrációs miniszter szerint a szilveszteri vandalizmus ismét megmutatta, hogy milyen veszélyeket rejtenek a párhuzamos társadalmak. Norbert Hofer, az Osztrák Szabadságpárt elnöke a randalírozó migránsok kitoloncolását javasolta, valamint, hogy a két osztrák elkövető pedig fizessen a helyreállításért.


Ugyanebben a körzetben és Floridsdorfban a cigarettaautomatákat rongáltak meg pirotechnikai eszközök. Simmeringben egy 25 éves fiatalember súlyos sérüléseket szenvedett, amikor egy petárda felrobbant a kezében.


Körülbelül 130 Covid-19 szabálysértés


Többen együtt ünnepeltek Brigittenau-ban. Amikor a rendőrök megpróbálták tisztázni az ügyet, négy ember ellenállt. Ideiglenesen letartóztatták őket. Az egész városban 44 esetben intézkedtek amiatt, mert megsértették a pirotechnikai törvény rendelkezéseit. Bizonyos esetekben pedig pirotechnikai termékeket foglaltak le. Emellett a rendőrség szerint a Covid-19 intézkedésekről szóló törvény alapján összesen közel 130 esetben kellett intézkedniük.

címkék
Savaria Fórum 32. évfolyam 10. szám - 2023.03.24.
Savaria Fórum 32. évfolyam 10. szám - 2023.03.24.
tematikus oldalak
legolvasottabbak
Megyei I. osztály: a Rábapaty elvette a Haladás veretlenségét, a Jánosháza is idegenben tudott nyerni
A Király SE és a Répcelak hazai győzelemmel folytatta jó sorozatát, nem született gól a Szentgotthárd és a Celldömölk összecsapásán.
Lomtalanítási időpontok Szombathelyen
A Szomhull közzétette, hogy városunkban mikor és hol lesz lomtalanítás, írja a cég honlapja.
Jövő péntektől Húsvéti vásár a Fő téren - sok meglepetéssel
Március 31-étől április 10-éig ismét húsvéti vásár lesz Szombathely Fő terén. A részletekről pénteken délelőtt sajtótájékoztatón számolt be a városvezetés és a szervezők. Minden korosztály megtalálja majd a számára kedves szórakozási lehetőséget: a kicsiket játszópark várja, de lesz sok koncert, emellett főszerepet kap a gasztronómia is.
Elismerés a Hali-legendáknak
1-1-es döntetlent játszott a Hali a Péccsel vasárnap délután a Rohonci úton. A találkozót követően Michal Hipp, a hazaiak mestere értékelte a látottakat. A szünetben a Nehru Kupát elhódító Haladás-játékosokat köszöntötték.
Megyei II. osztály, déli csoport: a Csákánydoroszló nyerte a tavaszi nyitány rangadóját, hatig jutott a Gyöngyöshermán-Szentkirály
A Felsőcsatár hazai győzelemmel kezdett, az Egyházasrádóc és az Őriszentpéter viszont idegenből távozott pontokkal. A Tanakajd a Körmenddel, a Szentpéterfa a Telekessel játszott döntetlent.
legfrissebbek
Tizenhat helyszínen kérték a tűzoltók segítségét a viharos szél miatt
A viharos erejű szél adott munkát a Vas vármegyei tűzoltóknak is a hétfői napon. Összesen tizenhat kárhelyszínen kérték a segítségüket: volt, ahol kidőlt fák, leszakadt faágak akadályozták a forgalmat, de meglazult cserepek, hulló vakolat is jelentett veszélyt a járókelőkre, foglalta össze a viharkárokat a Vas Vármegyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság.
Elkezdődött a nagy tavaszi utcatakarítás Szombathelyen
A KRESZ-park és környéke komplex megtisztításával kezdődött a 2023-as tavaszi utcatakarítási program Szombathelyen, olvasható a Szompark Facebook-oldalán.
Ráhúzta egy biciklisre a kormányt Szombathelyen a sofőr, felfüggesztett börtönt kapott
A Szombathelyi Járásbíróság közúti veszélyeztetés bűntette miatt 1 év, végrehajtásban 3 évre felfüggesztett szabadságvesztésre, valamint 180 ezer forint pénzbüntetésre ítélte a vádlottat. Emellett a bíróság elrendelte a vádlott pártfogó felügyeletét, a pártfogó felügyelet céljának elősegítése érdekében pedig külön magatartási szabályként előírta, hogy a vádlott köteles alávetnie magát rendkívüli PAV vizsgálatnak, olvasható a Vas Vármegyei Főügyészség közleményében.
Előadóülés az év élőlényeiről a múzeumban
Megdőlt az országos és fővárosi szélrekord hétfőn
Megdőlt az országos és a fővárosi szélrekord is hétfőn - közölte az Országos Meteorológiai Szolgálat a honlapján kedden.