km/óra
  2024.04.24., szerda  •  György napja
1600 rendőri intézkedés volt szilveszterkor Bécsben

1600 rendőri intézkedés volt szilveszterkor Bécsben

Favoriten kerületében a zavargások mellett a vagyoni károk, a zaj, valamint a rakéták és petárdák illegális kilövése voltak a bécsi szilveszter éjszakai rendőri intézkedéseinek középpontjában. Volt, aki súlyosan sérült, többeket letartóztattak, olvasható az orf.at-n.

 

Mint írják, a bécsi állami ellenőrző központ jóval több mint 4000 segélyhívást kapott az év utolsó és első napján – jelentette pénteken a rendőrség. Ez csaknem 1600 intézkedést eredményezett. Favoritenben a zavargások súlyosak voltak: anyagi károk és rendőrök elleni támadások történtek a Reumannplatzon és annak környékén.


Randalírozókat vettek őrizetbe


A vandálok szemeteseket robbantottak fel petárdákkal, a darabjaikkal üzletek (köztük ékszerbolt, pékség és fagyizó) kirakatait próbálták betörni. Megrongáltak automatákat és padokat is Bécs bevándorlók által lakott belvárosi, Favoriten kerületében szilveszter éjjel. Több lakás ablakát tűzijátékokkal lőtték be. Egy karácsonyfát pedig benzinnel locsoltak le az oe24.at hírportál szerint. Amikor a rendőrök a helyszínre érkeztek, a portál szerint tűzijátékokkal lőttek rájuk az „Allahu Akbar"-t kiabáló migránsok.


A rendőrök elfogtak egy 16 és egy 21 éves szír fiatalt, akik elvezették őket egy lakáshoz, ahol további hét támadót vettek őrizetbe: 14 és 29 év közöttiek, ketten közülük osztrákok, kettő iraki, három szíriai bevándorló.


Nehammer és Pürstl ellenőrzéseket jelentett be


Karl Nehammer osztrák belügyminiszter az esetre reagálva azt mondta, hogy nincs helye a párhuzamos társadalmaknak Ausztriában. Mostantól az egyenruhás különleges egységek, de a civil ruhás nyomozók is főleg Favoritenben ellenőriznek – mondta Gerhard Pürstl, a bécsi rendőrség vezetője. Susanne Raab néppárti integrációs miniszter szerint a szilveszteri vandalizmus ismét megmutatta, hogy milyen veszélyeket rejtenek a párhuzamos társadalmak. Norbert Hofer, az Osztrák Szabadságpárt elnöke a randalírozó migránsok kitoloncolását javasolta, valamint, hogy a két osztrák elkövető pedig fizessen a helyreállításért.


Ugyanebben a körzetben és Floridsdorfban a cigarettaautomatákat rongáltak meg pirotechnikai eszközök. Simmeringben egy 25 éves fiatalember súlyos sérüléseket szenvedett, amikor egy petárda felrobbant a kezében.


Körülbelül 130 Covid-19 szabálysértés


Többen együtt ünnepeltek Brigittenau-ban. Amikor a rendőrök megpróbálták tisztázni az ügyet, négy ember ellenállt. Ideiglenesen letartóztatták őket. Az egész városban 44 esetben intézkedtek amiatt, mert megsértették a pirotechnikai törvény rendelkezéseit. Bizonyos esetekben pedig pirotechnikai termékeket foglaltak le. Emellett a rendőrség szerint a Covid-19 intézkedésekről szóló törvény alapján összesen közel 130 esetben kellett intézkedniük.

címkék
Savaria Fórum 33. évfolyam 15. szám - 2024.04.19.
Savaria Fórum 33. évfolyam 15. szám - 2024.04.19.
Beszállsz? A Savaria Fórummal egy cabriót nyerhetsz!
tematikus oldalak
legfrissebbek
Véget érnek a hűvös napok, visszatér a kora nyárias idő
Napról napra melegszik a levegő: szombaton hajnalban 2 és 8, délután 18 és 23, vasárnap hajnalban 5 és 11, délután 22 és 27 fok között alakulhat a hőmérséklet. A jövő hét elején kitarthat a napsütéses, kora nyári idő, írja a metnet Facebook-oldala.
Afrika vonzásában - érdekes előadások a múzeumban
Feiszt György nyugalmazott főlevéltáros és Kubassek János, az Érdi Földrajzi Múzeum nyugalmazott igazgatója tartott előadást a közelmúltban a Savaria Múzeum és az MTA Vas Vármegyei Tudományos Testületének közös rendezvényén, írja a múzeum Facebook-oldala.
Képzeletbeli utazás Izlandon
Sokan voltak kíváncsiak arra az utazásra, melyről Pék Tibor mesélt a Jászai Utcai Közösségi Térben, számolt be róla az intézmény hivatalos Facebook-oldala.
SZKKA: Május 4-én ünnepelhet feljutást a csapat
Szezonbeli 25. győzelmével továbbra is magabiztosan vezeti a női NB/I B-s kézibajnokságot az SZKKA. Vida Gergő együttese legkorábban a jövő szombaton ünnepelhet feljutást.
Április 23. a „Könyv Világnapja” - Feltöltötték a Lapozót
Ebből az alkalomból a Libri-Bookline és Szombathely MJV együttműködése jóvoltából új könyvekkel töltötte fel a Városháza előtti téren álló Lapozót Horváth Soma alpolgármester és Prieger Szabolcs kulturális és városi nagyrendezvény koordinátor, írja a város hivatalos Facebook.oldala.