km/óra
  2024.02.28., szerda  •  Ákos, Bátor napja
1600 rendőri intézkedés volt szilveszterkor Bécsben

1600 rendőri intézkedés volt szilveszterkor Bécsben

Favoriten kerületében a zavargások mellett a vagyoni károk, a zaj, valamint a rakéták és petárdák illegális kilövése voltak a bécsi szilveszter éjszakai rendőri intézkedéseinek középpontjában. Volt, aki súlyosan sérült, többeket letartóztattak, olvasható az orf.at-n.

 

Mint írják, a bécsi állami ellenőrző központ jóval több mint 4000 segélyhívást kapott az év utolsó és első napján – jelentette pénteken a rendőrség. Ez csaknem 1600 intézkedést eredményezett. Favoritenben a zavargások súlyosak voltak: anyagi károk és rendőrök elleni támadások történtek a Reumannplatzon és annak környékén.


Randalírozókat vettek őrizetbe


A vandálok szemeteseket robbantottak fel petárdákkal, a darabjaikkal üzletek (köztük ékszerbolt, pékség és fagyizó) kirakatait próbálták betörni. Megrongáltak automatákat és padokat is Bécs bevándorlók által lakott belvárosi, Favoriten kerületében szilveszter éjjel. Több lakás ablakát tűzijátékokkal lőtték be. Egy karácsonyfát pedig benzinnel locsoltak le az oe24.at hírportál szerint. Amikor a rendőrök a helyszínre érkeztek, a portál szerint tűzijátékokkal lőttek rájuk az „Allahu Akbar"-t kiabáló migránsok.


A rendőrök elfogtak egy 16 és egy 21 éves szír fiatalt, akik elvezették őket egy lakáshoz, ahol további hét támadót vettek őrizetbe: 14 és 29 év közöttiek, ketten közülük osztrákok, kettő iraki, három szíriai bevándorló.


Nehammer és Pürstl ellenőrzéseket jelentett be


Karl Nehammer osztrák belügyminiszter az esetre reagálva azt mondta, hogy nincs helye a párhuzamos társadalmaknak Ausztriában. Mostantól az egyenruhás különleges egységek, de a civil ruhás nyomozók is főleg Favoritenben ellenőriznek – mondta Gerhard Pürstl, a bécsi rendőrség vezetője. Susanne Raab néppárti integrációs miniszter szerint a szilveszteri vandalizmus ismét megmutatta, hogy milyen veszélyeket rejtenek a párhuzamos társadalmak. Norbert Hofer, az Osztrák Szabadságpárt elnöke a randalírozó migránsok kitoloncolását javasolta, valamint, hogy a két osztrák elkövető pedig fizessen a helyreállításért.


Ugyanebben a körzetben és Floridsdorfban a cigarettaautomatákat rongáltak meg pirotechnikai eszközök. Simmeringben egy 25 éves fiatalember súlyos sérüléseket szenvedett, amikor egy petárda felrobbant a kezében.


Körülbelül 130 Covid-19 szabálysértés


Többen együtt ünnepeltek Brigittenau-ban. Amikor a rendőrök megpróbálták tisztázni az ügyet, négy ember ellenállt. Ideiglenesen letartóztatták őket. Az egész városban 44 esetben intézkedtek amiatt, mert megsértették a pirotechnikai törvény rendelkezéseit. Bizonyos esetekben pedig pirotechnikai termékeket foglaltak le. Emellett a rendőrség szerint a Covid-19 intézkedésekről szóló törvény alapján összesen közel 130 esetben kellett intézkedniük.

címkék
Savaria Fórum 33. évfolyam 7. szám - 2024.02.23.
Savaria Fórum 33. évfolyam 7. szám - 2024.02.23.
tematikus oldalak
legfrissebbek
Időseknek és fogyatékkal élőknek segít 10 ezer forinttal az önkormányzat
Valamennyi nyugdíjasnak és valamennyi egészségkárosodás okán ellátásban részesülőnek tízezer forintos segítséget nyújt idén az önkormányzat Szombathelyen. Erről is tárgyalnak a képviselők a közgyűlésen.
Csató Kata: A bábművészet sokkal több, mint illúzióteremtés
Csató Kata bábművész, bábrendező júliustól tölti be a Mesebolt Bábszínház igazgatói posztját. Szombathelyi terveiről, céljairól beszélgettünk.
Csütörtökön ismét összeülnek a képviselők
Megalkotják a város idei költségvetését, várhatóan elfogadják a 16 éven aluli szombathelyiek ingyenes utazásáról szóló javaslatot, továbbá döntenek a nyugdíjasok és egészségkárosodás miatt juttatásra jogosultak egyszeri, tízezer forintos támogatásáról. A februári közgyűlésen 11 napirendi pontot nyilvánosan, kettőt zárt ajtók mögött tárgyalnak a képviselők. A csütörtökön 9 órakor kezdődő testületi ülést élőben követhetik honlapunkon frissülő cikkünkben, a Szombathelyi Televízió műsorán és Facebook-oldalán.
Gőzerővel épül a Barátság utcai parkoló
Ha minden jól alakul, március 20. környékére el is készül.
Előzésben lévő WV perdített sorompónak egy kanyarodó Mercedest Szombathely határában
Személyi sérüléssel járó közlekedési baleset történt a 86-os főúton, Szombathely határában, a BPW kamion alkatrészeket árusító boltja előtt - írja a 112press.