km/óra
  2024.02.28., szerda  •  Ákos, Bátor napja
120 éve a közlekedés biztonságának szolgálatában

120 éve a közlekedés biztonságának szolgálatában

Vas megyében négy, az országban negyvennégy vizsgabázissal és szervizponttal áll az autósok szolgálatára az egyik legnagyobb magyar civil szerveződés, a Magyar Autóklub.

 

Egymás után érkeznek a személygépkocsik műszaki vizsgára a Magyar Autóklub szombathelyi állomására, amely a Csaba úton, az iparterület és a gépkocsi-kereskedések sűrűjében bújik meg. Jól ismert logójuk kalauzol bennünket is az udvarba. Itt a veszélyhelyzet idején is folyamatosan dolgoztak. Vas megyében négy városban működtet a klub ilyen pontokat. Az ország harmadik legnagyobb társadalmi szervezete alakulásakor az autós kultúra és a közlekedésbiztonság fejlesztését tűzte ki céljául, idén ünnepli fennállásának 120. évfordulóját.

 

Volt olyan időszak, hogy másfél milliós tagsággal is rendelkeztek, szinte az ország minden gépkocsi-tulajdonosa tagja volt a klubnak. Ma a fiatalabb generáció nem biztos, hogy ismeri a szervezetet, amelynek taglétszáma az utóbbi évtizedekben csökkent, a kiterjedt infrastruktúra viszont mindenki számára elérhető.

 

Miért érdemes újra mindenkinek megismerkedni a Magyar Autóklub nyújtotta lehetőségekkel akkor, amikor számos szolgáltató közül választhatnak az autósok – kérdeztük Kiss Ambrust, a szervezet regionális elnökét.

 

„Az országban 44 olyan szolgáltató helyünk van, ahol vizsgáztatást végeznek, és ezek döntő többségében szerviz is működik. Ehhez kapcsolódik a 188-as számon éjjel-nappal hívható Sárga Angyal Segélyszolgálatunk, amely most átalakulás, sőt fejlesztés alatt van. Szeretnénk, ha a segítség minél gyorsabban eljutna a bajba jutottakhoz.”

 

A regionális elnök szerint a 60-70-es évek hatalmas kihívást jelentettek a közlekedésben és az ellátó hálózatban is, hiszen akkor vált tömegessé az autózás. Addig csak a kiváltságosok privilégiuma volt a személygépkocsival közlekedés, onnantól viszont az mindenki számára elérhetővé vált. A társadalmi szervezet legfőbb feladata volt, hogy megteremtse a magyar autós kultúrát, ezzel biztonságosabbá téve a közúti forgalmat. Most a klímavédelem érdekében a robbanómotoros rendszerek helyébe lépő elektromos autók számának jelentős növekedése állítja az Autóklubot is feladatok elé.

 

„Egyrészt meg kell felelni az új műszaki követelményeknek. Ennek határideje is van: 2022. május. Ami azt jelenti, hogy a vizsgasorokat alkalmassá kell tenni az elektromos autók vizsgáztatására, itt főleg a fékbeállítást kell majd megvizsgálni, éppen ezért jelentős beruházást kell végrehajtanunk, aminek a pénzszükséglete országosan 200 millió forint. Célunk, hogy a magyar autós társadalmat a lehető legkorszerűbb módon szolgálhassuk ki, ehhez pedig fontos a fejlesztés, amit akkor tudunk leggyorsabban megvalósítani, ha minél többen állnak be sorainkba. Óriási kihívás előtt áll a fejlett világ, hiszen meg kell változtatni a meghajtást, a saját gépkocsi használatának és a közösségi közlekedésnek az arányát. A Magyar Autóklub beruházásokkal, programokkal aktív szereplője akar lenni a változásoknak.


A szervezet fejlesztéséhez nagy szükség van a taglétszám növekedésére. Jelenleg a régióban majdnem tízezren, Vas megyében 2775-en élvezik a tagság előnyeit: többek között az olcsóbb tankolást, a kedvezményes szervizszolgáltatást, a vezetéstechnikai tréninget, az ingyenes helyszíni hibaelhárítást, autómentést.

 

Hogy válhat valaki a Magyar Autóklub tagjává?

 

A legegyszerűbb, ha felkeresik vizsgapontjaink valamelyikét, ahol kollégáink felvilágosítást és segítséget adnak a belépéshez. Közösségünkhöz tartozni fontos ideológiai érték, de persze ezen felül nem elhanyagolható az a számos kedvezmény és biztonságot nyújtó szolgáltatás, amellyel tagjaink számolhatnak. A Magyar Autóklub 1900-tól áll az autósok szolgálatában.
 

Savaria Fórum 33. évfolyam 7. szám - 2024.02.23.
Savaria Fórum 33. évfolyam 7. szám - 2024.02.23.
tematikus oldalak
legfrissebbek
Időseknek és fogyatékkal élőknek segít 10 ezer forinttal az önkormányzat
Valamennyi nyugdíjasnak és valamennyi egészségkárosodás okán ellátásban részesülőnek tízezer forintos segítséget nyújt idén az önkormányzat Szombathelyen. Erről is tárgyalnak a képviselők a közgyűlésen.
Csütörtökön ismét összeülnek a képviselők
Megalkotják a város idei költségvetését, várhatóan elfogadják a 16 éven aluli szombathelyiek ingyenes utazásáról szóló javaslatot, továbbá döntenek a nyugdíjasok és egészségkárosodás miatt juttatásra jogosultak egyszeri, tízezer forintos támogatásáról. A februári közgyűlésen 11 napirendi pontot nyilvánosan, kettőt zárt ajtók mögött tárgyalnak a képviselők. A csütörtökön 9 órakor kezdődő testületi ülést élőben követhetik honlapunkon frissülő cikkünkben, a Szombathelyi Televízió műsorán és Facebook-oldalán.
Gőzerővel épül a Barátság utcai parkoló
Ha minden jól alakul, március 20. környékére el is készül.
Előzésben lévő WV perdített sorompónak egy kanyarodó Mercedest Szombathely határában
Személyi sérüléssel járó közlekedési baleset történt a 86-os főúton, Szombathely határában, a BPW kamion alkatrészeket árusító boltja előtt - írja a 112press.
Ferenc pápa kórházba ment kivizsgálásra
Róma egyik központi kórházába ment kivizsgálásra Ferenc pápa szerdán, miután továbbra is gyengélkedik influenzás megbetegedés miatt - jelentette az ANSA olasz hírügynökség.