km/óra
  2023.02.03., péntek  •  Balázs napja
120 éve a közlekedés biztonságának szolgálatában

120 éve a közlekedés biztonságának szolgálatában

Vas megyében négy, az országban negyvennégy vizsgabázissal és szervizponttal áll az autósok szolgálatára az egyik legnagyobb magyar civil szerveződés, a Magyar Autóklub.

 

Egymás után érkeznek a személygépkocsik műszaki vizsgára a Magyar Autóklub szombathelyi állomására, amely a Csaba úton, az iparterület és a gépkocsi-kereskedések sűrűjében bújik meg. Jól ismert logójuk kalauzol bennünket is az udvarba. Itt a veszélyhelyzet idején is folyamatosan dolgoztak. Vas megyében négy városban működtet a klub ilyen pontokat. Az ország harmadik legnagyobb társadalmi szervezete alakulásakor az autós kultúra és a közlekedésbiztonság fejlesztését tűzte ki céljául, idén ünnepli fennállásának 120. évfordulóját.

 

Volt olyan időszak, hogy másfél milliós tagsággal is rendelkeztek, szinte az ország minden gépkocsi-tulajdonosa tagja volt a klubnak. Ma a fiatalabb generáció nem biztos, hogy ismeri a szervezetet, amelynek taglétszáma az utóbbi évtizedekben csökkent, a kiterjedt infrastruktúra viszont mindenki számára elérhető.

 

Miért érdemes újra mindenkinek megismerkedni a Magyar Autóklub nyújtotta lehetőségekkel akkor, amikor számos szolgáltató közül választhatnak az autósok – kérdeztük Kiss Ambrust, a szervezet regionális elnökét.

 

„Az országban 44 olyan szolgáltató helyünk van, ahol vizsgáztatást végeznek, és ezek döntő többségében szerviz is működik. Ehhez kapcsolódik a 188-as számon éjjel-nappal hívható Sárga Angyal Segélyszolgálatunk, amely most átalakulás, sőt fejlesztés alatt van. Szeretnénk, ha a segítség minél gyorsabban eljutna a bajba jutottakhoz.”

 

A regionális elnök szerint a 60-70-es évek hatalmas kihívást jelentettek a közlekedésben és az ellátó hálózatban is, hiszen akkor vált tömegessé az autózás. Addig csak a kiváltságosok privilégiuma volt a személygépkocsival közlekedés, onnantól viszont az mindenki számára elérhetővé vált. A társadalmi szervezet legfőbb feladata volt, hogy megteremtse a magyar autós kultúrát, ezzel biztonságosabbá téve a közúti forgalmat. Most a klímavédelem érdekében a robbanómotoros rendszerek helyébe lépő elektromos autók számának jelentős növekedése állítja az Autóklubot is feladatok elé.

 

„Egyrészt meg kell felelni az új műszaki követelményeknek. Ennek határideje is van: 2022. május. Ami azt jelenti, hogy a vizsgasorokat alkalmassá kell tenni az elektromos autók vizsgáztatására, itt főleg a fékbeállítást kell majd megvizsgálni, éppen ezért jelentős beruházást kell végrehajtanunk, aminek a pénzszükséglete országosan 200 millió forint. Célunk, hogy a magyar autós társadalmat a lehető legkorszerűbb módon szolgálhassuk ki, ehhez pedig fontos a fejlesztés, amit akkor tudunk leggyorsabban megvalósítani, ha minél többen állnak be sorainkba. Óriási kihívás előtt áll a fejlett világ, hiszen meg kell változtatni a meghajtást, a saját gépkocsi használatának és a közösségi közlekedésnek az arányát. A Magyar Autóklub beruházásokkal, programokkal aktív szereplője akar lenni a változásoknak.


A szervezet fejlesztéséhez nagy szükség van a taglétszám növekedésére. Jelenleg a régióban majdnem tízezren, Vas megyében 2775-en élvezik a tagság előnyeit: többek között az olcsóbb tankolást, a kedvezményes szervizszolgáltatást, a vezetéstechnikai tréninget, az ingyenes helyszíni hibaelhárítást, autómentést.

 

Hogy válhat valaki a Magyar Autóklub tagjává?

 

A legegyszerűbb, ha felkeresik vizsgapontjaink valamelyikét, ahol kollégáink felvilágosítást és segítséget adnak a belépéshez. Közösségünkhöz tartozni fontos ideológiai érték, de persze ezen felül nem elhanyagolható az a számos kedvezmény és biztonságot nyújtó szolgáltatás, amellyel tagjaink számolhatnak. A Magyar Autóklub 1900-tól áll az autósok szolgálatában.
 

Savaria Fórum 32. évfolyam 2.szám - 2023.01.28.
Savaria Fórum 32. évfolyam 2.szám - 2023.01.28.
tematikus oldalak
legolvasottabbak
Ismét sok újszülöttet köszönthetünk Szombathelyen
Íme, a legfrissebb anyakönyvi hírek városunkból.
Évnyitó nyugdíjas összejövetelt tartottak a déli városrészen
A déli várorész nyugdíjas klubja összeállította a következő hónapok eseménynaptárát is, írják közösségi oldalukon.
Életveszélyesen megsérült egy gyalogos Táplánszentkeresztnél - KIA ütötte el a 87-esen
A munkából hazatérő asszonyt a 87-es főút szélén tette ki a dolgozókat szállító taxi. A nő át akart kelni a túloldalra, de egy Szombathely felé tartó KIA elütötte. Életveszélyes sérüléseket szenvedett, írja a 112press.hu.
Az elbocsátások ellen demonstráltak a tanárok Szombathelyen
Ismét demonstráltak a tanárok Szombathelyen: ezúttal a Paragvári Iskola előtt azért emelték fel a szavukat, mert az iskola egyik oktatója, Szecsődi Tímea fenyegető hangvételű levelet kapott a tankerülettől amiatt, hogy részt vett a polgári engedetlenségi akcióban.
Talányos értekezletre hívott szombathelyi pedagógusokat is a Belügyminisztérium
Az oktatás ügyét érintő kérdések megtárgyalására konzultációt hív össze a Belügyminisztérium - áll azokban a Fodor István tankerületi igazgató által aláírt levelekben, melyeket több szombathelyi, az oktatás ügyéért nyilvánosan is kiálló szombathelyi pedagógus is megkapott.
legfrissebbek
Mi mennyivel drágul a dohányboltokban?
Megosztotta a dohányosokat az elmúlt napokban a jövedékiadó-változás kérdése, ám az Index érdeklődésére a NAV egyértelművé tette: 2023. február 1-jével azok a hevített termékek kerültek a jövedéki adó hatálya alá, amelyek nem tartalmaznak dohányt. A mostani módosítás elsősorban olyan növény- vagy gyümölcsalapú termékeket érint, amelyeket eddig kiskereskedelmi láncok polcairól vagy webáruházakból lehetett beszerezni - írja az Index.
Melletted a mindennapokban: személyi asszisztenseket toboroznak a mozgáskorlátozottak mellé
Pályázati támogatásnak köszönhetően Melletted a mindennapokban címmel új szolgáltatást indít a Fogyatékkal Élőket és Hajléktalanokat Ellátó Nonprofit Kft. Mozgáskorlátozott ellátottjaik mellé toboroznak személyi asszisztenseket, akik meghosszabbított kézként, lábként működve támogatják őket a napi tevékenységükben, higiéniai szükségleteikben, ügyintézésben. Jelentkezőket várnak, akik szívesen bekapcsolódnának segítőként a programba.
„Gyere velünk, csináld velünk: a Derkovits iskola csapata megnyerte a területi elődöntőt
Szombathelyen rendezték a Játékos Sportvetélkedő területi elődöntőjét. Ma délelőtt az ELTE Savaria Egyetemi Központ sportcsarnokában csaptak össze Vas, Zala és Somogy vármegye legjobb alsó tagozatosai. A Magyar Diáksport Szövetség rendezvényén az országos bajnoki döntőbe jutás volt a tét. A hazai színeket a Derkovits Gyula és a Gothard Jenő Általános Iskola csapata képviselte.
Dr. Györke Eszter: „Szeretettel, odafigyeléssel fordulok a betegeim felé”
Vérképzési és daganatos betegségben szenvedő gyerekeket gyógyít mindennap, ami az orvoslás egy különösen nehéz, lelkileg is megterhelő szakterülete, miközben maga is kétgyermekes édesanya. Ha épp nem a kórházi ambulancián vagy az osztályon dolgozik, családjának és a hobbijának él: szenvedélyes néptáncos. Dr. Györke Eszterrel, a Markusovszky Egyetemi Oktatókórház gyermek-onkohaematológusával beszélgettünk, aki toronymagasan megnyerte az Év Vasi Embere 2022 közönségszavazását.
Betonoszlophoz kötötte a kutyáját egy nő Répcelak közelében, hetekig nem engedte szabadon
A Sárvári Járási Ügyészség állatkínzás bűntette miatt emelt vádat egy nővel szemben. A vád szerint 2022 őszén egy Répcelak közeli községben egy közel háromméteres lánccal kikötötte kutyáját az udvaron található betonoszlophoz, és hetekig nem engedte szabadon az állatot, közölte a Vas Vármegyei Főügyészség.