km/óra
  2023.03.28., kedd  •  Gedeon, Johanna napja
A jövőbe fektetnek: elindult az 1000 fa program

A jövőbe fektetnek: elindult az 1000 fa program

Elindult az 1000 fa program Szombathelyen. Az új városvezetés 2019-ben határozta el a zöldítést, hogy javítsa a levegő- és ezzel együtt a lakosság életminőségét. Az első közbeszerzés eredménytelen lett, és a pandémia, valamint a kormányzati elvonások is nehezítették a tervek megvalósítását. Két szombathelyi nagyvállalat támogatásának köszönhetően hamarosan közel 140 fát ültetnek el városszerte.

 

Állnak már a díszkörtefák a 11-es huszár úti tömbbelsőben. Itt kezdték meg az ültetést a Prenor munkatársai. Első ütemben ide, majd Metró áruház környékére kerülnek földbe az erős csemeték. Januárban pedig a Május 1, a Verseny utcákban és a 11-es huszár úton folytatódik a munka. Ebben a választókerületben 63 fát ültetnek el összesen.


Bokányi Adrienn tanácsnok, önkormányzati képviselő elmondta, hogy a 11-es huszár út borzasztóan forgalmas bekötő út, így mindenképpen a prioritások között szerepelt az 1000 fa ültetési programban. Személy szerint neki az is nagyon lényeges volt, hogy a tömbbelsőben minél kellemesebbé, minél élhetőbbé tegyék a lakók környezetét.


Aki fát ültet, a jövőbe fektet – mondta el a zöldügyekért felelős tanácsnok az 1000 fa program indulásáról tartott helyszíni sajtótájékoztatón. Az első körben eredménytelen közbeszerzés, majd a pandémia, valamint a kormányzati elvonások miatt jelentősen átalakult szombathelyi költségvetés sem tántorította el a városvezetést az eredeti tervek szerint 80 millió körüli összegbe kerülő faültetési szándékától. Új forrásokat kerestek. A levegőminőséget javító programhoz már két nagyvállalat is csatlakozott: az Aptiv 5 millió forinttal támogatja a kezdeményezést, a Falco pedig 74 db fa ültetését vállalta.


Németh Ákos fenntartható fejlődésért és klímapolitikáért felelős tanácsnok kiemelte, hogy nagyon kevés olyan helyszín van, ahol komplett fasort tudnak ültetni. Leginkább pótlásokra van szükség, éppen ezért a város teljes területén jelölték ki azt az ezer helyszínt, ahová szeretnének fákat ültetni.


Szombathelyen az átlagosnál több fa van, ahol közművek húzódnak a földben, oda pedig nem is lehet ültetni – fűzte hozzá Németh Ákos, ezért nem volt könnyű megfelelő helyszínt találni a csemetéknek. Közben egy másik zöldítési program, a Just Nature keretében is fásítanak.

 

Fotó: Nagy Jácint


 

kapcsolódó galéria
Savaria Fórum 32. évfolyam 10. szám - 2023.03.24.
Savaria Fórum 32. évfolyam 10. szám - 2023.03.24.
tematikus oldalak
legolvasottabbak
Megyei I. osztály: a Rábapaty elvette a Haladás veretlenségét, a Jánosháza is idegenben tudott nyerni
A Király SE és a Répcelak hazai győzelemmel folytatta jó sorozatát, nem született gól a Szentgotthárd és a Celldömölk összecsapásán.
Lomtalanítási időpontok Szombathelyen
A Szomhull közzétette, hogy városunkban mikor és hol lesz lomtalanítás, írja a cég honlapja.
Jövő péntektől Húsvéti vásár a Fő téren - sok meglepetéssel
Március 31-étől április 10-éig ismét húsvéti vásár lesz Szombathely Fő terén. A részletekről pénteken délelőtt sajtótájékoztatón számolt be a városvezetés és a szervezők. Minden korosztály megtalálja majd a számára kedves szórakozási lehetőséget: a kicsiket játszópark várja, de lesz sok koncert, emellett főszerepet kap a gasztronómia is.
Elismerés a Hali-legendáknak
1-1-es döntetlent játszott a Hali a Péccsel vasárnap délután a Rohonci úton. A találkozót követően Michal Hipp, a hazaiak mestere értékelte a látottakat. A szünetben a Nehru Kupát elhódító Haladás-játékosokat köszöntötték.
Megyei II. osztály, déli csoport: a Csákánydoroszló nyerte a tavaszi nyitány rangadóját, hatig jutott a Gyöngyöshermán-Szentkirály
A Felsőcsatár hazai győzelemmel kezdett, az Egyházasrádóc és az Őriszentpéter viszont idegenből távozott pontokkal. A Tanakajd a Körmenddel, a Szentpéterfa a Telekessel játszott döntetlent.
legfrissebbek
Elkezdődött a nagy tavaszi utcatakarítás Szombathelyen
A KRESZ-park és környéke komplex megtisztításával kezdődött a 2023-as tavaszi utcatakarítási program Szombathelyen, olvasható a Szompark Facebook-oldalán.
Ráhúzta egy biciklisre a kormányt Szombathelyen a sofőr, felfüggesztett börtönt kapott
A Szombathelyi Járásbíróság közúti veszélyeztetés bűntette miatt 1 év, végrehajtásban 3 évre felfüggesztett szabadságvesztésre, valamint 180 ezer forint pénzbüntetésre ítélte a vádlottat. Emellett a bíróság elrendelte a vádlott pártfogó felügyeletét, a pártfogó felügyelet céljának elősegítése érdekében pedig külön magatartási szabályként előírta, hogy a vádlott köteles alávetnie magát rendkívüli PAV vizsgálatnak, olvasható a Vas Vármegyei Főügyészség közleményében.
Megdőlt az országos és fővárosi szélrekord hétfőn
Megdőlt az országos és a fővárosi szélrekord is hétfőn - közölte az Országos Meteorológiai Szolgálat a honlapján kedden.
Gyönyörű muzsikával köszöntötték a tavaszt
A múlt csütörtökön a Jászai Utcai Közösségi Tér fellépői köszöntötték a tavaszt, írja az intézmény Facebook-oldala.
Megyei II. osztály, déli csoport: borsot tört a Telekes a Csákánydoroszló orra alá, nyolcig jutott a Körmend és Nádasd
Az Egyházasrádóc és a Bajánsenye hazai környezetben gyűjtötte be a három pontot, a Tanakajd és a Felsőcsatár viszont idegenben tudott nyerni.