km/óra
  2024.04.23., kedd  •  Béla napja
A jövőbe fektetnek: elindult az 1000 fa program

A jövőbe fektetnek: elindult az 1000 fa program

Elindult az 1000 fa program Szombathelyen. Az új városvezetés 2019-ben határozta el a zöldítést, hogy javítsa a levegő- és ezzel együtt a lakosság életminőségét. Az első közbeszerzés eredménytelen lett, és a pandémia, valamint a kormányzati elvonások is nehezítették a tervek megvalósítását. Két szombathelyi nagyvállalat támogatásának köszönhetően hamarosan közel 140 fát ültetnek el városszerte.

 

Állnak már a díszkörtefák a 11-es huszár úti tömbbelsőben. Itt kezdték meg az ültetést a Prenor munkatársai. Első ütemben ide, majd Metró áruház környékére kerülnek földbe az erős csemeték. Januárban pedig a Május 1, a Verseny utcákban és a 11-es huszár úton folytatódik a munka. Ebben a választókerületben 63 fát ültetnek el összesen.


Bokányi Adrienn tanácsnok, önkormányzati képviselő elmondta, hogy a 11-es huszár út borzasztóan forgalmas bekötő út, így mindenképpen a prioritások között szerepelt az 1000 fa ültetési programban. Személy szerint neki az is nagyon lényeges volt, hogy a tömbbelsőben minél kellemesebbé, minél élhetőbbé tegyék a lakók környezetét.


Aki fát ültet, a jövőbe fektet – mondta el a zöldügyekért felelős tanácsnok az 1000 fa program indulásáról tartott helyszíni sajtótájékoztatón. Az első körben eredménytelen közbeszerzés, majd a pandémia, valamint a kormányzati elvonások miatt jelentősen átalakult szombathelyi költségvetés sem tántorította el a városvezetést az eredeti tervek szerint 80 millió körüli összegbe kerülő faültetési szándékától. Új forrásokat kerestek. A levegőminőséget javító programhoz már két nagyvállalat is csatlakozott: az Aptiv 5 millió forinttal támogatja a kezdeményezést, a Falco pedig 74 db fa ültetését vállalta.


Németh Ákos fenntartható fejlődésért és klímapolitikáért felelős tanácsnok kiemelte, hogy nagyon kevés olyan helyszín van, ahol komplett fasort tudnak ültetni. Leginkább pótlásokra van szükség, éppen ezért a város teljes területén jelölték ki azt az ezer helyszínt, ahová szeretnének fákat ültetni.


Szombathelyen az átlagosnál több fa van, ahol közművek húzódnak a földben, oda pedig nem is lehet ültetni – fűzte hozzá Németh Ákos, ezért nem volt könnyű megfelelő helyszínt találni a csemetéknek. Közben egy másik zöldítési program, a Just Nature keretében is fásítanak.

 

Fotó: Nagy Jácint


 

kapcsolódó galéria
Savaria Fórum 33. évfolyam 15. szám - 2024.04.19.
Savaria Fórum 33. évfolyam 15. szám - 2024.04.19.
Beszállsz? A Savaria Fórummal egy cabriót nyerhetsz!
tematikus oldalak
legfrissebbek
Futsal: pazar gólok, tükörsima győzelem, kiütötte a Haladás a második Kecskemétet
Felipe Conde legénysége 6-0-val intézte el legfőbb üldözőjét a felső-házi rájátszás 8. játéknapján.
Vármegyei II. osztály, északi csoport: nagy győzelmet aratott a Répcelak, a Bozsok és a Kemenesalja is hétgólos mérkőzésen diadalmaskodott
Bobán és Gércén is potyogtak a gólok: előbbi 4-4-es döntetlent játszott a Gencsapátival, míg utóbbi 3-2-es hazai sikert könyvelhetett el a Szeleste ellen. Az Alsóújlak, a Sé, valamint a Pecöl is idegenben tudott nyerni, utóbbi pedig a Sé Lukácsháza elleni sikerének köszönhetően a tabella élére állt.
A Derkovitson folytatódott a tavaszi utcatakarítási akció Szombathelyen
Ilyenkor nemcsak az útszegélyek, útpadkák, hanem a csatornák is megtisztulnak, szükség szerint újrafestik a parkolóhelyeket, és takarítás közben a fametszési és parkfenntartási munkákat is elvégzik.
Ne vigyük haza a madárfiókákat és az állatkölyköket!
Fontos dologra hívja fel a figyelmet a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület (MME).
Vigyázat! Megint csalók élnek vissza az MNB nevével és logójával
Újabb csalási kísérletben igyekeznek csalók hitelesnek tűnni a Magyar Nemzeti Bank (MNB) nevével és logójával: egy most terjedő e-mailes csalásban bűnözők magánszemélyeket próbálnak meg rábírni arra, hogy egy „MNB által támogatott” víruskezelő programot töltsenek le – közölte az MNB hétfői közleményében, kiemelve hogy a jegybank nem készít és támogat víruskezelő programot sem lakossági, sem vállalati ügyfelek számára.