km/óra
  2024.04.23., kedd  •  Béla napja
XXI. Savaria Történelmi Karnevál Szombathely programok: augusztus 28. vasárnap

XXI. Savaria Történelmi Karnevál Szombathely programok: augusztus 28. vasárnap

Koncertezik a Bohemian Betyars & Parno Graszt, a Mágikus Mintha, a Koprive, a Történelmi Témaparkban hagyományőrző csapatok várják a látogatókat, de ezeken kívül is rengeteg programot tartogat a Savaria Karnevál zárónapja.

AUGUSZTUS 28. VASÁRNAP
                              
FORUM SZÍNPAD

10:30 
Pavane Táncegyüttes – zászlóforgatók bemutatója (Városháza tribün előtt)

11:00  
TrappTop Flotta: Repülési lecke – interaktív utcai előadás
Részletek a pénteki programban.

11:30 
Tűzmadarak: The Recommended Show – „Egy utca só”
Porondon a fűrészpor! Műsorukban láthatják a megrettent állatidomárt rettenthetetlen oroszlánjaival, a gyengélkedő erőművészt, a vak késdobálót, a négy fülű zsonglőrpárost és az együgyű bűvészt. Kihagyhatatlan lehetőség, vissza nem térítendő alkalom. Ebben a legújabb produkcióban a két előadó az utcai előadóművészet eszközeihez nyúlva interaktív jelenetekkel és frappáns humorral bontja le a falat színpad és nézőtér között.

14:30  
Szentkirályi Tánccsoport: Népek tánca – showtánc

16:30 
Takáts Eszter Band Acoustic – indie-pop koncert

19:00 
Szűcs Gabi, Váczi Eszter, Zséda – pop, swing, soul

21:30 
Bohemian Betyars & Parno Graszt – magyar-cigány etnofolk muzsika
A világzenei supergroup 2017 elején egyszerű céllal alakult meg; a magyar és cigány elemekkel gazdag népzenei hagyományt szeretnék a fiatal generáció számára bemutatni és elérhetővé tenni. A két zenekar külön-külön is széles zenei palettán mozog. A zenekarok együttműködése nagy hangsúlyt fektet a magyar és cigány hagyományok továbbörökítésére, és egy olyan egyedi látásmódot visz a zenébe, amelynek jelenleg nincs párja. 
 

TÖRTÉNELMI TÉMAPARK

9:30–18:00
Tábori élet
 

10:00
Római legiók seregszemléje
Közreműködnek: Legio XV Apollinaris COH II, Legio I Adiutrix, Legio Leonum Valentiniani, Lanciarii Sabarienses, Colonia Rostallo, Legio III Italica Concors.

10:20 
Római, dák, szarmata és korai germán hadviselés az 1-2. században
Közreműködnek: Colonia Rostallo, Legio XV Apollinaris Cohors II, Terra Dacica, a Hasta Nomadorum Egyesület és a Jaurinum Történeti Társaság.

10:40 
Kik azok a szarmaták?
Vásári komédiába torkolló élő történelemóra arról, kik is voltak az első évezred elején a Kárpát-medence egy részét is közel négy évszázadig uraló szarmaták. Közreműködnek: Pannonia Sarmatica, Jaurinum Egyesület

11:10 
Kassai Lajos és tanítványai – lovasíjász-bemutató

11:30
Tábori élet
A pénteken már megismert táborokban és standoknál merülhetünk bele a múlt titkaiba. 

13:30 
Kvád-szarmata betörés Pannóniába 
Közreműködnek: Északi Gárda, Pannonia Sarmatica, Legio I Adiutrix, Legio Leonum Valentiniani, Lanciarii Sabarienses. 

13:45
Colonia Rostallo 
A principátus kori római hadi felszerelés és életmód rekonstrukció a legújabb kutatások fényében.

14:00 
Milyen volt a római „tüzérség”?
Közreműködnek: Legio I Adiutrix, Legio XV Apollinaris COH II.

14:15
Collegium Gladiatorium 
Gladiátor párharcok „sine missione”, azaz az elbocsátás lehetősége nélkül, tehát életre-halálra.

14:30
Kassai Lajos és tanítványai – lovasíjász-bemutató

14:50
Markomann rajtaütés Pannonia határán 
Közreműködnek: Colonia Rostallo, Legio XV Apollinaris Cohors II, Északi Gárda, Jaurinum Történeti Társaság.

15:10 
A honfoglaló magyarok életmódja és harcászata
Az Úr 2000. esztendejében, a Savaria Karnevál újjászületésekor két tábor várta a Ferences kertben a nagyérdeműt. A Savaria Legio erődje, és egy a Kárpát-medencét a 10. századra teljes egészében meghódító, nomád íjfeszítő nép hagyományait kutató és megjelenítő egyesület tábora. A nép a magyar, az egyesület pedig a Magor Íjász Hagyományt Őrző Egyesület volt, akik azóta is minden karneválon részt vettek. Műsorukban a honfoglaló magyarok életmódját és harcászatát idézik meg.

15:30
István király birtokadományozási aktusa, avagy honnan kapta a nevét Gyöngyöshermán? 
A birtokadományozást gyalogos és lovas haditorna követi. Közreműködnek: Keleti Szövetség, Nyugati Gyepűk Pajzsa Haditorna Egyesület.

16:15
Artistica Anam Cara – artista bemutató 

16:45
Tábori élet

17:00 
Részleges táborbontás 
A távolabbi vidékekről érkezett hagyományőrző barátaink sajnos már elkezdik bontani táboraikat, de természetesen ezalatt az idő alatt is lesz lehetőség a táborok bejárására.

18:00 
A Témapark bezárja kapuit.

SÖRTÉR

15:30 
Exxxtra Blues Band – rock-blues koncert
A műfaj ismert előadóitól származó ismert dalokat hallhatunk a koncert során.

17:30 
Mágikus Mintha – rock-koncert
A rock örök... örökletes... örockorunkig szeretjük. Ja, és a Sörtéren örökké szól. Jó, hogy ott játszhatunk, mert végre nem kell színészkedni, adhatjuk a keményet. Csapatjuk a csapattal. Ami persze változik... Tagok mennek és jönnek. Már nem vagyunk ugyanazok, mint hét éve, mikor megalakultunk. Vagy mégis? A rock örök. Mágikus. Mintha semmi nem változna. Mi sem. Ti sem, ugye? Gyertek, csapassuk együtt!

19:30 
Koprive – világzenei körutazás
A Vas megyei tamburazenekar tagjaival az utazás Nyugat-Magyarországról indul a Balkánon át, majd távoli kontinensek érintésével visszatér Szombathelyre.                                    
21:00
Cimbaliband – fergeteges cimbalommuzsika

KALANDVÁR

10:00–18:00
Folyamatos programok
Részletek a pénteki programban.

SZÍNPADI PROGRAMOK

11:00 
Aranyszamár Bábszínház: A Holdkirály palotája – interaktív mesejáték bábokkal
„Laimét a Holdkirály magával ragadta, fekete várába hét lakattal zárta. Nyergeld fel lovadat, indulj messzi útra, fel az égbe, alá a tengerbe, a látóhatáron túlra…” Te is segíthetsz kiszabadítani a szépséges leányt: locsogj, mint a tenger, kopogj, mint a kövek, ciripelj, mint a kabócák, s meglátod, a szerelmesek újra egymásra találnak. 
 

 

13:00  
Artistica Anam Cara – artista bemutató

15:00  
Szamóca Színház: Csipi-Csupi bábszínháza – zenés mesejáték 
Csiperke és Csuporka, a két bohóc némi csetepaté, majd békekötés után egyszerű eszközökkel nagyszerű bábszínházat alapít őseik hagyatékából. A vásári komédiák hangulatát hordozó színes, zenés gyermekműsor az élő játék és a bábszínház együttes varázsát kínálja.

17:00 
Farkasházi Réka és a Tintanyúl – családi koncert
Az év hazai gyermekalbuma kategóriában, kétszeres Fonogram-díjas zenekar a koncerten régi és új dalokkal szórakoztatja a kicsiket és nagyokat. Hazai kortárs költők megzenésített versei mellett a zenekar saját szövegei és dalai is felcsendülnek, melyek a családról, a barátságról, szerelemről, emberségről, összetartozásról szólnak. A zenekar, a hangzásvilág kialakításakor különösen figyelt arra, hogy az egész családnak igazi, közös zenei élményt nyújtson.

 

THALIA KERTJE

20:00 
Willy Russell: Shirley Valentine
A kiváló humorú Mrs. Bradshaw egy nap Görögországba szóló repülőjegyet kap, ami gyökerestül felforgatja az életét. Szembe kell néznie fiatalkori önmagával, a szabadszellemű, lázadó Shirley Valentine-nal, aki Mrs. Bradshawként mára olyan magányossá vált, hogy élete sorsfordító döntéseit kénytelen a konyhafallal megbeszélni. Willy Russell remekbe szabott, szívmelengető és sziporkázóan humoros sikerdarabját új fordításban láthatja a közönség Balsai Móni nagyszerű tolmácsolásában. Az előadást Ujj Mészáros Károly állította színpadra. Az előadás megtekintése 16 éven aluliak számára nem ajánlott.

 

MŰVÉSZETEK UTCÁJA

10:00 
Ataru Taiko – japán dob előadás
Az együttes fellépései kivétel nélkül nagy sikert aratnak, mivel a műsor időről időre látványos és változatos koreográfiai elemekkel tarkított, lendületes előadásmódjáról és dinamizmusáról híres dobszínházat tár a közönség elé. 

11:00
Saue Music School Band – jazzkoncert

13:45
Seres Zoltán tánccsoportja

14:00
Body Beat Crew – breaktáncbemutató
1986 óta működő breaktánc csapat, amelyet Vass Ferenc, Vass Szabolcs és José Paulo Martins alapított. Számos versenyen, fellépésen, cirkuszok és varieték műsorában léptek fel éveken keresztül. A break az első olyan tánc, amely bekerült az olimpiai programba, ezért is tartják fontosnak, hogy népszerűsítsék a fiatalok körében. 

14:30
Shererah Bellydance & Tribal Fusion – hastáncprodukció

14:50
Kürti Regina – hastáncelőadás

15:05
Nesreen és az Ezer Rózsa Kertje – hastánc-show
A csoport díjak garmadáját hozta el országos és nemzetközi versenyekről. A 2012-es Cairo! Festival első helyezett és közönségdíjas csoportja, emellett többszörös IDF világbajnoki cím tulajdonosok. 

15:25 
Lunah-Shamila Trió – hastáncbemutató
A Lunah-Shamila formáció 2015-ben alakult. Táncukkal szeretnék átadni a közönségnek azt a csodát, amit a táncnak köszönhetően átélnek.  

15:45
Aster és a Kőszegi Orientális Táncklub – hastáncműsor

16:00
Somi Panni táncosai, a Sivasakti Kalánanda Táncszínház tagjai – indiai klasszikus táncbemutató
A Sivasakti Kalánanda Táncszínház repertoárjába a klasszikus bharatanátjam előadások, indiai kulturális, ismeretterjesztő és művészeti programok, valamint a bharatanátjam technikáját alkalmazó kortárs darabok tartoznak. Ezúttal a táncszínház három tagja érkezik a Karneválra.

16:30
Erika és táncosai – hastáncbemutató
A táncszerető közönség előtt nem ismeretlen a több mint egy évtizede alakult körmendi „Erika és táncosai” csoport. Az évek során fellépéseikkel számos helyi és megyei rendezvényen népszerűsítik a hastáncok sokszínűségét. 

16:45 
Stúber Gyöngyi – hastáncelőadás

17:20 
Waves – Varga Zsolt zongorakoncertje

17:50 
Takács Csaba és Balatonyi Kata – argentin tangó bemutató
Kata és Csaba több mint egy éve elválaszthatatlanok a parketten. Csaba az argentin tangó csodálatos világában mélyült el eddig. Kata a standard és latin-amerikai táncok eleganciáját és pezsgését hozta magával ebbe az együttműködésbe. Táncukban a különböző világok és stílusok egyesítésére, harmonizálására törekednek.

18:05
Seres Zoltán – burlesque tánc előadás

18:20
Vépi Jáde Hastánccsoport és Jáde Gyöngyöcskéi – hastánc-show

18:40
Freya & Inanna – hastáncbemutató

19:05
Horváth „Dudu” Dániel és Peltzer Géza koncertje
Az összeszokott zenész páros ezúttal népszerű nemzetközi dallamokat, ismert filmzenéket elevenít fel hegedű-gitár hangszerelésben.

20:00
Merry Go Round Duo – ének-gitár koncert
Hajdú Anett és Bokor Ádám mindig alkalomhoz illő zenét játszik, ezért folyamatosan bővítik a közel 200 dalos repertoárjukat. Fő profiljuk az igényes lounge zene összekomponálása híres, örökzöld vagy éppen mai slágerekkel. Műsorukban Gershwintől Bruno Marsig, mindenféle stílusú dal megtalálható.

21:30
Bajusz – manouche jazz, gypsy swing koncert
A Bajusz egy 2019-ben alakult zenekar, műfaját tekintve francia gyökerekből építkező manouche jazz, gypsy swing stílusú, öt tagú formáció. A zenekar az autentikus, eredeti műfajt szabadabban értelmezi, eszerint a muzsika kicsit pörgősebb, intenzíven pumpáló és dallamos, a múlt század párizsi utcaképeit idéző, táncos kedvű kocsma-jazz.

22:30 
Artistica Anam Cara – tüzes artista bemutató

 

BOROK UTCÁJA

16:00
Body Beat Crew – breaktánc-bemutató

18:30 
Horváth Gipsy Band – gipsy-koncert

20:30
Peltzer Géza – harmonikamuzsika


KÍSÉRŐHELYSZÍNEK

MEDITERRÁN ZENEUDVAR ÉS GALÉRIA

10:30       
Szivárvány-duó – különböző népek zenéje egyedi hangszereléssel
Máté Zsolt gitár és Máté Zs. Timea hegedű koncertje.

11:00  
Szombathelyi régi képeslapokon
Könyvbemutató beszélgetés Kőszegfalviné Pajor Klára szerzővel.

14:00     
Tóth Dániel – pop-jazz zenei slágerek gitáron

15:00        
Tóth Csenge énekes koncertje

16:00            
Cserga és barátai – rockzenei feldolgozások

17:00       
Bara Akusztik Együttes koncertje

18:00       
Dalcommando – örökzöld slágerek egy órában

 20:00     
Az év madara – vetítésessel egybekötött esti előadás Vörös Norbert madarász-biológussal

 20:40       
A Dimenziók fényei – fénymobilok mozgásban és képekben
Vetítés Biczó Antal képzőművész alkotásaival.

 

MIRACULUM-BROADWAY

10:00–12:00, 14:00–18:00 
Háremfotózás, jósda, hajfonás, arcfestés, csillámfestés, hennafestés

10:30 
Kapornaki Júlia és Szvoboda Adél: JÚLmIrA performance – musical- és rajzfilmslágerek keleti hangulatban

11:30, 16:00 
Mira Orient Art – hastáncbemutató 
Vendég: Nesreen és az Ezer rózsa kertje, Nature Dance – holisztikus tánc, Katalin Schäfer.

11:35 
Savaria Legio: Háremrablás 

14:00 
Galaxy Akrobatikus Rock and Roll Klub táncbemutatója
A klub tagjai számára az akrobatikus rock and roll sport és tánc egyben. A magyarországi rock’n’roll életben a Galaxy Rock&Roll Klub Szombathely város korábbi években megismert és elismerést kivívott művészi rangjához méltó országos és nemzetközi sikereket ért el. 

16:00   
Aromárium – Nemesházi Bernadett vezetésével
Utazás az aromaterápia testet és lelket emelő világába. 

17:00
Keleti Gyermekfoglalkoztató - ügyességi és kreatív játékok 

 

HANGÁR – RETRO ZENEPAVILON

 Hangszersimogató a koncertek között.

10:00
Smalls – gyermekműsor

12:00 
Corda Quattro Ukulele Band

14:00
Capito Coutry

16:00
Á-Zs Duó
A Hangárban nevelkedett, de mostanra már önálló utat járó zenekar koncertje.

18:00
Smalls – gyermek rock

20:00
Capito Gitárklub

 

CASTRUM DEI – KERESZTÉNY UDVAR

10:00-18:00
Imaösvény – A Szentlélek ajándékai 
Upper room – A felső szoba
Pincehelyiség: Találkozzunk a pincében!
Udvar: Dicsőítő koncertek, kézműves foglalkozás kicsiknek és nagyoknak, pihenő a Forrásnál
Részletek a pénteki programban.

16:00 
Püspöki szentmise
A programsorozatot vasárnap püspöki szentmise zárja a Főplébánia udvarán.

 

TRÓPUSI LEPKE-, PÓK- ÉS ROVARGIGÁSZOK KIÁLLÍTÁSA

10:00–21:00
Kiállítás
Élő trópusi lepkék, madárpókok, skorpiók és egyéb ízeltlábúak mellett több ezer rovarpreparátum látható a kiállításon, ami betekintést nyújt a rovarvilág csodáiba. Jegyárak: családi jegy 5 főig 2000 Ft, felnőtt: 800 Ft, diák/nyugdíjas: 500 Ft.

 

MINDSZENTY TÉR

10:00–20:00
Szerzetesi kirakodóvásár a szerzetesrendek és egyházi intézmények kézműves termékeiből

ELTE SEK STAND

10:00–18:00
Folyamatos programok
Részletek a pénteki programban

FOLKUDVAR

11:00 
Üstökös Kompánia – gyerekelőadás

14:30 
A Boglya Népzenei Együttes koncertje

16:00 
A Pesovár AMI csoportjainak műsora

18:00
Kanizsa Csillagai – koncert és cigány táncház

19:30 
Táncház a Boglya Népzenei Együttessel és az Ungaresca Táncegyüttessel

MNL VAS MEGYEI LEVÉLTÁRA

10:00–18:00
A szocializmus építészete Vas megyében – kiállítás 
Részletek az XX. oldalon.

11:00, 14:00, 17:00
Filmvetítés
Részletek a pénteki programban

MÚZEUMOK

ISEUM SAVARIENSE RÉGÉSZETI MŰHELY ÉS TÁRHÁZ

A programok múzeumi belépőjeggyel látogathatók. 

10:15 
Templomnyitó szertartás
Apuleius antik író és Isis pap alapján rekonstruált szöveggel kísérve.

10:30
Hol volt, hol nem volt… volt egyszer egy Iseum 
Rendhagyó tárlatvezetés az Iseum állandó kiállításában.

11:00
Séta az ókori Savariában 
Az OTP Bank alatti római városrészlet megtekintése szakmai vezetéssel, csak előzetes bejelentkezés alapján. Egységes ár: 1000 Ft/fő, bejelentkezés helye és jegyvásárlás az Iseum Savariense jegypénztáránál – az Iseumba szóló belépő nem tartalmazza az OTP Bank alatti városrészletben zajló tárlatvezetést. Egy-egy tárlatvezetésen legfeljebb 25 fő vehet részt. 

14:30 
Tévhitek és újdonságok Savariából 
Rendhagyó tárlatvezetés a Savaria Underground című időszaki kiállításban 

15:00 
Séta az ókori Savariában 
Lásd feljebb.

16:00 
Navigium Isidis/Ploiafesia ünnepe – rekonstruált szertartás
Isis istennő hajójának jelképes vízre bocsátása Isis papjaival és papnőivel 

17:45 
Templomzáró szertartás

SZOMBATHELYI KÉPTÁR

A programok múzeumi belépőjeggyel látogathatók.

11:00 
Textilművek a Szombathelyi Képtár kiállításaiban – ajándék tárlatvezetés

16.00 
Képzőművészeti alkotások a Szombathelyi Képtár állandó kiállításában – ajándék tárlatvezetés
A programok múzeumi belépőjeggyel látogathatók.

SCHRAMMEL-GYŰJTEMÉNY

11:00, 16:00
Nyomhagyás – ajándék tárlatvezetés az állandó kiállításban
A program múzeumi belépőjeggyel látogatható.

SAVARIA MÚZEUM

11:00, 16:00
„Szerettem, éltem, vágy ragadt…”
Záró tárlatvezetés Kovács-Krassói Anikó muzeológussal és Medgyesi Konstantin történésszel a SISI – Királyné feketén-fehéren című időszaki kiállításban
A program múzeumi belépőjeggyel látogatható.

SMIDT MÚZEUM

A programok múzeumi belépőjeggyel látogathatók.

11:00
A Harry Potter-univerzum tárgyai a Smidt Múzeumban – ajándék tárlatvezetés dr. Hollerné Mecséri Annamária történész-intézményvezetővel

15:00
A Smidt Múzeum kincsei – ajándék tárlatvezetés az állandó kiállításban dr. Keppel Csilla történésszel
    
SZOMBATHELYI FERENCES TEMPLOM

19:00
Capella Savaria – német barokk zenei est
A műsorban Händel és Telemann szerzeményeiből hallhat néhányat a vájt fülű közönség.

Savaria Fórum 33. évfolyam 15. szám - 2024.04.19.
Savaria Fórum 33. évfolyam 15. szám - 2024.04.19.
Beszállsz? A Savaria Fórummal egy cabriót nyerhetsz!
tematikus oldalak
legfrissebbek
Hidegen, esősen indult a kedd, és délután sem javul jelentősen az idő
Keddre virradóan nyugaton, északnyugaton esőre ébredtünk.
Vármegyei II. osztály, déli csoport: a Rum mesterötösnek is köszönhetően, a Nárai mesternégyessel nyert, de a Körmend is ötöt rúgva tartotta otthon a pontokat
A Bajánsenye a Gyöngyöshermán-Szentkirályt, az Újperint a Rábatótfalut múlta felül 2-1-re. A Szentpéterfa három gólja három pontot ért számukra, a Felsőcsatár és az Egyházasrádóc azonban nem bírt egymással.
Futsal: pazar gólok, tükörsima győzelem, kiütötte a Haladás a második Kecskemétet
Felipe Conde legénysége 6-0-val intézte el legfőbb üldözőjét a felső-házi rájátszás 8. játéknapján.
Vármegyei II. osztály, északi csoport: nagy győzelmet aratott a Répcelak, a Bozsok és a Kemenesalja is hétgólos mérkőzésen diadalmaskodott
Bobán és Gércén is potyogtak a gólok: előbbi 4-4-es döntetlent játszott a Gencsapátival, míg utóbbi 3-2-es hazai sikert könyvelhetett el a Szeleste ellen. Az Alsóújlak, a Sé, valamint a Pecöl is idegenben tudott nyerni, utóbbi pedig a Sé Lukácsháza elleni sikerének köszönhetően a tabella élére állt.
A Derkovitson folytatódott a tavaszi utcatakarítási akció Szombathelyen
Ilyenkor nemcsak az útszegélyek, útpadkák, hanem a csatornák is megtisztulnak, szükség szerint újrafestik a parkolóhelyeket, és takarítás közben a fametszési és parkfenntartási munkákat is elvégzik.