km/óra
  2024.02.25., vasárnap  •  Mátyás napja
Weöres Sándor Színház: „Énis, teis” – mi is?

Weöres Sándor Színház: „Énis, teis” – mi is?

Számos kérdésre kerestük a választ a Weöres Sándor Színházban bemutatott Légrádi Gergely Énis, teis című színművének ősbemutatóján. Megnyugtató feleleteket kaptunk is meg nem is.

 

Koreográfus (mester) és táncosnő (tanítvány) között lejátszódott olyasmi (anno), amiről nem tudjuk pontosan, mi is volt. Jogtalanság? Visszaélés? Abúzus? A hirtelen, egyetlenegyszer fellobbanó – eleinte kölcsönös – vágy a férfi durvaságába torkollott? Megalázásba? Önkénybe?


Annyi bizonyos: másnap a balerina, se szó, se beszéd, otthagyja a premier előtt álló társulatát. (Ő táncolta volna a főszerepet.)


Eltelik tizenhárom év. Immár családosak mindketten. A mester boldog (legalábbis annak látszó) házasságban él. A néhai táncosnő és a férje között nincs összhang (finoman szólva). Párterápiára járnak. Itt derül fény az egykori esetre. A férj – a feleség tudta és beleegyezése nélkül – a sajtó nyilvánossága elé viszi az ügyet. Kéretlenül akar „igazságot” szolgáltatni, vagy ezzel inkább a saját, társkapcsolatra képtelen, alkalmatlan voltát szeretné takargatni. Robban az a bizonyos bomba. „Vérszagra gyűl az éji vad.” (Arany János: A walesi bárdok) A néző pedig próbálja emésztgetni a – nem minden vetületében tűpontos – tanmese tanulságait.


Szerencsénkre a pazar színészek hús-vér jellemeket képesek megjeleníteni. A táncosnő szerepében a fantasztikus Csonka Szilvia azt a folyamatot is érzékelteti, hogy egy társat miként lehet megvezetni. Aztán csak-csak föleszmél: az egykori sérelem(?) szinte eltörpül amellett a presszió (erkölcsi nyomás/kényszer), agresszivitás (erőszakoskodás) mellett, amit a férjétől kell elszenvednie. Aki, meglehet: skizofrén/elmebeteg. A remek Némedi Árpád félelmetesen „hozza ezt”. A szintén kiváló Horváth Ákos a koreográfus, családapa. Látszólag higgadt, nyugodt marad. Miközben őrlődik. A nyilvánosság számára nincsen mondandója. Egykori táncosnője számára lenne. Ám a férj elzárja tőle meg a külvilágtól. Nem érti, mi ez az egész a próbateremben egykor átéltek miatt. Ízekre szedik. Megsemmisítik. (Ki ne emlékezne Marton Lászlónak, a Vígszínház néhai igazgatójának/főrendezőjének az esetére?)


A csodálatos Bálint Éva feleségként elsőrangú. Azt is megmutatja, a környezet „satuja” miként deformál/hat/ja az embert. A mindig hiteles jellemszíneket használó Kelemen Zoltán bulvár újságíróként/rovatvezetőként viszolyogtató. Kit érdekel a gyöp-agyú olvasó? Az olvasottság a „mérce”. A konkurens hírügynökségek megelőzése. Bármi áron. A kitűnő Nagy-Bakonyi Boglárka slapaja (szerkesztőségi gyakornoka) a megfelelés kényszerének a foglya. De mi van akkor, amikor őt terrorizálja egy férfi (a főnöke)? Az ügyvéd bőrébe a mindig megbízható Szabó Róbert Endre bújt. A Göttinger Pál rendezte Énis, teis elvitathatatlan érdeme: kérdések feszegetik a bensőnket.

 

Szenkovits Péter
Fotó: Weöres Sándor Színház/Mészáros Zsolt

címkék
Savaria Fórum 33. évfolyam 7. szám - 2024.02.23.
Savaria Fórum 33. évfolyam 7. szám - 2024.02.23.
tematikus oldalak
legfrissebbek
Szombathelyi Haladás - Tiszakécske 0-0 (Cikkünk folyamatosan frissül!)
A Merkantil Bank liga 22. fordulójában a zöld-fehérek a Tiszakécskét látják vendégül.
Ezentúl gyermekfelügyelet is igénylehető az AGORA-nál rendezvények alatt
Az AGORA nemrég egy új kezdeményezést indított útjára, rendezvényei alatt gyermekfelügyeletet biztosítanak, így a kultúrát szerető család minden tagjának örömteli lehet a kikapcsolódás.
Szereti a baracklekvárt? Rossz hírünk van!
Termelői Facebook-csoportokba egyre több kép kerül fel arról, hogy virágzásnak indultak a sárgabarack fák a Dunántúltól az Észak-Alföldig. Ez azonban nagyon rossz hír a gazdáknak és a fogyasztóknak is, a kajszi ugyanis rendkívül fagyérzékeny, azt pedig nehéz elképzelni, hogy májusig ne érkezzen még fagyhullám az országba.
Kitörte a szalagkorlát lábait az ittas sofőr az M86-oson
A férfi egy enyhe jobbos kanyart egyenesített ki az M86-os autóúton Vép térségében, lezúzta a szalagkorlátot, kitörve annak lábait, ő könnyebben sérült meg. A szonda kimutatta, hogy fogyasztott alkoholt, mielőtt autóba ült, tudósított a helyszínről a 112Press.hu.
A kommunizmus áldozataira emlékezett a városvezetés
A Király utca 14. előtt hajtottak főt és koszorúztak, annál az épületnél, a volt ÁVH-székháznál, ahol a kommunista diktatúra idején az Államvédelmi Hatóság kegyetlenül megkínozta a rendszeridegennek bélyegzetteket.