km/óra
  2024.06.16., vasárnap  •  Jusztin napja
Nyereményjáték: Nyerj egy cabriót!
Vészesen közeleg az SZJA-bevallás határideje

Vészesen közeleg az SZJA-bevallás határideje

Közeledik a személyijövedelemadó-bevallás határideje, május 21. Az adóhatóság mindenki számára elkészítette a tervezetet. Ha nem történik módosítás a megadott határnapig, a kiajánlott tervezet válik bevallássá. Ebben az időszakban hosszított nyitva tartással működnek a NAV-ügyfélszolgálatok. Fontos, hogy ne feledkezzünk el az adó 1 százalékok felajánlásáról sem, hiszen ez fontos bevételi forrás a civil szervezeteknek.

 

Idén is elkészítette a NAV a 2023-ra vonatkozó személyijövedelemadó-bevallások tervezetét magánszemélyeknek, egyéni vállalkozóknak, őstermelőknek is. A dokumentumot mindenki átnézheti a megadott határidőig online - de kérhette a postázását is -, és ha módosítani szükséges, megteheti.


Szemes Inez, a NAV Vas Vármegyei Adó- és Vámigazgatósága sajtóreferense elmondta, hogy a NAV által elkészített bevallás-tervezeteket május 21-én éjfélig lehet módosítani, kiegészíteni, jóváhagyni, ezt legkönnyebben a NAV webes felületén lehet megtenni ügyfélkapus azonosítást követően. Azok, akik nem módosítják a bevallás-tervezetüket, a NAV által kiajánlott bevallás lesz a bevallásuk. Ez nem vonatkozik az őstermelőkre, egyéni vállalkozókra és az áfás magánszemélyekre.


Számukra ugyanis a tervezet csupán ajánlat, ami nem válhat automatikusan bevallássá, hiszen ki kell egészíteni a tevékenységből származó jövedelmekkel és fizetési kötelezettségekkel. Aki ezt elmulasztja, azt a NAV 15 napon belül hiánypótlásra szólítja fel. Aki év közben nem vette igénybe a neki járó adókedvezményt, ezt a bevallásában jeleznie kell. Ahogy az ingatlaneladásból származó jövedelmet is fel kell tüntetni. 


Még mindig sokan elfeledkeznek az adó 1+1 százalékról, amivel civil szervezeteket, vallási közösségeket, vagy a Nemzeti Tehetség Programot lehet támogatni. A vármegyei civil közösségi szolgáltató központ minden évben felhívja a figyelmet arra, milyen fontos, hogy rendelkezzünk az adónk felajánlható részéről. Vas vármegyében 1074 szervezet jogosult az 1%-os támogatás fogadására.


Gorza Norbert, a Vas Vármegyei Civil Közösségi Szolgáltató Központ szakmai vezetője kiemelte, erről bárki szabadon rendelkezhet, hiszen mindenkinek a környezetében található olyan civil szervezet, amely értékteremtő közösséget végez. És ami nekünk egy kicsi befektetés, online pár kattintás, az az adott szervezetnek fontos bevételi forrás lehet a program-megvalósításokban.


A Nemzeti Adó- és Vámhivatal központi ügyfélszolgálatai hosszított nyitva tartással készülnek a bevallási időszak utolsó napjaira. Szombathelyen május 21-én, kedden fél 9-től este 6 óráig fogadják az ügyfeleket.

 

Forrás: SZTV
Illusztráció: pixabay.com
 

címkék
Nyereményjáték: nyerj egy kabriót!
Katasztrófavédelem álláshirdetés 2024
Savaria Fórum 33. évfolyam 23. szám - 2024.06.14.
Savaria Fórum 33. évfolyam 23. szám - 2024.06.14.
Beszállsz? A Savaria Fórummal egy cabriót nyerhetsz!
tematikus oldalak
legolvasottabbak
Rengeteg utat lezártak az áradás miatt a megyében
Az árvíz miatt egyre tovább bővül a lezárt utak listája a megyében.
Minden idők legmagasbb vízszintjét várják a Rábán, óriási a készültség (képgaléria)
Továbbra is nagy a készültség Körmenden, rekord vízállással tetőzhet a Rába. A hidat lezárták, több folyómenti kiskert és a szabadidőközpont is víz alá került. Az eddigi 520 centiméter legmagasabb vízállásnál 20 centivel magasabb vízszintre számítanak.
A Pinka meghaladta a valaha mért legmagasabb vízszintet, a Rába tetőzött már
A vártnál alacsonyabb szinten tetőzött a Rába: az előre jelzett 530 helyett hétfőn este 9 órakor 477 centiméteres csúcsot mértek Körmendnél. A belvárosi hidat tegnap lezárták, ma reggel pedig újra megnyitották. A Pinka meghaladta a valaha mért legmagasabb vízszintet, felső folyásán elkezdődött az apadás, az alsó szakaszon még árad. A védekezési munkák zajlanak, nagy az összefogás a falvakban. Továbbra is több út járhatatlan a vármegyében.
A Rába és a Pinka áradása miatt ezek az utak továbbra sem járhatóak Vas vármegyében
A Rába és a Pinka kiöntése miatt összesen nyolc, belvíz okán pedig egy alacsonyabb rendű összekötő út járhatatlan az Útinform kedd kora reggeli tájékoztatása szerint. Mutatjuk, melyek ezek.
Választási eredmények 2024: árad a Rába, kiderül, ki vezetheti Szombathelyt
Miközben rekordközeli áradat érkezik a Rábán, harmadfokú készültség van a Pinkán, eldől, hogyan szerepeltek a pártok, polgármester- és képviselőjelöltek a városban, a vármegyében és az országban. Árad-e a Tisza is, meglesz a Fidesz-KDNP 50 százaléka, ki esik az ötszázalékos küszöb alá a kis pártok közül? Élő hírfolyamunk a 2024-es önkormányzati és EP-választási eredményekről.