km/óra
  2024.04.14., vasárnap  •  Tibor napja
Végső búcsút vettek a Vas Megyei Tűzoltóparancsnokság egykori megyei parancsnokától

Végső búcsút vettek a Vas Megyei Tűzoltóparancsnokság egykori megyei parancsnokától

Dóró János életének 99. évében hunyt el.

Dóró János nyugalmazott tűzoltó ezredest testületi tiszteletadás mellett január 25-én, a szombathelyi Jáki úti temetőben helyezték végső nyugalomra. A Vas Megyei Tűzoltóparancsnokság egykori megyei parancsnoka életének 99. évében hunyt el – közölte a katasztrófavédelem.

Dóró Jánost a család és a rokonok mellett nyugdíjas tűzoltók és katasztrófavédelmi vezetők testületi tiszteletadás mellett búcsúztatták. Az egyházi és polgári szertartást dr. Perger Gyula plébános celebrálta.

A búcsú hangján szólt a gyászolókhoz Kovács Péter, aki felelevenítette az ezredes tűzoltó múltját. A beszédek után a gyászolók végső nyughelyére kísérték Dóró Jánost, közös imádságot követően az urnát egy tűzoltógépjármű szirénájának hangja mellett helyezték végső nyughelyére, majd felcsendültek az Il Silenzio hangjai.

Az ezredes több mint három évtizedig dolgozott a Belügyminisztérium tűzoltóságának állományában. Szolgálatát 1947-ben, a Makói Városi Tűzoltóságon kezdte, mint vonulós tűzoltó. A tűzoltóságok államosítása után, 1948-ban Budapesten, az újpesti tűzoltó laktanyában Alapfokú Tűzoltó iskolába került, mint hallgató. A Tűzoltó Tiszti Iskolát 1950-ben végezte el, majd azt követően a tűzoltók kiképzésével foglalkozott.

1951-től Budapesten a Martinovics téri tűzoltó laktanya, az Üzemi Tűzoltóparancsnok Képző Iskola iskolaparancsnoki beosztásában dolgozott, ezt követően az Országos Tűzoltóparancsnokságon töltött be vezető beosztást.

A Vas Megyei Tűzoltóparancsnokság megyei parancsnokává 1956. február 1-jével nevezték ki, és nyugállományba vonulásáig, 1980. május 31-ig töltötte be ezt a beosztást. Komoly érdemei voltak abban, hogy a tűzoltóság és a tűzoltó hivatás Vas megyében megfelelő társadalmi elismerést szerzett. Kiváló szakmai, és több, mint két évtizedes parancsnoki munkája eredményeként a megye tűzvédelmi helyzete igen komoly mértékben fejlődött.

Ismertséget és elismertséget szerzett magának az önkéntes és hivatásos tűzoltóságok körében, de a társadalmi és tudományos életben is. Szigorú, következetes, jó szándékú parancsnok volt. Példát adott életmódból, viselkedésből és hivatásszeretetből. Generációkkal ismertette és szerettette meg a hivatásos szolgálatot, de családjában is akadtak követői. Számos alkalommal részesült kitüntetésben és elismerésben – emlékezik rá a Vas Vármegyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság.

 

Fotó: Balogh Eszter tű.főhadnagy./Vas VMKI

kapcsolódó galéria
Savaria Fórum 33. évfolyam 14. szám - 2024.04.12.
Savaria Fórum 33. évfolyam 14. szám - 2024.04.12.
Beszállsz? A Savaria Fórummal egy cabriót nyerhetsz!
tematikus oldalak
legolvasottabbak
Már tudják, hol mérnek a vasi rendőrök a Speedmarathonon
A vasi rendőrök száznál is több javaslatot kaptak az itt élőktől, hogy hol mérjenek majd április 19-én.
Szombaton elstartol a Spartan, itt vannak a részletek
Április 13-án, szombaton Szombathelyre érkezik a Spartan, a világ egyik legnépszerűbb akadályfutó versenysorozata. Több ezer magyar és nemzetközi versenyzőt várnak a szervezők. Épülnek a látványos akadálypályák, melyek csak arra várnak, hogy szombat reggel nyolc órakor elstartoljanak a versenyzők. Szólunk előre, hogy több utcában is forgalomkorlátozás lesz.
Nehéz lesz az április a Rumi úton közlekedőknek
Napokon belül indul a város legforgalmasabb déli bevezető útjának felújítása, a Rumi út aszfaltozása miatt a hónap végén várhatóan pár napig teljes lezárás lesz a szakaszon, de már a marási munkák idején is lassabb haladásra kell számítani.
Felnőtt háziorvosi rendelés Szombathely 2024: az összes rendelési idő egy helyen
A felnőtt háziorvosi rendelés biztosítása Szombathelyen 2024-ben is marad önkormányzati feladat. Néhány helyen változik a rendelési idő, cikkünkben az összes városi felnőtt háziorvosi rendelővel kapcsolatos fontos információt megtalálja.
Szólunk előre: április második hetében több helyen is útlezárások lesznek Szombathelyen
Szombathely 800 millió forintos önkormányzati forrásból megvalósuló útfelújításának részeként több helyszínen kezdődnek vagy folytatódnak munkálatok április második hetében, ezért lezárásokra, korlátozásokra kell számítani.