km/óra
  2024.05.25., szombat  •  Orbán napja
Nyereményjáték: Nyerj egy cabriót!
Városszerte megjelentek a kölcsönözhető elektromos rollerek

Városszerte megjelentek a kölcsönözhető elektromos rollerek

Csütörtökön reggel meglepetés várta a szombathelyieket, városszerte megjelentek ugyanis a kölcsönözhető elektromos rollerek. A centrumtól a lakótelepekig 72 gyűjtőponton sorakoznak a zöld-fehér járművek, amelyeket az autómentes napon lehetett először kipróbálni.

 

A rollerek egyszerűen, mobil applikációval használhatók, csak regisztrálni kell, és megadni a bankkártya adatokat, majd a szkennelés opcióval beolvasni a járművek egyedi QR-kódját, és már startolhatunk is. 72 gyűjtőponton lehet felvenni és letenni a járműveket a belvárostól a lakótelepekig. Egyelőre 250 darabot hozott a szolgáltató Szombathelyre, tavasszal 300-ig bővül a rollerpark.


- Főleg a belvárosi részeken a legnagyobb a felhasználás, a gyűjtőpontok 40 százaléka itt van. Próbáltunk olyan helyeket kijelölni, hogy a közlekedési csomópontokat el lehessen érni vele. Szeretnénk, ha ez egy kiegészítő közlekedési szolgáltatás lenne Szombathelyen – tájékoztatott Irmai Krisztián, a Lime Technology Kft. ügyvezető helyettese.


A rollerek feloldási díja 250 forint, utána percenként 60 forintba kerül a bérlés - az első 15 percet most ajándékba adják, a Helloszombathely kuponkódot három hónapig lehet felhasználni egy alkalommal. Egy töltéssel 35 km-t képes megtenni, és akár 25 km/órás sebességgel is haladhatnak. Fontos, hogy a Fő téren nem lehet majd rollerezni, a jármű a GPS adatok alapján automatikusan leállítja magát.


A rendszert az autómentes napon mutatták be. Németh Ákos zöldtanácsnok elmondta, hogy Szombathelyen egyre szélesebb az autózás környezetbarát, fenntartható alternatíváinak tárháza. A város jól kerékpározható, a helyi járatos buszközlekedésben komoly minőségi változás állt be a Blaguss megjelenésével, most pedig már az elektromos rollerek is színesítik a palettát.

 

kzs
Fotó: Nagy Jácint

Nyereményjáték: nyerj egy kabriót!
Katasztrófavédelem álláshirdetés 2024
Savaria Fórum 33. évfolyam 20. szám - 2024.05.24.
Savaria Fórum 33. évfolyam 20. szám - 2024.05.24.
Beszállsz? A Savaria Fórummal egy cabriót nyerhetsz!
tematikus oldalak