km/óra
  2024.03.01., péntek  •  Albin napja
Újabb segélyszállítmány indult útnak Kárpátaljára

Újabb segélyszállítmány indult útnak Kárpátaljára

Újabb segélyszállítmányt indított a Szombathelyi Egyházmegyei Karitász Kárpátaljára. Két kamion és nyolc mikrobusz indult útnak ma délután mintegy 30 millió forint értékű élelmiszerrel, ruhával, konyhai felszerelésekkel, matracokkal megpakolva Munkácsra és Tiszakeresztúrra. A grazi karitász és a temesvári püspökség segítségével két autót is vásároltak, ezeket Kárpátalján hagyják egy évre, hogy támogassák az ottani szállításokat.

 

Önkéntesek pakoltak meg két kamiont hétfő délelőtt adományokkal a Hollán Ernő utcában. A szombathelyi Karitász három hete is vitt segélyt Kárpátaljára, akkor megkérdezték, mire van szükségük az ottaniaknak, így a mostani szállítmányt már eszerint állították össze: aggregátorok, kenyérsütő gépek, nagy konyhai főzőedények, tányérok, bögrék, poharak, matracok, ruhák, élelmiszerek, egy raklap liszt, egy évre elegendő élesztő, tisztító- és tisztálkodószerek, játék és édesség került a raktérbe. 


Tuczainé Régvári Marietta, a Szombathelyi Egyházmegyei Karitász igazgatója elmondta, hogy most célzottan, amire szükség van, azt tudják vinni mindenhová. A két nagy kamion Munkács mellett egy raktárban fog lepakolni, a mikrobuszok pedig lemennek Záhonyon, Munkácson keresztül Tiszakeresztúrra, ott van a 116 árva gyerek intézménye, oda tudják vinni az ajándékokat, valamint a tiszakeresztúri Karitásznak a raktárába is lerakják, amire szükség van.


A konvojnak része az a két mikrobusz is, amit a temesvári püspökség és a grazi karitász pénzadományából vásárolt a szombathelyi karitász. Ezeket egy évre Kárpátalján hagyják. A grazi karitásszal már közel 30 éves az együttműködés.


Brigitte Kroutil-Krenn hozzátette, hogy anyailag segítették a szombathelyi Karitászt abban, hogy egy gépjárművet vásároljon, ami majd kint Kárpátalján fogja segíteni az ottaniak munkáját, és a megérkezett menekülteknek az ellátásához nyújtanak majd anyagi segítséget.


Az adományok az elmúlt 2-3 hétben gyűltek össze a plébániákról, iskolákból, óvodákból, vállalkozásoktól, önkormányzatoktól. A szállítmányt ma délben a sajtó munkatársai előtt áldotta meg Székely János megyéspüspük, aki azt is mondta, a magyaroknak jó tesz az adakozás, megnyílik a szívük.


"Mennyei atyánk, adj békét a világnak, neveld és tanítsd az emberiséget bölcsességre, mértékletességre, egymás iránti tiszteletre, békességre, irgalomra. Tanítsd a nemzeteket méltányosságra, igazságosságra, hogy tiszteletben tartsák a kisebbségek jogait" – emelte ki a megyéspüspök.


A segélyszállítmány hétfőn délután indult útnak, a tervek szerint reggel érkezik a magyar-ukrán határhoz. A szombathelyi karitász a horvátországi földrengés károsultjairól sem feledkezett meg: két kamiont pakoltak tele építőanyaggal, ami kedden érkezik Sziszekbe és Petrinjába, hogy támogassa az újjáépítést.

 

Fotó: Nagy Jácint

Savaria Fórum 33. évfolyam 7. szám - 2024.02.23.
Savaria Fórum 33. évfolyam 7. szám - 2024.02.23.
tematikus oldalak
legfrissebbek
Csak a vármegye- és országbérlet marad a MÁV-nál és a Volánnál, bővülő kedvezmények, új napijegyek március 1-től
Ingyenes utazás a 14 év alatti gyermekeknek, 50%-os, állandó kedvezmény a közalkalmazottaknak, új, 24 órás vármegye- és országbérletek. Egyebek mellett ezek jellemzik a MÁV-VOLÁN-csoport március elsejétől érvényes új tarifarendszerét. A jelenlegi 15 bérletkonstrukció helyett tavasztól mindössze kettő marad, a vármegye- és országbérlet, míg az eddigi kedvezményrendszer jelentősen egyszerűsödik, a mostani 65 helyett mintegy 20 kedvezménytípus marad. Összegyűjtöttük milyen változások lesznek a helyi és helyközi közlekedésben.
Nem szabadulhat a bicskei pedofil igazgató
V. János, a bicskei gyermekotthon egykori igazgatója, akit 2019-ben nyolc év börtönre ítélték jogerősen folytatólagosan elkövetett szexuális erőszak bűntette miatt, szeretett volna feltételesen szabadlábra kerülni, de az ítéletben eljáró büntetés-végrehajtási bíró a férfi meghallgatása után csütörtökön úgy határozott, hogy elutasítja a kérést, értesült a 24.hu.
Változóan felhős-napos, de enyhe idő várható a tavasz első hétvégéjén
Folytatódik a megszokottnál enyhébb időjárás a tavasz első hétvégéjén is: pénteken még több helyen lehet eső, majd csökken a csapadékhajlam, és gyengén felhős, napos idő várható 12-19 Celsius-fok körüli csúcshőmérsékletekkel - derül ki a HungaroMet Nonprofit Zrt. előrejelzéséből.
Futsal: nyolcgólos Haladás-döntetlen Nyíregyházán
A hazaiak a 36. percben még két találattal vezettek, ekkor azonban jött Vas Ádám, aki kétszer is beköszönt és kialakította a 4-4-es végeredményt.
Csütörtökön 22 órától péntek hajnalig szünetel a jegyértékesítés
Csütörtökön 22 órától péntek hajnali 3 óráig szünetel a jegyértékesítés a MÁV pénztárainál, az automatáknál, a vonatok fedélzetén, online az Elvirában és a MÁV-appban is - közölte a Mávinform a vasúttársaság honlapján.