km/óra
  2023.09.21., csütörtök  •  Máté, Mirella napja
Újabb adományok indultak útnak Horvátországba

Újabb adományok indultak útnak Horvátországba

Újabb négy kamiont és hat kisteherautót indít útnak Horvátországba tele adományokkal a Szombathelyi Egyházmegyei Karitász. A földrengés sújtotta térségben élők megsegítésére már a tragédia utáni napokban összefogtak a szervezet önkéntesei, ez már a harmadik szállítmány. Ezúttal jórészt építőanyagokat küldenek, de a gyerekekre is gondoltak, akik kedvenc játékaikat is hátrahagyták megrongálódott otthonaikban.

 

Blokktéglákat pakolnak az építőanyag kereskedésben azokba a kamionokba, amelyek a szállítmányozók felajánlásainak köszönhetően ingyen viszik ki az adományokat Szombathely testvérvárosának, Sisaknak a környékére. Az elmúlt hetekben nagyon sok pénzt gyűjtött a karitász, ezt váltották többek között építőanyagokra, hiszen a földrengés pusztítása nyomán leginkább erre van most szükség. 


Az összegyűjtött adományokból azonnali lakhatást is tudnak biztosítani egy családnak. A karitász vezetője az adományok megszentelése alkalmából tartott sajtótájékoztatón azt a kompletten felszerelt mobil faházat is megmutatja, amelyik akár másfél-két évig is hajlékául szolgálhat egy fedél nélkül maradt családnak. 


Tuczainé Régvári Marietta, a Szombathelyi Egyházmegyei Karitász igazgatója elmondta, hogy az egész egyházmegye hívő közössége gyűjtött. 6 és fél millió forint jött össze első körben, de még érkeznek adományok. Ebből a 6 és fél millió forintból már csak építőanyagot visznek. A három kamion, amit megvásároltak, ez ebből van, meg a ház, amit jövő héten tudnak kivinni. Egy kamion pedig teljesen ajándék. A negyedik kamion tetőcserepeket szállít, ami egy helyi vállalkozó több mint másfél millió forint értékű adománya.  


Székely János megyéspüspök az adományok megáldása előtt arról beszélt, hogy ez már a harmadik szállítmány, ami a nagy egészben csupán egy apró csepp, de szeretetet, bizalmat visz horvát testvéreinknek.


“Nagyon örülök annak, hogy indul ez a szállítmány. Külön öröm, hogy gyerekek is adtak bele játékokat, ruhákat, macikat, sok-sok dolgot, amit szívből küldenek bajba jutott gyerektársaiknak” – tette hozzá. 


Már korábban is rengeteg adományt gyűjtöttek egyes környékbeli plébániák a földrengés áldozatainak, de ezúttal a teljes egyházmegye összefogott. A kicsiknek küldött játékok mellett ezúttal is útnak indul több tonna tisztítószer, konzerv és édesség, valamint közel másfél tonna alma is.

 

 

Savaria Fórum 32. évfolyam 32. szám - 2023.09.15.
Savaria Fórum 32. évfolyam 32. szám - 2023.09.15.
tematikus oldalak
legolvasottabbak
Így juthat el hétfőtől InterCityvel Budapestre
A MÁV közzétette a Biatorbágy-Szárliget vasúti fővonal felújítása miatt hétfőtől (09.18.) október 26-ig érvényes vágányzári menetrendet. Spoiler: vonat, busz Kelenföldig. Ez a három hónaposra tervezett vágányzár első üteme.
Jégesővel vonult át a vihar délután Vas vármegyén (fotók, videó)
Söpte-Vép-Táplán-Vasszécseny kapta a legtöbb jeget, a borsó nagyságútól a 2-3 centisig volt minden.
Zsoldos Báró Zoltán: Én zenéből vagyok
Ha Szombathely és blues, akkor Zsoldos Zoltán, közismert (a fehér garbóról ráragadt) nevén: Báró. Ha Báró, akkor egy zseniális zenész szinte transzállapotban a színpadon, lázba hozva közönségét. Papíron nyugdíjas hegedű- és gitártanár, a Szombathelyi Szimfonikus Zenekar, a Capella Savaria egykori tagja. Most, 75. születésnapjára Bartók termi koncerttel készül barátaival. Az egykori Kőszegi utcai srácot otthonában, a Kőszegi-hegység lábánál látogattuk meg.
Vármegyei I. osztály: gólgazdag mérkőzésen nyerte a dobogósok csatáját Vasváron a Haladás, a Szarvaskend és a Rábapaty is idegenben tudott nyerni
A Király SE és a Szentgotthárd egyaránt egygólos hazai sikernek örülhetett a pontvadászat 5. fordulójában.
Ma indul a városi nagytakarítás!
Még 2020 júniusában fogadta el egyhangúlag Szombathely MJV képviselő-testülete a "Vigyázzunk együtt Szombathelyre!" szemléletformáló programot, mely 2023-ban is folytatódik. Szombathely MJV Önkormányzatának szervezésében a tavalyi év sikeres lebonyolításának folytatásaként idén ismét városi nagytakarítást tartanak a Vigyázzunk együtt Szombathelyre! program keretein belül.
legfrissebbek
Harmadszor mérhették össze tudásukat a gyerekek a Városi Diák- és Szabadidősport Napon
Harmadszor rendezték meg a Városi Diák- és Szabadidősport Napot a Fő téren. Futóversenyen mérhették össze gyorsaságukat, ügyességüket az óvodások, általános- és középiskolások, valamint a Szombathelyi Sportiskola jóvoltából különböző sportágakkal is megismerkedhettek testközelből.
56. alkalommal rendezik meg hétvégén a Savaria Nemzetközi Táncversenyt
A Savaria Nemzetközi Táncverseny kezdete 1966-ra nyúlik vissza, mely a világjárvány éveitől eltekintve folyamatosan, immár 56. alkalommal kerül megrendezésre az AGORA Művelődési és Sportházban. A verseny nemcsak az európai, hanem a világ minden táján ismert és elismert táncesemény, amely méltó rangot vívott ki magának a Nemzetközi TáncSport Szövetség és a táncsport szakemberei és táncosai körében is.
Az élelmiszer-mentési akció több száz családnak nyújt segítséget Szombathelyen
A Magyar Élelmiszerbank Egyesületnek és partnereinek köszönhetően évről évre egyre többen jutnak hozzá a kereskedelmi szektorban feleslegessé vált ételekhez. Városunkban több segélyszervezet is együttműködik az élelmiszerbankkal. A Szombathelyi Egyházmegyei Karitász munkatársai a RÉV Szenvedélybeteg-segítő Szolgálatnál, a Hársfa Háznál és a Szikla Szociális Központban több száz családnak nyújtanak segítséget - heti rendszerességgel.
Közel 300 millió forintból korszerűsödött a Markusovszky kórházban a járóbeteg-ellátás
291,37 millió forint összegű vissza nem térítendő európai uniós támogatásnak köszönhetően korszerű, orvostechnikai műszerek beszerzése történt meg a Vas Vármegyei Markusovszky Egyetemi Oktatókórházban, melyek eredményeként tovább emelkedik a járóbeteg-ellátás színvonala, olvasható a lapunkhoz is eljuttatott sajtóközleményben.
Bemutatták dr. Czetter Ibolya könyvét