km/óra
  2024.06.17., hétfő  •  Laura, Alida napja
Nyereményjáték: Nyerj egy cabriót!
Több teszt és oltás, légtisztító berendezések: így készülnek Ausztriában a tanévkezdésre

Több teszt és oltás, légtisztító berendezések: így készülnek Ausztriában a tanévkezdésre

Bővített oltási és tesztkapacitással, légtisztító berendezésekkel és a járványügyi jelzőrendszer megerősítésével készülnek az iskolák a szeptemberi tanévkezdésre. A stratégiát Heinz Faßmann oktatási miniszter mutatta be, szerinte ősztől ismét normál munkarendben folyhat a munka az iskolákban, olvasható az orf.at-n.

 

Mint írják, az iskolákban szeptembertől heti két alkalommal tesztelik majd a diákokat. Hétfőn és csütörtökön antigéntesztet, emellett hétfőnként szájöblítéses közösségi PCR-tesztet is végeznek majd az osztályokban. Az antigénteszt eredménye azonnal elkészül, a PCR-teszt pedig pontosabb eredményt ad, ezért alkalmazzák mindkettőt, érvelt szerdai tájékoztatóján Heinz Faßmann oktatási miniszter.


A teszteken ugyanakkor csak azoknak kötelező majd részt venniük, akik nincsenek beoltva – tehát lényegében a „2G-szabály“ lép érvénybe az iskolákban is. A nyári szünet hátralévő részében 30 oltóbusz járja majd az iskolákat, és a kormány a tartományokat is arra kéri, hogy a diákság számára is kínálják fel az oltást - fogalmaznak.


A tanév első két hetében az iskolákban kötelező lesz az arcmaszk viselése, amit a diákok ülőhelyükön levehetnek. Hogy ezt követően is kell-e maszkot hordani, azt a járványhelyzet határozza majd meg.


A rosszul szellőző iskolaépületek és tantermek számára, ahol sok aeroszol képződik, a kormány légtisztító berendezéseket biztosít, amik kiszűrik a vírusrészecskéket a levegőből. Az igényfelmérés jelenleg is tart, az oktatási minisztérium mintegy 10.000 készülék beszerzésével számol - idézik.


Az iskolák járványellenes stratégiájának központi eleme a korai jelzőrendszer. A hatóságok országszerte 116 regionális szennyvíztelepen figyelik a koronavírus jelenlétét. Ahol növekedést tapasztalnak, ott az iskolákban is több tesztet végeznek majd. 


A kormányzat tervei szerint az új tanév már végig jelenléti oktatásban zajlik majd, és a megelőző intézkedéseknek köszönhetően nem lesz szükség kiterjedt iskolabezárásokra. Az intézmények önállóan reagálhatnak a járvány alakulására, például a diákok gyakoribb tesztelésével vagy a maszkhasználat bevezetésével a csoportfoglalkozások idejére.
 

Nyereményjáték: nyerj egy kabriót!
Katasztrófavédelem álláshirdetés 2024
Savaria Fórum 33. évfolyam 23. szám - 2024.06.14.
Savaria Fórum 33. évfolyam 23. szám - 2024.06.14.
Beszállsz? A Savaria Fórummal egy cabriót nyerhetsz!
tematikus oldalak
legolvasottabbak
Minden idők legmagasbb vízszintjét várják a Rábán, óriási a készültség (képgaléria)
Továbbra is nagy a készültség Körmenden, rekord vízállással tetőzhet a Rába. A hidat lezárták, több folyómenti kiskert és a szabadidőközpont is víz alá került. Az eddigi 520 centiméter legmagasabb vízállásnál 20 centivel magasabb vízszintre számítanak.
A Pinka meghaladta a valaha mért legmagasabb vízszintet, a Rába tetőzött már
A vártnál alacsonyabb szinten tetőzött a Rába: az előre jelzett 530 helyett hétfőn este 9 órakor 477 centiméteres csúcsot mértek Körmendnél. A belvárosi hidat tegnap lezárták, ma reggel pedig újra megnyitották. A Pinka meghaladta a valaha mért legmagasabb vízszintet, felső folyásán elkezdődött az apadás, az alsó szakaszon még árad. A védekezési munkák zajlanak, nagy az összefogás a falvakban. Továbbra is több út járhatatlan a vármegyében.
A Rába és a Pinka áradása miatt ezek az utak továbbra sem járhatóak Vas vármegyében
A Rába és a Pinka kiöntése miatt összesen nyolc, belvíz okán pedig egy alacsonyabb rendű összekötő út járhatatlan az Útinform kedd kora reggeli tájékoztatása szerint. Mutatjuk, melyek ezek.
Rengeteg utat lezártak az áradás miatt a megyében
Az árvíz miatt egyre tovább bővül a lezárt utak listája a megyében.
Eligazol a Haladás futsalcsapatának meghatározó légiósa
A zöld-fehérekkel 3-3 magyar bajnoki címet és Magyar Kupa győzelmet nyert brazil Luiggi Longo külföldön folytatja pályafutását.
legfrissebbek
A melegben végzett munka veszélyeire figyelni kell
A következő napokban várható hőhullám miatt több oldalas, a melegben betartandó munkavédelmi szabályokat ismertető tájékoztatót tett közzé a Nemzetgazdasági Minisztérium Munkavédelmi Irányítási Főosztálya a minisztérium honlapján.
230 településen gyérítik a szúnyogokat a héten, Vas megyében egy helyen sem
A héten tizenhárom vármegye 230 településén, hatvanezer hektáron gyérítik a szúnyogokat - közölte az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság (OKF) szóvivője.
Foci Eb 2024: Románia-Ukrajna 3-0
A román válogatott 3-0-ra legyőzte az ukrán csapatot hétfőn a németországi labdarúgó Európa-bajnokság E csoportjának első mérkőzésén.
Zsúfolásig megtelt a szurkolói sátor a Sportház előtt
Zsúfolásig megtelt az Agora és a TDK által közösen kialakított szurkolói zóna szombaton a Sportház előtti téren. 15 órakor első Európa-bajnoki mérkőzését játszotta a magyar labdarúgó válogatott a németországi tornán. A szurkolói házban a drukkerek óriáskivetítőn követhették a Svájc elleni találkozót, amely 3-1-es vereséggel ért véget.
ÖkoPlusz Fesztivál a környezettudatosság jegyében
Nyolc helyszínen közel 100 programmal várta a látogatókat az ÖkoPlusz Fesztivál pénteken és szombaton a Kámoni Arborétumban. A természetközeli rendezvényt immár harmadszor szervezte meg a H+ Média és Kulturális Egyesület a környezettudatosság, az ismeretterjesztés és a szórakoztatás jegyében, minden korosztály számára.