km/óra
  2023.09.27., szerda  •  Adalbert napja
Több teszt és oltás, légtisztító berendezések: így készülnek Ausztriában a tanévkezdésre

Több teszt és oltás, légtisztító berendezések: így készülnek Ausztriában a tanévkezdésre

Bővített oltási és tesztkapacitással, légtisztító berendezésekkel és a járványügyi jelzőrendszer megerősítésével készülnek az iskolák a szeptemberi tanévkezdésre. A stratégiát Heinz Faßmann oktatási miniszter mutatta be, szerinte ősztől ismét normál munkarendben folyhat a munka az iskolákban, olvasható az orf.at-n.

 

Mint írják, az iskolákban szeptembertől heti két alkalommal tesztelik majd a diákokat. Hétfőn és csütörtökön antigéntesztet, emellett hétfőnként szájöblítéses közösségi PCR-tesztet is végeznek majd az osztályokban. Az antigénteszt eredménye azonnal elkészül, a PCR-teszt pedig pontosabb eredményt ad, ezért alkalmazzák mindkettőt, érvelt szerdai tájékoztatóján Heinz Faßmann oktatási miniszter.


A teszteken ugyanakkor csak azoknak kötelező majd részt venniük, akik nincsenek beoltva – tehát lényegében a „2G-szabály“ lép érvénybe az iskolákban is. A nyári szünet hátralévő részében 30 oltóbusz járja majd az iskolákat, és a kormány a tartományokat is arra kéri, hogy a diákság számára is kínálják fel az oltást - fogalmaznak.


A tanév első két hetében az iskolákban kötelező lesz az arcmaszk viselése, amit a diákok ülőhelyükön levehetnek. Hogy ezt követően is kell-e maszkot hordani, azt a járványhelyzet határozza majd meg.


A rosszul szellőző iskolaépületek és tantermek számára, ahol sok aeroszol képződik, a kormány légtisztító berendezéseket biztosít, amik kiszűrik a vírusrészecskéket a levegőből. Az igényfelmérés jelenleg is tart, az oktatási minisztérium mintegy 10.000 készülék beszerzésével számol - idézik.


Az iskolák járványellenes stratégiájának központi eleme a korai jelzőrendszer. A hatóságok országszerte 116 regionális szennyvíztelepen figyelik a koronavírus jelenlétét. Ahol növekedést tapasztalnak, ott az iskolákban is több tesztet végeznek majd. 


A kormányzat tervei szerint az új tanév már végig jelenléti oktatásban zajlik majd, és a megelőző intézkedéseknek köszönhetően nem lesz szükség kiterjedt iskolabezárásokra. Az intézmények önállóan reagálhatnak a járvány alakulására, például a diákok gyakoribb tesztelésével vagy a maszkhasználat bevezetésével a csoportfoglalkozások idejére.
 

Savaria Fórum 32. évfolyam 33. szám - 2023.09.22.
Savaria Fórum 32. évfolyam 33. szám - 2023.09.22.
tematikus oldalak
legolvasottabbak
Teljes útzár lesz a Rohoncin!
Szeptember 26-28. között rendezi meg a XII. Szakmai Közlekedési Verseny országos döntőjét, ennek helyszíne a forgalmas útszakasz, erről posztolt dr. Czeglédy Csaba (független) önkormányzati képviselő.
Szívfacsaró történetek: két előadást hoz Szombathelyre Pintér Béla és Társulata
Az ország legrangosabb, legnépszerűbb független színházi csapata, Pintér Béla és Társulata kétszer is vendégszerepel az ősszel az AGORA Művelődési és Sportházban. Megrendítőek s egyben felemelőek, erőt is adóak a produkcióik.
Értelemmel épül a világ: 50 éves a Pedagógus Kórus
Baráti énekkarokkal, a Bartók Termet betöltő közönséggel és persze sok-sok muzsikával ünnepelte fennállásának ötvenedik évfordulóját a Szombathelyi Pedagógus Kórus.
Jégesővel vonult át a vihar délután Vas vármegyén (fotók, videó)
Söpte-Vép-Táplán-Vasszécseny kapta a legtöbb jeget, a borsó nagyságútól a 2-3 centisig volt minden.
Vármegyei I. osztály: gólzáporos döntetlen Bükön, magabiztos hazai győzelem Sárváron
A Celldömölk is otthon tudott nyerni, a Csepreget múlta felül, a Csákánydoroszló viszont egyedüliként idegenbeli sikert aratott. Pontosztozkodással zárult a Söpte és a Rábapaty összecsapása.
legfrissebbek
Strasbourgig ment a méltóságteljes halál jogáért az ASL-beteg magyar alkotmányjogász
Dr. Karsai Dániel András vagyok, 46 éves, ügyvéd, alkotmányjogász. Valamint halálos beteg. Ezzel a két mondattal kezdi "POSZT MORTEM – Hogyan kell (jól) meghalni?" című posztját dr. Karsai Dániel, aki ugyanattól a betegségtől szenved (ez az ALS), amiben a neves fizikus, Stephen Hawking is elhunyt. Most a strasbourgi Emberi Jogok Európai Bíróságához fordult, mert Magyarországon a hozzá hasonló helyzetben lévő, gyógyíthatatlan betegeknek nincs lehetőségük szenvedés helyett méltósággal befejezni életüket.
Műanyag hulladék füstölt egy betonfalú tárolóban Vasváron
Egy tűzesethez vonultak a Vas vármegyei tűzoltók kedden, egy vasvári hulladékgazdálkodási cég betonfalú tárolójához, olvasható a vasi katasztrófavédők honlapján.
Lengyelország megpályázza a 2036-os nyári olimpia megrendezését
Ezt Andrzej Duda államfő szerdán jelentette be.
Csütörtökön ismét összeülnek a képviselők
A takarékossági intézkedések felülvizsgálata, az út- és járdafelújítási program eddigi eredményei és az autizmussal élők nappali ellátásának megoldása - többek között ezeket a témákat vitatják meg a nyári szünetet követő első testületi ülésen a képviselők. A csütörtöki közgyűlésen 19 napirendi pontot nyilvánosan, kettőt zárt ajtók mögött tárgyalnak. Az ülést 9 órától élőben követhetik honlapunkon a folyamatosan frissülő cikkünkben, valamint a Szombathelyi Televízió műsorán és Facebook-oldalán.
Árvízi védekezés: jutalom a helytállásért
51 szervezet több száz önkéntese vett részt az árvízi védekezésben augusztus elején. A Rábán és a kisebb vízfolyásokon levonuló jelentős árhullám jó néhány vasi településen gondot okozott, embereket is kellett menteni. A hivatásosok munkáját nagyban segítették a mentőcsoportok, önkéntes tűzoltók, polgárőrök a vészhelyzetben.