km/óra
  2022.10.05., szerda  •  Aurél napja
Több teszt és oltás, légtisztító berendezések: így készülnek Ausztriában a tanévkezdésre

Több teszt és oltás, légtisztító berendezések: így készülnek Ausztriában a tanévkezdésre

Bővített oltási és tesztkapacitással, légtisztító berendezésekkel és a járványügyi jelzőrendszer megerősítésével készülnek az iskolák a szeptemberi tanévkezdésre. A stratégiát Heinz Faßmann oktatási miniszter mutatta be, szerinte ősztől ismét normál munkarendben folyhat a munka az iskolákban, olvasható az orf.at-n.

 

Mint írják, az iskolákban szeptembertől heti két alkalommal tesztelik majd a diákokat. Hétfőn és csütörtökön antigéntesztet, emellett hétfőnként szájöblítéses közösségi PCR-tesztet is végeznek majd az osztályokban. Az antigénteszt eredménye azonnal elkészül, a PCR-teszt pedig pontosabb eredményt ad, ezért alkalmazzák mindkettőt, érvelt szerdai tájékoztatóján Heinz Faßmann oktatási miniszter.


A teszteken ugyanakkor csak azoknak kötelező majd részt venniük, akik nincsenek beoltva – tehát lényegében a „2G-szabály“ lép érvénybe az iskolákban is. A nyári szünet hátralévő részében 30 oltóbusz járja majd az iskolákat, és a kormány a tartományokat is arra kéri, hogy a diákság számára is kínálják fel az oltást - fogalmaznak.


A tanév első két hetében az iskolákban kötelező lesz az arcmaszk viselése, amit a diákok ülőhelyükön levehetnek. Hogy ezt követően is kell-e maszkot hordani, azt a járványhelyzet határozza majd meg.


A rosszul szellőző iskolaépületek és tantermek számára, ahol sok aeroszol képződik, a kormány légtisztító berendezéseket biztosít, amik kiszűrik a vírusrészecskéket a levegőből. Az igényfelmérés jelenleg is tart, az oktatási minisztérium mintegy 10.000 készülék beszerzésével számol - idézik.


Az iskolák járványellenes stratégiájának központi eleme a korai jelzőrendszer. A hatóságok országszerte 116 regionális szennyvíztelepen figyelik a koronavírus jelenlétét. Ahol növekedést tapasztalnak, ott az iskolákban is több tesztet végeznek majd. 


A kormányzat tervei szerint az új tanév már végig jelenléti oktatásban zajlik majd, és a megelőző intézkedéseknek köszönhetően nem lesz szükség kiterjedt iskolabezárásokra. Az intézmények önállóan reagálhatnak a járvány alakulására, például a diákok gyakoribb tesztelésével vagy a maszkhasználat bevezetésével a csoportfoglalkozások idejére.
 

Savaria Fórum 31. évfolyam 35.szám - 2022.09.30.
Savaria Fórum 31. évfolyam 35.szám - 2022.09.30.
tematikus oldalak
legolvasottabbak
legfrissebbek
Irányjelző-búrával lökte árokba a kerékpárost egy LIAZ Bőben
A teherautó vezetője a koppanás miatt fékezett. Megállt, hogy megnézze, mi ütközött a gépjárművének. Ezután látta meg a kerékpárost az árokban.
Öt évet kapott az embercsempész
A Szombathelyi Járásbíróság ítélete jogerős, áll a Vas Megyei Főügyészség közleményében.
Vigyázzunk a Lapozóra!
A Városháza előtti könyvcserepont, a LAPOZÓ a Libri-Bookline Zrt. és a szombathelyi önkormányzat együttműködésében jött létre kora tavasszal. A könyvek újrahasznosítását elősegítő könyvpavilon hónapokon át remekül működött, egy ideje azonban megfogyatkozott kölcsönözhető, cserélhető könyveinek száma.
Balesetek megyeszerte
Négy, anyagi kárral végződött balesetnél helyszíneltek a Vas megyei rendőrök, írja a police.hu.
Körözöttek kerültek rács mögé
Beszédes volt a Rendőrség honlapjának körözési alportálján közzétett fotó, írja a police.hu.