km/óra
  2024.04.18., csütörtök  •  Andrea, Ilma napja
Több milliót összecsalt a négy kiberbűnöző, de a vasi rendőrök elkapták őket

Több milliót összecsalt a négy kiberbűnöző, de a vasi rendőrök elkapták őket

A Mátrix Projekt keretén belül három férfival és egy nővel szemben folytat büntetőeljárást a Vas Vármegyei Rendőr-főkapitányság.

A megalapozott gyanú szerint három sértett adatait megszerezve, majd azokkal visszaélve több mint tizenöt millió forintot csaltak ki a négyes tagjai – számolt be hivatalos oldalán a rendőrség.

Egy Vas vármegyei nő is áldozatául esett annak az online térben elkövetett csalássorozatnak, amit a rendőrök felderítettek. A gyanúsítottak magukat banki alkalmazottnak kiadva vették rá a sértetteket arra, hogy mobiltelefonjukra egy távoli elérést biztosító alkalmazást telepítsenek. Az alkalmazás telepítésével az adataikat megszerezték, majd a folyószámlájukról az egyik sértett esetében közel ötmillió, a másikéról közel kilencmillió forintot emeltek le.

A csalók milliós „bevételhez” jutottak továbbá egy, az online piactéren eladásra szánt termékek árusítójától is, akinek az általuk elküldött adathalász linken keresztül szerezték meg adatait. Ellenük pénzmosás bűntett elkövetése miatt folytatják az eljárást a kibernyomozók.

Az akcióról videó is készült:

A NEM a legjobb védekezés az online térben elkövetett csalásokkal szemben!

  • Mondjon NEM-et azokra a telefonhívásokra, amelyekben személyes vagy banki adatai után érdeklődnek!
  • Mondjon NEM-et bármely felkérésre, amely arra bíztatja, hogy egy Ön által nem ismert alkalmazást letöltsön a telefonjára!
  • Mondjon NEM-et a gyanús adathalász linkek rákkattintására!
  • Mondjon NEM-et a banki adatok megadására, legfőképp, ha Ön az eladója egy terméknek!

Nem győzzük hangsúlyozni, legyen mindig óvatos, ne hagyja, hogy átverjék!

  • Ahhoz, hogy a számlájára pénzt utaljanak, Önnek nincs szüksége semmilyen programra, és a bankfiókjába sem kell bejelentkeznie! Utalás fogadásához elegendő megadni a bankszámlaszámot és a tulajdonosa nevét, de – kizárólag belföldi forintátutalások esetében – már arra is van lehetőség, hogy ún. másodlagos azonosítókat, például az e-mail-címünket használjuk a pénzfogadáshoz.
  • A csomagküldő szolgálatok soha nem kérik el a bankszámlájának, valamint bankkártyájának adatait, illetve a CVC kódot sem. Csak a névre, a szállítási címre, illetve a közvetlen elérhetőségekre (telefon, e-mail) van szükségük. Ezeket az információkat azonban a rendelés leadásakor a webshop részére kell megadni. Ők veszik fel a kapcsolatot a szállítást végző vállalkozással, majd adják át részére ezeket az adatokat.

A rendőrség a Mátrix Projekt keretében kiemelt figyelmet fordít az online csalások felderítésére. Az internetes csalások megelőzéséről további hasznos információkat, aktualitásokat, tanácsokat a KiberPajzs oldalán talál.

 

Fotó: police.hu

Savaria Fórum 33. évfolyam 14. szám - 2024.04.12.
Savaria Fórum 33. évfolyam 14. szám - 2024.04.12.
Beszállsz? A Savaria Fórummal egy cabriót nyerhetsz!
tematikus oldalak
legolvasottabbak
Szombaton elstartol a Spartan, itt vannak a részletek
Április 13-án, szombaton Szombathelyre érkezik a Spartan, a világ egyik legnépszerűbb akadályfutó versenysorozata. Több ezer magyar és nemzetközi versenyzőt várnak a szervezők. Épülnek a látványos akadálypályák, melyek csak arra várnak, hogy szombat reggel nyolc órakor elstartoljanak a versenyzők. Szólunk előre, hogy több utcában is forgalomkorlátozás lesz.
Spártaiaktól pezsgett Szombathely – Íme a Spartan Race eredményei!
Szombaton Szombathelyre érkezett a világ egyik legnépszerűbb akadályfutó versenysorozata, a Spartan Race. Reggel 8 és este 6 óra között több ezer magyar és nemzetközi versenyző száll harcba öt kategóriában, és már rögtön az elsőnél van miért büszkének lennünk: a szombathelyi Kívés Bendegúz dobogóra állhatott.
Felnőtt háziorvosi rendelés Szombathely 2024: az összes rendelési idő egy helyen
A felnőtt háziorvosi rendelés biztosítása Szombathelyen 2024-ben is marad önkormányzati feladat. Néhány helyen változik a rendelési idő, cikkünkben az összes városi felnőtt háziorvosi rendelővel kapcsolatos fontos információt megtalálja.
Áprilisi nyárra téli zimankó: kifehéredett a Kőszegi-hegység csúcsa
Kifehéredett az Írottkő kedden délelőtt: az Astromet Facebook-oldal élő videóban jelentkezett be a Kőszegi-hegységből, jég- és hódara, illetve hó hullott a nulla fok körüli hőmérsékleten.
Szombathely Deák Ferenc utca 3. alatti gyermekorvosi rendelő - Dr. Gecse-Kálózi Patrícia rendelési idő
Dr. Gecse-Kálózi Patrícia gyermekorvos rendelési ideje 2024-ben március 1-től a Deák Ferenc utcai gyermekorvosi rendelőben, Szombathelyen.