km/óra
  2024.04.19., péntek  •  Emma napja
Tesla-musical: ritka kincs született

Tesla-musical: ritka kincs született

Kivételes élményben lehetett részük azoknak, akik megnézték a Nikola Tesla – Végtelen energia című monumentális musical-show-t február 17-én este az Aréna Savariában. Müller Péter Sziámival, az előadás dramaturgjával, dalszövegírójával beszélgettünk.

 

Müller Péter Sziámi (1951) nevéhez is fűződik a Mária evangéliuma és az Isten pénze című rockoperák sikere. „Komoly hívó szó volt számomra egyrészt maga Tesla, akinek a személye rettenetesen izgatott, sokat olvastam, gondolkodtam róla (Nikola Tesla fizikus, feltaláló, filozófus; 1856-1943). A másik név, aki bevonzott, Egressy Zoltán, az egyik, ha nem a legsikeresebb magyar dráma- és prózaíró, aki a szövegkönyvet írta. Rettenetesen örültem Vona Tibor producer, kreatív ötletgazda felkérésének. Sebestyén Áron Artisjus és Fonogram díjas zeneszerzővel pedig, akivel a legszorosabban kellett együttműködnöm, ritka áldásos volt az alkotói folyamat. Más kérdés, hogy a budapesti RaM Colosseumban megtartott premier után rögtön bezárták a színházakat (is) a járvány miatt, holott elővételben az összes meghirdetett előadásra elfogyott minden jegy. Jóval később, a budapesti Margitszigeti Szabadtéri Színpadon – amelynek igen nagy nézőtere van – fantasztikus hatással volt rám is az előadás. Ezt a családom tagjai és a barátaim (akik tök őszinték velem) szintén elmondták. Áradozott róla egy német producer is. Úgy fogalmaztak, életképes, ütős, boldogító élményben volt részük. Nagyszabású, monumentális produkció, ritka kincs született. Abban reménykedem, ha beindul a Tesla-turné – most valójában előttünk van a múltunk –, akkor, ahová eljut a darab, ha megveszik az emberek a jegyüket, s elmennek megnézni, akkor ráhangolódnak. Nem fognak csalódni. Részese lehettem már színházi sikereknek, hála Istennek. Van olyan darabom, amit körülbelül húszmillióan láttak. Megéltem állótapsot. Ne tűnjön szerénytelenségnek, de ez a Tesla bőven megállja a helyét ezek mellett. Bizonyos szempontból pedig ez eddig a legerősebb és legmodernebb előadás. Borzasztóan örülök, hogy létrejött! Drukkolok, hogy végre induljon el ’rendesen’ a produkció.”


S hogy mitől érzi/tartja ennyire nívósnak, kivételesnek? Erre ekként reagál: „Azt gondolom, hogy vannak olyan faktorai az előadásnak, amiket nem lehet kikerülni. Ezeknek van azért egy hierarchiájuk. Tehát a legfontosabb az, hogy a történet berántson. Érzelem gazdag legyen, emóciókat váltson ki. Nikola Tesla személyében – az életéről nemrégiben megjelent remek könyv szerint is – fantasztikus mérnök-angyal szállt le a földre. Felfoghatatlan, hogy mit hagyott ránk. Igen sajnálatos, hogy életében kitört két világháború is, s bizonyos dolgokat el kellett titkolnia. Például félt attól, hogy halálsugárrá válik a békesugár néven előrevetített találmánya. Nem is adta oda egyetlen kormánynak se. Mérhetetlenül érdekes kalandjai voltak. Halála után két teherautónyi dokumentumot talált nála, s vitt el az FBI. Döbbenet. Nem csak az, amit tudunk a váltóáramról meg a váltóáramú motorról… Ismeretesek legendák. Az is, hogy olyan autót konstruált, amibe, amikor belenéztek, nem találták a motort, de ment. Vagy százötven nagyobb horderejű újítása, felfedezése volt. Tehát egyszer ott van egy zseni, aki ráadásul még egy szép fiú is volt, és ott van egy soha föl nem épült magánélet. Mert hiszen Teslának kizárólag egyetlen igazi szerelme volt: egy fehér galamb. Aki vissza-visszajárt szállodaszobájának az ablakpárkányára. Tehát adva van a Tesla személyisége, feszültségterhes életsorsa, kezdve az Edisonnal folytatott harccal (Thomas Alva Edison feltaláló, üzletember; 1847-1931). Ezekben mind-mind állást kell foglalni érzelmileg. S bizony ez a lényege a színházba járásnak, hogy érzelmi elkötelezettség után eljussunk a katarzisig. És bár jómagam teljességgel nem vagyok technika-centrikus, mégis kiemelném a produkció hihetetlen magas színvonalú koreográfiáját, mozgás technikáját. Sok tánc van a darabban, s ezt amúgy nem mindig szeretem, de amikor az ilyen, mint itt, akkor az elröpít. Rendkívül erős a vizuális megjelenítés is. A vetített LED-es háttereket nagy tehetséggel készítették el az alkotótársak. Az egész együtt, a kimagaslóan jó énekes-színész gárdával, nos, szerintem hihetetlenül elsöprő élmény és élvezet. Természetesen nem véletlen az eladás alcíme: végtelen energia. Valamiképpen ez a bizonyos végtelen energia – még ilyen vészterhes időkben is – átáramlik a nézőkbe. Csupa tettre készebb, csillogó szemű embert látok. Ez nagyon tetszik, melengeti a szívemet. Az a jó, hogyha azt érezzük, ez velem is megtörténhet. Mindenki csupa ilyen kis Tesla lesz, amikor kijön az előadásról. Főleg a gyerekek, akik imádják.”  

 

„A Tesla kapcsán olyan ritka konstelláció jött létre, amit Magyarországon még nem biztos, hogy tapasztaltam. Ezt a fajta derűs, dinamikus együttgondolkodást, igen erős alkotói csapatot. S nem csak az első benyomásom volt ennyire elragadó, pozitív.” Müller Péter Sziámi

 

Szenkovits Péter  

Savaria Fórum 33. évfolyam 14. szám - 2024.04.12.
Savaria Fórum 33. évfolyam 14. szám - 2024.04.12.
Beszállsz? A Savaria Fórummal egy cabriót nyerhetsz!
tematikus oldalak
legolvasottabbak
Szombaton elstartol a Spartan, itt vannak a részletek
Április 13-án, szombaton Szombathelyre érkezik a Spartan, a világ egyik legnépszerűbb akadályfutó versenysorozata. Több ezer magyar és nemzetközi versenyzőt várnak a szervezők. Épülnek a látványos akadálypályák, melyek csak arra várnak, hogy szombat reggel nyolc órakor elstartoljanak a versenyzők. Szólunk előre, hogy több utcában is forgalomkorlátozás lesz.
Spártaiaktól pezsgett Szombathely – Íme a Spartan Race eredményei!
Szombaton Szombathelyre érkezett a világ egyik legnépszerűbb akadályfutó versenysorozata, a Spartan Race. Reggel 8 és este 6 óra között több ezer magyar és nemzetközi versenyző száll harcba öt kategóriában, és már rögtön az elsőnél van miért büszkének lennünk: a szombathelyi Kívés Bendegúz dobogóra állhatott.
Áprilisi nyárra téli zimankó: kifehéredett a Kőszegi-hegység csúcsa
Kifehéredett az Írottkő kedden délelőtt: az Astromet Facebook-oldal élő videóban jelentkezett be a Kőszegi-hegységből, jég- és hódara, illetve hó hullott a nulla fok körüli hőmérsékleten.
Felnőtt háziorvosi rendelés Szombathely 2024: az összes rendelési idő egy helyen
A felnőtt háziorvosi rendelés biztosítása Szombathelyen 2024-ben is marad önkormányzati feladat. Néhány helyen változik a rendelési idő, cikkünkben az összes városi felnőtt háziorvosi rendelővel kapcsolatos fontos információt megtalálja.
Szombathely Deák Ferenc utca 3. alatti gyermekorvosi rendelő - Dr. Gecse-Kálózi Patrícia rendelési idő
Dr. Gecse-Kálózi Patrícia gyermekorvos rendelési ideje 2024-ben március 1-től a Deák Ferenc utcai gyermekorvosi rendelőben, Szombathelyen.
legfrissebbek
Kosárlabda: a harmadik Honvéd elleni mérkőzést is nagyon simán húzta be, így söpréssel jutott elődöntőbe a Falco! (képgalériával)
A szombathelyi sárga-feketék 94-60-ra diadalmaskodtak és lezárták a budapestiek elleni negyeddöntős párharcukat.
Minden eddiginél több alkotást neveztek a Savaria Filmszemlére
Tizenegyedik alkalommal rendezik meg április 24. és 26. között a Savaria Filmszemlét, amelyre minden eddiginél több, csaknem kétszáz művet neveztek a Kárpát-medencében és távolabbi országok magyar közösségeiben élő filmes alkotók - közölte az MTI-vel a Savaria Filmakadémia Egyesület elnöke.
Fidesz kampánynyitó: Brüsszel az új Moszkva
A Fidesz Választási Manifesztummal rúgta be a választási kampányát. A Millenárison tartott pénteki kampánynyitón csak hárman szólaltak fel: Szijjártó Péter külügyminiszter, Deutsch Tamás EP-listavezető és Orbán Viktor miniszterelnök.
Huszonöt éves a közgazdász képzés Szombathelyen
Huszonöt éve indult el az akkori Berzsenyi Dániel Főiskolán a közgazdász képzés, ma pedig már az ELTE Savaria Egyetemi Központ Társadalomtudományi Karához tartozó Közgazdaságtudományi Intézetben négy alap- és egy mesterszakon 230 diák tanul, amit egy igazi sikertörténetnek tartanak az intézményben. A jubileumra emlékeztek ma, volt és jelenlegi hallgatókkal, oktatókkal, vezetőkkel.
Programajánló – Szombathely: táncbajnokság, művészet és kiállítás, virágköltemények
Az április 20-21-ei hétvégén sem kell unatkozniuk a Szombathelyen élőknek, többféle programlehetőséget kínálnak a szervezők. A jövő hét is tartogat érdekességeket.