km/óra
  2023.06.02., péntek  •  Kármen, Anita napja
Sárga Zebra
Terítékre kerültek a halvédelmi, a rendészeti és a vízügyi kérdések

Terítékre kerültek a halvédelmi, a rendészeti és a vízügyi kérdések

Halőri Szakmai Napot szervezett a megyei horgász szövetség Vaskeresztesen, melyre hivatásos és társadalmi halőröket, a társhatóságok képviselőit, egyesületi vezetőket vártak. A találkozón kilenc előadás hangzott el, célja az ismeretbővítés mellett a szakmai kapcsolatok erősítése volt.

 

A horgászvizek kezelése, a halgazdálkodás a Sporthorgász Egyesületek Vas Megyei Szövetségének legfontosabb feladata és hosszú távú felelőssége, melyben kulcsszerep jut a halászati őröknek. A tízfős hivatásos állományban Sipos Károly a rangidős: 25 éve dolgozik Szentgotthárd, Körmend és Vasvár környékén. Nemrég Budapesten, a halak napja alkalmából megtartott központi ünnepségen átvehette az Év Halőre elismerést, és a címzetes vezető halőri megbízatást. Azt mondja, a szakma sokat fejlődött az elmúlt években. 5-6 milliós gépeket kaptak a MOHOSZ részéről, önjáró kaszálógépeket, szolgálati autókat, ami nagy segítség volt. Ezen kívül technikát is kaptak, okostelefont halőri applikációval, ami megmutatja a szabálysértéseket, az adatokat tudják egyeztetni a fogási naplóval. Éjjellátót, hőkamerát is használnak, hatalmas fejlődésen ment keresztül a halőrzés.


A hivatásos halászati őrök mellett 42 társadalmi halőr is dolgozik - önkéntesként. Feladatuk többek között a vízterületek őrzése, a horgászati szabályok betartatása, a halállomány védelme. Munkájukhoz elengedhetetlen a halőrzéssel, vízügyi, természetvédelmi, rendvédelmi ismeretekkel összefüggő szaktudás frissítése. Ezt szolgálják az ötévente kötelező továbbképzések és az ehhez hasonló szakmai napok is.


Puskás Norbert, a Sporthorgász Egyesületek Vas Megyei Szövetségének ügyvezető elnöke kiemelte, hogy 1400 hektár vízterületen végeznek tevékenységét, ehhez viszonyítva az a közel tíz fő, aki hivatásos halászati őr, nem tudna jól működni, ha nem lennének segítségükre a társadalmi, egyesületi halőrök. A szakmai nap lényege, hogy összekovácsolódjanak, beszélgessenek. 


A programra a közreműködő hatóságok - a vízügyi igazgatóság, a rendőrség, a kormányhivatal és az Őrségi Nemzeti Park Igazgatóság - képviselői is meghívást kaptak. Seregi Miklós, a szövetség elnöke mondott köszöntőt, majd Puskás Norbert számolt be a szövetség szerteágazó feladatairól, a személyi és tárgyi feltételekről, a horgászturisztikai fejlesztésekről. A közeljövőben egy újabb sikeres pályázatnak köszönhetően hat tónál és az ikervári Rába-szakaszon valósulnak meg beruházások. Elmondta, hogy a taglétszám jelenleg 12 ezer fő, különösen büszkék az 1800 gyerekhorgászra. Egyik fő tevékenységük a halasítás, amit az egyre növekvő halárak befolyásolnak, tavaly 60 tonna ponty és másfél tonna ragadozó került a vasi vizekbe. A további előadásokban szó esett a vasi halgazdálkodási hatóság működéséről, a hallépcsőkről, az aszály következményeiről, élőhely-rehabilitációról, halőrzéssel kapcsolatos rendőrségi tapasztalatokról, intézkedéstechnikáról, inváziós fajokról és a hód tevékenységéről.  

 

Fotó: Vasi Vizeken Facebook-oldal

címkék
Savaria Fórum 32. évfolyam 19. szám - 2023.05.26.
Savaria Fórum 32. évfolyam 19. szám - 2023.05.26.
tematikus oldalak
legolvasottabbak
Megyei I. osztály: drámai végjáték után bajnok a Haladás, a Király SE az ezüstérmes, a harmadik helyet a Répcelak szerezte meg
A Szarvaskend és a Rábapaty is idegenbeli sikerrel zárta a szezont, a Vasvár, a Celldömölk, valamint a Szentgotthárd pedig hazai környezetben diadalmaskodott.
Relax az arborétumban: ÖkoPlusz Fesztivál másodszor
Második alkalommal rendezték meg a Kámoni Arborétum Látogatóközpontjában és a Kámoni Fiókkönyvtárban az ÖkoPlusz Fesztivált: a pénteken kezdődő fesztivál kiemelt napján, szombaton látogattunk ki az arborétumba – a környezettudatosság, a testi-lelki egészség köré épülő programok tartalmas kikapcsolódást nyújtottak a növénykert harmonikus környezetében.
Megyei II. osztály, északi csoport: bajnok lett az Újperint, döntetlennel zárult a Lukácsháza-Gencsapáti rangadó, zsinórban harmadszor nyert a Kemenesalja
A Szeleste a mérkőzést keretbe foglalva győzte le a Bozsokot, de az Uraiújfalu, a Sé, valamint a Spari is hazai környezetben gyűjtötte be a három bajnoki pontot.
Kosárlabda: az aranycsata ötödik mérkőzésén is hazai győzelem született, zsinórban negyedszer bajnok a Falco!
A szombathelyiek végig koncentráltan, magabiztosan, magas színvonalon kosárlabdázva 84-68-ra verték az Albát, így 2008, 2019, 2021 és 2022 után újabb bajnoki címet ünnepelhetnek.
Nem látta a szemből érkező Volvót a Suzuki vezetője
Pillanatnyi figyelmetlenség vezetett balesethez Szombathelyen. Az okozó nem tudja megmagyarázni magának sem, hogy mi történt az ütközés előtti másodpercben - írja a 112press.
legfrissebbek
Folytatódik a Szent Márton utcai csomópont teljes körű felújítása
Menetrend szerint folytatódik a Szent Márton utcai csomópont teljes körű felújítása. A gázművek június 5. hétfőtől várhatóan június 20-ig a Vörösmarty utca északi végén található gázvezeték rekonstrukcióját végzik.
Szállodakomplexum épül Balatonfüreden 22,5 milliárd forintból
Balatonfüreden 22,5 milliárd forint értékű beruházással szállodakomplexum épül a belvárosban, a Le Méridien resort a tervek szerint 2025 tavaszától fogadja a vendégeket - közölte Szepesi Richárd projektalapító sajtótájékoztatón pénteken Balatonfüreden.
Három autó ütközött össze Szombathely és Ják között
Egy balra kanyarodni szándékozó jármű vezetője erősen fékezett, emiatt a mögötte érkezőknek is bele kellett taposnia a fékbe. Először a sorban harmadik autónak koccant egy jármű, amibe ezután belehajtott egy másik - írja a 112press.
Újabb gyermekmentőmellényeket helyeztek ki a Balatonnál a vízimentők
A Vízimentők Magyarországi Szakszolgálata (VMSZ) három új állványt helyezett ki balatoni strandokon és egy kikötőben, ahonnan a gyerekek ingyenesen vehetnek kölcsön mentőmellényeket a strandoláshoz - tájékoztatta a VMSZ pénteken az MTI-t.
Gyerekeket kényszerített szexuális cselekményekre egy 43 éves férfi
"Intézetis" kisfiúkat csalt otthonába, majd pizzával, cigarettával, játékokkal és pénzzel honorálta szexuális igényeinek kielégítését a gyanú szerint a 43 éves férfi, akit a Pest vármegyei rendőrök fogtak el az Érdi Rendőrkapitányság munkatársainak segítségével.