km/óra
  2024.05.29., szerda  •  Magdolna napja
Nyereményjáték: Nyerj egy cabriót!
Terítékre kerültek a halvédelmi, a rendészeti és a vízügyi kérdések

Terítékre kerültek a halvédelmi, a rendészeti és a vízügyi kérdések

Halőri Szakmai Napot szervezett a megyei horgász szövetség Vaskeresztesen, melyre hivatásos és társadalmi halőröket, a társhatóságok képviselőit, egyesületi vezetőket vártak. A találkozón kilenc előadás hangzott el, célja az ismeretbővítés mellett a szakmai kapcsolatok erősítése volt.

 

A horgászvizek kezelése, a halgazdálkodás a Sporthorgász Egyesületek Vas Megyei Szövetségének legfontosabb feladata és hosszú távú felelőssége, melyben kulcsszerep jut a halászati őröknek. A tízfős hivatásos állományban Sipos Károly a rangidős: 25 éve dolgozik Szentgotthárd, Körmend és Vasvár környékén. Nemrég Budapesten, a halak napja alkalmából megtartott központi ünnepségen átvehette az Év Halőre elismerést, és a címzetes vezető halőri megbízatást. Azt mondja, a szakma sokat fejlődött az elmúlt években. 5-6 milliós gépeket kaptak a MOHOSZ részéről, önjáró kaszálógépeket, szolgálati autókat, ami nagy segítség volt. Ezen kívül technikát is kaptak, okostelefont halőri applikációval, ami megmutatja a szabálysértéseket, az adatokat tudják egyeztetni a fogási naplóval. Éjjellátót, hőkamerát is használnak, hatalmas fejlődésen ment keresztül a halőrzés.


A hivatásos halászati őrök mellett 42 társadalmi halőr is dolgozik - önkéntesként. Feladatuk többek között a vízterületek őrzése, a horgászati szabályok betartatása, a halállomány védelme. Munkájukhoz elengedhetetlen a halőrzéssel, vízügyi, természetvédelmi, rendvédelmi ismeretekkel összefüggő szaktudás frissítése. Ezt szolgálják az ötévente kötelező továbbképzések és az ehhez hasonló szakmai napok is.


Puskás Norbert, a Sporthorgász Egyesületek Vas Megyei Szövetségének ügyvezető elnöke kiemelte, hogy 1400 hektár vízterületen végeznek tevékenységét, ehhez viszonyítva az a közel tíz fő, aki hivatásos halászati őr, nem tudna jól működni, ha nem lennének segítségükre a társadalmi, egyesületi halőrök. A szakmai nap lényege, hogy összekovácsolódjanak, beszélgessenek. 


A programra a közreműködő hatóságok - a vízügyi igazgatóság, a rendőrség, a kormányhivatal és az Őrségi Nemzeti Park Igazgatóság - képviselői is meghívást kaptak. Seregi Miklós, a szövetség elnöke mondott köszöntőt, majd Puskás Norbert számolt be a szövetség szerteágazó feladatairól, a személyi és tárgyi feltételekről, a horgászturisztikai fejlesztésekről. A közeljövőben egy újabb sikeres pályázatnak köszönhetően hat tónál és az ikervári Rába-szakaszon valósulnak meg beruházások. Elmondta, hogy a taglétszám jelenleg 12 ezer fő, különösen büszkék az 1800 gyerekhorgászra. Egyik fő tevékenységük a halasítás, amit az egyre növekvő halárak befolyásolnak, tavaly 60 tonna ponty és másfél tonna ragadozó került a vasi vizekbe. A további előadásokban szó esett a vasi halgazdálkodási hatóság működéséről, a hallépcsőkről, az aszály következményeiről, élőhely-rehabilitációról, halőrzéssel kapcsolatos rendőrségi tapasztalatokról, intézkedéstechnikáról, inváziós fajokról és a hód tevékenységéről.  

 

Fotó: Vasi Vizeken Facebook-oldal

címkék
Nyereményjáték: nyerj egy kabriót!
Katasztrófavédelem álláshirdetés 2024
Savaria Fórum 33. évfolyam 20. szám - 2024.05.24.
Savaria Fórum 33. évfolyam 20. szám - 2024.05.24.
Beszállsz? A Savaria Fórummal egy cabriót nyerhetsz!
tematikus oldalak
legolvasottabbak
Vágányzár a Szombathely – Celldömölk, valamint Szombathely – Csorna vonalszakaszon
A Szombathely - Csorna állomások között végzett pályakarbantartási munkák miatt a vágányzárban érintett vonatok mentrendje az alábbiak szerint módosul:  
“Jancsó, nekem te vagy a Haladás…” - érzelmes posztban búcsúzik a zöld-fehér példakép
Jancsó András rúgott bombagólt az NB I-ben a Gerával, Bödével, Dibusszal felálló Fradinak az Üllőin, de pályafutása legmeghatározóbb pillanatai mégis idén történtek, és mindkettő a pályán kívül. Hosszú posztban reagál a Szombathelyi Haladás 28 éves, megkérdőjelezhetetlenül lokálpatrióta labdarúgója a csapattal történtekre.
Kedden két fontos szombathelyi vasúti átjárónál sem működnek majd a jelzőlámpák
Biztosítóberendezés fenntartási munkálatokat végez május 28-án kedden két forgalmas szombathelyi vasúti átjárónál is a GYSEV.
Ha jövő héten IC-vel készült Budapestre, ennek nem fog örülni
Vonatok helyett pótlóbuszok járnak hétfőtől Szombathely és Csorna között, pályakarbantartási munkák miatt.
Vármegyei I. osztály: lezárult a bajnokság, a Királyé lett az ezüstérem a Haladás mögött, a harmadik helyet a Vép szerezte meg
A Sárvár a hatalmas vihar, jégeső miatt találkozója nagy részét műfüvön játszotta és 0-0-ra végzett a Csákánydoroszlóval, de a Söpte és Szentgotthárd is megosztozott a pontokon. A Haladás gólzáporos mérkőzésen hozta el a három pontot Táplánból, míg a Körmend, a Vasvár és a Szarvaskend egyaránt három gólt szerezve nyert hazai környezetben.
legfrissebbek
Rendőrautónak hajtott Mercedesével, majd elmenekült az ittas sofőr
Szabálytalanul közlekedett az autójával a városban a sofőr, ezért állították meg a rendőrök azt a külföldi rendszámú Mercedest, amely pár pillanattal később nekihajtott az egyik rendőrautónak, majd elrobogott a helyszínről - írja a 112press.
Taggyűlést tartott a Szombathelyi Haladás Kft.
Az Illés Sport Alapítványt Halmai Gábor kuratóriumi elnök képviselte - adta hírül szerdán honlapján az Illés Akadémia.
Májusban is összeülnek a képviselők
Kilenc napirendi pontot nyilvánosan, további kettőt zárt ajtók mögött tárgyalnak a képviselők a májusi közgyűlésen. Beszámoló hangzik el az idei út- és járdafelújítási programról, és első alkalommal módosítják az idei költségvetést. A csütörtökön 9 órakor kezdődő ülést élőben követhetik folyamatosan frissülő cikkünkben, a Szombathelyi Televízió műsorán és Facebook-oldalán.
Szociális témákban ütköztette véleményét három képviselőjelölt a Szombathelyi Televízió stúdiójában
Pénzbeli támogatások, önkormányzati bérlakás rendszer, hajléktalan- és idősellátás - szociális témákban ütköztette véleményét három képviselőjelölt a Szombathelyi Televízió stúdiójában hétfőn. A vitát dr. Czeglédy Csaba, a Szociális és Lakás Bizottság elnöke, független képviselőjelölt kezdeményezte, mellette Danka Lajos, a Mi Hazánk polgármester- és képviselőjelöltje, valamint dr. László Győző alpolgármester, az Éljen Szombathely képviselőjelöltje foglalt helyet.
Benke és Krivacsevics távozik a Falcótól
Távozik a magyar bajnok Falco-Vulcano Energia KC Szombathely férfi kosárlabdacsapatától a válogatott Benke Szilárd és Krivacsevics Márkó.