km/óra
  2023.12.08., péntek  •  Mária napja
Suzuki S Cross Suzuki Castrum
Suzuki Swift Suzuki Castrum
Suzuki Vitara Suzuki Castrum
Találjuk meg, ami összeköt: Vörös Ferenc festőművész képeiből nyílt tárlat a Berzsenyi Könyvtárban

Találjuk meg, ami összeköt: Vörös Ferenc festőművész képeiből nyílt tárlat a Berzsenyi Könyvtárban

Vörös Ferenc festőművész, grafikus, tanár (1931-2019) Élet-képeim című tárlata szerdán nyílott meg a Berzsenyi Dániel Könyvtár földszinti kiállítótermében. A hónap végéig gyönyörködhetünk a portrékban, csendéletekben, aktokban, tájképekben.  

Dr. Baráthné Molnár Mónika könyvtárigazgató köszöntötte a szép számú érdeklődőt. Kiemelte, hogy a tárlat Gál József helytörténeti kutató kezdeményezésére jöhetett létre. A megvalósításban Szalainé Bodor Edit, a bibliotéka igazgató-helyettese vállalt oroszlánészt. Mátyás Gyöngyi fuvolázott, Bozsodi Zoltán csellón játszott, Tóth Lászlóné verset szavalt. A művész-tanár özvegye,Vörösné Budai Mária is megtisztelte jelenlétével a bensőséges hangulatú ünnepséget.  


A tárlatot megnyitó dr. Nemény András polgármester elevenítette fel Vörös Ferenc alakját, példáját. „Mindig jó volt ránézni a mosolyára, érezni az őszinte életigenlését, meghallgatni a gondolatait. Olyan volt, akihez szerettem odamenni. Maga volt az élet. Az életigenlés. Ha fizikailag nincs is itt, a műveiben, a tanítványaiban mégis itt van. Mindenkiben, akik szerették, szeretik. A nagy erős fa az idő múlásával egyszer csak kidőlt, mert ez a természete az időnek meg a fának is. De miután kidőlt, és körbenézünk, észrevehetjük, hogy közben egész erdő nőtt körülötte. Tisztelőinek, tanítványainak a sokaságából. Akikben tulajdonképpen benne is van.

A legjobb tanároknak a jellemzője, hogy ilyet tudnak. Ő a legjobbak között volt. A művészetébe pedig beletette az életét. Őszintén, hitelesen. Mindig az igazat kereste. Érdekelte a másik ember. Ma már kevesen vannak ilyenek, akiket nem csak az érdekel, mi van a másikkal, hanem segíteni is szeretne neki, hogy megtalálja a saját útját. Vörös Ferenc azt vallotta, nincs rossz út, ha megvan a saját út. Aztán merre, hogyan megy, az egy dolog. De ha belülről jön, akkor az csak jó lehet. 


Képes volt kifejezni a részletekben az egészet. Ahogy József Attila mondja: „Légy egy fűszálon a pici él / S nagyobb leszel a világ tengelyénél.” (Nem én kiáltok, 1924) Ő meg tudta festeni a pici élt, amiben benne volt maga a fűszál, de bent volt maga a lét is. Talán azért tudta ezt, mert valójában a nagy egészet tudta. Magát az életet. Mindig is úgy láttam: a saját életének ő volt az ecsete. S nemcsak a saját életét festette, hanem hatással volt másokéra. Másokért is festett valamilyen módon. Nem erőszakosan, hanem éppenhogy finoman, lágy ecsetvonásokkal. Mentor volt. S a legjobb mentorok már csak olyanok, hogy a hatásuk az túlmutat önmagukon. Ott van a tanítványok életében, olyan módon, hogy benne van a döntésekben, a választásokban. A sikereknek, a kudarcoknak a kezelésében. Kívánom, hogy találjuk meg a művekben őt. Magunkat. Találjuk meg azt, ami összeköt bennünk.” 

Szenkovits Péter
   

Savaria Fórum 32. évfolyam 43. szám - 2023.12.01.
Savaria Fórum 32. évfolyam 43. szám - 2023.12.01.
tematikus oldalak
legolvasottabbak
December 10-től a teljes szakaszon a MÁV közlekedteti a Szombathely-Budapest InterCityket
Több jelentős változás is ételbe lép a 2023/24. évi közforgalmú vasúti menetrend bevezetésével. Idén december 10-től a két személyszállítást végző vasúttársaság, a MÁV-START Zrt. és a GYSEV Zrt. is áttér a járat alapú közlekedésre, olvasható a GYSEV közleményében.
Itt vannak a 2023-as szombathelyi adventi vásár programjai
November 24-én nyílik meg a szombathelyi Fő téri 2023-as adventi vásár. Itt vannak a részletes programok.
Felnőtt háziorvosi rendelés Szombathely 2024: az összes rendelési idő egy helyen
A felnőtt háziorvosi rendelés biztosítása Szombathelyen 2024-ben is marad önkormányzati feladat. Néhány helyen változik a rendelési idő, cikkünkben az összes városi felnőtt háziorvosi rendelővel kapcsolatos fontos információt megtalálja.
Megnyílt 2023. adventi vására, amit minden szombathelyinek látnia kell
A Fő téren felgyúltak a fények, elindult az adventi kisvonat, és forralt bor illata száll: megnyílt Szombathely minden eddiginél látványosabb adventi vására.
Bojár Gábor: Varga Mihály és Nagy Márton is tudják, hogy ez baromság
Ezt mondta az akkumulátorgyárakra építő magyar gazdaságpolitikáról Bojár Gábor, Széchényi- és Gábor Dénes-díjas Graphisoft-alapító, aki vállalkozói tapasztalatait megosztani érkezett a szombathelyi egyetemre, de a beszélgetés közben szóba került az is, hogy mit vett át tőle Steve Jobs, melyik jelenet példaértékű számára az Eldorádóból, és hogy miben különbözött az állam szerepvállalásáról alkotott elképzelésük már 1995-ben is a miniszterelnökkel.
legfrissebbek
Futsal: kecskeméti sikerrel zárta az esztendőt a Haladás
A szombathelyi zöld-fehérek 3-2-re diadalmaskodtak dobogóért harcoló ellenfelük otthonában a bajnokság 17. játéknapján.
Szlovénia meghosszabbítja a határellenőrzést a horvát és a magyar határon
A szlovén kormány csütörtöki ülésén határozott arról, hogy december 21-ig meghosszabbítja a határellenőrzést a horvát és a magyar határon - közölte a kabinet az ülését követően.
Szombathelyen is járt Joulupukki, az igazi finn Mikulás!
Joulupukki, az igazi finn Mikulás ma délután a szombathelyi Fő térre érkezett. A színpad körül rengetegen várták a nagyszakállút, aki a Városháza épületéből ballagott a gyermekek közé.
Párás, ködös, borult lesz a hétvége
A nap kevés helyen süt ki, jellemzően párás, borult lesz a hétvége időjárása és a köd helyenként tartósan megmaradhat. Vasárnap újabb csapadék érkezik: északon havazás, havas eső, délen havas eső, eső lesz jellemző. Éjszakánként többfelé fog fagyni, és napközben is csak jellemzően 0 Celsius-fok körüli csúcsértékek várhatók - derül ki az Országos Meteorológiai Szolgálat országos középtávú előrejelzéséből.
Csaknem 29 ezer beteg fordult orvoshoz influenzaszerű tünetekkel
A múlt héten - az előző heti 23 ezer főről - 28 900-ra nőtt az influenzaszerű tünetekkel orvoshoz fordulók száma - derül ki a Nemzeti Népegészségügyi és Gyógyszerészeti Központ (NNGYK) tájékoztatásából.