km/óra
  2022.12.08., csütörtök  •  Mária napja
Találjuk meg, ami összeköt: Vörös Ferenc festőművész képeiből nyílt tárlat a Berzsenyi Könyvtárban

Találjuk meg, ami összeköt: Vörös Ferenc festőművész képeiből nyílt tárlat a Berzsenyi Könyvtárban

Vörös Ferenc festőművész, grafikus, tanár (1931-2019) Élet-képeim című tárlata szerdán nyílott meg a Berzsenyi Dániel Könyvtár földszinti kiállítótermében. A hónap végéig gyönyörködhetünk a portrékban, csendéletekben, aktokban, tájképekben.  

Dr. Baráthné Molnár Mónika könyvtárigazgató köszöntötte a szép számú érdeklődőt. Kiemelte, hogy a tárlat Gál József helytörténeti kutató kezdeményezésére jöhetett létre. A megvalósításban Szalainé Bodor Edit, a bibliotéka igazgató-helyettese vállalt oroszlánészt. Mátyás Gyöngyi fuvolázott, Bozsodi Zoltán csellón játszott, Tóth Lászlóné verset szavalt. A művész-tanár özvegye,Vörösné Budai Mária is megtisztelte jelenlétével a bensőséges hangulatú ünnepséget.  


A tárlatot megnyitó dr. Nemény András polgármester elevenítette fel Vörös Ferenc alakját, példáját. „Mindig jó volt ránézni a mosolyára, érezni az őszinte életigenlését, meghallgatni a gondolatait. Olyan volt, akihez szerettem odamenni. Maga volt az élet. Az életigenlés. Ha fizikailag nincs is itt, a műveiben, a tanítványaiban mégis itt van. Mindenkiben, akik szerették, szeretik. A nagy erős fa az idő múlásával egyszer csak kidőlt, mert ez a természete az időnek meg a fának is. De miután kidőlt, és körbenézünk, észrevehetjük, hogy közben egész erdő nőtt körülötte. Tisztelőinek, tanítványainak a sokaságából. Akikben tulajdonképpen benne is van.

A legjobb tanároknak a jellemzője, hogy ilyet tudnak. Ő a legjobbak között volt. A művészetébe pedig beletette az életét. Őszintén, hitelesen. Mindig az igazat kereste. Érdekelte a másik ember. Ma már kevesen vannak ilyenek, akiket nem csak az érdekel, mi van a másikkal, hanem segíteni is szeretne neki, hogy megtalálja a saját útját. Vörös Ferenc azt vallotta, nincs rossz út, ha megvan a saját út. Aztán merre, hogyan megy, az egy dolog. De ha belülről jön, akkor az csak jó lehet. 


Képes volt kifejezni a részletekben az egészet. Ahogy József Attila mondja: „Légy egy fűszálon a pici él / S nagyobb leszel a világ tengelyénél.” (Nem én kiáltok, 1924) Ő meg tudta festeni a pici élt, amiben benne volt maga a fűszál, de bent volt maga a lét is. Talán azért tudta ezt, mert valójában a nagy egészet tudta. Magát az életet. Mindig is úgy láttam: a saját életének ő volt az ecsete. S nemcsak a saját életét festette, hanem hatással volt másokéra. Másokért is festett valamilyen módon. Nem erőszakosan, hanem éppenhogy finoman, lágy ecsetvonásokkal. Mentor volt. S a legjobb mentorok már csak olyanok, hogy a hatásuk az túlmutat önmagukon. Ott van a tanítványok életében, olyan módon, hogy benne van a döntésekben, a választásokban. A sikereknek, a kudarcoknak a kezelésében. Kívánom, hogy találjuk meg a művekben őt. Magunkat. Találjuk meg azt, ami összeköt bennünk.” 

Szenkovits Péter
   

Savaria Fórum 31. évfolyam 44.szám - 2022.12.02.
Savaria Fórum 31. évfolyam 44.szám - 2022.12.02.
tematikus oldalak
legolvasottabbak
Végrehajtást indított a NAV a Haladás futballcsapatát működtető cég ellen
Végrehajtást indított a NAV a Haladás NB II-es csapatát működtető gazdasági társaság, a Szombathelyi Haladás Kft. ellen, írja az mfor.hu
Gyermekszemekben ragyogó karácsonyi fények: látogatás a balogunyomi mesekertben
Szombathelyről érkezve már a 86-os útról szemünkbe tűnik Kurucz József karácsonyi fényekben pompázó balogunyomi portája, mely harmadik éve várja tárt kapukkal a látogatókat advent idején – mesekertnek nevezik a csillogó-villogó ragyogó udvart, s valóban: aki ide betér, akár egy órácskára is, maga mögött hagyhatja a hétköznapi valóságot.
Szeretetből jövök be dolgozni - Szabó Imréné 60 éve a Markusovszky Kórházban
Szabó Imréné Valika, a Markusovszky Egyetemi Oktatókórház Szemészeti Osztályának műtős asszisztense a napokban töltötte be 80. évét. 60 éve dolgozik a kórházban, 57 éve a szemészeti műtőben, s eszébe sem jut, hogy abbahagyja a munkát. Múlt héten a Magyar Szemészeti Szakdolgozók Egyesülete SHAO-díjjal tüntette ki. A munkahelyén látogattuk meg.
Derült égből kormányinfó: kedd este 11-től eltörölte a kormány a 480 forintos üzemanyagárat, piaci árak érvényesek a kutakon
Este fél 11-kor kezdődött az a kormányinfó, amelyen Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter Hernádi Zsolt MOL-vezérrel együtt jelentette be, kedd este 11-től megszűnik az üzemanyag-árstop, vagyis a fixált, 480-as ár. Alig félórával később meg is jelent a rendelet a Magyar Közlönyben.
Szombathelyi buszközlekedés: új járat, új menetjegy és bérlet
Új járat, új menetjegy és bérlet a Blaguss Agoránál, erről is tárgyalnak az év utolsó közgyűlésén a képviselők. A társaság további 40 millió forint üzemanyagkompenzáció biztosítását kérte a közgyűléstől.
legfrissebbek
Futsal: remek meccsen, hátrányból fordítva nyert a HVSE Nyíregyházán
A zöld-fehérek a szünetben még kétgólos hátrányban voltak, a fordulás után azonban Nagy Kevin, Dróth Zoltán, Hajmási Milán, valamint Vas Ádám is betalált, így 4-2 arányban a bajnoki címvédő diadalmaskodott.
Új személyvonatok a GYSEV-nél: javul a közlekedés Szombathely és Celldömölk között
Az esti órákban Győr és Sopron, míg reggel Szombathely és Celldömölk között javulnak a vonatos eljutási lehetőségek - most vasárnaptól három új személyvonatot is közlekedtet a GYSEV Zrt. Az új járatok a december 11-étől életbe lépő, 2022–2023-as menetrend alapján közlekednek, közölte a vasúttársaság.
A hét végén kiadós eső várható, ami vasárnap havazásba fordul
Több hullámban kiadós eső várható a hét végén, ami vasárnap hajnaltól havas esőbe, havazásba vált. A hét utolsó napján az északnyugati, északi szelet a Dunántúlon és északkeleten erős, olykor viharos lökések kísérik és napközben az ország nagyobb részén fokozatosan csökken a hőmérséklet - derül ki az Országos Meteorológiai Szolgálat országos, középtávú előrejelzéséből, amelyet csütörtökön juttattak el az MTI-hez.
Több mint tizenkilencezren fordultak orvoshoz influenzaszerű tünetekkel a múlt héten
A figyelőszolgálatban részt vevő orvosok jelentései szerint 19 600-an fordultak influenzaszerű tünetekkel orvoshoz a múlt héten - közölte a Nemzeti Népegészségügyi Központ (NNK) csütörtökön a honlapján.
Egy 19 éves szombathelyi fiatal rúgta le az autó tükrét
A gyors és hatékony munkának köszönhetően a szombathelyi rendőrök beazonosították azt a 19 éves helyi fiatalt, aki 2022. december 4-én hajnalban, a Dózsa György utca egyik parkolóhelyén leállított gépkocsi tükrét lerúgta, olvasható a police.hu-n.