km/óra
  2024.06.17., hétfő  •  Laura, Alida napja
Nyereményjáték: Nyerj egy cabriót!
Találjuk meg, ami összeköt: Vörös Ferenc festőművész képeiből nyílt tárlat a Berzsenyi Könyvtárban

Találjuk meg, ami összeköt: Vörös Ferenc festőművész képeiből nyílt tárlat a Berzsenyi Könyvtárban

Vörös Ferenc festőművész, grafikus, tanár (1931-2019) Élet-képeim című tárlata szerdán nyílott meg a Berzsenyi Dániel Könyvtár földszinti kiállítótermében. A hónap végéig gyönyörködhetünk a portrékban, csendéletekben, aktokban, tájképekben.  

Dr. Baráthné Molnár Mónika könyvtárigazgató köszöntötte a szép számú érdeklődőt. Kiemelte, hogy a tárlat Gál József helytörténeti kutató kezdeményezésére jöhetett létre. A megvalósításban Szalainé Bodor Edit, a bibliotéka igazgató-helyettese vállalt oroszlánészt. Mátyás Gyöngyi fuvolázott, Bozsodi Zoltán csellón játszott, Tóth Lászlóné verset szavalt. A művész-tanár özvegye,Vörösné Budai Mária is megtisztelte jelenlétével a bensőséges hangulatú ünnepséget.  


A tárlatot megnyitó dr. Nemény András polgármester elevenítette fel Vörös Ferenc alakját, példáját. „Mindig jó volt ránézni a mosolyára, érezni az őszinte életigenlését, meghallgatni a gondolatait. Olyan volt, akihez szerettem odamenni. Maga volt az élet. Az életigenlés. Ha fizikailag nincs is itt, a műveiben, a tanítványaiban mégis itt van. Mindenkiben, akik szerették, szeretik. A nagy erős fa az idő múlásával egyszer csak kidőlt, mert ez a természete az időnek meg a fának is. De miután kidőlt, és körbenézünk, észrevehetjük, hogy közben egész erdő nőtt körülötte. Tisztelőinek, tanítványainak a sokaságából. Akikben tulajdonképpen benne is van.

A legjobb tanároknak a jellemzője, hogy ilyet tudnak. Ő a legjobbak között volt. A művészetébe pedig beletette az életét. Őszintén, hitelesen. Mindig az igazat kereste. Érdekelte a másik ember. Ma már kevesen vannak ilyenek, akiket nem csak az érdekel, mi van a másikkal, hanem segíteni is szeretne neki, hogy megtalálja a saját útját. Vörös Ferenc azt vallotta, nincs rossz út, ha megvan a saját út. Aztán merre, hogyan megy, az egy dolog. De ha belülről jön, akkor az csak jó lehet. 


Képes volt kifejezni a részletekben az egészet. Ahogy József Attila mondja: „Légy egy fűszálon a pici él / S nagyobb leszel a világ tengelyénél.” (Nem én kiáltok, 1924) Ő meg tudta festeni a pici élt, amiben benne volt maga a fűszál, de bent volt maga a lét is. Talán azért tudta ezt, mert valójában a nagy egészet tudta. Magát az életet. Mindig is úgy láttam: a saját életének ő volt az ecsete. S nemcsak a saját életét festette, hanem hatással volt másokéra. Másokért is festett valamilyen módon. Nem erőszakosan, hanem éppenhogy finoman, lágy ecsetvonásokkal. Mentor volt. S a legjobb mentorok már csak olyanok, hogy a hatásuk az túlmutat önmagukon. Ott van a tanítványok életében, olyan módon, hogy benne van a döntésekben, a választásokban. A sikereknek, a kudarcoknak a kezelésében. Kívánom, hogy találjuk meg a művekben őt. Magunkat. Találjuk meg azt, ami összeköt bennünk.” 

Szenkovits Péter
   

Nyereményjáték: nyerj egy kabriót!
Katasztrófavédelem álláshirdetés 2024
Savaria Fórum 33. évfolyam 23. szám - 2024.06.14.
Savaria Fórum 33. évfolyam 23. szám - 2024.06.14.
Beszállsz? A Savaria Fórummal egy cabriót nyerhetsz!
tematikus oldalak
legolvasottabbak
Minden idők legmagasbb vízszintjét várják a Rábán, óriási a készültség (képgaléria)
Továbbra is nagy a készültség Körmenden, rekord vízállással tetőzhet a Rába. A hidat lezárták, több folyómenti kiskert és a szabadidőközpont is víz alá került. Az eddigi 520 centiméter legmagasabb vízállásnál 20 centivel magasabb vízszintre számítanak.
A Pinka meghaladta a valaha mért legmagasabb vízszintet, a Rába tetőzött már
A vártnál alacsonyabb szinten tetőzött a Rába: az előre jelzett 530 helyett hétfőn este 9 órakor 477 centiméteres csúcsot mértek Körmendnél. A belvárosi hidat tegnap lezárták, ma reggel pedig újra megnyitották. A Pinka meghaladta a valaha mért legmagasabb vízszintet, felső folyásán elkezdődött az apadás, az alsó szakaszon még árad. A védekezési munkák zajlanak, nagy az összefogás a falvakban. Továbbra is több út járhatatlan a vármegyében.
A Rába és a Pinka áradása miatt ezek az utak továbbra sem járhatóak Vas vármegyében
A Rába és a Pinka kiöntése miatt összesen nyolc, belvíz okán pedig egy alacsonyabb rendű összekötő út járhatatlan az Útinform kedd kora reggeli tájékoztatása szerint. Mutatjuk, melyek ezek.
Rengeteg utat lezártak az áradás miatt a megyében
Az árvíz miatt egyre tovább bővül a lezárt utak listája a megyében.
Eligazol a Haladás futsalcsapatának meghatározó légiósa
A zöld-fehérekkel 3-3 magyar bajnoki címet és Magyar Kupa győzelmet nyert brazil Luiggi Longo külföldön folytatja pályafutását.
legfrissebbek
A melegben végzett munka veszélyeire figyelni kell
A következő napokban várható hőhullám miatt több oldalas, a melegben betartandó munkavédelmi szabályokat ismertető tájékoztatót tett közzé a Nemzetgazdasági Minisztérium Munkavédelmi Irányítási Főosztálya a minisztérium honlapján.
230 településen gyérítik a szúnyogokat a héten, Vas megyében egy helyen sem
A héten tizenhárom vármegye 230 településén, hatvanezer hektáron gyérítik a szúnyogokat - közölte az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság (OKF) szóvivője.
Foci Eb 2024: Románia-Ukrajna 3-0
A román válogatott 3-0-ra legyőzte az ukrán csapatot hétfőn a németországi labdarúgó Európa-bajnokság E csoportjának első mérkőzésén.
Zsúfolásig megtelt a szurkolói sátor a Sportház előtt
Zsúfolásig megtelt az Agora és a TDK által közösen kialakított szurkolói zóna szombaton a Sportház előtti téren. 15 órakor első Európa-bajnoki mérkőzését játszotta a magyar labdarúgó válogatott a németországi tornán. A szurkolói házban a drukkerek óriáskivetítőn követhették a Svájc elleni találkozót, amely 3-1-es vereséggel ért véget.
ÖkoPlusz Fesztivál a környezettudatosság jegyében
Nyolc helyszínen közel 100 programmal várta a látogatókat az ÖkoPlusz Fesztivál pénteken és szombaton a Kámoni Arborétumban. A természetközeli rendezvényt immár harmadszor szervezte meg a H+ Média és Kulturális Egyesület a környezettudatosság, az ismeretterjesztés és a szórakoztatás jegyében, minden korosztály számára.