km/óra
  2023.06.02., péntek  •  Kármen, Anita napja
Sárga Zebra
Szuhai Viktor: külkapcsolatok új alapra helyezve

Szuhai Viktor: külkapcsolatok új alapra helyezve

Rekord sok, 16 testvérváros, gyakori hivatalos delegációk, de kevés érdemi kooperáció – korábban ez volt Szombathely nemzetközi kapcsolatainak mérlege. Szuhai Viktor, az Éljen Szombathely! külkapcsolatokért felelős tanácsnoka egy éve dolgozik azon, hogy valódi együttműködésekre építhessen a városunk.

 

Nagy falat a városi diplomáciát vezetni?

 

Mindig is érdekelt a nemzetköziség, ezért nagyon szívesen vállalkoztam arra, hogy új alapokra helyezem Szombathely külkapcsolatait. Ennek egyetlen titka van: szorosabban kell tartani őket! Az előző ciklusokban megmutatkozott, hogy erre kevés esély van, ha testvérvárost testvérvárosra halmozunk. Nekünk 16 ilyen kapcsolatunk van szerte a világban, az egyik legrégebbi és legközelebbi partnerünknek, a német Kaufbeurennek mindössze három. 

 

Nem biztos, hogy a mennyiség az, ami fontos, inkább a minőségi vizekre kell áteveznünk. Egyértelmű célom, hogy az együttműködéseink ne merüljenek ki abban, hogy utazgatunk, kirándulunk, és letudjuk a vizitet egymás rendezvényein. Például a kaufbeureni barátságunk nem működhetne a német és szombathelyi civilek több évtizedes, szoros kapcsolatai nélkül, de ugyanígy az egyháznak, Szent Márton európai szellemiségének is sokat köszönhetünk. 

 

Megvannak az elképzeléseim, hogyan lehetne gazdasági lehetőségeket is kamatoztatni a nemzetközi kapcsolataink révén. Ez a Jolly Joker: ha két város között sikerül fellendíteni a gazdasági kapcsolatokat, az mindent magával vonz. Tavasszal a grúziai testvérvárosunk, Kutaiszi felajánlotta, hogy üzletember-találkozót szervez nekünk a látogatásunk során, ahol olyan helyi befektetők körében népszerűsíthettük volna Szombathelyt, akik Magyarországon terveznek beruházni, de az egész utazásunkat el kellett napolnunk a koronavírus miatt. 

 

A határok lezárva, az utazás szinte lenullázódott. Hogyan lehet most dolgozni a testvérvárosi kapcsolatok erősítésén?

 

Most lett csak igazán feladva a lecke, hogy ha már van a területnek egy tanácsnoka, akkor kutya kötelességünk megoldást találni. A pandémiát már tavasszal nagyon gyorsan megsínylették a nemzetközi partnerségeink. Több ígéretes találkozóra és programra hivatalosak voltunk, például Jentaj – kínai, hat és fél milliós település – felkért minket, hogy vegyünk részt az áprilisi Okos Város Konferenciájukon, aminek sajnos nem tudtunk eleget tenni a karantén alatt. 

 

A helyzet ellenére nem álltunk le, sőt, több ötletünknél építettünk is a koronavírus adta lehetőségekre. Kitaláltam, hogy online, webkonferenciák keretében fogja össze Szombathely a baráti- és testvérvárosait. Megkérdeztem a külföldi kollégáimat, hogy mit szólnának hozzá, ha minden hónapban felvetnénk és átbeszélnénk egy, a városok életét érintő témát – persze nem egy nagy meeting keretében, ahol hosszú prezentációkkal bombázzuk egymást, hanem személyes tapasztalatcseréken keresztül. Kértem a partnereinket, hogy mindig csatlakozzon a beszélgetéshez egy helyi szakértő. A városi felsőoktatási helyzetről szóló első találkozóra Székely Klárát, az ELTE Savaria Egyetemi Központ adjunktusát hívtam meg.

 

Érdemes az online beszélgetéseken kívül más projektekkel tervezni?

 

Egy másik új és izgalmas lehetőségünk, hogy környezetvédelmi pályázatot írtunk ki a testvérvárosaink számára, „Kreatív megoldások zöldenergia előállítására” témakörben. Nem a beküldött projektet nagysága, hanem az ötletesség az, ami számít. Úgy tapasztaljuk, hogy már most nagy az érdeklődés a február végén záruló felhívásra. Több partnerünk is hirdeti helyben a lehetőséget, köztük Jentaj is, így csak Kínában, több mint fél magyarországnyi lakossághoz jut el a szombathelyi pályázat híre.

 

Cs.A.

Borítókép: Bonyhádi Zoltán / Szombathely MJV

Savaria Fórum 32. évfolyam 19. szám - 2023.05.26.
Savaria Fórum 32. évfolyam 19. szám - 2023.05.26.
tematikus oldalak
legolvasottabbak
Megyei I. osztály: drámai végjáték után bajnok a Haladás, a Király SE az ezüstérmes, a harmadik helyet a Répcelak szerezte meg
A Szarvaskend és a Rábapaty is idegenbeli sikerrel zárta a szezont, a Vasvár, a Celldömölk, valamint a Szentgotthárd pedig hazai környezetben diadalmaskodott.
Relax az arborétumban: ÖkoPlusz Fesztivál másodszor
Második alkalommal rendezték meg a Kámoni Arborétum Látogatóközpontjában és a Kámoni Fiókkönyvtárban az ÖkoPlusz Fesztivált: a pénteken kezdődő fesztivál kiemelt napján, szombaton látogattunk ki az arborétumba – a környezettudatosság, a testi-lelki egészség köré épülő programok tartalmas kikapcsolódást nyújtottak a növénykert harmonikus környezetében.
Megyei II. osztály, északi csoport: bajnok lett az Újperint, döntetlennel zárult a Lukácsháza-Gencsapáti rangadó, zsinórban harmadszor nyert a Kemenesalja
A Szeleste a mérkőzést keretbe foglalva győzte le a Bozsokot, de az Uraiújfalu, a Sé, valamint a Spari is hazai környezetben gyűjtötte be a három bajnoki pontot.
Kosárlabda: az aranycsata ötödik mérkőzésén is hazai győzelem született, zsinórban negyedszer bajnok a Falco!
A szombathelyiek végig koncentráltan, magabiztosan, magas színvonalon kosárlabdázva 84-68-ra verték az Albát, így 2008, 2019, 2021 és 2022 után újabb bajnoki címet ünnepelhetnek.
Nem látta a szemből érkező Volvót a Suzuki vezetője
Pillanatnyi figyelmetlenség vezetett balesethez Szombathelyen. Az okozó nem tudja megmagyarázni magának sem, hogy mi történt az ütközés előtti másodpercben - írja a 112press.
legfrissebbek
Folytatódik a Szent Márton utcai csomópont teljes körű felújítása
Menetrend szerint folytatódik a Szent Márton utcai csomópont teljes körű felújítása. A gázművek június 5. hétfőtől várhatóan június 20-ig a Vörösmarty utca északi végén található gázvezeték rekonstrukcióját végzik.
Szállodakomplexum épül Balatonfüreden 22,5 milliárd forintból
Balatonfüreden 22,5 milliárd forint értékű beruházással szállodakomplexum épül a belvárosban, a Le Méridien resort a tervek szerint 2025 tavaszától fogadja a vendégeket - közölte Szepesi Richárd projektalapító sajtótájékoztatón pénteken Balatonfüreden.
Három autó ütközött össze Szombathely és Ják között
Egy balra kanyarodni szándékozó jármű vezetője erősen fékezett, emiatt a mögötte érkezőknek is bele kellett taposnia a fékbe. Először a sorban harmadik autónak koccant egy jármű, amibe ezután belehajtott egy másik - írja a 112press.
Újabb gyermekmentőmellényeket helyeztek ki a Balatonnál a vízimentők
A Vízimentők Magyarországi Szakszolgálata (VMSZ) három új állványt helyezett ki balatoni strandokon és egy kikötőben, ahonnan a gyerekek ingyenesen vehetnek kölcsön mentőmellényeket a strandoláshoz - tájékoztatta a VMSZ pénteken az MTI-t.
Gyerekeket kényszerített szexuális cselekményekre egy 43 éves férfi
"Intézetis" kisfiúkat csalt otthonába, majd pizzával, cigarettával, játékokkal és pénzzel honorálta szexuális igényeinek kielégítését a gyanú szerint a 43 éves férfi, akit a Pest vármegyei rendőrök fogtak el az Érdi Rendőrkapitányság munkatársainak segítségével.