km/óra
  2024.06.16., vasárnap  •  Jusztin napja
Nyereményjáték: Nyerj egy cabriót!
Szorgos, segítő kezeknek hála megtisztult az oladi kilátó környéke

Szorgos, segítő kezeknek hála megtisztult az oladi kilátó környéke

Dancs Roland edző szervezésével lelkes civilek kis csapata, felnőttek és gyerekek közösen ragadtak kesztyűt és zsákot, hogy megszabadítsák a kilátó közvetlen környékét és az azt körülvevő erdőt a hulladéktól.

Szemétszedési akciót szervezett április 6-án, szombaton délelőttre az oladi kilátóhoz Dancs Roland edző. Régóta jár már edzeni a kilátóhoz, a nyári időszakban pedig rendszeresen tart itt nagyon jó hangulatú szabadtéri edzéseket, edzőtáborokat, szemináriumokat és gyerektáborokat is, egy problémája azonban mindig is akadt a helyszínnel: a szétdobált hulladék és mindenféle kacat.

„Mindig is bántotta a szememet az igénytelenség, hogy nem méltó környezetben tudunk itt lenni az amúgy szép erdős részen, amióta pedig a környéken lakom, kimondottan irritál a sok szemét. Az elmúlt években rendszeresen kijártam tavasszal, mielőtt az aljnövényzet kilombosodott volna, akár egyedül, akár a fiaimmal, és összeszedtük a szemetet. Gondot jelentett viszont az összegyűjtött hulladék elszállítása és persze egyedül nem is volt olyan hatékony a dolog” – mesélte Roland.

Így jött az ötlet, hogy szemétszedő akciót szervez. Felvette a kapcsolatot a SZOVA Zrt. Hulladékkezelési Osztályával is és mint mondta, nagyon készségesen fogadták az ötletet, biztosították a hulladékgyűjtés tárgyi feltételeit, mint például a munkáskesztyűket és szemeteszsákokat, illetve ígéretet tettek a hulladék elszállítására is.

„Ez nagyon nagy segítség, hiszen nem saját magunknak kell ezt megoldani. Már csak egy lelkes, jókedvű csapatra volt szükség ahhoz, hogy végre megszabadítsuk a kilátó közvetlen környékét és az azt körülvevő erdőt a rengeteg kacattól” – tette hozzá.

A szorgos, segítő kezek hamar össze is gyűltek: gondolkodás nélkül csatlakoztak az akcióhoz az Iron Samson Gym lelkes, környezetükre igényes tagjai is. Így már sokkal hatékonyabban és alaposabban meg tudták tisztítani a környéket, főleg, hogy Roland még azzal is megkönnyítette a munkát, hogy zónákra osztotta a területet. Végül mintegy harmincan vettek részt az akcióban.

„Találtunk 1984-es tejes zacskót is...” – mesélte megdöbbenve. De kerültek még a zsákokba elszórt autóalkatrészek, gyerekjátékok, különböző ruhadarabok, cipők, téglák, üvegek, fürdőszoba csempe, építési törmelék, fém- és műanyaghulladék is.

Három óra alatt több mázsa szemetet gyűjtöttek össze, az akció végén pedig jöhetett a jól megérdemelt jutalom a kemény munkáért a Csepregi Pékség és a Derkó Húsbolt jóvoltából: hagymás-zsíroskenyérrel és teával várták a szorgos szemétszedőket.

„Indítványoztam az önkormányzat felé, hogy a torony környékére a tavaszi-nyári időszakra helyezzenek ki vandálbiztos kukákat és legyenek szívesek azok ürítését is megoldani, hiszen nagy valószínűséggel ebben az esetben az eldobált szemét mennyisége is lecsökken, így a munkánk sem lesz hiábavaló” – mondta Roland.

CzB

Fotó: Pataki Gergő

Nyereményjáték: nyerj egy kabriót!
Katasztrófavédelem álláshirdetés 2024
Savaria Fórum 33. évfolyam 23. szám - 2024.06.14.
Savaria Fórum 33. évfolyam 23. szám - 2024.06.14.
Beszállsz? A Savaria Fórummal egy cabriót nyerhetsz!
tematikus oldalak
legolvasottabbak
Rengeteg utat lezártak az áradás miatt a megyében
Az árvíz miatt egyre tovább bővül a lezárt utak listája a megyében.
Minden idők legmagasbb vízszintjét várják a Rábán, óriási a készültség (képgaléria)
Továbbra is nagy a készültség Körmenden, rekord vízállással tetőzhet a Rába. A hidat lezárták, több folyómenti kiskert és a szabadidőközpont is víz alá került. Az eddigi 520 centiméter legmagasabb vízállásnál 20 centivel magasabb vízszintre számítanak.
A Pinka meghaladta a valaha mért legmagasabb vízszintet, a Rába tetőzött már
A vártnál alacsonyabb szinten tetőzött a Rába: az előre jelzett 530 helyett hétfőn este 9 órakor 477 centiméteres csúcsot mértek Körmendnél. A belvárosi hidat tegnap lezárták, ma reggel pedig újra megnyitották. A Pinka meghaladta a valaha mért legmagasabb vízszintet, felső folyásán elkezdődött az apadás, az alsó szakaszon még árad. A védekezési munkák zajlanak, nagy az összefogás a falvakban. Továbbra is több út járhatatlan a vármegyében.
A Rába és a Pinka áradása miatt ezek az utak továbbra sem járhatóak Vas vármegyében
A Rába és a Pinka kiöntése miatt összesen nyolc, belvíz okán pedig egy alacsonyabb rendű összekötő út járhatatlan az Útinform kedd kora reggeli tájékoztatása szerint. Mutatjuk, melyek ezek.
Választási eredmények 2024: árad a Rába, kiderül, ki vezetheti Szombathelyt
Miközben rekordközeli áradat érkezik a Rábán, harmadfokú készültség van a Pinkán, eldől, hogyan szerepeltek a pártok, polgármester- és képviselőjelöltek a városban, a vármegyében és az országban. Árad-e a Tisza is, meglesz a Fidesz-KDNP 50 százaléka, ki esik az ötszázalékos küszöb alá a kis pártok közül? Élő hírfolyamunk a 2024-es önkormányzati és EP-választási eredményekről.