km/óra
  2023.09.27., szerda  •  Adalbert napja
Szombathelyi Törvényszék - Meghalt a balesetben a motoros

Szombathelyi Törvényszék - Meghalt a balesetben a motoros

A Szombathelyi Járásbíróság előkészítő ülésen halálos közúti baleset gondatlan okozásának vétsége miatt 1 év 10 hónap fogházra, 300.000 forint pénzbüntetésre és 2 év 4 hónap közúti járművezetéstől eltiltásra ítélt egy büntetlen előéletű férfit. A bíróság a kiszabott szabadságvesztés büntetés végrehajtását 3 év próbaidőre felfüggesztette, továbbá kötelezte a vádlottat 687.289 forint bűnügyi költség megfizetésére, írja a Szombathelyi Törvényszék Sajtóosztálya.

A közleményben ez áll: "A tényállás szerint a vádlott 2021. október 5-én 18 óra körül, nappali világosságban közlekedett egy Renault személygépkocsival Szombathelyen, a Rozsnyó utcában a 86-os számú főút irányába. A Rozsnyó utca „Elsőbbségadás kötelező” jelzőtáblával van alárendelve a 86-os számú főútnak. A vádlott személygépkocsijával balra kanyarodva, a Zanati út irányába szerette volna folytatni az útját. A 86-os számú főút - a Zanati út irányából - ezen szakasza lakott területen kívüli útszakasz, egyenes vonalvezetésű, párhuzamos közlekedésre alkalmas úttest, irányonként kettő-kettő forgalmi sávval, melyek 3,5 méter szélesek. A 86-os számú főút és a Rozsnyó utca kereszteződése előtt a párhuzamos közlekedésre alkalmas úttest egy ugyancsak 3,5 méter széles – forgalom elől elzárt területtel határolt – kanyarodó sávval egészül ki. A vádlott szándékolt haladási irányába a 86-os számú főút, a Zanati út felé tartva gyorsító sávval segíti a balra kanyarodó járműveknek a forgalomba való becsatlakozást.

A vádlott személygépkocsijával az útkereszteződéshez érve megállt, majd úgy kezdte meg a balra kanyarodást - járművét mintegy 14-15 km/ óra sebességre gyorsítva - a 86-os számú főútra, hogy nem észlelte, hogy a védett úton neki bal kéz felől, a párhuzamos közlekedésre alkalmas úttest belső forgalmi sávjában – mintegy 88-92 km/óra sebességgel - érkezik egy Suzuki SV 650 S típusú motorkerékpár. A sértett észlelte a forgalmi sávjába hajtó személygépkocsit, ezért vészfékezett, és 14,4 méter látható nyomot hagyó fékezést követően a motorkerékpárral el is dőlt az úttesten; a sértett teste és a motorkerékpár elvált egymástól, és így csúszva a sértett, és járműve – a sértett által igénybe vett forgalmi sáv bal oldali szélétől 2 méter távolságra - nekicsapódott a vádlott személygépkocsija bal oldala hátsó részének.

Amikor a vádlott álló helyzetből megkezdte járművével a balra kanyarodást, és a védett útra hajtott, akkor a későbbi ütközés helyétől mintegy 51-53 méter távolságra – féktávolságon belül - közlekedett a sértett a motorkerékpárjával, mert a motorkerékpár sebességéhez tartozó féktávolság még vészfékezés esetére is 71-73 méter. A Rozsnyó út úttestének és a 86-os számú főút kereszteződésének metszésvonalától a sértett haladási iránya mintegy 230 méter távolságra látható be még abban az esetben is, ha a 86-os számú főút külső forgalmi sávjában más személygépkocsi közlekedik, így a sértett közlekedése a vádlott részére észlelhető lett volna.

A sértett a balesetben olyan súlyos sérüléseket szenvedett, hogy a helyszínen elhalálozott. A közlekedési baleset, a sértett által elszenvedett sérülések és a bekövetkezett halála között egyenes, közvetlen ok-okozati összefüggés áll fenn. A baleset azért következett be, mert a vádlott KRESZ-szabályt szegett, ugyanis olyan útról érkező járművel, melyen az útkereszteződés előtt „Elsőbbségadás kötelező” tábla van, nem biztosított elsőbbséget a keresztező útról érkező jármű részére.

Az ítélet nem jogerős, mert az ügyész, a vádlott és a védő is három munkanapot tartott fenn a jogorvoslati nyilatkozat bejelentésére."

Savaria Fórum 32. évfolyam 33. szám - 2023.09.22.
Savaria Fórum 32. évfolyam 33. szám - 2023.09.22.
tematikus oldalak
legolvasottabbak
Teljes útzár lesz a Rohoncin!
Szeptember 26-28. között rendezi meg a XII. Szakmai Közlekedési Verseny országos döntőjét, ennek helyszíne a forgalmas útszakasz, erről posztolt dr. Czeglédy Csaba (független) önkormányzati képviselő.
Szívfacsaró történetek: két előadást hoz Szombathelyre Pintér Béla és Társulata
Az ország legrangosabb, legnépszerűbb független színházi csapata, Pintér Béla és Társulata kétszer is vendégszerepel az ősszel az AGORA Művelődési és Sportházban. Megrendítőek s egyben felemelőek, erőt is adóak a produkcióik.
Értelemmel épül a világ: 50 éves a Pedagógus Kórus
Baráti énekkarokkal, a Bartók Termet betöltő közönséggel és persze sok-sok muzsikával ünnepelte fennállásának ötvenedik évfordulóját a Szombathelyi Pedagógus Kórus.
Jégesővel vonult át a vihar délután Vas vármegyén (fotók, videó)
Söpte-Vép-Táplán-Vasszécseny kapta a legtöbb jeget, a borsó nagyságútól a 2-3 centisig volt minden.
Vármegyei I. osztály: gólzáporos döntetlen Bükön, magabiztos hazai győzelem Sárváron
A Celldömölk is otthon tudott nyerni, a Csepreget múlta felül, a Csákánydoroszló viszont egyedüliként idegenbeli sikert aratott. Pontosztozkodással zárult a Söpte és a Rábapaty összecsapása.
legfrissebbek
Strasbourgig ment a méltóságteljes halál jogáért az ASL-beteg magyar alkotmányjogász
Dr. Karsai Dániel András vagyok, 46 éves, ügyvéd, alkotmányjogász. Valamint halálos beteg. Ezzel a két mondattal kezdi "POSZT MORTEM – Hogyan kell (jól) meghalni?" című posztját dr. Karsai Dániel, aki ugyanattól a betegségtől szenved (ez az ALS), amiben a neves fizikus, Stephen Hawking is elhunyt. Most a strasbourgi Emberi Jogok Európai Bíróságához fordult, mert Magyarországon a hozzá hasonló helyzetben lévő, gyógyíthatatlan betegeknek nincs lehetőségük szenvedés helyett méltósággal befejezni életüket.
Műanyag hulladék füstölt egy betonfalú tárolóban Vasváron
Egy tűzesethez vonultak a Vas vármegyei tűzoltók kedden, egy vasvári hulladékgazdálkodási cég betonfalú tárolójához, olvasható a vasi katasztrófavédők honlapján.
Lengyelország megpályázza a 2036-os nyári olimpia megrendezését
Ezt Andrzej Duda államfő szerdán jelentette be.
Csütörtökön ismét összeülnek a képviselők
A takarékossági intézkedések felülvizsgálata, az út- és járdafelújítási program eddigi eredményei és az autizmussal élők nappali ellátásának megoldása - többek között ezeket a témákat vitatják meg a nyári szünetet követő első testületi ülésen a képviselők. A csütörtöki közgyűlésen 19 napirendi pontot nyilvánosan, kettőt zárt ajtók mögött tárgyalnak. Az ülést 9 órától élőben követhetik honlapunkon a folyamatosan frissülő cikkünkben, valamint a Szombathelyi Televízió műsorán és Facebook-oldalán.
Árvízi védekezés: jutalom a helytállásért
51 szervezet több száz önkéntese vett részt az árvízi védekezésben augusztus elején. A Rábán és a kisebb vízfolyásokon levonuló jelentős árhullám jó néhány vasi településen gondot okozott, embereket is kellett menteni. A hivatásosok munkáját nagyban segítették a mentőcsoportok, önkéntes tűzoltók, polgárőrök a vészhelyzetben.