km/óra
  2024.05.30., csütörtök  •  Janka, Zsanett napja
Nyereményjáték: Nyerj egy cabriót!
Szombathelyi Törvényszék - Meghalt a balesetben a motoros

Szombathelyi Törvényszék - Meghalt a balesetben a motoros

A Szombathelyi Járásbíróság előkészítő ülésen halálos közúti baleset gondatlan okozásának vétsége miatt 1 év 10 hónap fogházra, 300.000 forint pénzbüntetésre és 2 év 4 hónap közúti járművezetéstől eltiltásra ítélt egy büntetlen előéletű férfit. A bíróság a kiszabott szabadságvesztés büntetés végrehajtását 3 év próbaidőre felfüggesztette, továbbá kötelezte a vádlottat 687.289 forint bűnügyi költség megfizetésére, írja a Szombathelyi Törvényszék Sajtóosztálya.

A közleményben ez áll: "A tényállás szerint a vádlott 2021. október 5-én 18 óra körül, nappali világosságban közlekedett egy Renault személygépkocsival Szombathelyen, a Rozsnyó utcában a 86-os számú főút irányába. A Rozsnyó utca „Elsőbbségadás kötelező” jelzőtáblával van alárendelve a 86-os számú főútnak. A vádlott személygépkocsijával balra kanyarodva, a Zanati út irányába szerette volna folytatni az útját. A 86-os számú főút - a Zanati út irányából - ezen szakasza lakott területen kívüli útszakasz, egyenes vonalvezetésű, párhuzamos közlekedésre alkalmas úttest, irányonként kettő-kettő forgalmi sávval, melyek 3,5 méter szélesek. A 86-os számú főút és a Rozsnyó utca kereszteződése előtt a párhuzamos közlekedésre alkalmas úttest egy ugyancsak 3,5 méter széles – forgalom elől elzárt területtel határolt – kanyarodó sávval egészül ki. A vádlott szándékolt haladási irányába a 86-os számú főút, a Zanati út felé tartva gyorsító sávval segíti a balra kanyarodó járműveknek a forgalomba való becsatlakozást.

A vádlott személygépkocsijával az útkereszteződéshez érve megállt, majd úgy kezdte meg a balra kanyarodást - járművét mintegy 14-15 km/ óra sebességre gyorsítva - a 86-os számú főútra, hogy nem észlelte, hogy a védett úton neki bal kéz felől, a párhuzamos közlekedésre alkalmas úttest belső forgalmi sávjában – mintegy 88-92 km/óra sebességgel - érkezik egy Suzuki SV 650 S típusú motorkerékpár. A sértett észlelte a forgalmi sávjába hajtó személygépkocsit, ezért vészfékezett, és 14,4 méter látható nyomot hagyó fékezést követően a motorkerékpárral el is dőlt az úttesten; a sértett teste és a motorkerékpár elvált egymástól, és így csúszva a sértett, és járműve – a sértett által igénybe vett forgalmi sáv bal oldali szélétől 2 méter távolságra - nekicsapódott a vádlott személygépkocsija bal oldala hátsó részének.

Amikor a vádlott álló helyzetből megkezdte járművével a balra kanyarodást, és a védett útra hajtott, akkor a későbbi ütközés helyétől mintegy 51-53 méter távolságra – féktávolságon belül - közlekedett a sértett a motorkerékpárjával, mert a motorkerékpár sebességéhez tartozó féktávolság még vészfékezés esetére is 71-73 méter. A Rozsnyó út úttestének és a 86-os számú főút kereszteződésének metszésvonalától a sértett haladási iránya mintegy 230 méter távolságra látható be még abban az esetben is, ha a 86-os számú főút külső forgalmi sávjában más személygépkocsi közlekedik, így a sértett közlekedése a vádlott részére észlelhető lett volna.

A sértett a balesetben olyan súlyos sérüléseket szenvedett, hogy a helyszínen elhalálozott. A közlekedési baleset, a sértett által elszenvedett sérülések és a bekövetkezett halála között egyenes, közvetlen ok-okozati összefüggés áll fenn. A baleset azért következett be, mert a vádlott KRESZ-szabályt szegett, ugyanis olyan útról érkező járművel, melyen az útkereszteződés előtt „Elsőbbségadás kötelező” tábla van, nem biztosított elsőbbséget a keresztező útról érkező jármű részére.

Az ítélet nem jogerős, mert az ügyész, a vádlott és a védő is három munkanapot tartott fenn a jogorvoslati nyilatkozat bejelentésére."

Nyereményjáték: nyerj egy kabriót!
Katasztrófavédelem álláshirdetés 2024
Savaria Fórum 33. évfolyam 20. szám - 2024.05.24.
Savaria Fórum 33. évfolyam 20. szám - 2024.05.24.
Beszállsz? A Savaria Fórummal egy cabriót nyerhetsz!
tematikus oldalak
legolvasottabbak
“Jancsó, nekem te vagy a Haladás…” - érzelmes posztban búcsúzik a zöld-fehér példakép
Jancsó András rúgott bombagólt az NB I-ben a Gerával, Bödével, Dibusszal felálló Fradinak az Üllőin, de pályafutása legmeghatározóbb pillanatai mégis idén történtek, és mindkettő a pályán kívül. Hosszú posztban reagál a Szombathelyi Haladás 28 éves, megkérdőjelezhetetlenül lokálpatrióta labdarúgója a csapattal történtekre.
Kedden két fontos szombathelyi vasúti átjárónál sem működnek majd a jelzőlámpák
Biztosítóberendezés fenntartási munkálatokat végez május 28-án kedden két forgalmas szombathelyi vasúti átjárónál is a GYSEV.
Ha jövő héten IC-vel készült Budapestre, ennek nem fog örülni
Vonatok helyett pótlóbuszok járnak hétfőtől Szombathely és Csorna között, pályakarbantartási munkák miatt.
Vármegyei I. osztály: lezárult a bajnokság, a Királyé lett az ezüstérem a Haladás mögött, a harmadik helyet a Vép szerezte meg
A Sárvár a hatalmas vihar, jégeső miatt találkozója nagy részét műfüvön játszotta és 0-0-ra végzett a Csákánydoroszlóval, de a Söpte és Szentgotthárd is megosztozott a pontokon. A Haladás gólzáporos mérkőzésen hozta el a három pontot Táplánból, míg a Körmend, a Vasvár és a Szarvaskend egyaránt három gólt szerezve nyert hazai környezetben.
Programajánló – Szombathely: Food & Music Weekend, gyereknap és magyar hősök napja
A május 25-26-ai hétvégén sem kell unatkozniuk a Szombathelyen élőknek, többféle programlehetőséget kínálnak a szervezők. A jövő hét is tartogat érdekességeket.
legfrissebbek
Rendőrautónak hajtott Mercedesével, majd elmenekült az ittas sofőr
Szabálytalanul közlekedett az autójával a városban a sofőr, ezért állították meg a rendőrök azt a külföldi rendszámú Mercedest, amely pár pillanattal később nekihajtott az egyik rendőrautónak, majd elrobogott a helyszínről - írja a 112press.
Taggyűlést tartott a Szombathelyi Haladás Kft.
Az Illés Sport Alapítványt Halmai Gábor kuratóriumi elnök képviselte - adta hírül szerdán honlapján az Illés Akadémia.
Májusban is összeülnek a képviselők
Kilenc napirendi pontot nyilvánosan, további kettőt zárt ajtók mögött tárgyalnak a képviselők a májusi közgyűlésen. Beszámoló hangzik el az idei út- és járdafelújítási programról, és első alkalommal módosítják az idei költségvetést. A csütörtökön 9 órakor kezdődő ülést élőben követhetik folyamatosan frissülő cikkünkben, a Szombathelyi Televízió műsorán és Facebook-oldalán.
Szociális témákban ütköztette véleményét három képviselőjelölt a Szombathelyi Televízió stúdiójában
Pénzbeli támogatások, önkormányzati bérlakás rendszer, hajléktalan- és idősellátás - szociális témákban ütköztette véleményét három képviselőjelölt a Szombathelyi Televízió stúdiójában hétfőn. A vitát dr. Czeglédy Csaba, a Szociális és Lakás Bizottság elnöke, független képviselőjelölt kezdeményezte, mellette Danka Lajos, a Mi Hazánk polgármester- és képviselőjelöltje, valamint dr. László Győző alpolgármester, az Éljen Szombathely képviselőjelöltje foglalt helyet.
Benke és Krivacsevics távozik a Falcótól
Távozik a magyar bajnok Falco-Vulcano Energia KC Szombathely férfi kosárlabdacsapatától a válogatott Benke Szilárd és Krivacsevics Márkó.