km/óra
  2024.03.01., péntek  •  Albin napja
Szombathelyen is indít turizmus-vendéglátás szakot az egyetem

Szombathelyen is indít turizmus-vendéglátás szakot az egyetem

Együttműködési megállapodást kötött az ELTE Társadalomtudományi Kara és a Vas Megyei Szakképzési Centrum Sárvári Turisztikai Technikuma. Az egyetem Szombathelyen is indít turizmus-vendéglátás szakot, így már nem kell távoli intézményekbe jelentkezniük azoknak, akik az ágazatban szeretnének diplomát szerezni.

 

Vas megyében számos országos jelentőségű gyógyfürdő és szálloda működik. Bár az ágazat a pandémia egyik legnagyobb vesztese, a szektornak fontos a megfelelő számú és jól képzett szakember utánpótlás. A Sárvári Turisztikai Technikumban 160 diák tanulja a szakmát. A középfokú végzettség megszerzése után sokaknak cél a diploma is.


Hevér Mihályné, a technikum igazgatója elmondta, hogy nem muszáj messzebb menniük a Vas megyében tanuló diákoknak, nem kell a veszprémi, győri vagy budapesti gazdasági egyetemre elmenni, hiszen itt is van lehetőség turizmus-vendéglátás alapszakon továbbtanulni.


Az ELTE ugyanis Szombathelyen is elindítja a turizmus-vendéglátás szakot, amelyhez kötődően a régióban több partnerrel, így a Vas Megyei Szakképzési Centrum intézményével is együttműködési megállapodást köt az egyetem.


Rettegi Attila, a Vas Megyei Szakképzési Centrum főigazgatója kiemelte, egyrészt ez egy szakmai együttműködés, amiből az oktatásban dolgozók is profitálnak, másrészt pedig a tanulók számára lehetőséget nyújt a szakirányú továbbtanulásnál, hogy a középfokú tanulmányaikat bizonyos tantárgyakból beszámítsák.


Szombathelyen 21 éve folyik közgazdászképzés, négy éve az ELTE égisze alatt. A turizmus-vendéglátás alapszak indításával hosszú távra tervez az egyetem. A pandémia egyik legnagyobb vesztese ez az ágazat, a járvány elmúltával viszont felfutásra számítanak. Ehhez pedig szükség van a magasan kvalifikált szakemberekre.


Varga Imre, az ELTE Savaria Gazdálkodástudományi Tanszékének a vezetője hozzátette, a hallgatók szabadon eldönthetik, hogy a turizmus-vendéglátás alapszakot elvégzik duális képzés nélkül, vagy a duális képzésben vesznek részt. Ha duális képzésben vesznek részt, annak óriási előnye, hogy szereznek 3,5 év gyakorlatot, ami a munkaerőpiacon rendkívül fontos, és nem utolsósorban mintegy 110 ezer forintnyi fizetést is kapnak adó- és járulékmentesen.


Az államilag finanszírozott négy éves képzésre 400 felett, az önköltséges formában pedig 350 pont körül várható a bekerülési ponthatár.
 

Savaria Fórum 33. évfolyam 7. szám - 2024.02.23.
Savaria Fórum 33. évfolyam 7. szám - 2024.02.23.
tematikus oldalak
legfrissebbek
Közel 30 millió forintot sikkasztott egy vasi cég volt ügyvezetője
A Szombathelyi Járásbíróság 1 rendbeli jelentős értékre, folytatólagosan és üzletszerűen elkövetett sikkasztás bűntette és más bűncselekmény miatt halmazati büntetésül 1 év 4 hónap - végrehajtandó - börtönre, 300.000 forint pénzbüntetésre ítélt egy férfit. Eltiltotta továbbá 3 évre a gazdasági társaságok vezető tisztségviselői tevékenységének ellátásától. Kötelezte a vádlottat a sértett javára 28.824.786 forint kártérítés, valamint az állam javára 577.899 forint bűnügyi költség megfizetésére.
Csak a vármegye- és országbérlet marad a MÁV-nál és a Volánnál, bővülő kedvezmények, új napijegyek március 1-től
Ingyenes utazás a 14 év alatti gyermekeknek, 50%-os, állandó kedvezmény a közalkalmazottaknak, új, 24 órás vármegye- és országbérletek. Egyebek mellett ezek jellemzik a MÁV-VOLÁN-csoport március elsejétől érvényes új tarifarendszerét. A jelenlegi 15 bérletkonstrukció helyett tavasztól mindössze kettő marad, a vármegye- és országbérlet, míg az eddigi kedvezményrendszer jelentősen egyszerűsödik, a mostani 65 helyett mintegy 20 kedvezménytípus marad. Összegyűjtöttük milyen változások lesznek a helyi és helyközi közlekedésben.
Nem szabadulhat a bicskei pedofil igazgató
V. János, a bicskei gyermekotthon egykori igazgatója, akit 2019-ben nyolc év börtönre ítélték jogerősen folytatólagosan elkövetett szexuális erőszak bűntette miatt, szeretett volna feltételesen szabadlábra kerülni, de az ítéletben eljáró büntetés-végrehajtási bíró a férfi meghallgatása után csütörtökön úgy határozott, hogy elutasítja a kérést, értesült a 24.hu.
Változóan felhős-napos, de enyhe idő várható a tavasz első hétvégéjén
Folytatódik a megszokottnál enyhébb időjárás a tavasz első hétvégéjén is: pénteken még több helyen lehet eső, majd csökken a csapadékhajlam, és gyengén felhős, napos idő várható 12-19 Celsius-fok körüli csúcshőmérsékletekkel - derül ki a HungaroMet Nonprofit Zrt. előrejelzéséből.
Futsal: nyolcgólos Haladás-döntetlen Nyíregyházán
A hazaiak a 36. percben még két találattal vezettek, ekkor azonban jött Vas Ádám, aki kétszer is beköszönt és kialakította a 4-4-es végeredményt.