km/óra
  2024.05.30., csütörtök  •  Janka, Zsanett napja
Nyereményjáték: Nyerj egy cabriót!
Szombathelyen is elkezdődött a tömeges tesztelés

Szombathelyen is elkezdődött a tömeges tesztelés

Szombathelyen is elkezdődött az egészségügyi és szociális intézményekben, valamint a bölcsődékben, óvodákban és iskolákban dolgozók tömeges koronavírus-tesztelése. A vizsgálatokat a megyei kormányhivatal szervezi, az orvos- és egészségtudományi képzésben résztvevő hallgatók közreműködésével. A kormány tervei szerint a tesztelést az intézményekben minden héten megismétlik majd.

 

A Bolyai iskola pedagógusai és egyéb dolgozói az elsők között estek át a szűrésen. Hétfőn érkeztek meg hozzájuk az orvostanhallgatók, akik elvégezték a vizsgálatokat. Az egyik vette a mintát, a másik kezelte a tesztet, de nagyon professzionálisan csinálták.


Papp Tibor, az ELTE Bolyai János Gyakorló Általános Iskola és Gimnázium igazgatója az SZTV kérdésére elmondta, gördülékenyen ment minden, előre beosztották a kollégákat, így alig 3 óra alatt mindenki sorra került. Több mint 100-an jelentkeztek a tesztelésre, amely önkéntes. 


„A mintavétel két teremben zajlott, és két várakozó teremben kellett a kollégáknak megvárni a tesztelés eredményét. Orrból történt a mintavétel, és a pedagógusoknak a nagy része túlesett ezen a tesztelésen. Csupán néhányan jelezték, hogy nem kívánják igénybe venni ezt a tesztelést” – nyilatkozott. 


A tömeges tesztelést főként orvosi és egészségtudományi képzésben tanuló hallgatók végzik. A felsőbb évesek fekvőbeteg-intézményekbe, az alsóbb évesek pedig nevelési-oktatási intézményekbe mennek. Levélben és telefonon kereste meg őket a megyei kormányhivatal, a vizsgálatokat ugyanis ők koordinálják: ők döntenek a kirendelésről, vagyis arról, ki hol kap feladatot és ők biztosítják a védőfelszerelést, valamint a gyorsteszteket is.


A pécsi egyetem szombathelyi képzési központjából mintegy 30-an jelentkeztek a szűrésre. 4 fős csoportokban dolgoznak: két mintavételező hallgatóhoz egy adminisztrációs munkatárs és egy sofőr csatlakozik. Azt mondják, maga a szűrés egyszerű, a felkészülésben egy oktatóvideó volt a segítségükre. 


Nyul Dorina ápolás és betegellátás szakos hallgató elárulta, hogy egy kicsit izgult, de nagyon motivált volt, és nagyon lelkesen jött ide. Úgy fogta fel, mint egy iskolai gyakorlatot és egy nagyon jó lehetőséget, hogy csináljon valami hasznos dolgot, ami ráadásul a leendő szakmájához, hivatásához is kapcsolódik. 


A tesztelésben részt vevő hallgatók napi háromszori étkezést és szükség esetén szállást is kapnak, ezen túl hétköznapokon napi 5.000, hétvégén napi 7.500 forint díjazás illeti meg őket. Úgy tudjuk, a szombathelyi szociális intézményekben egyelőre nincs szükség a hallgatók bevetésére, ezeken a helyeken az intézmény orvosa végzi el a vizsgálatokat.

 

Illusztráció: pixabay.com

Nyereményjáték: nyerj egy kabriót!
Katasztrófavédelem álláshirdetés 2024
Savaria Fórum 33. évfolyam 20. szám - 2024.05.24.
Savaria Fórum 33. évfolyam 20. szám - 2024.05.24.
Beszállsz? A Savaria Fórummal egy cabriót nyerhetsz!
tematikus oldalak
legolvasottabbak
“Jancsó, nekem te vagy a Haladás…” - érzelmes posztban búcsúzik a zöld-fehér példakép
Jancsó András rúgott bombagólt az NB I-ben a Gerával, Bödével, Dibusszal felálló Fradinak az Üllőin, de pályafutása legmeghatározóbb pillanatai mégis idén történtek, és mindkettő a pályán kívül. Hosszú posztban reagál a Szombathelyi Haladás 28 éves, megkérdőjelezhetetlenül lokálpatrióta labdarúgója a csapattal történtekre.
Kedden két fontos szombathelyi vasúti átjárónál sem működnek majd a jelzőlámpák
Biztosítóberendezés fenntartási munkálatokat végez május 28-án kedden két forgalmas szombathelyi vasúti átjárónál is a GYSEV.
Ha jövő héten IC-vel készült Budapestre, ennek nem fog örülni
Vonatok helyett pótlóbuszok járnak hétfőtől Szombathely és Csorna között, pályakarbantartási munkák miatt.
Vármegyei I. osztály: lezárult a bajnokság, a Királyé lett az ezüstérem a Haladás mögött, a harmadik helyet a Vép szerezte meg
A Sárvár a hatalmas vihar, jégeső miatt találkozója nagy részét műfüvön játszotta és 0-0-ra végzett a Csákánydoroszlóval, de a Söpte és Szentgotthárd is megosztozott a pontokon. A Haladás gólzáporos mérkőzésen hozta el a három pontot Táplánból, míg a Körmend, a Vasvár és a Szarvaskend egyaránt három gólt szerezve nyert hazai környezetben.
Programajánló – Szombathely: Food & Music Weekend, gyereknap és magyar hősök napja
A május 25-26-ai hétvégén sem kell unatkozniuk a Szombathelyen élőknek, többféle programlehetőséget kínálnak a szervezők. A jövő hét is tartogat érdekességeket.