km/óra
  2024.02.25., vasárnap  •  Mátyás napja
Szlovénia meghosszabbítja a határellenőrzést a horvát és a magyar határon

Szlovénia meghosszabbítja a határellenőrzést a horvát és a magyar határon

A szlovén kormány csütörtöki ülésén határozott arról, hogy december 21-ig meghosszabbítja a határellenőrzést a horvát és a magyar határon - közölte a kabinet az ülését követően.

 

Az arányosság elvének betartása mellett a határ menti intézkedések továbbra is a határokon átnyúló bűnözés, a szélsőségesség és terrorizmus elleni küzdelmet célozzák - közölte a kormány.


A rendőrség gondoskodik arról, hogy a két határon végzett ellenőrzések a lehető legkisebb mértékben befolyásolják az utasokat, a környezetet, a vállalkozásokat és különösen a határ menti lakosok életét - tették hozzá.


Szlovénia október 21-én állította vissza az ideiglenes határellenőrzéseket horvátországi és magyarországi határán, és azóta többször meghosszabbította.


Bostjan Poklukar szlovén belügyminiszter korábban azt mondta: a kormány jelenleg a schengeni határellenőrzési kódex 28. cikke alapján hosszabbítja meg a határellenőrzéseket, amit legfeljebb két hónapig, azaz december 21-ig tehet meg. Ezt követően Szlovénia a kódex 25. és 27. cikke alapján fog határellenőrzést végezni, amelyek hat hónapig teszik lehetővé a belső határellenőrzéseket. (MTI)


Fotó: illusztráció

Savaria Fórum 33. évfolyam 7. szám - 2024.02.23.
Savaria Fórum 33. évfolyam 7. szám - 2024.02.23.
tematikus oldalak