km/óra
  2024.05.25., szombat  •  Orbán napja
Nyereményjáték: Nyerj egy cabriót!
Spártai megmérettetés Szombathelyen

Spártai megmérettetés Szombathelyen

Április 13-án, szombaton Szombathelyre érkezik a Spartan, a világ egyik legnépszerűbb akadályfutó versenysorozata. Több ezer magyar és nemzetközi versenyzőt várnak a szervezők. Többféle kategóriában mérhetik össze tudásukat a jelentkezők, a szervezők pedig a jótékonyságra is nagy hangsúlyt fektetnek. Aznap több utcát is lezárnak Szombathelyen.

 

A Spartan 2010-ben alakult, célja egyszerű volt - megszervezni a lehető legkomolyabb állóképességet igénybe vevő futamokat, amelyek adrenalinlöketet adnak egy életre. A Spartan nemzetközi vezető akadályfutó versenysorozat, sport, közösség és életfilozófia. Célja, hogy arra ösztönözze az embereket, lépjenek ki a komfortzónájukból. Ha valaha is elfáradtál egy nehéz verseny során, vízen és bármilyen más természetes akadályon keresztül mentél és még mindig kedveled ezt a mozgásformát, akkor itt az idő, hogy kipróbáld magad a Spartanon. Ez a mottója a megmérettetéseknek, melyeket Magyarországon 2014 óta rendeznek. Szombathelyre most először érkezik a kihívás magasfoka.  


2022-ben Vácon rendezték meg a Spartan extrém sportversenyt, egyedülálló módon a belvárosban várták a versenyzőket a próbatételek - tudtuk meg Szimon Zitától, a Spartan Közép-európai Régiójának magyarországi versenyigazgatójától. Ezt követően vette fel velük a kapcsolatot a Pannonsport Kft., s azóta közösen dolgoznak azon, hogy idén Szombathely belvárosában is elinduljanak a futamok. A verseny a Fő térről indul, az lesz a start- és finiszóna, illetve a fesztiválterület is. Az 5,5-6 kilométeres akadálypályák különböző kategóriákban és korcsoportok szerint teszik majd próbára az indulók kitartását. Ezen a pályán szórják szét azokat a kötelező természetes- és mesterséges akadályokat, amiket az úgynevezett sprint távba be kell építeni. A városvezetés kérésére a verseny érinti a főbb látványosságokat, mint a Történelmi Témaparkot, az Iseumot, az Emlékművet, a Perint-patakot, továbbá a Csónakázó-tó szigetére is átmennek a versenyzők, s a Püspöki Palota előtt is elfutnak. 


- Több mint 20 különböző természetes és mesterséges akadályt szórunk szét a pályán, különböző ügyességi és erőnléti akadályok várják a versenyzőket – folytatta a versenyigazgató. – Mindegyik nagyon látványos lesz, köztük például a tűzugrás, melyet minden sikeres célba érkezőnek kötelező teljesítenie. Olyan megmérettetés várható, ahol a versenyzők arcán vagy a sikeres teljesítés örömét vagy az iszonyatos küzdeni akarást fogják látni a nézők. Visszarepülhetünk az időben, olyanok lesznek a versenyzők, mint annak idején a spártai harcosok.


Reggel nyolc órakor elstartolnak a Sprint futamosok, majd 12 és 14 óra között indulnak a gyerekek négy korosztályban három különböző hosszúságú pályán. A futam kiegészül délben a legnagyobb harcosok, vagyis a Special Kids futamával, amelyen a vállalkozó szellemű sérült gyermekek részesülhetnek egy nem mindennapi élményben. Ezt követően 16 és 20 óra között az extrém kihívások keresőit 4 órás csapatépítő versennyel várják, indul a Hurrican Heat, melyre maximum 60 ember nevezhet. Ez nem verseny, ez egy állóképességfejlesztő kihívás, gyakorlatilag egy katonai kiképző megmérettetés. Ebből két hete Szlovákiában egy 12 órás versenyt rendeztek, 47 indulóból 16-an maradtak bent. Szombathelyen nem lesz ennyire kemény a kihívás, de a szervezők ígérete szerint így is látványos lesz. 


Indul jótékonysági futam is 14.20-kor, melyre eddig 210-en jelentkeztek, de a szervezők szeretnék, ha a jelentkezők száma legalább 350-ig felmenne. Két szombathelyi Down-kórosokat és autistákat fekaroló alapítványt (Esőemberke és PontMás) támogatnak majd a befolyt összegből. Miközben a Hurrican Heat versenyzői a belvárosban vándorolnak és különböző feladatokat teljesítenek, kezdődik egy Afterparty DJ Hory -val és DJ Bárány Attilával. Minden korosztályt megszólító bulit tartanak majd este nyolcig, melyre minden városlakót szeretettel várnak. 


- A verseny idején útlezárásokra kell számítani, 17 ponton korlátozzák vagy részben vagy teljesen az autók forgalmát – tette hozzá a versenyigazgató. – Az összes utcát érintő teljes lezárás reggel 8-tól fél 11-ig tart, ezt követően szakaszosan engedik majd át a forgalmat. Parkolni a régi laktanya területén, a betonplaccon lehet, mintegy másfél kilométerre a verseny helyszínétől. Reméljük, hogy sok versenyző besétál majd a belvárosba, de akik nem, azoknak transzferbusz áll majd a rendelkezésükre. Ezeket főként az idősek, a kisgyerekkel érkezők, a kismamák és az egészségügyi problémákkal küzdők számára indítjuk el. 

 

Ezen a héten vasárnap este érkeznek a kamionok, a zeneiskola mögött területen parkolnak majd. Innen kezdik építeni a pályát. A verseny szombat este ér véget, vasárnap és hétfőn pakolnak majd össze. Jelenleg minden futamra lehet még nevezni a hu.spartan.com oldalon, kiválasztva a szombathelyi eseményt. A felnőtt futamra az online regisztráció április 8-án, a gyerekfutamra a regisztráció 10-én, éjfélkor zárul. Ezt követően már csak a helyszínen lehet regisztrálni! 

 

Fotó: Spartan


 

Nyereményjáték: nyerj egy kabriót!
Katasztrófavédelem álláshirdetés 2024
Savaria Fórum 33. évfolyam 20. szám - 2024.05.24.
Savaria Fórum 33. évfolyam 20. szám - 2024.05.24.
Beszállsz? A Savaria Fórummal egy cabriót nyerhetsz!
tematikus oldalak
legfrissebbek
“Jancsó, nekem te vagy a Haladás…” - érzelmes posztban búcsúzik a zöld-fehér példakép
Jancsó András rúgott bombagólt az NB I-ben a Gerával, Bödével, Dibusszal felálló Fradinak az Üllőin, de pályafutása legmeghatározóbb pillanatai mégis idén történtek, és mindkettő a pályán kívül. Hosszú posztban reagál a Szombathelyi Haladás 28 éves, megkérdőjelezhetetlenül lokálpatrióta labdarúgója a csapattal történtekre.
Parkoló autónak ütközött, ami kidöntött egy 20 kilovoltos vezetéket is tartó villanyoszlopot
A baleset Kenyeriben történt péntek reggel, az azt okozó Opelen nem volt érvényes kötelező felelősségbiztosítás, ráadásul a kocsi fiatal sofőrje, megpróbálta másra hárítani a felelősséget.
Kedden két fontos szombathelyi vasúti átjárónál sem működnek majd a jelzőlámpák
Biztosítóberendezés fenntartási munkálatokat végez május 28-án kedden két forgalmas szombathelyi vasúti átjárónál is a GYSEV.
Diploma-kiállítás: létkérdések és válaszok (képgalériával)
Diploma-kiállítás nyílt pénteken az ELTE SEK Vizuális Művészeti Tanszék (VMT) képi ábrázolás szakos hallgatóinak mestermunkáiból az Írokéz Galériában (a Képtár épületében). A diákoknak az elmúlt három évben megszerzett tapasztalataikat is reprezentálják az alkotások.
Öt emberből négy használja az e-receptet
Magyarországon öt emberből négy használja az e-receptet, a páciensek kétharmada pedig kért már online vizsgálati időpontot, beutalót - derült ki a Semmelweis Egyetem (SE) Digitális Egészség kutatócsoportjának legújabb felméréséből.