km/óra
  2024.02.25., vasárnap  •  Mátyás napja
Spanyolországban magas a fertőzött egészségügyi dolgozók száma

Spanyolországban magas a fertőzött egészségügyi dolgozók száma

Spanyolországban más országokhoz képest magas a koronavírussal diagnosztizált egészségügyi dolgozók száma, akik közül eddig több mint 9400-en fertőződtek meg - közölte Fernando Simón, a spanyol egészségügyi riasztási és vészhelyzeti koordinációs központ igazgatója napi online sajtótájékoztatóján pénteken.

 

A járványügyi szakember úgy fogalmazott, hogy "komoly aggodalomra ad okot" a szakszemélyzet megfertőződése, akiknek aránya 14,7 százalék az összes kimutatott esethez képest. Tájékoztatása szerint a dél-európai országban eddig 64 ezer fertőzést szűrtek ki, egyetlen nap alatt 7800 újat igazoltak a vizsgálatok. Ennél azonban valószínűleg jóval több fertőzött lehet az országban, mivel vannak, akiknél nem okoz tüneteket a koronavírus, a nagyon enyhe tünetekkel rendelkezőket pedig nem tesztelik, és így nem kerülnek be a statisztikába - tette hozzá.    


Mint mondta, a halálos áldozatok száma meghaladta a 4800-at, 769-en az elmúlt 24 órában hunytak el. Több mint 9300-an pedig már legyőzték a fertőzést, a gyógyultak száma mintegy 2300-zal növekedett az elmúlt egy napban.


A belügyminisztérium információi szerint a rendőrök és csendőrök közül mintegy 700-an kapták el a koronavírust, a hadsereg 170 fertőzöttről adott tájékoztatást.


A 13 napja tartó szükségállapottal járó korlátozások megszegése miatt 80 embert vettek őrizetbe egy nap alatt, és csaknem 11 ezer bírságot szabtak ki a hatóságok.


A rendőrség figyelmeztetett: a hétvégén megerősítik a közúti ellenőrzést, és azok, akik például a nyaralójukba vagy hétvégi házukba utaznak, büntetésre számíthatnak, mivel a lakóhelyet csak munkába járás, bevásárlás, orvosi vizsgálat és kutyasétáltatás miatt lehet elhagyni.


A közlekedési minisztérium arról számolt be, hogy a korlátozások miatt a közutakon a szokásoshoz képest 33 százalékos a forgalom. A távolsági buszok kihasználtsága 3,5 százalék, az elővárosi vonatoké 10 százalék, a többi vasútvonalon pedig 5 százalék.


A tárca azt is közölte: a Renfe spanyol vasúttársaság az egészségügyi dolgozók számára ingyenessé teszi a közlekedést a járvány idején.


Yolanda Díaz, munkaügyi miniszter a kabinet ülését követően bejelentette: elbocsátási tilalmat rendelnek el, amíg tart a járvány, vagyis sem vis maior helyzetre, sem gazdasági vagy termelési okokra hivatkozva sem lehet felmondani az alkalmazottaknak.


Felidézte: a kormány azért, hogy elkerülje a tömeges elbocsátásokat, megváltoztatta az úgynevezett ideiglenes foglalkoztatási szabályozás (ERTE) feltételrendszerét, így a nehéz helyzetbe került vállalatok átmenetileg szüneteltethetik dolgozóik munkaviszonyát, akik viszont akkor is jogosultak lesznek a munkanélküli ellátásra, ha egyébként a feltételeknek nem felelnek meg.


A koronavírus-járvány miatt eddig 210 ezer vállalkozás kezdeményezte az ideiglenes munkanélküliségi ellátást dolgozói egy részének, köztük például az Iberia légitársaság is. Az átmenetileg munkanélkülivé váltak száma meghaladja az egymilliót.


A tárcavezető hangsúlyozta: felülvizsgálják, hogy a cégek jogosan vették-e igénybe ezt a lehetőséget, és amennyiben szabálytalanságra, visszaélés bukkannak, a vállalatoknak vissza kell fizetniük az így megspórolt pénzt. (MTI)
 

Savaria Fórum 33. évfolyam 7. szám - 2024.02.23.
Savaria Fórum 33. évfolyam 7. szám - 2024.02.23.
tematikus oldalak