km/óra
  2024.06.15., szombat  •  Jolán, Vid napja
Nyereményjáték: Nyerj egy cabriót!
Spanyolországban a járvány stagnálását mutatják az adatok

Spanyolországban a járvány stagnálását mutatják az adatok

Spanyolországban az új típusú koronavírussal fertőzöttek száma 4211-gyel, a halálos áldozatoké 435-tel, míg a gyógyultaké 3401-gyel emelkedett az elmúlt egy napban, az adatok a járvány stagnálását mutatják - derült ki a spanyol egészségügyi minisztérium szerdai jelentéséből.

 

A dél-európai országban 208 389 koronavírusos esetet szűrtek ki eddig a vizsgálatok, kedden 3968, hétfőn 4266 páciens szervezetében mutatták ki a SARS-CoV-2 vírust. Fernando Simón, a spanyol egészségügyi riasztási és vészhelyzeti koordinációs központ igazgatója online sajtótájékoztatóján hangsúlyozta: a napi esetszám 2,1 százalékkal nőtt, és az új fertőzöttek mintegy felénél úgynevezett szerológiai vizsgálat igazolta a vírus jelenlétét, amivel a vérmintákból kimutatható a vírussal szemben termelt ellenanyag.


A fertőzöttek ezekben az esetekben többnyire panaszmentesek vagy csak enyhe tüneteik vannak - mondta a szakember, hozzátéve, hogy az egyre több tesztelés miatt egyre több ilyen fertőzöttet azonosítanak.


A koronavírus eddig 21 717 ember halálát okozta, kedden 430-an, hétfőn 399 veszítették életüket. A járvány április másodikán követelte az eddigi legtöbb áldozatot, aznap 950-en hunytak el. A fertőzésből összesen már 85 915-en épültek fel, keddre 1928, hétfőre 3230 regisztrált páciens gyógyult meg.


Fernando Simón kitért arra, hogy az egészségügyi hatóságok dolgoznak a járványügyi intézkedések majdani feloldásán, és felhívta a figyelmet arra, hogy az enyhítési folyamat során a jelenleginél jóval nagyobb szerepe lesz az egyéni viselkedésnek és felelősségnek abban, hogy ne kezdjen el ismét erősödni a fertőzés terjedése.


A korlátozások enyhítésének megkezdése május második felében képzelhető el - erről a spanyol miniszterelnök beszélt a parlament alsóházában, amely a március 15-e óta tartó szükségállapot május 9-ig való meghosszabbításáról tárgyal és szavaz szerdán. Pedro Sánchez hangsúlyozta: a feloldás lassan és fokozatosan történhet meg, mert biztonságosnak kell lennie.


A kormányfő a felszólalásában elmondta: az Európai Unió állam-, illetve kormányfőinek csütörtöki tanácskozásán javasolni fogja egy 1500 milliárd euró értékű újjáépítési alap létrehozását, amelyből a tagországok a járvány okozta gazdasági és társadalmi károk arányában részesülhetnének. Emellett sürgetni fogja, hogy legkésőbb június 1-től álljanak rendelkezésre az uniós gazdaságösztönző mentőterv pénzügyi eszközei, amelyekről az eurócsoport pénzügyminiszterei állapodtak meg, vagyis az Európai Stabilitási Mechanizmus 240 milliárd euróig terjedő megelőző hitelkerete, az Európai Bizottság 100 milliárd eurós munkahelymegőrző programja, valamint az Európai Beruházási Bank 200 milliárd euróig igénybe vehető garanciaalapja, amely a vállalatok likviditásának támogatását szolgálja.


"Bízunk abban, hogy holnap új konszenzus születhet" - jelentette ki egy nappal a tanácskozás előtt Pedro Sánchez. (MTI)

Nyereményjáték: nyerj egy kabriót!
Katasztrófavédelem álláshirdetés 2024
Savaria Fórum 33. évfolyam 23. szám - 2024.06.14.
Savaria Fórum 33. évfolyam 23. szám - 2024.06.14.
Beszállsz? A Savaria Fórummal egy cabriót nyerhetsz!
tematikus oldalak
legolvasottabbak
Rengeteg utat lezártak az áradás miatt a megyében
Az árvíz miatt egyre tovább bővül a lezárt utak listája a megyében.
Minden idők legmagasbb vízszintjét várják a Rábán, óriási a készültség (képgaléria)
Továbbra is nagy a készültség Körmenden, rekord vízállással tetőzhet a Rába. A hidat lezárták, több folyómenti kiskert és a szabadidőközpont is víz alá került. Az eddigi 520 centiméter legmagasabb vízállásnál 20 centivel magasabb vízszintre számítanak.
Választási eredmények 2024: árad a Rába, kiderül, ki vezetheti Szombathelyt
Miközben rekordközeli áradat érkezik a Rábán, harmadfokú készültség van a Pinkán, eldől, hogyan szerepeltek a pártok, polgármester- és képviselőjelöltek a városban, a vármegyében és az országban. Árad-e a Tisza is, meglesz a Fidesz-KDNP 50 százaléka, ki esik az ötszázalékos küszöb alá a kis pártok közül? Élő hírfolyamunk a 2024-es önkormányzati és EP-választási eredményekről.
A Pinka meghaladta a valaha mért legmagasabb vízszintet, a Rába tetőzött már
A vártnál alacsonyabb szinten tetőzött a Rába: az előre jelzett 530 helyett hétfőn este 9 órakor 477 centiméteres csúcsot mértek Körmendnél. A belvárosi hidat tegnap lezárták, ma reggel pedig újra megnyitották. A Pinka meghaladta a valaha mért legmagasabb vízszintet, felső folyásán elkezdődött az apadás, az alsó szakaszon még árad. A védekezési munkák zajlanak, nagy az összefogás a falvakban. Továbbra is több út járhatatlan a vármegyében.
A Rába és a Pinka áradása miatt ezek az utak továbbra sem járhatóak Vas vármegyében
A Rába és a Pinka kiöntése miatt összesen nyolc, belvíz okán pedig egy alacsonyabb rendű összekötő út járhatatlan az Útinform kedd kora reggeli tájékoztatása szerint. Mutatjuk, melyek ezek.
legfrissebbek
Foci Eb 2024: átszáguldott a német válogatott a harmatos skótokon a nyitómeccsen
A papírforma érvényesült a labdarúgó Eb nyitómeccsén: a házigazda Németország 5-1-re verte Skóciát. A magyar válogatott szombaton lép  pályára Svájc ellen. 
A Nemzeti Választási Bizottság befejezte az újraszámlálást, Karácsony maradt a főpolgármester
Több órás tárgyalás után a Nemzeti Választási Bizottság (NVB) befejezte a főpolgármester-választás érvénytelen szavazatainak újraszámlálását. Sasvári Róbert, az NVB elnöke kihirdette, hogy a 24592 érvénytelen szavazat közül 560 szavazatot minősítettek érvényesnek, olvasható a 444.hu-n.
Rossi: Nincs kérdőjel a Svájc elleni kezdőcsapatot illetően
Marco Rossinak, a magyar labdarúgó-válogatott szövetségi kapitányának a fejében már készen van az a kezdőcsapat, amelyet pályára küld majd a németországi Európa-bajnokság szombaton 15 órakor sorra kerülő Svájc elleni mérkőzésén.
Inkantáció: légies és lírai pillanatok feketén-fehéren a fotókon
Légies és lírai pillanatok feketén-fehéren - ezt az alcímet viseli Büki László fotóriporter Inkantáció című kiállítása, amely a könyvhét keretében nyílt meg a Berzsenyi Dániel Könyvtárban csütörtökön. 25 fénykép látható a tárlaton, közös vonásuk, hogy táncot és a zenét örökítenek meg.
Programajánló – Szombathely: Bloomsday, ökofesztivál és szurkolói ház
A június 14-15-ei hétvégén sem kell unatkozniuk a Szombathelyen élőknek, többféle programlehetőséget kínálnak a szervezők. A jövő hét is tartogat érdekességeket.