km/óra
  2024.06.16., vasárnap  •  Jusztin napja
Nyereményjáték: Nyerj egy cabriót!
Segítik, hogy az állami gondozott gyermekek is igazi családban nevelkedjenek

Segítik, hogy az állami gondozott gyermekek is igazi családban nevelkedjenek

Sokak örömére nagy többséggel fogadta el az országgyűlés az örökbefogadási törvény módosítását. A cél az, hogy a 23 ezer állami gondozott gyermek közül minél többen nevelkedjenek igazi családban.

 

Magyarországon az évente örökbefogadott 5000 gyermek kétharmada a gyermekvédelmi rendszerből kerül ki. A módosítás egyik eleme, hogy a 3 évesnél idősebb gyermek és az örökbefogadó szülő közötti maximális korkülönbség 45-ről 50 évre nő, és az örökbefogadást megelőző tanfolyam sem lesz kötelező.


Fülöp Attila, az EMMI szociális ügyekért felelős államtitkára elmondta, hogy egy pár esetében a tanfolyam átlagosan 140 ezer forint volt, és mindenki számára kötelező volt. Most mindenki számára ingyenes lesz. Tehát nem kell érte fizetni ,és választható lesz, hogy valaki elvégzi-e vagy nem.


A módosítás egyik legfontosabb eleme, hogy lerövidítik az eljárás menetét. 


Ha a szülő egyáltalán nem tart kapcsolatot a vér szerinti gyermekével, akkor az eddigi hat helyett már három hónap elteltével örökbe fogadhatóvá válik a gyermek. Ha rendszertelen a kapcsolattartás, akkor ez az időszak 1 évről 8 hónapra csökken. A törvény kimondja, hogy minden gyermeknek joga van a vér szerinti családjában felnőni, de sok esetben épp ez nem szolgálja a gyermek érdekét. A nevelőszülői hálózat nagyon jól működik Magyarországon. Elsődleges feladatuk a hazagondozás, de sokszor épp a vér szerinti szülők nem partnerek ebben.


2019-ben Vas megyében 91 szülő szeretett volna gyermeket örökbefogadni. Ennél jóval kevesebb lett a tényleges örökbefogadás száma. Pados Zsolt, a Vas Megyei Területi és Gyermekvédelmi Szolgálat intézményvezetője ezzel kapcsolatban elmondta, hogy Vas megyében az örökbefogadások közül 28 zárult végleges jogerős határozattal. 18 olyan eset volt, ahol megyei gyermeket fogadtak örökbe. A többi esetben Vas megyei gyereket  adtak örökbe más megyébe, sőt külföldre is. 


Ha egy gyermeket örökbefogadhatóvá nyilvánítanak, akkor 4 évig keresnek neki családot. Ha nem sikerül az örökbeadás, akkor újra feleleveníthetik a vér szerinti szülőkkel a kapcsolatot.
 

 

 

Nyereményjáték: nyerj egy kabriót!
Katasztrófavédelem álláshirdetés 2024
Savaria Fórum 33. évfolyam 23. szám - 2024.06.14.
Savaria Fórum 33. évfolyam 23. szám - 2024.06.14.
Beszállsz? A Savaria Fórummal egy cabriót nyerhetsz!
tematikus oldalak
legolvasottabbak
Rengeteg utat lezártak az áradás miatt a megyében
Az árvíz miatt egyre tovább bővül a lezárt utak listája a megyében.
Minden idők legmagasbb vízszintjét várják a Rábán, óriási a készültség (képgaléria)
Továbbra is nagy a készültség Körmenden, rekord vízállással tetőzhet a Rába. A hidat lezárták, több folyómenti kiskert és a szabadidőközpont is víz alá került. Az eddigi 520 centiméter legmagasabb vízállásnál 20 centivel magasabb vízszintre számítanak.
A Pinka meghaladta a valaha mért legmagasabb vízszintet, a Rába tetőzött már
A vártnál alacsonyabb szinten tetőzött a Rába: az előre jelzett 530 helyett hétfőn este 9 órakor 477 centiméteres csúcsot mértek Körmendnél. A belvárosi hidat tegnap lezárták, ma reggel pedig újra megnyitották. A Pinka meghaladta a valaha mért legmagasabb vízszintet, felső folyásán elkezdődött az apadás, az alsó szakaszon még árad. A védekezési munkák zajlanak, nagy az összefogás a falvakban. Továbbra is több út járhatatlan a vármegyében.
A Rába és a Pinka áradása miatt ezek az utak továbbra sem járhatóak Vas vármegyében
A Rába és a Pinka kiöntése miatt összesen nyolc, belvíz okán pedig egy alacsonyabb rendű összekötő út járhatatlan az Útinform kedd kora reggeli tájékoztatása szerint. Mutatjuk, melyek ezek.
Választási eredmények 2024: árad a Rába, kiderül, ki vezetheti Szombathelyt
Miközben rekordközeli áradat érkezik a Rábán, harmadfokú készültség van a Pinkán, eldől, hogyan szerepeltek a pártok, polgármester- és képviselőjelöltek a városban, a vármegyében és az országban. Árad-e a Tisza is, meglesz a Fidesz-KDNP 50 százaléka, ki esik az ötszázalékos küszöb alá a kis pártok közül? Élő hírfolyamunk a 2024-es önkormányzati és EP-választási eredményekről.