km/óra
  2023.01.30., hétfő  •  Martina, Gerda napja
Salamon Nándor: „A” képtárigazgató

Salamon Nándor: „A” képtárigazgató

Műveltség és intelligencia. Jóindulat, szavahihetőség. Profizmus és elegancia. Ritka intézményvezetői erények. Salamon Nándort (1935-2014), a Szombathelyi Képtár alapító igazgatóját mindez jellemezte. A róla s a maradandó munkásságáról szóló kötetet a Berzsenyi Dániel Könyvtárban mutatták be.

 

Hallatlanul felkészült, alapos, lelkiismeretes, s humanista, igaz ember volt Salamon Nándor. 1984-től 1995-ös nyugdíjba vonulásáig állt a Szombathelyi Képtár élén. Első munkatársaival, Marosfalvi Antallal, dr. Zsámboki Mónikával, dr. Gálig Zoltánnal, Reczetár Ágnessel, Szakály Magdolnával alakította ki a Képtár intézményi munkarendjét.  


A Vasi életrajzi bibliográfiai sorozatban megjelent Salamon Nándor című kötetet – melyet a Berzsenyi Könyvtár adott ki a Rumi Rajki Műpártoló Kör támogatásával – Prejczer Paula szerkesztette, az anyaggyűjtés szintén az ő munkáját dicséri. A grafikai tervezés Sellyei Tamás Ottó érdeme. A könyvben található életrajzot Gál József helytörténész írta. A kiadvány bemutatóján ő vezette a néhai képtárigazgatóról, művészeti íróról, tanárról szóló kerekasztal-beszélgetést, melynek résztvevői felidézték alakját. Cebula Anna, a Képtár mai igazgatója, egykori beosztottként így jellemezte: „Jóságos atya volt az igazgató úr. Mert hozzá fordulni az ember. Óriási tudása volt”. Balogh Péter, a Rumi Rajki Kör elnöke a megbízhatóságát, az udvariasságát emelte ki. Garas Kálmán fotóművész, aki elindította és szervezte a répcelaki Nyitott Tér Galériát, a segítőkészségét, a szakszerűségét, a küldetéstudatát említette. Gál József az elképesztően tisztességes, aprólékos felkészültségét dicsérte. Hozzáfűzte, hogy Salamon Nándor életművének meghatározó részét – az állománygyarapítás, a kiállítás-rendezés és tárlatmegnyitás mellett – a publikációi képezték. Életművének „leltára”, írd és mondd: 1937 tételből áll. A most megjelent bibliográfia 107 olyan lelőhelyet jelöl, ahol az írásai napvilágot láttak. Kiemelkedő fontosságú krónikása volt a Kisalföld s Nyugat-Pannónia képzőművészetének. Munkásságának ékkövei a Kisalföldi művészek lexikona (1988) s annak bővített kiadása, a Kisalföldi művészeti lexikon (2012). 


2014 nyarán, rövid ideig tartó betegségben Szombathelyen hunyt el. Győrben helyezték örök nyugalomra. Szomorú, hogy csak a halála után kaphatta meg a megyei önkormányzattól a Berzsenyi-díjat, s Szombathely városa Kulturális Életmű-díját. Ugyancsak posztumusz díjként „avatták” a Magyar Kultúra Lovagjává. 


Salamon Nándornak oroszlánrésze volt abban, hogy a Kossuth-díjas Szántó Piroska (1913-1998) életművének 130 alkotását Szombathelynek adományozta, s több más, szintén jelentős kortárs képzőművész remekével is gyarapodhatott a Képtár. 


 
Szenkovits Péter  

címkék
Savaria Fórum 32. évfolyam 2.szám - 2023.01.28.
Savaria Fórum 32. évfolyam 2.szám - 2023.01.28.
tematikus oldalak
legolvasottabbak
Évnyitó nyugdíjas összejövetelt tartottak a déli városrészen
A déli várorész nyugdíjas klubja összeállította a következő hónapok eseménynaptárát is, írják közösségi oldalukon.
Késsel lábon szúrta az intézkedő rendőrt egy kamaszfiú
Késsel lábon szúrta a vele szemben intézkedő rendőrt egy 16 éves fiú szerda este egy Fejér vármegyei településen - közölte a Központi Nyomozó Főügyészség csütörtökön az MTI-vel.
Három napon át várja a diákokat a szombathelyi Pilvax kávézó
A programra általános iskolás és gimnazista csoportok is szép számmal regisztráltak.
Az elbocsátások ellen demonstráltak a tanárok Szombathelyen
Ismét demonstráltak a tanárok Szombathelyen: ezúttal a Paragvári Iskola előtt azért emelték fel a szavukat, mert az iskola egyik oktatója, Szecsődi Tímea fenyegető hangvételű levelet kapott a tankerülettől amiatt, hogy részt vett a polgári engedetlenségi akcióban.
Talányos értekezletre hívott szombathelyi pedagógusokat is a Belügyminisztérium
Az oktatás ügyét érintő kérdések megtárgyalására konzultációt hív össze a Belügyminisztérium - áll azokban a Fodor István tankerületi igazgató által aláírt levelekben, melyeket több szombathelyi, az oktatás ügyéért nyilvánosan is kiálló szombathelyi pedagógus is megkapott.
legfrissebbek
Az idei január leghidegebb reggelét mérték hétfőn
Az idei január leghidegebb éjszakája volt a mostani, hétfőre virradóra a Nógrád vármegyei Zabaron mínusz 9,4 Celsius-fokig süllyed a hőmérséklet - írta az Országos Meteorológiai Szolgálat hétfőn a Facebook-oldalán.
Ezer doboz adózatlan cigarettát talált a NAV egy bolgár férfi autójában
Csaknem ezer doboz magyar zárjegy nélküli cigarettát találtak a pénzügyőrök egy bolgár férfi autójában az M1-es autópálya hegyeshalmi szakaszán - közölte a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) hétfőn az MTI-vel.
Kalandozás: a sarki fény nyomában járnak
A sarki fény nyomában járhatnak azok, akik ellátogatnak dr. Vig Károlynak, a Savaria Múzeum tudományos igazgatóhelyettesének az előadására, melyet január 31-én tartanak az AGORA Művelődési és Sportházban.
Ukrajnai háború: csaknem kilencezren érkeztek Ukrajnából vasárnap
Az ukrán-magyar határszakaszon 4168-an léptek be Magyarországra vasárnap, a román-magyar határszakaszon belépők közül pedig 4689-en nyilatkoztak úgy, hogy Ukrajnából érkeztek - tájékoztatta az Országos Rendőr-főkapitányság (ORFK) hétfőn az MTI-t.
Devizapiac: gyengült a forint hétfő reggelre
Gyengült a forint péntek esti árfolyamához képest hétfő reggelre a főbb devizákkal szemben a nemzetközi devizakereskedelemben.