km/óra
  2023.06.04., vasárnap  •  Bulcsú napja
Salamon Nándor: „A” képtárigazgató

Salamon Nándor: „A” képtárigazgató

Műveltség és intelligencia. Jóindulat, szavahihetőség. Profizmus és elegancia. Ritka intézményvezetői erények. Salamon Nándort (1935-2014), a Szombathelyi Képtár alapító igazgatóját mindez jellemezte. A róla s a maradandó munkásságáról szóló kötetet a Berzsenyi Dániel Könyvtárban mutatták be.

 

Hallatlanul felkészült, alapos, lelkiismeretes, s humanista, igaz ember volt Salamon Nándor. 1984-től 1995-ös nyugdíjba vonulásáig állt a Szombathelyi Képtár élén. Első munkatársaival, Marosfalvi Antallal, dr. Zsámboki Mónikával, dr. Gálig Zoltánnal, Reczetár Ágnessel, Szakály Magdolnával alakította ki a Képtár intézményi munkarendjét.  


A Vasi életrajzi bibliográfiai sorozatban megjelent Salamon Nándor című kötetet – melyet a Berzsenyi Könyvtár adott ki a Rumi Rajki Műpártoló Kör támogatásával – Prejczer Paula szerkesztette, az anyaggyűjtés szintén az ő munkáját dicséri. A grafikai tervezés Sellyei Tamás Ottó érdeme. A könyvben található életrajzot Gál József helytörténész írta. A kiadvány bemutatóján ő vezette a néhai képtárigazgatóról, művészeti íróról, tanárról szóló kerekasztal-beszélgetést, melynek résztvevői felidézték alakját. Cebula Anna, a Képtár mai igazgatója, egykori beosztottként így jellemezte: „Jóságos atya volt az igazgató úr. Mert hozzá fordulni az ember. Óriási tudása volt”. Balogh Péter, a Rumi Rajki Kör elnöke a megbízhatóságát, az udvariasságát emelte ki. Garas Kálmán fotóművész, aki elindította és szervezte a répcelaki Nyitott Tér Galériát, a segítőkészségét, a szakszerűségét, a küldetéstudatát említette. Gál József az elképesztően tisztességes, aprólékos felkészültségét dicsérte. Hozzáfűzte, hogy Salamon Nándor életművének meghatározó részét – az állománygyarapítás, a kiállítás-rendezés és tárlatmegnyitás mellett – a publikációi képezték. Életművének „leltára”, írd és mondd: 1937 tételből áll. A most megjelent bibliográfia 107 olyan lelőhelyet jelöl, ahol az írásai napvilágot láttak. Kiemelkedő fontosságú krónikása volt a Kisalföld s Nyugat-Pannónia képzőművészetének. Munkásságának ékkövei a Kisalföldi művészek lexikona (1988) s annak bővített kiadása, a Kisalföldi művészeti lexikon (2012). 


2014 nyarán, rövid ideig tartó betegségben Szombathelyen hunyt el. Győrben helyezték örök nyugalomra. Szomorú, hogy csak a halála után kaphatta meg a megyei önkormányzattól a Berzsenyi-díjat, s Szombathely városa Kulturális Életmű-díját. Ugyancsak posztumusz díjként „avatták” a Magyar Kultúra Lovagjává. 


Salamon Nándornak oroszlánrésze volt abban, hogy a Kossuth-díjas Szántó Piroska (1913-1998) életművének 130 alkotását Szombathelynek adományozta, s több más, szintén jelentős kortárs képzőművész remekével is gyarapodhatott a Képtár. 


 
Szenkovits Péter  

címkék
Savaria Fórum 32. évfolyam 20. szám - 2023.06.02
Savaria Fórum 32. évfolyam 20. szám - 2023.06.02
tematikus oldalak
legolvasottabbak
Dr. Perger Gyula atya visszatér Szombathelyre
A székesegyház plébánosa lesz. Több személyi változás is történt.
Megyei I. osztály: drámai végjáték után bajnok a Haladás, a Király SE az ezüstérmes, a harmadik helyet a Répcelak szerezte meg
A Szarvaskend és a Rábapaty is idegenbeli sikerrel zárta a szezont, a Vasvár, a Celldömölk, valamint a Szentgotthárd pedig hazai környezetben diadalmaskodott.
Megyei II. osztály, északi csoport: bajnok lett az Újperint, döntetlennel zárult a Lukácsháza-Gencsapáti rangadó, zsinórban harmadszor nyert a Kemenesalja
A Szeleste a mérkőzést keretbe foglalva győzte le a Bozsokot, de az Uraiújfalu, a Sé, valamint a Spari is hazai környezetben gyűjtötte be a három bajnoki pontot.
Megyei II. osztály, déli csoport: nyolcig jutott a Nádasd, ötöt rúgott a Telekes
A Vasszécseny kilenc emberrel is végigküzdötte a Rum elleni mérkőzést, a Rábatótfalu és Csákánydoroszló idegenben tudott nyerni. Az Őriszentpéter és a Szentpéterfa összecsapása is döntetlennel zárult.
Kosárlabda: az aranycsata ötödik mérkőzésén is hazai győzelem született, zsinórban negyedszer bajnok a Falco!
A szombathelyiek végig koncentráltan, magabiztosan, magas színvonalon kosárlabdázva 84-68-ra verték az Albát, így 2008, 2019, 2021 és 2022 után újabb bajnoki címet ünnepelhetnek.
legfrissebbek
Csapadékosabbá válik az időjárás a hét elején
Csapadékosabbá válik az időjárás a hét elején: többfelé kell esőre, záporra, zivatarra számítani, emellett élénk, olykor erős szél valószínű. A hét második fele szárazabbnak ígérkezik, csak elszórtan lehet zápor, zivatar, és a hőmérséklet csúcsértéke az átmeneti visszaesést követően a hét végére ismét megközelíti a 30 Celsius-fokot - derül ki az Országos Meteorológiai Szolgálat országos, középtávú előrejelzéséből, amelyet eljuttattak az MTI-hez.
Egygólos győzelmet aratott és lépéselőnybe került a Haladás VSE az NB III-as osztályozón
A szombathelyiek Ferencz Zoltán és Tóth Márton találataival 2-1-es idegenbeli sikert arattak Orosházán az osztályozó első találkozóján.
Elektromos zárlat okozhatott tüzet egy szombathelyi konyhában
A Március 15. térre riasztották a szombathelyi tűzoltókat és a mentőket, ahol egy második emeleti lakásból dőlt ki a füst. A házigazda nem volt otthon.
„Legyen közös a történelmi Magyarország, mert akkor a miénk is”
Megemlékezés a nemzeti összetartozás napján
Vádat emeltek a lánnyal szemben, aki felgyújtott egy seprűt egy szombathelyi szupermarketben
A Szombathelyi Járási Ügyészség most közveszélyokozás bűntette miatt emelt vádat a fiatalkorú lánnyal szemben, olvasható a Vas Vármegyei Főügyészség közleményében.