km/óra
  2024.03.01., péntek  •  Albin napja
Romániában megtorpant az esetszámok csökkenése

Romániában megtorpant az esetszámok csökkenése

Romániában megtorpant az újonnan diagnosztizált koronavírusos fertőzöttek több mint egy hónapja tartó csökkenése, és ismét ezer fölé emelkedtek a napi esetszámok.

 

Az egészségügyi minisztérium csütörtöki jelentésében szereplő 1146 újabb fertőzött 15 százalékkal haladja meg az utóbbi két hét átlagát, miután szerdán az előző napi adat kétszeresére, 1464-re ugrott a napi esetszám.


A bukaresti média az ortodox húsvétnak tulajdonította a jelentős ingadozásokat, hiszen a négynapos munkaszünet idején jóval kevesebb tesztet értékeltek ki, mint rendesen, ezért arra figyelmeztetett, hogy mind az ünnepi időszakban tapasztalt csökkenés, mind az azt követő növekedés torz képet mutathat a valós helyzetről.


Romániában azonban nemcsak a - kiértékelt tesztek számának függvényében ingadozó - napi esetszámok, hanem a járványgörbe tendenciáját jobban tükröző heti esetszámok is emelkedni kezdtek: csütörtökön már második napja magasabb volt az előző hét napon azonosított fertőzöttek száma az előző napi adatnál.


A hét közepén a halálos áldozatok száma is jelentősen meghaladta az utóbbi két hét átlagát: szerdán 26, csütörtökön 15 koronavírusos beteg haláláról számolt be a szaktárca, ami heti összevetésben is a csökkenő tendencia megtorpanását eredményezte. Az utóbbi két hétben napi 11 haláleset számított átlagosnak Romániában.


A kórházi kezelésre szoruló fertőzöttek számának csökkenése is lassult: jelenleg 1220 beteget ápolnak a Covid-részlegeken, 10 százalékkal kevesebbet, mint egy héttel korábban. Az előző heti csökkenés 25 százalékos volt. Az intenzív osztályon csütörtökön csökkent 200 alá a súlyos állapotban lévő koronavírusos betegek száma: ez 15 százalékos javulás múlt csütörtökhöz képest. (MTI)

Savaria Fórum 33. évfolyam 7. szám - 2024.02.23.
Savaria Fórum 33. évfolyam 7. szám - 2024.02.23.
tematikus oldalak
legfrissebbek
Csak a vármegye- és országbérlet marad a MÁV-nál és a Volánnál, bővülő kedvezmények, új napijegyek március 1-től
Ingyenes utazás a 14 év alatti gyermekeknek, 50%-os, állandó kedvezmény a közalkalmazottaknak, új, 24 órás vármegye- és országbérletek. Egyebek mellett ezek jellemzik a MÁV-VOLÁN-csoport március elsejétől érvényes új tarifarendszerét. A jelenlegi 15 bérletkonstrukció helyett tavasztól mindössze kettő marad, a vármegye- és országbérlet, míg az eddigi kedvezményrendszer jelentősen egyszerűsödik, a mostani 65 helyett mintegy 20 kedvezménytípus marad. Összegyűjtöttük milyen változások lesznek a helyi és helyközi közlekedésben.
Nem szabadulhat a bicskei pedofil igazgató
V. János, a bicskei gyermekotthon egykori igazgatója, akit 2019-ben nyolc év börtönre ítélték jogerősen folytatólagosan elkövetett szexuális erőszak bűntette miatt, szeretett volna feltételesen szabadlábra kerülni, de az ítéletben eljáró büntetés-végrehajtási bíró a férfi meghallgatása után csütörtökön úgy határozott, hogy elutasítja a kérést, értesült a 24.hu.
Változóan felhős-napos, de enyhe idő várható a tavasz első hétvégéjén
Folytatódik a megszokottnál enyhébb időjárás a tavasz első hétvégéjén is: pénteken még több helyen lehet eső, majd csökken a csapadékhajlam, és gyengén felhős, napos idő várható 12-19 Celsius-fok körüli csúcshőmérsékletekkel - derül ki a HungaroMet Nonprofit Zrt. előrejelzéséből.
Futsal: nyolcgólos Haladás-döntetlen Nyíregyházán
A hazaiak a 36. percben még két találattal vezettek, ekkor azonban jött Vas Ádám, aki kétszer is beköszönt és kialakította a 4-4-es végeredményt.
Csütörtökön 22 órától péntek hajnalig szünetel a jegyértékesítés
Csütörtökön 22 órától péntek hajnali 3 óráig szünetel a jegyértékesítés a MÁV pénztárainál, az automatáknál, a vonatok fedélzetén, online az Elvirában és a MÁV-appban is - közölte a Mávinform a vasúttársaság honlapján.