km/óra
  2024.03.01., péntek  •  Albin napja
Romániában ismét kötelezővé teszik a köztéri maszkviselést

Romániában ismét kötelezővé teszik a köztéri maszkviselést

Romániában ismét kötelezővé teszik a köztéri maszkviselést, és csak az orvosi maszkok használatát fogadják el - jelentette be Alexandru Rafila egészségügyi miniszter és Raed Arafat katasztrófavédelmi államtitkár a szerdai kormányülést követő sajtótájékoztatón.

 

A járvány terjedésének megfékezésére a járványügyi operatív törzs (CNSU) tett javaslatokat. Ezek egy részét kormányhatározatban, más részét az egészségügyi minisztérium és a belügyminisztérium közös rendeletében kell ezután elfogadni. Raed Arafat elmondta: a veszélyhelyzet meghosszabbításáról péntekig kell kormányhatározatot elfogadnia a kabinetnek, a két minisztérium közös rendeletei már szerdán megjelenhetnek a hivatalos közlönyben és azonnal hatályba is lépnek.


Alexandru Rafila hangsúlyozta: a megfelelő maszk viselése azért válik rendkívül fontossá, mert Romániában gyorsan terjed a koronavírus omikron változata, amely sokkal fertőzőbb, mint a korábbi vírusváltozatok. Hozzátette: a megfertőződéstől csakis a megfelelő maszk, a súlyos megbetegedéstől pedig az oltás véd meg.


A miniszter elmondta: arra készülnek, hogy 800 ezer-egymillió ember fertőződik meg az országban a járvány ötödik hullámában, és a fertőzések nagy száma az alacsony átoltottság mellett kritikus helyzetbe hozhatja az egészségügyi rendszert. Ezért arra készülnek, hogy azokat a betegeket, akik nem mutatják a fertőzés súlyos tüneteit, járóbeteg ellátókban vizsgálják meg. Hozzátette: jelenleg 160 ilyen járóbeteg ellátót azonosítottak, de ezek száma nőni fog a következő időszakban. Interaktív térkép irányítja majd a megbetegedett személyeket a hozzájuk legközelebb eső ilyen központba.


Alexandru Rafila elmondta: várhatóan a hónap végéig megérkezik Romániába a Molnupiravir és a Paxlovid gyógyszer valamelyikének első szállítmánya. Ezeket a más betegségekkel is küzdő, súlyos állapotban levő fertőzöttek kórházi kezelésében fogják alkalmazni.


Raed Arafat megjegyezte: a járvány ötödik hulláma várhatóan nemcsak az egészségügyi rendszert teszi próbára, hanem a gazdaságot is. Ha egyszerre sokan betegednek meg egy-egy vállalatnál, vagy intézményben, az egy időben karanténba kerülő alkalmazottak nagy száma is problémát jelenthet. Ezért a CNSU arról is rendelkezett, hogy a különleges jelentőségű ágazatokban működő intézmények saját hatáskörben írhatják elő a gyakori tesztelést, vagy akár a nagyobb védelmet biztosító FFP2 típusú maszk kötelező használatát. Példaként azt hozta fel, hogy el kell kerülni, hogy a cernavodai atomerőmű személyzetének nagy része egyszerre betegedjen meg, mert az ott dolgozó szakembereket nem tudják pótolni.


A járványügyi operatív törzs által kidolgozott intézkedéscsomag továbbra is a helyi fertőzöttségi rátához köti a rendezvények korlátozását. Ha az illető településen a két hét alatt jegyzett új esetek ezer lakosra vetített száma egy alatti, a kulturális és sportrendezvényeken a férőhelyek felére szabad Covid-igazolványt felmutató nézőket fogadni.


Ha a fertőzöttségi ráta egy és három közé emelkedik, a férőhelyek 30 százalékára lehet nézőket fogadni. A rendezvények szervezőinek azonban arra is kell figyelniük, hogy a nézők között legkevesebb kétméteres távolság legyen.


Romániában a 2022-es év első napjaiban rendkívüli módon megugrott az új fertőzések száma. Míg az ötödik hullámban a napi új esetek száma december 28-án emelkedett először ezer fölé, a szerdán közölt hivatalos adatok szerint az elmúlt 24 órában már csaknem ötezer új fertőzést jegyeztek. Az elmúlt hét nap összesített fertőzésszáma csaknem háromszorosa a korábbi hét nap összesített fertőzésszámának. (MTI)


 

Savaria Fórum 33. évfolyam 7. szám - 2024.02.23.
Savaria Fórum 33. évfolyam 7. szám - 2024.02.23.
tematikus oldalak
legfrissebbek
Díjazta a minisztérium a város klímastratégiáját
Zöldinfrastruktúra kategóriában Klímabarát-díjat vehetett át a Közigazgatási és Területfejlesztési Minisztériumtól a szombathelyi önkormányzat.
Közel 30 millió forintot sikkasztott egy vasi cég volt ügyvezetője
A Szombathelyi Járásbíróság 1 rendbeli jelentős értékre, folytatólagosan és üzletszerűen elkövetett sikkasztás bűntette és más bűncselekmény miatt halmazati büntetésül 1 év 4 hónap - végrehajtandó - börtönre, 300.000 forint pénzbüntetésre ítélt egy férfit. Eltiltotta továbbá 3 évre a gazdasági társaságok vezető tisztségviselői tevékenységének ellátásától. Kötelezte a vádlottat a sértett javára 28.824.786 forint kártérítés, valamint az állam javára 577.899 forint bűnügyi költség megfizetésére.
Csak a vármegye- és országbérlet marad a MÁV-nál és a Volánnál, bővülő kedvezmények, új napijegyek március 1-től
Ingyenes utazás a 14 év alatti gyermekeknek, 50%-os, állandó kedvezmény a közalkalmazottaknak, új, 24 órás vármegye- és országbérletek. Egyebek mellett ezek jellemzik a MÁV-VOLÁN-csoport március elsejétől érvényes új tarifarendszerét. A jelenlegi 15 bérletkonstrukció helyett tavasztól mindössze kettő marad, a vármegye- és országbérlet, míg az eddigi kedvezményrendszer jelentősen egyszerűsödik, a mostani 65 helyett mintegy 20 kedvezménytípus marad. Összegyűjtöttük milyen változások lesznek a helyi és helyközi közlekedésben.
Nem szabadulhat a bicskei pedofil igazgató
V. János, a bicskei gyermekotthon egykori igazgatója, akit 2019-ben nyolc év börtönre ítélték jogerősen folytatólagosan elkövetett szexuális erőszak bűntette miatt, szeretett volna feltételesen szabadlábra kerülni, de az ítéletben eljáró büntetés-végrehajtási bíró a férfi meghallgatása után csütörtökön úgy határozott, hogy elutasítja a kérést, értesült a 24.hu.
Változóan felhős-napos, de enyhe idő várható a tavasz első hétvégéjén
Folytatódik a megszokottnál enyhébb időjárás a tavasz első hétvégéjén is: pénteken még több helyen lehet eső, majd csökken a csapadékhajlam, és gyengén felhős, napos idő várható 12-19 Celsius-fok körüli csúcshőmérsékletekkel - derül ki a HungaroMet Nonprofit Zrt. előrejelzéséből.