km/óra
  2024.04.19., péntek  •  Emma napja
„Részei vagyunk a modern magyar jövőnek” - 3,6 milliárd forintból fejlesztették a kőszegi téglagyárat (X)

„Részei vagyunk a modern magyar jövőnek” - 3,6 milliárd forintból fejlesztették a kőszegi téglagyárat (X)

Átadták a Wienerberger Magyarország kibővített áthidaló- és gerendagyárát január 25-én Kőszegen. Két év alatt elkészült egy új épületrész és automatizálták a termelést. A 3,6 milliárd forint értékű fejlesztéssel a gyártás hatékonyabbá, precízebbé vált, ráadásul új exportpiacok is megnyílnak a cég előtt.

 

A Wienerberger több mint 200 éves múltra tekint vissza. A bécsi alapítású cég neve egybeforrt a minőségi égetett kerámiatermékekkel, portfóliójában ma már tégla, áthidaló, gerenda, tetőcserép, térkő és kültéri burkolólap, csővezeték is szerepel. A vállalat 33 éve van jelen Magyarországon. A kőszegi téglagyár az elsők között volt, amit megvásároltak. A piaci igények növekedése és a munkaerőhiány együttesen indokolta a mostani fejlesztést.


Automatizált rendszer


Az építőipar jelenlegi helyzetében, amikor sajnos kevés új lakás épül Magyarországon, elenyésző vállalkozás fog hasonló beruházásba. – mondta el az ünnepélyes átadón Tarsoly József, Wienerberger Magyarország igazgatóságának elnöke. Hangsúlyozta, hogy a cég hosszú távon elkötelezett a minőségi építőanyag-gyártás iránt. Hazánkban kilenc helyszínen 11 üzemet működtetnek. A kőszegi téglagyárat 1991-ben vásárolták meg, átalakították áthidaló- és gerendagyárrá. Évi egymillió folyóméterrel kezdték a termelést, amit mára sikerült megötszörözni.


A téglát a dolgozók kézi erővel fektették a 120 méter hosszú asztalokra. Erre a fizikai munkára egyre nehezebb volt munkaerőt találni. Emellett a termékek iránti piaci igény is jelentősen nőtt. Ez a két alapvető indok játszott közre abban, hogy 2021-ben a fejlesztés mellett döntöttek.


Partnereket kerestek, és 2022 tavaszán elindult a beruházás: egyedi gépeket terveztettek és gyártattak le, az 6200 m2-es csarnokot egy 1800 m2-es épületrésszel bővítették. Tavaly júniusban leállították a régi berendezéseket, beszerelték az újakat, elkészült a padló, nyár végén megérkeztek az asztalok, megtörtént a tesztüzem, és a gépek ma már élesben működnek. A két éves projekt 3,6 milliárd forintba került. A gyártást számítógép vezérli, a téglafektetést gépek végzik. A kapacitás évente 5 millió folyóméterre nőtt.


Heimo Scheuch, a CEO Wienerberger AG vezetője arról beszélt, hogy barátként, házigazdaként és vendégként is jelen van egy személyben. Felidézte, hogy 1991-ben a kőszegi téglagyár megvásárlása jelentette a cég számára az első lépést Kelet-Európa felé. A Wienerberger ma már a modern magyar jövő része. Mint mondta, mindenkire büszke, aki a fejlesztést elősegítette.


Jó a cégnek, jó a városnak


Básthy Béla, Kőszeg polgármestere az átadón elismeréssel beszélt a város és a Wienerberger kapcsolatáról. Példaként említette, hogy a cég a 2009-es árvízkor nagy mennyiségű homokot biztosított a védekezési munkákhoz. Méltatta a vállalat gazdaságfejlesztés iránti elkötelezettségét is, majd tolmácsolta Ágh Péter, a térség országgyűlési képviselőjének üdvözlő szavait, aki nem tudott személyesen jelen lenni az eseményen: „a kőszegi téglagyár termékeit jó szívvel ajánljuk mindenkinek, aki tartósat és szépet szeretne alkotni!” Básthy Béla úgy fogalmazott, piros betűs ünnep ez a nap a város életében, hiszen 1920 óta élő hagyományra építve nyílt új fejezet a helyi téglagyártás történetében. Megköszönte a cégnek, hogy megerősítette jelenlétét Kőszegen. Hozzátette, hogy területcseréről is sikerült megállapodni: az önkormányzat telket adott a bővítéshez, cserébe a lakosság építési törmeléket helyezhet el az anyagnyerő gödörben.


A nagy piros gomb


A gyártást szimbolikusan egy gombnyomással indították el, majd a résztvevők bejárhatták az új gyárat, szakszerű vezetéssel ismerhették meg a termeléssel kapcsolatos részleteket, érdekességeket.


Az üzem teljes megújulása mérföldkő a vállalat és a régió ipari fejlődése és az exportlehetőségek kiaknázása szempontjából egyaránt. A beruházással a létesítmény Európa legmodernebb áthidaló- és gerendagyárává vált. Az automatizált termelőegység a modernizálásnak köszönhetően még a korábbinál is hatékonyabban, precízebben és magasabb minőségben gyárt, ráadásul új exportpiacokat nyit meg a cég előtt. Az évi 5 millió folyóméter kapacitás 75 százaléka különböző európai országok igényeit szolgálja majd, tovább növelve a hazai vállalat már ma is jelentős exportteljesítményét. Eddig hét országba szállítottak – Ausztria, Bulgária, Franciaország, Horvátország, Románia, Szlovákia, Szlovénia –, a fejlesztéssel pedig a németországi piac is megnyílik a Wienerberger minőségi termékei előtt. (x)


 

Savaria Fórum 33. évfolyam 14. szám - 2024.04.12.
Savaria Fórum 33. évfolyam 14. szám - 2024.04.12.
Beszállsz? A Savaria Fórummal egy cabriót nyerhetsz!
tematikus oldalak
legolvasottabbak
Szombaton elstartol a Spartan, itt vannak a részletek
Április 13-án, szombaton Szombathelyre érkezik a Spartan, a világ egyik legnépszerűbb akadályfutó versenysorozata. Több ezer magyar és nemzetközi versenyzőt várnak a szervezők. Épülnek a látványos akadálypályák, melyek csak arra várnak, hogy szombat reggel nyolc órakor elstartoljanak a versenyzők. Szólunk előre, hogy több utcában is forgalomkorlátozás lesz.
Spártaiaktól pezsgett Szombathely – Íme a Spartan Race eredményei!
Szombaton Szombathelyre érkezett a világ egyik legnépszerűbb akadályfutó versenysorozata, a Spartan Race. Reggel 8 és este 6 óra között több ezer magyar és nemzetközi versenyző száll harcba öt kategóriában, és már rögtön az elsőnél van miért büszkének lennünk: a szombathelyi Kívés Bendegúz dobogóra állhatott.
Áprilisi nyárra téli zimankó: kifehéredett a Kőszegi-hegység csúcsa
Kifehéredett az Írottkő kedden délelőtt: az Astromet Facebook-oldal élő videóban jelentkezett be a Kőszegi-hegységből, jég- és hódara, illetve hó hullott a nulla fok körüli hőmérsékleten.
Felnőtt háziorvosi rendelés Szombathely 2024: az összes rendelési idő egy helyen
A felnőtt háziorvosi rendelés biztosítása Szombathelyen 2024-ben is marad önkormányzati feladat. Néhány helyen változik a rendelési idő, cikkünkben az összes városi felnőtt háziorvosi rendelővel kapcsolatos fontos információt megtalálja.
Szombathely Deák Ferenc utca 3. alatti gyermekorvosi rendelő - Dr. Gecse-Kálózi Patrícia rendelési idő
Dr. Gecse-Kálózi Patrícia gyermekorvos rendelési ideje 2024-ben március 1-től a Deák Ferenc utcai gyermekorvosi rendelőben, Szombathelyen.
legfrissebbek
Kosárlabda: a harmadik Honvéd elleni mérkőzést is nagyon simán húzta be, így söpréssel jutott elődöntőbe a Falco! (képgalériával)
A szombathelyi sárga-feketék 94-60-ra diadalmaskodtak és lezárták a budapestiek elleni negyeddöntős párharcukat.
Minden eddiginél több alkotást neveztek a Savaria Filmszemlére
Tizenegyedik alkalommal rendezik meg április 24. és 26. között a Savaria Filmszemlét, amelyre minden eddiginél több, csaknem kétszáz művet neveztek a Kárpát-medencében és távolabbi országok magyar közösségeiben élő filmes alkotók - közölte az MTI-vel a Savaria Filmakadémia Egyesület elnöke.
Fidesz kampánynyitó: Brüsszel az új Moszkva
A Fidesz Választási Manifesztummal rúgta be a választási kampányát. A Millenárison tartott pénteki kampánynyitón csak hárman szólaltak fel: Szijjártó Péter külügyminiszter, Deutsch Tamás EP-listavezető és Orbán Viktor miniszterelnök.
Huszonöt éves a közgazdász képzés Szombathelyen
Huszonöt éve indult el az akkori Berzsenyi Dániel Főiskolán a közgazdász képzés, ma pedig már az ELTE Savaria Egyetemi Központ Társadalomtudományi Karához tartozó Közgazdaságtudományi Intézetben négy alap- és egy mesterszakon 230 diák tanul, amit egy igazi sikertörténetnek tartanak az intézményben. A jubileumra emlékeztek ma, volt és jelenlegi hallgatókkal, oktatókkal, vezetőkkel.
Programajánló – Szombathely: táncbajnokság, művészet és kiállítás, virágköltemények
Az április 20-21-ei hétvégén sem kell unatkozniuk a Szombathelyen élőknek, többféle programlehetőséget kínálnak a szervezők. A jövő hét is tartogat érdekességeket.