km/óra
  2024.05.21., kedd  •  Konstantin napja
Nyereményjáték: Nyerj egy cabriót!
Putyin: az ellenséges országoknak mostantól rubelben kell fizetnie az orosz gázért

Putyin: az ellenséges országoknak mostantól rubelben kell fizetnie az orosz gázért

Szerdán Vlagyimir Putyin orosz elnök utasította kormányát, és külön a földgázszerződéseket és a szállításokat felügyelő Gazprom állami nagyvállalatot, hogy a jövőben ne fogadjanak el többé dollárban vagy euróban történő kifizetéseket.

 

A szállítások továbbra is teljes mértékben garantáltak lesznek - biztosította a Kreml vezetője az orosz állami vállalatok nemzetközi ügyfeleit a kormányzati videokonferencián, amelyet az állami televízió közvetített. Viszont, folytatta Putyin, az orosz áruk devizában történő kifizetése elvesztette értelmét.

 

Az Oroszország által feketelistán tartott „barátságtalan államok” mind érintettek, köztük az összes uniós ország, de az Egyesült Államok, Kanada és Nagy-Britannia is. Putyin egyhetes átmeneti időszakot engedett meg, utána csak rubelt fogad el - írta a Deutsche Welle.

 

A Kommerszant című orosz lap beszámolója szerint válaszul a rubel emelkedni kezdett a moszkvai tőzsdén. Az orosz elnök már március első hetében, a nyugati szankciókra válaszul adott utasítást arra, hogy készüljön lista az Oroszországgal ellenséges államokról.

 

A Pravda című lap ezt megelőzően Magyarországot a barátságos országok közé sorolta, de a hivatalos lajstromban ez már nincs így, az európai uniós tagállamok - függetlenül attól, mennyire voltak nyugodtak stratégiailag - egységesen felkerültek a „feketelistára”. 

 

Forrás: 444

címkék
Nyereményjáték: nyerj egy kabriót!
Savaria Fórum 33. évfolyam 19. szám - 2024.05.17.
Savaria Fórum 33. évfolyam 19. szám - 2024.05.17.
Beszállsz? A Savaria Fórummal egy cabriót nyerhetsz!
tematikus oldalak