km/óra
  2024.04.26., péntek  •  Ervin napja
Programajánló: kék séta, húsvétra hangolódás és ügyességi versenyek a Víztorony lábánál

Programajánló: kék séta, húsvétra hangolódás és ügyességi versenyek a Víztorony lábánál

Ezen a hétvégén sem kell unatkozniuk a Szombathelyen élőknek, többféle programlehetőséget kínálnak a szervezők: kinyit a Víztorony és a KRESZ-park, megrendezik a kék sétát az autizmussal élőkért, húsvétra hangolódhatunk, a zenerajongókat koncertek várják, a gyerekeket pedig bábszínházba invitálják. A jövő hét is tartogat érdekességeket, sokféle program várja az érdeklődőket.

 

RENDEZVÉNY
HÚSVÉTI VÁSÁR

Március 3. – április 7., péntek–péntek
FŐ TÉR
Március 31. péntek
16.30 Vásárnyitó – A vásárt megnyitja dr. Nemény András, Szombathely Megyei Jogú Város polgármestere
17.00 Háklár Banda
19.00 Koprive zenekar
20.30 DJ Nyuszi
Április 1. szombat
15.30 Szamóca Színház
17.00 Apacuka zenekar
19.00 Kellene Kis Kert
20.30 DJ Nyuszi
Április 2. vasárnap
15.30 Kalap Jakab
17.00 Brandnyúl
Április 6. csütörtök
17.00 Kendik Péter
19.00 Bujtás Ervin
Április 7. péntek
17.00 Peltzer Géza
19.00 Holdosi Attila, Újvári Tímea


STARTOLJ VELÜNK! – NYIT A VÍZTORONY ÉS KRESZ PARK

Április 1., szombat 14.00–17.00
BRENNER-PARK, VÍZTORONY
14 órától 17 óráig egyéni ügyességi versenyekkel, kvízes játékkal, kézműves programmal, arcfestéssel várják a gyermekeket. A kisprogramon való részvétel ingyenes. A KRESZ park és a Víztorony alapszolgáltatásai – belépődíj ellenében – a program ideje alatt zavartalanul működnek. A kvízes játékhoz előzetes regisztráció szükséges: Víztorony – információs pult.


TAVASZVÁRÓ CSALÁDI DÉLUTÁN
Április 1., szombat 14.00–18.00
HERÉNYIEK HÁZA
A gyerekeket tojásberzseléssel és húsvéti ügyességi játékokkal várják, amelyhez kérik az előzetes jelentkezéseket! Főtt tojást a berzseléshez mindenki vigyen magával! Az udvaron tojásfa is lesz Olivér gyógyulásáért. A délután folyamán helyi termelők termékeiből is válogathatnak a kilátogatók.


HÍMES TOJÁS LÉSZEN…
Április 2., vasárnap 14.30–17.00
MMIK
Kézműves foglalkozások: papírhajtogatás, tojás batikolás, ajtó- és asztali díszek, kirakodóvásár.
15.30 a Dr. Pesovár Ernő AMI szólótáncosainak előadása
16.00 Ricsi bácsi játszóháza (énekes, táncos, játékos foglalkoztató)
A belépés díjtalan, a rendezvényt adományokkal lehet támogatni.


ADD A SZÍVED!
Április 2., vasárnap 8.00
FŐ TÉR
Kék séta az autizmussal élőkért.
Program:
18.00–18.30 Gyülekező a Borostyánkő Áruház (Szent Márton u. 21.) előtt, kék lampionok kiosztása.  
18.30–19.00 Kék séta, útvonal: Király utca – Mártírok tere – Kőszegi utca – Fő tér
19.00 Köszöntő és műsor. Köszöntőt mond dr. Nemény András, Szombathely Megyei Jogú Város polgármestere és Pohánka Edit, a PontMás Vas Megyei Autista Gyermekekért Alapítvány elnöke. A műsorban közreműködik Czirók Tamás, Krizsán Zsuzsanna és az Aranyhíd EGYMI alkalmi kórusa.
Tarts velük, viselj valami kéket! Nézzék meg együtt, ahogy 19.30-kor kékbe borul a Városháza!


BING NYUSZI SHOW
Április 7., péntek 11.00
AGORA – MSH
Egy fergeteges hangulatú show keretében lehet találkozni a kedvenc mesehősökkel. Az előadás 5 kis tanulságos történetet mesél el, 6 dallal színesítve. A jó hangulat garantált, és ráadásul a fináléban lufieső is lesz. Az előadás 60-65 perc szünet nélkül, ami után lehetőség van fotózkodni a kedvencekkel.


TOJÁSKERESÉSRE FEL!

Április 8., szombat 9.45–12.00
PARKERDŐ
Útvonal: a Parkerdő parkolójából elindulnak a piros futó jelzésen egészen a 2-es pihenőig, ott balra fordulva haladnak tovább a piros futó jelzésen, és mielőtt elérik a RPDDK sáv jelzését, megtartják a pihenőt, valamint megkeresik a húsvéti nyuszi által elpotyogtatott tojásokat. A tojáskeresés után folytatják útjukat a RPDDK sáv jelzésén egészen a parkerdő bejáratáig, ahol zárják a túrát. Túra nehézsége: könnyű. Táv: 3,7 km. Szintkülönbség: 49 m.
Amire szükség lehet: az időjárásnak megfelelő, valamint kényelmes ruházat, kényelmes, zárt lábbeli. Esővédő. Megfelelő mennyiségű étel, ital. A túrán való részvétel feltétele az előzetes jelentkezés, szervező: Zöld Kalandok – Borostyánkő Természetbarát SE. Túravezető: Jusits Gergely: 06-30/393-4873, jusitsgergely@gmail.com.


TOJÁSKERESÉS, NYUSZISIMOGATÁS
Április 8., szombat 10.00
MÚZEUM PARK
Az Alpokalja Nagycsaládos Egyesület szervezésében.


SZÍNHÁZ
A TITOKZATOS MÉZRABLÓ

Április 1., szombat 11.00
AGORA – MSH
Lenyűgöző látvánnyal és mesés díszletekkel várja a Kicsi Gesztenye Klub a gyerekeket „A titokzatos mézrabló” c. vadonatúj előadáson. Az új színpadi showban találkozhatnak a nézők kedvenc szereplőjükkel, Lizával, akinek a szerepében a végtelenül bájos, csodás hangú Szilágyi Panni mutatkozik be. Az előadás során új barátságok köttetnek, páratlan kalandokban lehet részük a gyerekeknek, akiknek a segítségével a titkos mézrabló kilétére is fény derül. Az egyfelvonásos színpadi show-ban a már korábban megismert legnagyobb slágerek mellett felcsendülnek az ősszel érkező III. évad legújabb dalai is, amitől a jókedv garantált! A műsor 70 perc szünet nélkül.


CANDIDE
Április 1., szombat 19.00 és április 3., hétfő 15.00
WEÖRES SÁNDOR SZÍNHÁZ


HORGAS BÉLA: A FABATKÁK KERTJE

Április 2., vasárnap 10.00
MESEBOLT BÁBSZÍNHÁZ
Mesénk helyszíne, a fabatkák kertje bárhol lehet: a kert végében, az árokparton, vagy akár a játszótér sarkán. Lakói bölcsek, csendesek, világukat a szeretet és a szépség irányítja. De – mint oly sokszor – a külvilág megirigyli ezt a boldogságot. Czifra és Czefre, a két rablólány elhatározza, hogy megszerzi a fabatkák kincseit. De van egy kis bökkenő! Ezek a kincsek egyáltalán nem olyanok, amilyennek azt a két rablóhölgy elképzeli… Sok kaland, izgalom és nevetés során az is kiderül, hogy mit rejt a fabatkák kertje.


CANDIDE – KÖZÖNSÉGTALÁLKOZÓ
Április 3., hétfő 18.45
WEÖRES SÁNDOR SZÍNHÁZ
A nézők és az alkotók kötetlenül beszélgethetnek az előadásról. Az április 3-ai Candide előadás után közvetlenül, 18. 45-től várnak minden érdeklődőt a színház Krúdy klubjába. Résztvevők: Nagy Péter István rendező, Csonka Szilvia, Gyulai-Zékány István, Domokos Zsolt, Szerémi Zoltán, Mari Dorottya szereplők. A közönségtalálkozót vezeti: Sipos László Márk.


KIVILÁGOS KIVIRRADTIG
Április 4. és 5., kedd és szerda 19.00
WEÖRES SÁNDOR SZÍNHÁZ


NO PARA!
Április 4., kedd 19.00
AGORA – SAVARIA FILMSZÍNHÁZ
Musimbe Dennis önálló estje "No para!" címmel. Műsorvezető: Lovász László.


A KOCKA KIBONTÁSA

Április 6., csütörtök 19.00
WEÖRES SÁNDOR SZÍNHÁZ
Vecsei H. Miklós és csapata, Pilinszky János és Csoóri Sándor életműve alapján, a Kiégő Izzók csapatának élő, vetített díszletében, Koltay Szonja installációjával készítette el legújabb koncertszínházi előadását „a kocka kibontása” címen.


AZ ELTÖRT KORSÓ
Április 7., péntek 19.00
WEÖRES SÁNDOR SZÍNHÁZ
Vígjáték, 108 perc, szünet nélkül.
A történet egy falusi bíróságon játszódik. A bírót Ádámnak hívják. Neki kell kézben tartani a peres ügyeket, de ezen a napon, épp, amikor egy revizor érkezik, minden széthullani látszik. A helyi esetből pedig komoly perpatvar kerekedik. Egy törött korsó ügye mentén látunk rá a hatalommal való visszaélés természetére. Miért nem beszélnek az áldozatok? Miért olyan veszettül nehéz kimondani az igazat? Miért nem akarjuk meglátni az igazságot akkor sem, ha az orrunk előtt hever? Heinrich von Kleist a német drámairodalom egyik legnagyobb alakja. A világot olyan szellemesen, groteszkül, árnyaltan és húsbavágóan írja le az egyik legszórakoztatóbb darabjában, amire kevesen képesek.


KIÁLLÍTÁS
MAGYAR GÉNIUSZ VÁNDORKIÁLLÍTÁS

Március 31., péntek 16.00–21.00
ISEUM SAVARIENSE
16.30 Ave, Genii Loci! Salvete, amici Musae! Ceremónia a hely Géniusza és a Múzsák tiszteletére
17.00 A kiállítás ünnepélyes megnyitója
18.00 Mértéktárgyak – Mit eszünk rajtuk? Ó-korok kóstolója
18.30 FényHangÁr & Jazzszigor – fényfestés az Iseumon
19.00 Magyar géniuszok – tárlatvezetés a kiállításban
21.00 Záróra


KARDOS TAMÁS: UTAZÁSAIM A NAGYVILÁG KÖRÜL
Április 3., hétfő 15.30
ELTE SEK
A kiállítás a C épület Aulájában, valamint az A épület Galéria One-ban lesz látható. (Szombathely, Károlyi Gáspár tér 4.) Kardos Tamás 1954-ben született Szolnokon. Már gyermekként dolgozni kezdett az iskolai évei alatt. Az első fizetéséből vásárolta meg az első fényképezőgépét. A fotózás gyorsan a szenvedélye, valamint 1978-tól a szolnoki kórház fotólaborjában a munkája lett. Az egészségügyi témák mellé később a fotóművész tevékenységében helyet kapott a reklám-, portré-, valamint a tájfotózás is.


A HÁBORÚ NEM RABOLHATJA EL A GYERMEKKORUNKAT
Április 4., kedd 15.00
AGORA – SAVARIA FILMSZÍNHÁZ
Gyermekrajz-kiállítás.


ELŐADÁS
A VIHARÁLLÓ KAPCSOLATOK 7 TITKA

Április 4., kedd 17.00
MCC SZOMBATHELYI KÉPZÉSI KÖZPONT
A Mathias Corvinus Collegium szombathelyi képzési központjának soron következő Szülők Akadémiája szakmai rendezvényén a meghívott vendég dr. Mihalec Gábor párterapeuta, nemzetközi előadó és tréner, kapcsolati sikerkönyvek szerzője. A viharálló kapcsolatok 7 titka című rendezvényünkről röviden: dr. Mihalec Gábor pszichoterapeuta a Covid19 világjárvány kezdetén egy 1300 fős kutatást végzett, amiben arra kereste a választ, hogy mi a különbség azok a párok között, akik nyomás alatt is képesek fejlődni, valamint azok között, akik a nyomás hatására elindulnak lefelé a lejtőn. A több mint 100.000 adat statisztikai elemzése után kikristályosodott 7 gyakorlati terület, amit az előadáson valós életpéldákkal mutat be. A közös pont mindegyikben az, hogy a dolog tanulható: megtanulhatunk erős, stabil párként működni. Ehhez pedig kész „edzéstervet” nyújt az előadás. A rendezvény látogatása ingyenes, de létszámkorláttal valósul meg. Kérik, hogy a részvételi szándékukat regisztrációs felületeiken jelezzék!


KONCERT
BAROKK KONCERT

Április 1., szombat 16.00
PERINTPARTI SZÓ-FOGADÓ WALDORF ISKOLA
Jótékonysági koncert az iskola támogatására. A zeneművek korhű hangszereken csendülnek fel, mely igazán különleges élmény. Előadók: Marth-Kovács Ildikó – barokk fuvola, Bódás Zsuzsanna – csembaló. Az előadás során Marth-Kovács Flóra 8. osztályos tanuló éves munkájához kapcsolódó euritmiaszólója hallható.


RED ROCKETS, HALLUCINATORZ, DELIRIUM FALCON
Április 1., szombat 19.30
VÉGÁLLOMÁS KLUB


SZERDA ESTI AKUSZTIK

Április 5., szerda 19.00–22.00
AGORA – MSH
A Rudán Joe Akusztik Rudán Joe énekes együttese, amit 2010 elején alapított Pécsett. A kéttagú formációban partnere Tóth László, aki akusztikus gitáron kíséri. Műsorukon a klasszikus rock örökzöldjei szerepelnek, igen kreatív felfogásban, így Led Zeppelin-, Deep Purple-, Rainbow-, Kansas-, Bad Company-dalok, illetve Rudán Joe (Mobilmánia, Coda) más zenekarai által is játszott magyar zenék, a Pokolgépen át a P. Mobilig, természetesen akusztikus megszólalásban.


EGYÉB
KUBÁT HUGÓ TELJESÍTMÉNYTÚRA

Április 1., szombat 8.00–16.00
KŐSZEG – JURISICS-VÁR
5, 10, és 20 km-en lehet indulni, Kőszegen, a Jurisics-várból. A helyszínen kell nevezni!


EGYSZER VOLT MESEMŰHELY
Április 1., szombat 10.30–11.30
BERZSENYI DÁNIEL KÖNYVTÁR
Mesefoglalkozás 5-7 éveseknek. Mondókák, találós kérdések, élőszavas mesemondás, népi és mozgásra épülő játékokkal, alkotó tevékenységgel. A foglalkozások során fejlődik a szókincs, a figyelem, az érzelemkifejezés, a képzelőerő, a türelem, az együttműködési készség és a kézügyesség...


HACUKA KÖZÖSSÉGI VÁSÁR

Április 2., vasárnap 7.30–11.30
VÁSÁRCSARNOK
Az évek óta működő, közkedvelt közösségi vásár 40 árusa használt, de minőségi női és férfiruhákat, gyerekruhákat, játékokat, könyveket, ékszereket, kiegészítőket, lakásdekorációs kellékeket és minden egyéb hasznos holmit kínál az érdeklődőknek.


PIAC ÖTTŐL ÖTIG
Április 6., csütörtök 5.00–17.00
VÁSÁRCSARNOK
Húsvétváró a piacon: gidasimogató, nyuszicsodáló, kalácsfonás, tojásfestés, barka, locsolóversverseny, arcfestés, élő harmonikaszó.


NYUSZIFÜL – HÚSVÉTI KÉZMŰVES JÁTSZÓHÁZ

Április 7., péntek 9.00
AGORA – MSH
Változatos kézműves foglalkozások több helyszínen: tojásfestés, húsvéti képeslap készítése, kalácssütés, pompom nyuszi és húsvéti filcállatkák készítése. Kicsiknek játszószőnyeg, nagyobbaknak asztali társasjátékok.


 

Savaria Fórum 33. évfolyam 15. szám - 2024.04.19.
Savaria Fórum 33. évfolyam 15. szám - 2024.04.19.
Beszállsz? A Savaria Fórummal egy cabriót nyerhetsz!
tematikus oldalak
legfrissebbek
Visszatér a napos, száraz, kora nyárias idő április utolsó hétvégéjére
Visszatér a jellemzően napos, száraz, kora nyárias idő április utolsó hétvégéjén; a hőmérséklet csúcsértéke vasárnap már 25 Celsius-fok körül alakul, de a szél sokfelé lesz élénk - derül ki a HungaroMet Nonprofit Zrt. előrejelzéséből.
A szombathelyi születésű Reismann testvérek fotográfiáiból nyílt kiállítás a Savaria Múzeumban
Csütörtökön a Savaria Múzeumban nyitották meg a Párhuzamok – A két Reismann című időszaki kiállítást, mely a szombathelyi születésű fotográfusok, Reismann János és Reismann Marian életművéből nyújt válogatást. A tárlaton két, egymástól független, de sok ponton érintkező életpálya dokumentumai kerültek egymás mellé. 
Idén is megünneplik Szombathelyen a tánc világnapját
Ismét megünneplik a Tánc Világnapját az AGORA szervezésében. Április 27-én, szombaton 10 és 19 óra között várnak mindenkit a Csónakázó-tó szigetére, olvasható a szervezők közleményében.
New Yorkban hatályon kívül helyezték a Harvey Weinstein elleni ítéletet, amelyet szexuális erőszak miatt szabtak ki
A bíróság hatályon kívül helyezte a Harvey Weinstein ellen szexuális erőszak miatt hozott ítéletet csütörtökön New Yorkban, ugyanakkor a producer egy másik ítélet miatt börtönben marad.
Egyre több a szomszédos országokban a szamárköhögéses eset, Vasban is volt már
Egyre több a szamárköhögéses eset a szomszédos országokban, Horvátországban és Szerbiában is rekordszámú betegről számolt be a helyi központi közegészségügyi-járványügyi hivatal, olvasható a Telex cikkében. Megyénkben a 14. héten két 15 éves, Ausztriában tanuló fiatalnál is kimutatták.