km/óra
  2024.06.15., szombat  •  Jolán, Vid napja
Nyereményjáték: Nyerj egy cabriót!
Posada és mézeskalács: karácsony a nagyvilágban

Posada és mézeskalács: karácsony a nagyvilágban

Halpert Ágnes Szombathelyen nőtt fel, Németország és Anglia után most Mexikóban él férjével és két gyermekével, immáron 6 éve. Ági férje spanyol, így kíváncsiak voltunk rá, hogy a magyar, spanyol és mexikói hagyományok, szokások miképp találkoznak egy családban – ha a karácsony ünnepléséről van szó.

– Angolt es németet tanítottam egy iskolában – kezd mesélni mexikói életükről Ági –, de 3 éve nyitottam egy pékséget, ami közben olyan sikeres lett, hogy most már csak online tanítok. A gyerekek anyanyelve szép lassan a spanyol lett, még értik a magyart, beszélik is valamennyire, de mivel itt csak én beszélek velük magyarul, megkopott a nyelvtudásuk. A karácsonyi tradíciókat próbáljuk kombinálni, a gyerekekkel mindig díszítünk mézeskalácsot, ami egyébként a pékségemben is nagyon népszerű. Az adventi koszorúnk is általában mézeskalácsból van. A gyerekek a Három Királyoknak írnak levelet, nem a Jézuskának, ami spanyol hagyomány. Január 6-án hozzák a királyok ajándékot, de a gyerekek szenteste is kapnak valami apróságot. A Három Királyok érkezése előtti éjszakán egy pohár tejet és kekszet raknak ki nekik a gyerekek, szalmát és vizet pedig a tevéknek, amin érkeznek.

– A karácsonyt december 24-én ünnepeljük, mint Magyarországon. Mivel két-három hét szünet van az iskolában, ki szoktuk használni a lehetőséget, és lemegyünk a tengerpartra, úgyhogy egy kicsit limitált a gasztronómiai ellátottságunk. Étteremből szoktunk rendelni, kétféle étel tipikus arrafelé (Oaxaca tartománya, Puerto Escondido a falu neve): az egyik a Bacalao a la Vizcaina, ez egy hideg halétel, paradicsompürével, krumplival, olivabogyóval és mandulával készítik. A másik a töltött pulyka vagy töltött malac, ez hasonlít a magyar töltött húsokra. Azért rendelünk, mert az éttermek a szent estén bezárnak, nagyon szigorúan családi ünnep a karacsony itt is. Édességnek gesztenyés bejglit szoktam vinni magunkkal, és a férjem egy polvorones nevű édességet készít, ami pirított mandulával, cukorral és liszttel készül. Ez tipikus spanyol édesség, de itt is árulják, mert összekötődött a két ország hagyománya.

A polvoronest Ági férje készíti

–  A gyerekek nagyon szeretik a mézeskalácsozást, az adventi naptárt: már együtt töltjük meg a zsebeket, nemcsak kézzelfogható ajándékokkal, hanem kis cetlikkel, amikre felírjuk az ajándékokat (kisebb szívességeket, mint például ki mosogat el ma, ki csinálja meg a tízóraikat, anya meghív minket egy kávéra, stb). Elena, aki 10 éves, nagyon szeret mindent feldíszíteni, a fát, az ablakokat, az udvaron a bokrokat is.) A 13 éves Andres élvezi, hogy többet lehet a barátaival, és elég sok posadán tud részt venni, ami mexikói előkarácsonyi ünnepséget jelent, és az iskolai csoportjukkal és barátokkal csináljuk. Ilyenkor ponche-t készítünk, ami olyasmi, mint a forraltbor, sok gyümölccsel és fűszerrel főzik, és van alkoholmentes változata is a gyerekeknek. Ezt december második hetében ünneplik általában. 

A pinata ágai a bűnöket jelképezik

– A cégek is szoktak posadát szervezni a dolgozóiknak, általában összekötik a karácsonyi vacsorákkal, de leginkább iskolás gyerekek ünneplik. Ez egy katolikus tradíció, nem vagyok biztos az eredetében, de ki szoktak osztani énekeskönyvecskéket, amikből karácsonyi dalokat énekelünk, és imákat mondunk. A posada végén kerül sor a piñata szétverésére, ami meg van töltve édességekkel és néha gyümölccsel is. A piñata csillag alakú, hét csúcsa van, mindegyik csúcs egy-egy kardinális bűnt jelképez. A bot, amivel ütik, az erényt jelképezi, mellyel legyőzhetőek a bűnök. A bekötött szem a hitre utal, a piñatából kihulló finomságok pedig Isten ránk hulló dicsőségét szimbolizálják. A hagyomány eredetileg Kínából származik, és a spanyol konkvisztádorokkal érkezett Mexikóba.

Fotók: Halpert Ágnes/Pixabay

Tar Patrícia

 
 

Nyereményjáték: nyerj egy kabriót!
Katasztrófavédelem álláshirdetés 2024
Savaria Fórum 33. évfolyam 23. szám - 2024.06.14.
Savaria Fórum 33. évfolyam 23. szám - 2024.06.14.
Beszállsz? A Savaria Fórummal egy cabriót nyerhetsz!
tematikus oldalak
legolvasottabbak
Rengeteg utat lezártak az áradás miatt a megyében
Az árvíz miatt egyre tovább bővül a lezárt utak listája a megyében.
Minden idők legmagasbb vízszintjét várják a Rábán, óriási a készültség (képgaléria)
Továbbra is nagy a készültség Körmenden, rekord vízállással tetőzhet a Rába. A hidat lezárták, több folyómenti kiskert és a szabadidőközpont is víz alá került. Az eddigi 520 centiméter legmagasabb vízállásnál 20 centivel magasabb vízszintre számítanak.
Választási eredmények 2024: árad a Rába, kiderül, ki vezetheti Szombathelyt
Miközben rekordközeli áradat érkezik a Rábán, harmadfokú készültség van a Pinkán, eldől, hogyan szerepeltek a pártok, polgármester- és képviselőjelöltek a városban, a vármegyében és az országban. Árad-e a Tisza is, meglesz a Fidesz-KDNP 50 százaléka, ki esik az ötszázalékos küszöb alá a kis pártok közül? Élő hírfolyamunk a 2024-es önkormányzati és EP-választási eredményekről.
A Pinka meghaladta a valaha mért legmagasabb vízszintet, a Rába tetőzött már
A vártnál alacsonyabb szinten tetőzött a Rába: az előre jelzett 530 helyett hétfőn este 9 órakor 477 centiméteres csúcsot mértek Körmendnél. A belvárosi hidat tegnap lezárták, ma reggel pedig újra megnyitották. A Pinka meghaladta a valaha mért legmagasabb vízszintet, felső folyásán elkezdődött az apadás, az alsó szakaszon még árad. A védekezési munkák zajlanak, nagy az összefogás a falvakban. Továbbra is több út járhatatlan a vármegyében.
A Rába és a Pinka áradása miatt ezek az utak továbbra sem járhatóak Vas vármegyében
A Rába és a Pinka kiöntése miatt összesen nyolc, belvíz okán pedig egy alacsonyabb rendű összekötő út járhatatlan az Útinform kedd kora reggeli tájékoztatása szerint. Mutatjuk, melyek ezek.
legfrissebbek
Gothard csillagok: a versenyeken sikerrel szerepelt tanulókat jutalmazták
Megyei és országos tanulmányi versenyeken sikerrel szerepelt tanulókat jutalmaztak idén is a Gothard Jenő Általános Iskolában. A büszke szülők és tanárok megtöltötték a Savaria mozi nagytermét a “Gothard Csillagok” gálán, ahol az iskola minden hatodik diákját emléklappal köszöntötték.
Záporok és jégeső miatt adtak ki riasztást vármegyénkre is
Öt megyére adott ki figyelmeztetés zivatarok miatt szombaton a HungaroMet. Az előrejelzés szerint késő délutántól záporok alakulhatnak ki Győr-Moson-Sopron, Komárom-Esztergom, Vas, Veszprém és Zala megyében. Vasárnap pedig az északkeleti, keleti megyékben alakulhatnak ki zivatarok.
Baleset történt a 87-es főúton
A szombathelyi tűzoltók végzik a műszaki mentést, írják a vasi katasztrófavédők.
Isten éltesse, Rost Andrea!
Ma 62 esztendős. 1962. június 15-én, Budapesten született Rost Andrea Kossuth-, Prima Primissima és Liszt Ferenc-díjas magyar operaénekes (szoprán), érdemes művész, a Halhatatlanok Társulatának örökös tagja, a 2024-es budapesti olimpia és paralimpia nagykövete. Nemzetközi pályáját Riccardo Muti indította el, aki 1994-ben meghívta a milánói Scalába, írja a Paprikablog Facebook-oldala.
Foci Eb 2024: Szijjártó Péter: minden eddiginél nagyobb konzuli jelenlétet lesz Kölnben a magyar válogatott meccse idején
Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter minden eddiginél nagyobb konzuli jelenlétet rendelt el a németországi Európa-bajnokságon részt vevő magyar labdarúgó-válogatott mérkőzésének helyet adó Kölnben.