km/óra
  2023.09.21., csütörtök  •  Máté, Mirella napja
Posada és mézeskalács: karácsony a nagyvilágban

Posada és mézeskalács: karácsony a nagyvilágban

Halpert Ágnes Szombathelyen nőtt fel, Németország és Anglia után most Mexikóban él férjével és két gyermekével, immáron 6 éve. Ági férje spanyol, így kíváncsiak voltunk rá, hogy a magyar, spanyol és mexikói hagyományok, szokások miképp találkoznak egy családban – ha a karácsony ünnepléséről van szó.

– Angolt es németet tanítottam egy iskolában – kezd mesélni mexikói életükről Ági –, de 3 éve nyitottam egy pékséget, ami közben olyan sikeres lett, hogy most már csak online tanítok. A gyerekek anyanyelve szép lassan a spanyol lett, még értik a magyart, beszélik is valamennyire, de mivel itt csak én beszélek velük magyarul, megkopott a nyelvtudásuk. A karácsonyi tradíciókat próbáljuk kombinálni, a gyerekekkel mindig díszítünk mézeskalácsot, ami egyébként a pékségemben is nagyon népszerű. Az adventi koszorúnk is általában mézeskalácsból van. A gyerekek a Három Királyoknak írnak levelet, nem a Jézuskának, ami spanyol hagyomány. Január 6-án hozzák a királyok ajándékot, de a gyerekek szenteste is kapnak valami apróságot. A Három Királyok érkezése előtti éjszakán egy pohár tejet és kekszet raknak ki nekik a gyerekek, szalmát és vizet pedig a tevéknek, amin érkeznek.

– A karácsonyt december 24-én ünnepeljük, mint Magyarországon. Mivel két-három hét szünet van az iskolában, ki szoktuk használni a lehetőséget, és lemegyünk a tengerpartra, úgyhogy egy kicsit limitált a gasztronómiai ellátottságunk. Étteremből szoktunk rendelni, kétféle étel tipikus arrafelé (Oaxaca tartománya, Puerto Escondido a falu neve): az egyik a Bacalao a la Vizcaina, ez egy hideg halétel, paradicsompürével, krumplival, olivabogyóval és mandulával készítik. A másik a töltött pulyka vagy töltött malac, ez hasonlít a magyar töltött húsokra. Azért rendelünk, mert az éttermek a szent estén bezárnak, nagyon szigorúan családi ünnep a karacsony itt is. Édességnek gesztenyés bejglit szoktam vinni magunkkal, és a férjem egy polvorones nevű édességet készít, ami pirított mandulával, cukorral és liszttel készül. Ez tipikus spanyol édesség, de itt is árulják, mert összekötődött a két ország hagyománya.

A polvoronest Ági férje készíti

–  A gyerekek nagyon szeretik a mézeskalácsozást, az adventi naptárt: már együtt töltjük meg a zsebeket, nemcsak kézzelfogható ajándékokkal, hanem kis cetlikkel, amikre felírjuk az ajándékokat (kisebb szívességeket, mint például ki mosogat el ma, ki csinálja meg a tízóraikat, anya meghív minket egy kávéra, stb). Elena, aki 10 éves, nagyon szeret mindent feldíszíteni, a fát, az ablakokat, az udvaron a bokrokat is.) A 13 éves Andres élvezi, hogy többet lehet a barátaival, és elég sok posadán tud részt venni, ami mexikói előkarácsonyi ünnepséget jelent, és az iskolai csoportjukkal és barátokkal csináljuk. Ilyenkor ponche-t készítünk, ami olyasmi, mint a forraltbor, sok gyümölccsel és fűszerrel főzik, és van alkoholmentes változata is a gyerekeknek. Ezt december második hetében ünneplik általában. 

A pinata ágai a bűnöket jelképezik

– A cégek is szoktak posadát szervezni a dolgozóiknak, általában összekötik a karácsonyi vacsorákkal, de leginkább iskolás gyerekek ünneplik. Ez egy katolikus tradíció, nem vagyok biztos az eredetében, de ki szoktak osztani énekeskönyvecskéket, amikből karácsonyi dalokat énekelünk, és imákat mondunk. A posada végén kerül sor a piñata szétverésére, ami meg van töltve édességekkel és néha gyümölccsel is. A piñata csillag alakú, hét csúcsa van, mindegyik csúcs egy-egy kardinális bűnt jelképez. A bot, amivel ütik, az erényt jelképezi, mellyel legyőzhetőek a bűnök. A bekötött szem a hitre utal, a piñatából kihulló finomságok pedig Isten ránk hulló dicsőségét szimbolizálják. A hagyomány eredetileg Kínából származik, és a spanyol konkvisztádorokkal érkezett Mexikóba.

Fotók: Halpert Ágnes/Pixabay

Tar Patrícia

 
 

Savaria Fórum 32. évfolyam 32. szám - 2023.09.15.
Savaria Fórum 32. évfolyam 32. szám - 2023.09.15.
tematikus oldalak
legolvasottabbak
Így juthat el hétfőtől InterCityvel Budapestre
A MÁV közzétette a Biatorbágy-Szárliget vasúti fővonal felújítása miatt hétfőtől (09.18.) október 26-ig érvényes vágányzári menetrendet. Spoiler: vonat, busz Kelenföldig. Ez a három hónaposra tervezett vágányzár első üteme.
Jégesővel vonult át a vihar délután Vas vármegyén (fotók, videó)
Söpte-Vép-Táplán-Vasszécseny kapta a legtöbb jeget, a borsó nagyságútól a 2-3 centisig volt minden.
Zsoldos Báró Zoltán: Én zenéből vagyok
Ha Szombathely és blues, akkor Zsoldos Zoltán, közismert (a fehér garbóról ráragadt) nevén: Báró. Ha Báró, akkor egy zseniális zenész szinte transzállapotban a színpadon, lázba hozva közönségét. Papíron nyugdíjas hegedű- és gitártanár, a Szombathelyi Szimfonikus Zenekar, a Capella Savaria egykori tagja. Most, 75. születésnapjára Bartók termi koncerttel készül barátaival. Az egykori Kőszegi utcai srácot otthonában, a Kőszegi-hegység lábánál látogattuk meg.
Vármegyei I. osztály: gólgazdag mérkőzésen nyerte a dobogósok csatáját Vasváron a Haladás, a Szarvaskend és a Rábapaty is idegenben tudott nyerni
A Király SE és a Szentgotthárd egyaránt egygólos hazai sikernek örülhetett a pontvadászat 5. fordulójában.
Ma indul a városi nagytakarítás!
Még 2020 júniusában fogadta el egyhangúlag Szombathely MJV képviselő-testülete a "Vigyázzunk együtt Szombathelyre!" szemléletformáló programot, mely 2023-ban is folytatódik. Szombathely MJV Önkormányzatának szervezésében a tavalyi év sikeres lebonyolításának folytatásaként idén ismét városi nagytakarítást tartanak a Vigyázzunk együtt Szombathelyre! program keretein belül.
legfrissebbek
Az élelmiszer-mentési akció több száz családnak nyújt segítséget Szombathelyen
A Magyar Élelmiszerbank Egyesületnek és partnereinek köszönhetően évről évre egyre többen jutnak hozzá a kereskedelmi szektorban feleslegessé vált ételekhez. Városunkban több segélyszervezet is együttműködik az élelmiszerbankkal. A Szombathelyi Egyházmegyei Karitász munkatársai a RÉV Szenvedélybeteg-segítő Szolgálatnál, a Hársfa Háznál és a Szikla Szociális Központban több száz családnak nyújtanak segítséget - heti rendszerességgel.
Közel 300 millió forintból korszerűsödött a Markusovszky kórházban a járóbeteg-ellátás
291,37 millió forint összegű vissza nem térítendő európai uniós támogatásnak köszönhetően korszerű, orvostechnikai műszerek beszerzése történt meg a Vas Vármegyei Markusovszky Egyetemi Oktatókórházban, melyek eredményeként tovább emelkedik a járóbeteg-ellátás színvonala, olvasható a lapunkhoz is eljuttatott sajtóközleményben.
Bemutatták dr. Czetter Ibolya könyvét
Leaszfaltozták a Hadnagy utcai járdát
A Szent Jobb országjárása: könyvbemutató volt a Smidt Múzeumban