km/óra
  2024.06.20., csütörtök  •  Rafael napja
Polgármesteri fogadóóra: meghosszabbítják a kilakoltatási moratóriumot, továbbra is üresen állnak az oltópontok

Polgármesteri fogadóóra: meghosszabbítják a kilakoltatási moratóriumot, továbbra is üresen állnak az oltópontok

Oltások, oltópontok, a településrendezési tervet felülíró kormányrendelet, útfelújítások, kormányzati kompenzáció, kilakoltatási moratórium és a herényi egyesület állami támogatása is téma volt dr. Nemény András szerdai online fogadóóráján. A polgármester a sajtó és a lakosság kérdéseire válaszolt.

 

A szokásoknak megfelelően egészségügyi helyzetképpel kezdte fogadóóráját dr. Nemény András. Elmondta, sokkal kevesebb információja van a szombathelyi járványhelyzetről, mint korábban, mert a kormánymegbízott továbbra sem ad tájékoztatást a friss adatokról. Az országos tendenciához hasonlóan Vas megyében is csökken a fertőzöttek és a kórházi kezelésre szorulók száma, túl vagyunk a harmadik hullám csúcsán.

 

Oltás – A fiatalokon a sor


Április 24-én országszerte megkezdődött a lakosság tömeges oltása, ami azt jelenti, hogy korosztálytól, alapbetegségektől, munkahelytől függetlenül most már bárki regisztrálhat. A polgármester információi szerint Szombathelyen egyelőre nincs tömeges jelentkezés. Az elmúlt héten kínai vakcina állt rendelkezésre, jövő héttől az Astra Zenecát lehet megkapni. Dr. Nemény András hangsúlyozta, hisz abban, hogy az oltás a járvány elleni egyetlen hatékony megoldás.


Rövid időn belül megkezdődhet a 16-18 éves korosztály immunizálása Pfizerrel, a polgármester minden fiatalt arra biztatott, hogy kérje az oltást. Figyelmeztetett arra is, hogy bár hamarosan a nyitás egy újabb szakaszába lépünk, a védettségi igazolvány nem jelent valódi védettséget a koronavírussal szemben, az az oltást követő 10-14. napon alakul csak ki. Akinél még nem telt el ennyi idő, inkább ne látogassa a rendezvényeket.


Továbbra is 60 önkormányzati dolgozó segíti az oltásszervezést a házorvosi rendelőkbe és az oltópontokra, eddig összesen 10 085 hívást bonyolítottak le sikeresen.


A polgármester bizakodó a jövőt illetően, de sok még a bizonytalansági tényező, főleg az indiai variáns ad okot aggodalomra.

 

Oltópontok nyitásra készen


A háziorvosok kollegiális vezetői levélben fordultak a polgármesterhez, amelyben megerősítették, hogy nem minden rendelő alkalmas a tömeges oltások lebonyolítására, ezért ismételten kérték az önkormányzati oltópontok megnyitását. Az önkormányzat továbbította a kérést Harangozó Bertalan kormánymegbízottnak, aki a megyei védelmi bizottság elnöke és az oltási munkacsoport vezetője. Egyelőre nem kaptak választ arra, megnyílhatnak-e a képtárban, a moziban és a Schrammel-múzeumban kialakított oltóhelyek, és a háziorvosok vezénylését végző kórházigazgatótól sem érkezett erre utasítás.


Dr. Nemény András hozzátette, hogy a mozi megnyílik, amint lehet, de azonnal visszaalakítható oltóponttá, ha ez szükséges. Szóba került az is, hogy a Kalandváros megnyitását jövő péntekre tervezik, a SZOVA most végzi az előzetes karbantartási munkákat.

 


Utak, parkolók, Herény


A polgármester felháborítónak tartja, hogy egy kormányrendelet felülírta a településrendezési tervet, így minden újonnan épülő lakáshoz elegendő egy parkolót kialakítani. (Az önkormányzat nemrég rendelkezett arról, hogy lakásonként két parkolót kell létesíteni, hogy élhetőek maradjanak a társasházi lakóövezetek.) Ezzel tovább szűkül az önkormányzatok mozgástere, a kormány pedig az építési vállalkozói lobbit helyezi előtérbe a lakossági érdekekkel szemben, véli dr. Nemény András. Nem csak ő van ezen a véleményen, Cser-Palkovics András, Székesfehérvár fideszes polgármestere is elhibázott döntésnek tartja mindezt.


Egyre rosszabb állapotban vannak a város útjai, erre vonatkozott az egyik sajtókérdés. A kormányzati elvonások és a járvány okozta bevételcsökkenés miatt épp a fejlesztések szenvednek csorbát. A polgármester sok jót nem tud ígérni, de az akut problémákat megoldják. Folyamatos például a kátyúzás, márciusban 12 millió forintot költöttek erre. Folyik két Thököly utcai buszmegálló felújítása 9 millió forint értékben, megújul több járdaszakasz a városban, épülnek a kerékpárutak. Most állítják össze a TOP programot, ebben több út és járda megújítását tervezik 2023-ig.


Ugyancsak sajtókérdés érkezett a Herényi Kulturális és Sport Egyesület 11 millió forint állami támogatásával kapcsolatban, ami dr. Hende Csaba országgyűlési képviselő segítségével érkezett a Nemzeti Együttműködési Alapból. A polgármester azt mondta, az egyesületek bárhová pályázhatnak, minden forrás jól jön. A város egyelőre a civil szervezetek működését támogatja, rendezvényeket nem, de amint erre lehetőség nyílik, pótolják a hiányzó összeget. Dr. Nemény András reméli, hogy ezt az állami forrást a herényiek félrerakják a következő évi virágútra, és az önkormányzat majd hozzáteszi a még hiányzó pénzt, ha szükséges. Amit a herényiek kaptak volna városi költségvetésből programszervezésre a második félévben, elosztják a többi civil szervezet között.

 

Kompenzáció, helyreállítási alap


A napokban elkészülhet az előterjesztés, májusban pedig a kormányrendelet is megszülethet a kormányzati kompenzációról. Dr. Nemény András addig nem akart nyilatkozni, amíg nem tud biztosat, de annyit elmondott, álláspontja nem változott, továbbra is az a cél, hogy Szombathely is kapja meg azt az összeget, amit más városok. Ha ez nem sikerül, több dolgot is el kell engedni, amit beterveztek. Arra is van forgatókönyv, ha nem érkezik forrás.


A polgármester arról is beszélt, nem érti, miért nem kell Magyarországnak az uniós helyreállítási alapból igényelhető hitel. Mint ismert, Orbán Viktor miniszterelnök a vissza nem térítendő támogatásra tart csak igényt a gazdaság járvány utáni újraindításhoz, a kedvezményes kölcsönre nem, így az eredeti összeg 43 százaléka érkezhet csak meg. Dr. Nemény András szerint minden forrás jól jönne, akár hitel formájában is, hiszen 30 éves futamidejű, alacsony kamatozású kölcsönről van szó.


Elhangzott, hogy csütörtökön folytatódnak az egyeztetések Budapesten a Szombathely 2030 gazdaság- és városfejlesztési programról, dr. Nemény András, Bokányi Adrienn tanácsnok és dr. Hende Csaba ezúttal Ágostházy Szabolcs, európai uniós fejlesztésekért felelős államtitkárral tárgyal.


Április 30-án lejár a kilakoltatási moratórium, a törvény tehát lehetőséget ad arra, hogy a nem fizető bérlőket utcára tegyék. A polgármester elmondta, senkit sem hagynak bajban, önkormányzati hatáskörben meghosszabbítják a moratóriumot legalább a veszélyhelyzet végéig.


A közterületi maszkviselési kötelezettségről és az ingyenes parkolás fenntartásáról a kormány határoz majd. Dr. Nemény András szerint a veszélyhelyzet szeptemberig történt meghosszabbítása már nem volt indokolt.

 

 

kzs

Fotó: Nagy Jácint

Savaria Fórum 33. évfolyam 23. szám - 2024.06.14.
Savaria Fórum 33. évfolyam 23. szám - 2024.06.14.
Beszállsz? A Savaria Fórummal egy cabriót nyerhetsz!
tematikus oldalak
legolvasottabbak
Záporok és jégeső miatt adtak ki riasztást vármegyénkre is
Öt megyére adott ki figyelmeztetés zivatarok miatt szombaton a HungaroMet. Az előrejelzés szerint késő délutántól záporok alakulhatnak ki Győr-Moson-Sopron, Komárom-Esztergom, Vas, Veszprém és Zala megyében. Vasárnap pedig az északkeleti, keleti megyékben alakulhatnak ki zivatarok.
Minden idők legmagasbb vízszintjét várják a Rábán, óriási a készültség (képgaléria)
Továbbra is nagy a készültség Körmenden, rekord vízállással tetőzhet a Rába. A hidat lezárták, több folyómenti kiskert és a szabadidőközpont is víz alá került. Az eddigi 520 centiméter legmagasabb vízállásnál 20 centivel magasabb vízszintre számítanak.
Bloomsday 2024: az itt és most ünnepe
30. alkalommal ünnepli Szombathely városa, hogy James Joyce Ulyssesének főhősét, Leopold Bloomot szombathelyi származásúként írta bele a világirodalomba. Az idei, háromnapossá bővült ír–magyar fesztivál, a Bloomsday első napján már nyilvánvalóvá vált, hogy városunk minden idők legszínesebb kortárs művészeti fesztiválja vette kezdetét, melyen a magaskultúra és könnyedebb szórakozás egyaránt képviselteti magát.
Sorsolás: gazdára talált nyereményjátékunk fődíja, a FIAT kabrió
Közjegyző jelenlétében kedden délelőtt megtörtént a májusban indult nyereményjátékunk sorsolása és gazdára talált a FIAT 500-as kabrió.
A Pinka meghaladta a valaha mért legmagasabb vízszintet, a Rába tetőzött már
A vártnál alacsonyabb szinten tetőzött a Rába: az előre jelzett 530 helyett hétfőn este 9 órakor 477 centiméteres csúcsot mértek Körmendnél. A belvárosi hidat tegnap lezárták, ma reggel pedig újra megnyitották. A Pinka meghaladta a valaha mért legmagasabb vízszintet, felső folyásán elkezdődött az apadás, az alsó szakaszon még árad. A védekezési munkák zajlanak, nagy az összefogás a falvakban. Továbbra is több út járhatatlan a vármegyében.