km/óra
  2024.03.01., péntek  •  Albin napja
Tisztelet a tiszteletbeli konzuloknak

Tisztelet a tiszteletbeli konzuloknak

Tisztelet a tiszteletbeli konzuloknak címmel kiállítás nyílt és konferenciát rendeztek hétfőn az ELTE Savaria Egyetemi Központban. A téma az osztrák-magyar diplomáciai együttműködés volt a kiegyezéstől napjainkig.

 

Hogyan jutottunk el az Osztrák - Magyar Monarchiától az önálló külügyi képviseletig? - ezt dolgozza fel a Tisztelet a tiszteletbeli konzuloknak című kiállítás anyaga. Az ehhez kapcsolódó konferencia megnyitó ünnepségén az osztrák-magyar diplomáciai testületek, és más diplomata delegáltak is részt vettek, közöttük Pintér István, a Külgazdasági és Külügyminisztérium tiszteletbeli konzuli ügyekért felelős miniszteri biztosa, ő beszélt a státusz fejlődésének főbb állomásairól. 


Az egyetem több hallgatója is megjelent az eseményen. A köszöntők után Kalocsay Péter előadásával vette kezdetét a konferencia, mely a monarchia időszakától indult.


Az egyetemi képzés szeretné kinyitni a világot és annak történelmét a hallgatók számára, ezt szolgálta a mostani program is, emelte ki Lenkai Nóra rektori biztos. 


A konzuli rendszer történetét az ókortól napjainkig bemutató tárlat március 11-ig megtekinthető a C épület aulájában.  

 

Fotó: Nagy Jácint
 

Savaria Fórum 33. évfolyam 7. szám - 2024.02.23.
Savaria Fórum 33. évfolyam 7. szám - 2024.02.23.
tematikus oldalak
legfrissebbek
Csak a vármegye- és országbérlet marad a MÁV-nál és a Volánnál, bővülő kedvezmények, új napijegyek március 1-től
Ingyenes utazás a 14 év alatti gyermekeknek, 50%-os, állandó kedvezmény a közalkalmazottaknak, új, 24 órás vármegye- és országbérletek. Egyebek mellett ezek jellemzik a MÁV-VOLÁN-csoport március elsejétől érvényes új tarifarendszerét. A jelenlegi 15 bérletkonstrukció helyett tavasztól mindössze kettő marad, a vármegye- és országbérlet, míg az eddigi kedvezményrendszer jelentősen egyszerűsödik, a mostani 65 helyett mintegy 20 kedvezménytípus marad. Összegyűjtöttük milyen változások lesznek a helyi és helyközi közlekedésben.
Nem szabadulhat a bicskei pedofil igazgató
V. János, a bicskei gyermekotthon egykori igazgatója, akit 2019-ben nyolc év börtönre ítélték jogerősen folytatólagosan elkövetett szexuális erőszak bűntette miatt, szeretett volna feltételesen szabadlábra kerülni, de az ítéletben eljáró büntetés-végrehajtási bíró a férfi meghallgatása után csütörtökön úgy határozott, hogy elutasítja a kérést, értesült a 24.hu.
Változóan felhős-napos, de enyhe idő várható a tavasz első hétvégéjén
Folytatódik a megszokottnál enyhébb időjárás a tavasz első hétvégéjén is: pénteken még több helyen lehet eső, majd csökken a csapadékhajlam, és gyengén felhős, napos idő várható 12-19 Celsius-fok körüli csúcshőmérsékletekkel - derül ki a HungaroMet Nonprofit Zrt. előrejelzéséből.
Futsal: nyolcgólos Haladás-döntetlen Nyíregyházán
A hazaiak a 36. percben még két találattal vezettek, ekkor azonban jött Vas Ádám, aki kétszer is beköszönt és kialakította a 4-4-es végeredményt.
Csütörtökön 22 órától péntek hajnalig szünetel a jegyértékesítés
Csütörtökön 22 órától péntek hajnali 3 óráig szünetel a jegyértékesítés a MÁV pénztárainál, az automatáknál, a vonatok fedélzetén, online az Elvirában és a MÁV-appban is - közölte a Mávinform a vasúttársaság honlapján.