km/óra
  2024.02.25., vasárnap  •  Mátyás napja
Adventi vásár Szombathely 2023: óriáskerék, Mikulás-kunyhó és ragyogó Mikulásbusz

Adventi vásár Szombathely 2023: óriáskerék, Mikulás-kunyhó és ragyogó Mikulásbusz

Minden idők leglátványosabb szombathelyi adventi vására lesz az idei – derült ki a péntek délelőtti sajtótájékoztatón. A már hagyományosnak számító Óriáskerék mellett lesz Mikulás-kunyhó, csillogó-villogó Mikulásbusz, meséket sugárzó LED-fal, és ezer méternyi fényfüzér ragyogja majd be a Fő teret.

A november 24-től december 23-ig tartó adventi vásárról elsőként Horváth Soma alpolgármester beszélt: a Polgármesteri Hivatal  főszervezésében megvalósuló vásár idén 50 vásározót, főként kiskereskedőket hoz el Szombathelyre, s a megszokott elemei mellett – mint például a Savaria Turizmus Nkft. adventi buszmegállója a Thökölyben – olyan újdonságokat is, mint a Blaguss fényfüzérekkel díszített "Mikulásbusza".

Újra lesz Óriáskerék a Borostyánkő áruház előtti téren (november 6-tól 12-ig építik majd fel, emiatt az itt lévő parkolók lezárásra kerülnek), s más városokkal szemben – hangsúlyozta az alpolgármester –  az óriáskerékért nem fizet a város, hanem az azt üzemeltető cég kifizeti az ott kieső parkolási bevételt. A kerék november 13-tól január 21-ig üzemel majd. A színpadokon a korábbi évekhez hasonlóan fellép többek között a Brandnyúl, az Alma zenekar, Kalap Jakab, Korponay Zsófi, Bánó Zoltán és Peltzer Géza,  itt lesz városunk kabalafigurája, Ludovicus is,  december 7-én délután öttől pedig a finn télapóval, Joulupukkival is találkozhatunk a Fő téren. Horváth Soma felhívta még a figyelmet arra, hogy hagyományosan a Berzsenyi téren lobbannak fel a város adventi koszorújának gyertyái szombatonként, elsőként december 2-án.

Korponay Zsófival és Bánó Zoltánnal az adventi vásáron is találkozhatunk majd


Dr. Károlyi Ákos jegyző minden idők leglátványosabb adventi vásárának nevezte az ideit: erről a közel 1000 folyómétre, a Fő teret beragyogó fényfüzér is gondoskodik majd. A jegyző kiemelte a selfiepontként is remek, kandallós Mikulás-kunyhót, mely a Városháza előtt lesz felállítva, s a benne lévő könyvszekrény könyvcserepontként fog üzemelni – gyermekkönyveket várnak ide a vásár ideje alatt, de lesz Mikulás-láda is, melybe a  Mikulásnak címzett leveleket lehet beledobni. A Szentháromság-szobornál délutánonként 2x4 méteres LED-fal, a Császárkőnél játszótér várja majd a gyerekeket. A vásári forgatagban a tavalyinál több pavilon várja majd a látogatókat, a forraltbor és a tea a tavalyi áron kapható majd. Két színpadon 50 program várja a vásározókat, a rossz idő eshetőségét figyelembe véve 13 óriás esernyőt is kihelyeznek a vendéglátóhelyek asztalai fölé.

Prieger Szabolcs, Dr. Károlyi Ákos és Horváth Soma a sajtótájékoztatón


Prieger Szabolcs kulturális és városi nagyrendezvény-koordinátor az idei vásár gasztronómiai újdonságaira hívta fel a figyelmet, valamint a szintén újdonság szabadpályás kisvonatra, mely az Óriáskerék és a Fő tér (Szentháromság-szobor) között közlekedik majd, és nemcsak a gyermekek, de a felnőttek is utazhatnak rajta. A Fő téren egy nagy, a Császárkőnél egy kisebb színpad lesz felállítva: péntekenként, szombatonként és vasárnaponként is előadásokkal. A vásár nyitvatartása hétköznaponként 10 és 18 óra között lesz a kereskedőknek, 10 és 22 óra között a vendéglátósoknak, hétvégenként pedig 23-ig tart majd a vásári forgatag.

 

TP

Fotó: Nagy Jácint

Savaria Fórum 33. évfolyam 7. szám - 2024.02.23.
Savaria Fórum 33. évfolyam 7. szám - 2024.02.23.
tematikus oldalak