km/óra
  2024.06.17., hétfő  •  Laura, Alida napja
Nyereményjáték: Nyerj egy cabriót!
Óriási Falco-diadal, esélyt sem adtak a sárga-feketék a szuperrangadón az Albának

Óriási Falco-diadal, esélyt sem adtak a sárga-feketék a szuperrangadón az Albának

A szombathelyiek tükörsimán, 108-75-re nyertek és az első helytől, valamint a veretlenségtől is megfosztották a székesfehérváriakat.

 

FÉRFI KOSÁRLABDA NB I./A 13. FORDULÓ

FALCO-VULCANO ENERGIA KC SZOMBATHELY - ARCONIC-ALBA FEHÉRVÁR 108-75 (26-25, 29-11, 23-17, 30-22)

Falco: Pot 11/3, Tanoh Dez 3/3, Benke 9/9, Tiby 20/6, Keller 6/3. Csere: Barac 10, Pongó 10/6, Perl 17, Verasztó -, Krivacevic 14, Jordano 8/6, Kovács -.

Edző: Milos Konakov

Fehérvár: Chambers 14/6, Kass 3/3, Barnett 16/6, Philmore 12/6, Dickey 4. Csere: Balogh 8/3, Takács Mi. -, Vojvoda 14/3, Roberts 4.

Edző: Alejandro Zubillaga

 

Igazi csemege várt szerda délután a magyar kosárlabda szerelmeseire, a címvédő, második helyezett Falco ugyanis a listavezető, tavalyi ezüstérmes Alba Fehérvárt látta vendégül. A Fejér vármegyeiek makulátlan, kilencből kilences mérleggel várhatták a csúcsrangadót, de Milos Konakov legénységének is csupán egy veresége volt az összecsapást megelőzően, amit a Szeged otthonában szenvedett el. 

 

A találkozó első támadását a Falco vezethette, Pot harcolt ki két büntetőt, amiket aztán kosárra is váltott. Philmore triplájára Tiby válaszolt gyorsan, majd újabb kosárváltás következett, szoros, kiélezett volt  mérkőzés eleje (7-5). Mindkét csapat jól dobott kintről, 7-8-nál már az Alba vezetett, de Tiby nem hagyta annyiban a dolgot és ő is elsüllyesztett egy triplát (10-8). Kisvártatva Pot robogott végig és növelte a hazai előnyt, egymást követték a kosarak, pontgazdag öt percen voltak túl a felek (15-13). Perl Zoltán szép kettessel mutatkozott be ezen az összecsapáson, majd Tibynak osztott ki egy asszisztot, 20-13-nál pedig időt is kért Zubillaga mester. A játékmegszakítás után Balogh Máté tripláját, majd Keller dupláját jegyezhettük fel, Vojvoda Dávid pedig egy 2+1-es akcióval zárkóztatta háromra a fehérváriakat (22-19). Ahogy arra számítani lehetett, fej-fej mellett haladtak a csapatok, Perl Zoltán hibátlanul büntetőzött, de Vojvoda Dávid is megtette ugyanezt, a minimális előny továbbra is a címvédőnél volt. A negyed utolsó kosara, egy nehéz középtávoli dobás Vojvoda Dávid nevéhez fűződött, ami azt jelentette, hogy 26-25-ről folytathatták a csapatok. 

 

A vendégek kimaradt lehetőségét Perl Zoltán büntette meg, majd egy tiszta dobóhelyzetet is elhibázott az Alba, erre pedig triplát szórtak a sárga-feketék (31-25). Boris Barac kosara után kialakult az addigi legnagyobb különbség, nyolc ponttal vezetett a házigazda, Perl Zoltán pedig egy faultos duplával gondoskodott arról, hogy két számjegyűre duzzadjon a differencia (36-25). Philmore hármasával kapaszkodott az Alba, de Tiby mindkét büntetőjét értékesítette, ezt követően Jordano és Philmore váltott triplát (41-30). A volt csapata ellen pályára lépő Pongó Marcell is megszerezte első pontjait, majd Jordano tette a helyére mindkét büntetőjét, tizenöt pont volt a Konakov-legénység előnye (45-30). Szűk három perccel a nagyszünet előtt Tiby tett vissza szépen egy támadó-lepattanót, a következő hazai kosár is egy kísértetiesen hasonló szituáció után született, címvédőhöz méltóan kosárlabdázott a Falco (51-34). A félidőben egy híján húsz ponttal vezettek a szombathelyiek, 55-36 állt az eredményjelző táblán. 

 

Hazai tripla adta meg a harmadik etap alaphangját, az Alba is beköszönt, Benke Szilárd viszont ismét egy hármassal szomorította a székesfehérváriakat (61-38). Nehéz helyzetben voltak a vendégek, nem tudtak lőtávolságon belülre kerülni, remek dobóformának örvendett a Falco. 66-45-nél egy picit megtorpantak a csapatok, mindkét oldalon sok volt a hiba, az ínséges időszakot végül Keller Ákos büntetője törte meg (67-45). Egy saroktriplával a 70 pontot is elérték a vasiak, akik továbbra is jó ritmusban, hatákonyan kosárlabdáztak és magabiztosan őrizték előnyüket. 78-49-nél már a harmincat közelítette a különbség, ebből a játékrész végére valamelyest tudott faragni az Alba, 78-53-mal kanyarodtak a felek a záró etapra. 

 

A vendégek egyszerűen nem találták a receptet, nem tudtak mit kezdeni riválisukkal, bő hét és fél perccel a vége előtt 85-57 állt az eredményjelző táblán. A tetemes előny dacára is ment előre az újabb kosarakért a címvédő, amely akár még a 100 pontot is megcélozhatta. Barac duplája célba ért, majd újabb két pontot szerzett a hazaiak légiósa, 90-63-ra vezetett a vasi alakulat. A Falco megmutatta, hogy még azért bőven van kosár a tarsolyában, nem lassítottak Konakov mester tanítványai. A találkozó végül kiütéssel ért véget, a hazaiak 108-75-as sikerükkel pedig a tabella élére álltak. 

 

A sárga-feketékre december 3-án, vasárnap már újabb derbi vár, 15 óra 30 perces kezdettel a Szolnok otthonába látogatnak. 

 

Fotó: Nagy Jácint

 

Malomsoki Cintia

Nyereményjáték: nyerj egy kabriót!
Katasztrófavédelem álláshirdetés 2024
Savaria Fórum 33. évfolyam 23. szám - 2024.06.14.
Savaria Fórum 33. évfolyam 23. szám - 2024.06.14.
Beszállsz? A Savaria Fórummal egy cabriót nyerhetsz!
tematikus oldalak
legolvasottabbak
Minden idők legmagasbb vízszintjét várják a Rábán, óriási a készültség (képgaléria)
Továbbra is nagy a készültség Körmenden, rekord vízállással tetőzhet a Rába. A hidat lezárták, több folyómenti kiskert és a szabadidőközpont is víz alá került. Az eddigi 520 centiméter legmagasabb vízállásnál 20 centivel magasabb vízszintre számítanak.
A Pinka meghaladta a valaha mért legmagasabb vízszintet, a Rába tetőzött már
A vártnál alacsonyabb szinten tetőzött a Rába: az előre jelzett 530 helyett hétfőn este 9 órakor 477 centiméteres csúcsot mértek Körmendnél. A belvárosi hidat tegnap lezárták, ma reggel pedig újra megnyitották. A Pinka meghaladta a valaha mért legmagasabb vízszintet, felső folyásán elkezdődött az apadás, az alsó szakaszon még árad. A védekezési munkák zajlanak, nagy az összefogás a falvakban. Továbbra is több út járhatatlan a vármegyében.
A Rába és a Pinka áradása miatt ezek az utak továbbra sem járhatóak Vas vármegyében
A Rába és a Pinka kiöntése miatt összesen nyolc, belvíz okán pedig egy alacsonyabb rendű összekötő út járhatatlan az Útinform kedd kora reggeli tájékoztatása szerint. Mutatjuk, melyek ezek.
Rengeteg utat lezártak az áradás miatt a megyében
Az árvíz miatt egyre tovább bővül a lezárt utak listája a megyében.
Eligazol a Haladás futsalcsapatának meghatározó légiósa
A zöld-fehérekkel 3-3 magyar bajnoki címet és Magyar Kupa győzelmet nyert brazil Luiggi Longo külföldön folytatja pályafutását.