km/óra
  2023.09.22., péntek  •  Móric napja
Operatív törzs: kedden 166 ember ellen intézkedtek a maszkviselés elmulasztása miatt a rendőrök

Operatív törzs: kedden 166 ember ellen intézkedtek a maszkviselés elmulasztása miatt a rendőrök

A maszkviselési kötelezettség figyelmen kívül hagyása miatt 166 emberrel szemben intézkedtek a rendőrök az elmúlt 24 órában - mondta a koronavírus-járvány elleni védekezésért felelős operatív törzs ügyeleti központjának vezetőhelyettese online sajtótájékoztatón szerdán.

 

Kiss Róbert alezredes közölte: 123 ember ellen azért volt szükség a fellépésre, mert megszegték a 10 ezer lakosúnál nagyobb településeken a közterületi maszkviselésre vonatkozó önkormányzati rendeletet. Közülük 18-at figyelmeztettek, 40-en kaptak helyszíni bírságot, 65-öt feljelentettek. Elmondta: szabálytalan maszkviselés miatt tömegközlekedési eszközökön és azok várakozóhelyein 9, üzletekben, bevásárlóközpontok területén 34 ember ellen intézkedtek. Az alezredes hozzátette, hogy a maszkviselési szabályok megszegése miatt 24 298-szer intézkedtek eddig a rendőrök.


A boltokra, vendéglátóhelyekre, szálláshelyekre és szabadidős létesítményekre vonatkozó szabályok megszegése miatt eddig 825 rendőri intézkedésre volt szükség. Ebből 214 esetben az üzemeltető vagy a tulajdonos mulasztása volt megállapítható, 611 esetben pedig az üzletek korlátozott nyitva tartására vonatkozó szabályokat nem tartották be vagy az ott tartózkodás tilalmát szegték meg. A január végétől hatályban levő, a vendéglátóhelyekre bevezetett szigorúbb szabályok megsértése miatt kedden nem kellett intézkedniük a rendőröknek - mondta Kiss Róbert.


Közölte: kedden a kijárási tilalommal kapcsolatos szabályok megsértése miatt 324 emberrel szemben intézkedtek, közülük ketten a kutyasétáltatásra vonatkozó szabályokat nem tartották be. A kijárási korlátozás, majd a kijárási tilalom tavaly novemberi bevezetése óta 36 202 emberrel szemben intézkedtek országszerte a szabályok megszegése miatt.


Kedden is ellenőrizték a Magyarország területén személyforgalomban átutazókat, a tranzitszabályokat megsértőkkel szemben 83 esetben léptek fel. Az átutazókat szeptember óta ellenőrzik, a szabályokat be nem tartókkal szemben eddig 11 483-szor intézkedtek.


Az elmúlt napon 8311 esetben ellenőrizték személyesen a rendőrök a hatósági házi karanténban lévőket. Kedden 3389 ilyen korlátozó intézkedést rendeltek el, jelenleg 19 414-en vannak hatósági házi karanténban. Közülük 1869-en vállalták, hogy a rendőrség elektronikusan ellenőrizze, betartják-e a karanténszabályokat - ismertette az alezredes.


Arra a kérdésre, érzékelhető-e esetleg az emberek türelmetlensége a járvánnyal összefüggő szabályok megsértése miatti rendőri intézkedések számában, az alezredes azt mondta: értékelésük szerint az emberek megértették, miért volt szükség a korlátozó intézkedések bevezetésére tavaly novemberben. Hozzátette, nincsenek kimagasló értékek a szabálysértések napi adataiban és a különböző szabálysértések között sem. Kiss Róbert megköszönte az emberek együttműködését és türelmét. (MTI)
 

Savaria Fórum 32. évfolyam 33. szám - 2023.09.22.
Savaria Fórum 32. évfolyam 33. szám - 2023.09.22.
tematikus oldalak
legolvasottabbak
Így juthat el hétfőtől InterCityvel Budapestre
A MÁV közzétette a Biatorbágy-Szárliget vasúti fővonal felújítása miatt hétfőtől (09.18.) október 26-ig érvényes vágányzári menetrendet. Spoiler: vonat, busz Kelenföldig. Ez a három hónaposra tervezett vágányzár első üteme.
Jégesővel vonult át a vihar délután Vas vármegyén (fotók, videó)
Söpte-Vép-Táplán-Vasszécseny kapta a legtöbb jeget, a borsó nagyságútól a 2-3 centisig volt minden.
Zsoldos Báró Zoltán: Én zenéből vagyok
Ha Szombathely és blues, akkor Zsoldos Zoltán, közismert (a fehér garbóról ráragadt) nevén: Báró. Ha Báró, akkor egy zseniális zenész szinte transzállapotban a színpadon, lázba hozva közönségét. Papíron nyugdíjas hegedű- és gitártanár, a Szombathelyi Szimfonikus Zenekar, a Capella Savaria egykori tagja. Most, 75. születésnapjára Bartók termi koncerttel készül barátaival. Az egykori Kőszegi utcai srácot otthonában, a Kőszegi-hegység lábánál látogattuk meg.
Vármegyei I. osztály: gólgazdag mérkőzésen nyerte a dobogósok csatáját Vasváron a Haladás, a Szarvaskend és a Rábapaty is idegenben tudott nyerni
A Király SE és a Szentgotthárd egyaránt egygólos hazai sikernek örülhetett a pontvadászat 5. fordulójában.
Sírós-nevetős születésnap: 15 éves a Fekete István Állatvédő Egyesület
Egész napos kutyabulival ünnepelte a Fekete István Állatvédő Egyesület 15. születésnapját: a Történelmi Témaparkban tartott szombati esemény minden programja az egyesület támogatását szolgálta – hiszen az állatmenhely hétköznapjai nem mindig vidámak.
legfrissebbek
XIV. Horváth Zoltán Emléktorna: magabiztos, húszpontos győzelemmel jutott döntőbe a Falco
A házigazda szombathelyiek 101-81-re verték a horvát Zabok gárdáját, a fináléban pedig az Eisenstadtot legyőző Sencur együttesével találkoznak.
Koncert lesz a református templomban
A Reformáció ünnepe alkalmából már huszadik éve rendeznek jótékonysági koncertet október végén. Idén a Szekeres Tamás - 25 év az Omegában című, klasszikus elemekkel ötvözött, nagyrészt Omega-dalokból álló koncertnek ad otthont a Szombathelyi Református Templom – hangzott el az október 28-ai eseményt beharangozó sajtótájékoztatón csütörtökön.
Teljes útzár lesz a Rohoncin!
Szeptember 26-28. között rendezi meg a XII. Szakmai Közlekedési Verseny országos döntőjét, ennek helyszíne a forgalmas útszakasz, erről posztolt dr. Czeglédy Csaba (független) önkormányzati képviselő.
Speciális Nézőpont - Fogyatékkal élő alkotók filmjeit vetítették a könyvtárban
Hetedik alkalommal rendezte meg a Speciális Nézőpont című esélyegyenlőségi filmes találkozót a Speciális Mozgókép Egyesület és a Berzsenyi Dániel Könyvtár.
Folytatná sorozatát az SZKKA
A PC Trade Szeged NKE érkezik szombaton a Rohonci úti sportcsarnokba. A találkozó esélyese a Szombathelyi Kézilabda Klub és Akadémia (SZKKA) alakulata, amely eddig mindhárom bajnokiját megnyerte.