km/óra
  2024.06.17., hétfő  •  Laura, Alida napja
Nyereményjáték: Nyerj egy cabriót!
Közösségi tereket alakítanak ki az egykori Gyermekek Házában

Közösségi tereket alakítanak ki az egykori Gyermekek Házában

Időseknek és gyerekes családoknak alakítanak ki közösségi tereket a volt Gyermekek Háza épületében a Jászai Mari utcában. 15 millió forintot nyert egy pályázaton a Pálos Károly családsegítő, ennek segítségével újul meg az épület. A belvárosi, lakótelepi körzetben már régóta szerettek volna létrehozni tartalmas időtöltést segítő klubokat. Ez egy pályázatnak köszönhetően a tervek szerint év végére megvalósulhat, különböző programokra várják majd ide a környéken élőket. A projekt részleteit ma sajtótájékoztatón ismertették.

 

Kihalt az egykori Gyermekek Háza Jászai Mari utcai épületének földszintje. Kiürült irodák, földön fekvő lámpatest jelzi, hogy mindent előkészítettek a hamarosan kezdődő átalakítási munkálatokhoz. A családsegítő által nyert 15 millió forintból közösségi tereket hoznak itt létre, ahol a környéken élők találkozhatnak egymással, és ahol különböző programokat is szerveznek majd az Agora bevonásával. 


Kulcsár Lászlóné, a Pálos Károly Családsegítő Szolgálat intézményvezetője szerint egy szociális szakember nem tud mindent, nem tudhat mindent. Tehát szükség van arra, hogy mozgósítsa azokat az erőforrásokat, amelyek a céljaik megvalósításában segítséget tudnak nyújtani. És ebben az Agorában partnerre találtak. Számos programban gondolkodnak.


Szombathely peremkerületein aktív az önszervező kulturális élet, a lakótelepeken viszont lenne még dolga az Agora kulturális szakembereinek - mondta a sajtótájékoztatón Horváth Zoltán, az intézmény igazgatója.  Hozzátette, országos szinten is elismerik a zanatiak, a herényiek, a gyöngyöshermániak munkáját. Viszont a lakótelepeken ez a fajta tevékenység még egy picit hiányos. 


Az, hogy sikerül élettel megtölteni az épületet egy nagyon komoly előrelépés a körzet életében – emelte ki a terület önkormányzati képviselője. Németh Ákos így folytatta: “Picit idősebb korosztály él itt leginkább, de nagyon sok fiatal, kisgyermekes család költözött erre a városrészre. Bizony nekik is szükségük van ezekre a közösségi terekre. Hogy mást ne mondjak, annak idején én még a Bagolyvárban jártam sakkszakkörre, és ehhez hasonló programokat szeretnénk ide is szervezni fiataloknak és időseknek egyaránt.”


A családsegítő a napközbeni, délelőtti sávot, az Agora szakemberei pedig - az emberek szabadidejéhez jobban alkalmazkodva - a délutáni időszakot töltik majd meg tartalommal az épületben, így a két területen dolgozó szakemberek jól kiegészítik majd egymást.


Dr. Nemény András polgármester elmondta, egy olyan közösségi teret szeretnének létrehozni, ami fiataloknak és az időseknek is jó. Annak idején Gyebrovkszky János megálmodta, hogy legyen egy nyugdíjas klub a körzetben. Akkor ez nem valósulhatott meg hely hiányában. 


„Most itt van a hely, ahol már egyébként is van élet, hiszen itt a Waldorf iskola és a Pálos Károly. Most itt lesznek azok az idősek is, akik egyébként még nem is annyira idősek, csak régen voltak fiatalok, és szeretnek zenélni, szeretnek közösségi programokat csinálni. Én azt remélem, hogy itt a KISZ lakótelepen, illetve egyáltalán ebben a választókörzetben egy kicsit még jobban megpezsdül az élet” - fogalmazott. 


A pályázatnak köszönhetően az épületet úgy alakítják át, hogy a különböző funkciók jól megférjenek egymás mellett. A tervek szerint nyár elején kezdődhet az építkezés, és szeptember végére átadhatják a megújult tereket. 

 

Fotó: Nagy Jácint

kapcsolódó galéria
Nyereményjáték: nyerj egy kabriót!
Katasztrófavédelem álláshirdetés 2024
Savaria Fórum 33. évfolyam 23. szám - 2024.06.14.
Savaria Fórum 33. évfolyam 23. szám - 2024.06.14.
Beszállsz? A Savaria Fórummal egy cabriót nyerhetsz!
tematikus oldalak
legolvasottabbak
Minden idők legmagasbb vízszintjét várják a Rábán, óriási a készültség (képgaléria)
Továbbra is nagy a készültség Körmenden, rekord vízállással tetőzhet a Rába. A hidat lezárták, több folyómenti kiskert és a szabadidőközpont is víz alá került. Az eddigi 520 centiméter legmagasabb vízállásnál 20 centivel magasabb vízszintre számítanak.
A Pinka meghaladta a valaha mért legmagasabb vízszintet, a Rába tetőzött már
A vártnál alacsonyabb szinten tetőzött a Rába: az előre jelzett 530 helyett hétfőn este 9 órakor 477 centiméteres csúcsot mértek Körmendnél. A belvárosi hidat tegnap lezárták, ma reggel pedig újra megnyitották. A Pinka meghaladta a valaha mért legmagasabb vízszintet, felső folyásán elkezdődött az apadás, az alsó szakaszon még árad. A védekezési munkák zajlanak, nagy az összefogás a falvakban. Továbbra is több út járhatatlan a vármegyében.
A Rába és a Pinka áradása miatt ezek az utak továbbra sem járhatóak Vas vármegyében
A Rába és a Pinka kiöntése miatt összesen nyolc, belvíz okán pedig egy alacsonyabb rendű összekötő út járhatatlan az Útinform kedd kora reggeli tájékoztatása szerint. Mutatjuk, melyek ezek.
Rengeteg utat lezártak az áradás miatt a megyében
Az árvíz miatt egyre tovább bővül a lezárt utak listája a megyében.
Eligazol a Haladás futsalcsapatának meghatározó légiósa
A zöld-fehérekkel 3-3 magyar bajnoki címet és Magyar Kupa győzelmet nyert brazil Luiggi Longo külföldön folytatja pályafutását.