km/óra
  2023.12.11., hétfő  •  Árpád napja
Suzuki S Cross Suzuki Castrum
Suzuki Swift Suzuki Castrum
Suzuki Vitara Suzuki Castrum
Közösségi tereket alakítanak ki az egykori Gyermekek Házában

Közösségi tereket alakítanak ki az egykori Gyermekek Házában

Időseknek és gyerekes családoknak alakítanak ki közösségi tereket a volt Gyermekek Háza épületében a Jászai Mari utcában. 15 millió forintot nyert egy pályázaton a Pálos Károly családsegítő, ennek segítségével újul meg az épület. A belvárosi, lakótelepi körzetben már régóta szerettek volna létrehozni tartalmas időtöltést segítő klubokat. Ez egy pályázatnak köszönhetően a tervek szerint év végére megvalósulhat, különböző programokra várják majd ide a környéken élőket. A projekt részleteit ma sajtótájékoztatón ismertették.

 

Kihalt az egykori Gyermekek Háza Jászai Mari utcai épületének földszintje. Kiürült irodák, földön fekvő lámpatest jelzi, hogy mindent előkészítettek a hamarosan kezdődő átalakítási munkálatokhoz. A családsegítő által nyert 15 millió forintból közösségi tereket hoznak itt létre, ahol a környéken élők találkozhatnak egymással, és ahol különböző programokat is szerveznek majd az Agora bevonásával. 


Kulcsár Lászlóné, a Pálos Károly Családsegítő Szolgálat intézményvezetője szerint egy szociális szakember nem tud mindent, nem tudhat mindent. Tehát szükség van arra, hogy mozgósítsa azokat az erőforrásokat, amelyek a céljaik megvalósításában segítséget tudnak nyújtani. És ebben az Agorában partnerre találtak. Számos programban gondolkodnak.


Szombathely peremkerületein aktív az önszervező kulturális élet, a lakótelepeken viszont lenne még dolga az Agora kulturális szakembereinek - mondta a sajtótájékoztatón Horváth Zoltán, az intézmény igazgatója.  Hozzátette, országos szinten is elismerik a zanatiak, a herényiek, a gyöngyöshermániak munkáját. Viszont a lakótelepeken ez a fajta tevékenység még egy picit hiányos. 


Az, hogy sikerül élettel megtölteni az épületet egy nagyon komoly előrelépés a körzet életében – emelte ki a terület önkormányzati képviselője. Németh Ákos így folytatta: “Picit idősebb korosztály él itt leginkább, de nagyon sok fiatal, kisgyermekes család költözött erre a városrészre. Bizony nekik is szükségük van ezekre a közösségi terekre. Hogy mást ne mondjak, annak idején én még a Bagolyvárban jártam sakkszakkörre, és ehhez hasonló programokat szeretnénk ide is szervezni fiataloknak és időseknek egyaránt.”


A családsegítő a napközbeni, délelőtti sávot, az Agora szakemberei pedig - az emberek szabadidejéhez jobban alkalmazkodva - a délutáni időszakot töltik majd meg tartalommal az épületben, így a két területen dolgozó szakemberek jól kiegészítik majd egymást.


Dr. Nemény András polgármester elmondta, egy olyan közösségi teret szeretnének létrehozni, ami fiataloknak és az időseknek is jó. Annak idején Gyebrovkszky János megálmodta, hogy legyen egy nyugdíjas klub a körzetben. Akkor ez nem valósulhatott meg hely hiányában. 


„Most itt van a hely, ahol már egyébként is van élet, hiszen itt a Waldorf iskola és a Pálos Károly. Most itt lesznek azok az idősek is, akik egyébként még nem is annyira idősek, csak régen voltak fiatalok, és szeretnek zenélni, szeretnek közösségi programokat csinálni. Én azt remélem, hogy itt a KISZ lakótelepen, illetve egyáltalán ebben a választókörzetben egy kicsit még jobban megpezsdül az élet” - fogalmazott. 


A pályázatnak köszönhetően az épületet úgy alakítják át, hogy a különböző funkciók jól megférjenek egymás mellett. A tervek szerint nyár elején kezdődhet az építkezés, és szeptember végére átadhatják a megújult tereket. 

 

Fotó: Nagy Jácint

kapcsolódó galéria
Savaria Fórum 32. évfolyam 44. szám - 2023.12.08.
Savaria Fórum 32. évfolyam 44. szám - 2023.12.08.
tematikus oldalak
legolvasottabbak
Felnőtt háziorvosi rendelés Szombathely 2024: az összes rendelési idő egy helyen
A felnőtt háziorvosi rendelés biztosítása Szombathelyen 2024-ben is marad önkormányzati feladat. Néhány helyen változik a rendelési idő, cikkünkben az összes városi felnőtt háziorvosi rendelővel kapcsolatos fontos információt megtalálja.
Itt vannak a 2023-as szombathelyi adventi vásár programjai
November 24-én nyílik meg a szombathelyi Fő téri 2023-as adventi vásár. Itt vannak a részletes programok.
December 10-től a teljes szakaszon a MÁV közlekedteti a Szombathely-Budapest InterCityket
Több jelentős változás is ételbe lép a 2023/24. évi közforgalmú vasúti menetrend bevezetésével. Idén december 10-től a két személyszállítást végző vasúttársaság, a MÁV-START Zrt. és a GYSEV Zrt. is áttér a járat alapú közlekedésre, olvasható a GYSEV közleményében.
Folytatódnak a pályaépítési munkák a szombathelyi vasútállomáson, módosulnak a menetrendek
Szombathely állomáson 2024. január 31-ig tovább folytatódnak a pályaépítési munkálatok. A vágányzár alatt a Szombathely állomásról induló és érkező vonatok többsége módosított menetrend szerint közlekedik, áll a GYSEV közleményében.
Elindult Rudolf, a Mikulás-busz Szombathelyen
Az idei év nagy meglepetése, a feldíszített busz december 5-én, napnyugta után gördült ki először a kocsiszínből, és egészen december 26-ig közlekedik majd naponta a szombathelyi utakon. Na de nem ám mindig ugyanazon a vonalon, hanem gyakorlatilag bárhol és bármikor felbukkanhat, így a karácsony előtti időszakban minden buszozó utazhat majd Rudolffal.