km/óra
  2022.05.27., péntek  •  Hella napja
Közösségi tereket alakítanak ki az egykori Gyermekek Házában

Közösségi tereket alakítanak ki az egykori Gyermekek Házában

Időseknek és gyerekes családoknak alakítanak ki közösségi tereket a volt Gyermekek Háza épületében a Jászai Mari utcában. 15 millió forintot nyert egy pályázaton a Pálos Károly családsegítő, ennek segítségével újul meg az épület. A belvárosi, lakótelepi körzetben már régóta szerettek volna létrehozni tartalmas időtöltést segítő klubokat. Ez egy pályázatnak köszönhetően a tervek szerint év végére megvalósulhat, különböző programokra várják majd ide a környéken élőket. A projekt részleteit ma sajtótájékoztatón ismertették.

 

Kihalt az egykori Gyermekek Háza Jászai Mari utcai épületének földszintje. Kiürült irodák, földön fekvő lámpatest jelzi, hogy mindent előkészítettek a hamarosan kezdődő átalakítási munkálatokhoz. A családsegítő által nyert 15 millió forintból közösségi tereket hoznak itt létre, ahol a környéken élők találkozhatnak egymással, és ahol különböző programokat is szerveznek majd az Agora bevonásával. 


Kulcsár Lászlóné, a Pálos Károly Családsegítő Szolgálat intézményvezetője szerint egy szociális szakember nem tud mindent, nem tudhat mindent. Tehát szükség van arra, hogy mozgósítsa azokat az erőforrásokat, amelyek a céljaik megvalósításában segítséget tudnak nyújtani. És ebben az Agorában partnerre találtak. Számos programban gondolkodnak.


Szombathely peremkerületein aktív az önszervező kulturális élet, a lakótelepeken viszont lenne még dolga az Agora kulturális szakembereinek - mondta a sajtótájékoztatón Horváth Zoltán, az intézmény igazgatója.  Hozzátette, országos szinten is elismerik a zanatiak, a herényiek, a gyöngyöshermániak munkáját. Viszont a lakótelepeken ez a fajta tevékenység még egy picit hiányos. 


Az, hogy sikerül élettel megtölteni az épületet egy nagyon komoly előrelépés a körzet életében – emelte ki a terület önkormányzati képviselője. Németh Ákos így folytatta: “Picit idősebb korosztály él itt leginkább, de nagyon sok fiatal, kisgyermekes család költözött erre a városrészre. Bizony nekik is szükségük van ezekre a közösségi terekre. Hogy mást ne mondjak, annak idején én még a Bagolyvárban jártam sakkszakkörre, és ehhez hasonló programokat szeretnénk ide is szervezni fiataloknak és időseknek egyaránt.”


A családsegítő a napközbeni, délelőtti sávot, az Agora szakemberei pedig - az emberek szabadidejéhez jobban alkalmazkodva - a délutáni időszakot töltik majd meg tartalommal az épületben, így a két területen dolgozó szakemberek jól kiegészítik majd egymást.


Dr. Nemény András polgármester elmondta, egy olyan közösségi teret szeretnének létrehozni, ami fiataloknak és az időseknek is jó. Annak idején Gyebrovkszky János megálmodta, hogy legyen egy nyugdíjas klub a körzetben. Akkor ez nem valósulhatott meg hely hiányában. 


„Most itt van a hely, ahol már egyébként is van élet, hiszen itt a Waldorf iskola és a Pálos Károly. Most itt lesznek azok az idősek is, akik egyébként még nem is annyira idősek, csak régen voltak fiatalok, és szeretnek zenélni, szeretnek közösségi programokat csinálni. Én azt remélem, hogy itt a KISZ lakótelepen, illetve egyáltalán ebben a választókörzetben egy kicsit még jobban megpezsdül az élet” - fogalmazott. 


A pályázatnak köszönhetően az épületet úgy alakítják át, hogy a különböző funkciók jól megférjenek egymás mellett. A tervek szerint nyár elején kezdődhet az építkezés, és szeptember végére átadhatják a megújult tereket. 

 

Fotó: Nagy Jácint

kapcsolódó galéria
Savaria Fórum 31. évfolyam 19.szám - 2022.05.20.
Savaria Fórum 31. évfolyam 19.szám - 2022.05.20.
tematikus oldalak
legolvasottabbak
Megyei I. osztály: magabiztosan nyert és bajnok lett a Sárvár
Hat találkozóból négyen gólképtelenek maradtak a hazai csapatok, a Sárváron kívül a Haladás-Zanat tudta otthon tartani mindhárom bajnoki pontot.
Csaknem 400 fiatal táncolt együtt a Fő téren (képgaléria)
Csaknem 400 fiatal táncolta el Johann Strauss Denevér című operettjéből a négytételes francia négyest ma a Fő téren. Két év kihagyás után ismét megrendezte az AGORA a Quadrille Európai Táncfesztivált, melynek kizárólagos hazai helyszíne Szombathely.
Ne hívj rendőrt, sokat ittam! – kérte a BMW sérült sofőrje, majd elmenekült a helyszínről
Nagy csattanásra ébredtek több háznál az acsádi Béke utcában és többen azonnal kiszaladtak az utcába megnézni, hogy mi történt. Addigra egy vérző fejű ember szállt ki a betonáteresznek ütközött roncsból.
A nagy halászléharc – Szegedi kontra bajai
A hal ősi ókeresztény szimbólum. Krisztus és a megtért ember jelképe, ünnepnapokon pedig Jézus csodatetteit és a belé vetett hitet jelenti. Szenteste számos országban kerül hal az asztalra a legkülönbözőbb formában, nálunk a halászlé vált hagyománnyá. Hogy a bajai vagy a szegedi a jobb, ízlés dolga, lényeg, hogy jól elkészítve mindkettő finom.
Orbán: Ukrajna megtámadása agresszió
A miniszterelnök nemzetközi sajtótájékoztatót tart három nappal a választások után.
legfrissebbek
Putyin megerősítette Nehammerenek, hogy Ausztria továbbra is kapni fogja az orosz gázt 
A moszkvai tájékoztatás szerint Putyin felhívta Nehammer figyelmét arra, hogy az ukrán hatóságok szabotálják az Oroszországgal folytatott tárgyalásokat.
Vasúti csapórudat tört le a pótkocsival a 86-os főúton
A Szombathelyi Járásbíróság előkészítő ülésen közlekedés biztonsága ellen elkövetett vétség miatt 100.000 forint pénzbüntetésre ítélt egy büntetlen előéletű férfit, közölte az ügyészség.
Ukrajnai háború - Zelenszij: a nagyhatalmak "flörtölnek" Oroszországgal ahelyett, hogy megszorongatnák 
Vadim Szkibickij, az ukrán katonai hírszerzés helyettes vezetője egy interjúban kifejezte véleményét, hogy Vlagyimir Putyin orosz elnök kész elhúzódó háborút folytatni Ukrajna ellen, legalább az év végéig, de talán még annál tovább is.
Visszaáll a normál látogatófogadás a hazai börtönökben
A látogatófogadásra ismét négy kapcsolattartó érkezhet a fogvatartottakhoz az ország valamennyi büntetés-végrehajtási intézetében és újra lehetőség nyílik a büntetés-végrehajtási intézeten kívüli kapcsolattartásra is.
A közgyűlést értékelték a frakciók: a SZOVA új vezérigazgatója mindenkinél téma volt
Közös megegyezéssel távozik a SZOVA éléről dr. Németh Gábor vezérigazgató, helyére Kovács Cecíliát, a Sportközpont és Sportiskola vezetőjét nevezte ki a közgyűlés. Június 1-től pedig Molnár Miklós lesz a Szombathelyi Távhőszolgáltató igazgatója. Tegnap zárt ülésen döntöttek személyi ügyekről a képviselők. A mai sajtótájékoztatókon erről, valamint a költségvetésről és a Fadrusz János utca felújításáról esett a legtöbb szó.