km/óra
  2024.03.01., péntek  •  Albin napja
Nemény András: minden szombathelyi polgármestere leszek!

Nemény András: minden szombathelyi polgármestere leszek!

Nagyszabású eseményen mutatta be az Éljen Szombathely! szövetség polgármesterjelöltje választási programjukat a Savaria Mozi nagytermében. Nemény András azért kér bizalmat a választóktól, hogy a holnap városa a jelen valósága legyen.


Közös városvezetésre hívta a szombathelyieket
 

Csurig megtelt érdeklődőkkel a Savaria Mozi nagyterme csütörtök délután. Nem véletlenül: ekkor tartotta ugyanis választási programbemutatóját az Éljen Szombathely! szövetség. A nagyszabású eseményt dr. László Győző önkormányzati képviselő nyitotta meg. A nézőknek azzal kezdte: érezhető az érdeklődés és várakozás a városban arra, hogy változás legyen, és mindannyian egy szebb, jobb és élhetőbb várost szeretnének. „Nem ma kezdtük a munkát. Az év elején jött létre egy összefogás, ami az egész országnak mutatott példát arra, hogy a Fidesz márpedig legyőzhető” – utalt a képviselő arra, hogy miután megnyerte az időközi választásokat a Derkovitson, az ellenzék többségbe került a közgyűlésben, így hosszú évek után az ő döntéseik érvényesülnek. Miután színpadra hívta Szombathely 14 választókörzetének képviselőjelöltjét, az Éljen Szombathely! választási szövetség polgármesterjelöltjét, Nemény András frakcióvezetőt szólította, aki az AC/DC Thunderstruck zenéjére sétált be a Savaria Mozi vetítővászna elé.
 

Minőségi környezet minőségi élettel


„Olyan lesz a holnap városa, amilyennek minden szombathelyi akarja. Én pedig minden szombathelyi polgármestere leszek” – kezdte Nemény, aki rövid bevezetője után bele is vágott programismertetőjébe. Két alapelemet nevezett meg programjukból: a minőségi környezetet és a minőségi életet. „Amikor az ember kilép a házból, hogy eljusson valahová, akkor rossz járdán, rossz utakon, térdig érő gazban és szemétben kell elmennie mondjuk a buszmegállóhoz. Ahova vagy megérkezik időben a járat, vagy nem – azok állapotáról pedig ne is beszéljünk. Mi nem ilyen Szombathelyt akarunk. Mi egy olyan Szombathelyt fogunk létrehozni – aminek a munkáját már elkezdtük –, ahol minőségi környezetben lehet minőségi életet élni” – mondta a polgármesterjelölt. Programpontjukként említette a parkfenntartás átalakítását, az utak, járdák, parkolók és parkok megújítását. „Vigyázni fogunk az értékeinkre, ezért kamerákat is telepíteni fogunk a városba” –  említette Nemény András.
 

Nyitott kapuk városházája


Az Éljen Szombathely! polgármesterjelöltje szerint Szombathelyen olyan önkormányzatra van szükség, ahol az állampolgárok gyorsan és hatékonyan tudják az ügyeiket intézni, ahol partnerségben a városlakókkal, közösen, közvetlenül megkereshető hivatali munkatársak dolgoznak, és átlátható működés. Ezen változtatni fognak, emellett pedig két, lassan már elfeledett pozíciót is újraélesztenek. „Az első változások egyike az lesz, hogy a városnak hosszú idő után újra lesz főépítésze és főmérnöke” – mondta Nemény, majd bemutatta a csapatuk által megálmodott és létrehozott Szombathely App-ot. „Ez az alkalmazás egy segítség, ami pár gombnyomással elérhető a telefonon. Az elindításával már közvetlenül be tudják jelenteni a panaszokat (szemét, kátyú, úthiba) a városlakók helyszín alapján, fotóval, emellett pedig társasházkezelésre is alkalmas az applikáció” – hangsúlyozta a polgármesterjelölt, majd bejelentette az egyik legnagyobb vállalásukat, miszerint az egész városban ingyen WiFi-t biztosítanának.
 

Négy pillér


Közlekedés, gazdaság, oktatás-kultúra, egészségügy, szociális ügyek, sport. Ezeknek a fejlesztéséről és a tervekről is beszámolt Nemény András. „Ki kell dolgozni egy átfogó közlekedési koncepciót, hiszen a mostani városvezetés még egy zöld lámpahullámot sem képes megoldani. Egyre öregebb buszok közlekednek egyre rosszabb utakon. A távolabbi jövő természetesen az elektromos busz lesz, de a holnap megoldása az, hogy környezetkímélővé tegyük a mostaniakat. Emellett alacsonypadlós, új buszokat fogunk venni, évente kettőt” – jelentette be a polgármesterjelölt, majd megemlítette: a várost átszelő kerékpárutat hoznak létre a Perint patak mentén, emellett biciklitárolókat és kölcsönzőket is kialakítanának a tömegközlekedési csomópontoknál, hogy aki a busz után nem autóval közlekedne, igénybe tudjon venni kerékpárt is Szombathelyen.
 

Idősektől a fiatalokig


„Élethosszig tartó tanulást szeretnénk biztosítani” – folytatta Nemény András, utalva arra, hogy az oktatás területén a kicsiktől az idősekig szeretnék biztosítani a fejlődés lehetőségét. „Visszahozzuk az ingyenes angol oktatást az óvodákba, amit már nagyon hiányolnak a szülők. Gondolunk azokra is, akik estig dolgoznak, és nem tudnak vigyázni a gyermekükre: napközit biztosítunk este 7 óráig az általános iskolásoknak. Egyetemi ösztöndíjat hozunk létre a szombathelyieknek, illetve megalakítjuk az Idősek Egyetemét is, hogy ők is bármikor tudják magukat képezni” – mutatta be az Éljen Szombathely! polgármesterjelöltje. Kitért arra is, hogy nagy szükség van idősek otthonára, aminek tervei már készen állnak, csökkentenék a várólistákat, szerinte ugyanis ez csak akarat kérdése, bennük pedig ez megvan. A közönséget megnyugtatta: számos EU-s forrás áll rendelkezésre ezek létrehozására, ha odaállnak az ajtóba a tervekkel. Az utóbbiban pedig náluk nincs hiány. Végül Nemény András polgármesterjelölt azzal zárta az Éljen Szombathely! szövetség Savaria Moziban tartott választási programbemutatóját: azért kér bizalmat, hogy a holnap városa a jelen valósága legyen.


Az ÉSZ! választási szövetség kampánynyitója a Savaria Moziban Fotó: Csonka András
Az ÉSZ! választási szövetség kampánynyitója a Savaria Moziban Fotó: Csonka András

 


 

Savaria Fórum 33. évfolyam 7. szám - 2024.02.23.
Savaria Fórum 33. évfolyam 7. szám - 2024.02.23.
tematikus oldalak
legfrissebbek
Csak a vármegye- és országbérlet marad a MÁV-nál és a Volánnál, bővülő kedvezmények, új napijegyek március 1-től
Ingyenes utazás a 14 év alatti gyermekeknek, 50%-os, állandó kedvezmény a közalkalmazottaknak, új, 24 órás vármegye- és országbérletek. Egyebek mellett ezek jellemzik a MÁV-VOLÁN-csoport március elsejétől érvényes új tarifarendszerét. A jelenlegi 15 bérletkonstrukció helyett tavasztól mindössze kettő marad, a vármegye- és országbérlet, míg az eddigi kedvezményrendszer jelentősen egyszerűsödik, a mostani 65 helyett mintegy 20 kedvezménytípus marad. Összegyűjtöttük milyen változások lesznek a helyi és helyközi közlekedésben.
Nem szabadulhat a bicskei pedofil igazgató
V. János, a bicskei gyermekotthon egykori igazgatója, akit 2019-ben nyolc év börtönre ítélték jogerősen folytatólagosan elkövetett szexuális erőszak bűntette miatt, szeretett volna feltételesen szabadlábra kerülni, de az ítéletben eljáró büntetés-végrehajtási bíró a férfi meghallgatása után csütörtökön úgy határozott, hogy elutasítja a kérést, értesült a 24.hu.
Változóan felhős-napos, de enyhe idő várható a tavasz első hétvégéjén
Folytatódik a megszokottnál enyhébb időjárás a tavasz első hétvégéjén is: pénteken még több helyen lehet eső, majd csökken a csapadékhajlam, és gyengén felhős, napos idő várható 12-19 Celsius-fok körüli csúcshőmérsékletekkel - derül ki a HungaroMet Nonprofit Zrt. előrejelzéséből.
Futsal: nyolcgólos Haladás-döntetlen Nyíregyházán
A hazaiak a 36. percben még két találattal vezettek, ekkor azonban jött Vas Ádám, aki kétszer is beköszönt és kialakította a 4-4-es végeredményt.
Csütörtökön 22 órától péntek hajnalig szünetel a jegyértékesítés
Csütörtökön 22 órától péntek hajnali 3 óráig szünetel a jegyértékesítés a MÁV pénztárainál, az automatáknál, a vonatok fedélzetén, online az Elvirában és a MÁV-appban is - közölte a Mávinform a vasúttársaság honlapján.