km/óra
  2024.06.17., hétfő  •  Laura, Alida napja
Nyereményjáték: Nyerj egy cabriót!
Nemény András: minden szombathelyi polgármestere leszek!

Nemény András: minden szombathelyi polgármestere leszek!

Nagyszabású eseményen mutatta be az Éljen Szombathely! szövetség polgármesterjelöltje választási programjukat a Savaria Mozi nagytermében. Nemény András azért kér bizalmat a választóktól, hogy a holnap városa a jelen valósága legyen.


Közös városvezetésre hívta a szombathelyieket
 

Csurig megtelt érdeklődőkkel a Savaria Mozi nagyterme csütörtök délután. Nem véletlenül: ekkor tartotta ugyanis választási programbemutatóját az Éljen Szombathely! szövetség. A nagyszabású eseményt dr. László Győző önkormányzati képviselő nyitotta meg. A nézőknek azzal kezdte: érezhető az érdeklődés és várakozás a városban arra, hogy változás legyen, és mindannyian egy szebb, jobb és élhetőbb várost szeretnének. „Nem ma kezdtük a munkát. Az év elején jött létre egy összefogás, ami az egész országnak mutatott példát arra, hogy a Fidesz márpedig legyőzhető” – utalt a képviselő arra, hogy miután megnyerte az időközi választásokat a Derkovitson, az ellenzék többségbe került a közgyűlésben, így hosszú évek után az ő döntéseik érvényesülnek. Miután színpadra hívta Szombathely 14 választókörzetének képviselőjelöltjét, az Éljen Szombathely! választási szövetség polgármesterjelöltjét, Nemény András frakcióvezetőt szólította, aki az AC/DC Thunderstruck zenéjére sétált be a Savaria Mozi vetítővászna elé.
 

Minőségi környezet minőségi élettel


„Olyan lesz a holnap városa, amilyennek minden szombathelyi akarja. Én pedig minden szombathelyi polgármestere leszek” – kezdte Nemény, aki rövid bevezetője után bele is vágott programismertetőjébe. Két alapelemet nevezett meg programjukból: a minőségi környezetet és a minőségi életet. „Amikor az ember kilép a házból, hogy eljusson valahová, akkor rossz járdán, rossz utakon, térdig érő gazban és szemétben kell elmennie mondjuk a buszmegállóhoz. Ahova vagy megérkezik időben a járat, vagy nem – azok állapotáról pedig ne is beszéljünk. Mi nem ilyen Szombathelyt akarunk. Mi egy olyan Szombathelyt fogunk létrehozni – aminek a munkáját már elkezdtük –, ahol minőségi környezetben lehet minőségi életet élni” – mondta a polgármesterjelölt. Programpontjukként említette a parkfenntartás átalakítását, az utak, járdák, parkolók és parkok megújítását. „Vigyázni fogunk az értékeinkre, ezért kamerákat is telepíteni fogunk a városba” –  említette Nemény András.
 

Nyitott kapuk városházája


Az Éljen Szombathely! polgármesterjelöltje szerint Szombathelyen olyan önkormányzatra van szükség, ahol az állampolgárok gyorsan és hatékonyan tudják az ügyeiket intézni, ahol partnerségben a városlakókkal, közösen, közvetlenül megkereshető hivatali munkatársak dolgoznak, és átlátható működés. Ezen változtatni fognak, emellett pedig két, lassan már elfeledett pozíciót is újraélesztenek. „Az első változások egyike az lesz, hogy a városnak hosszú idő után újra lesz főépítésze és főmérnöke” – mondta Nemény, majd bemutatta a csapatuk által megálmodott és létrehozott Szombathely App-ot. „Ez az alkalmazás egy segítség, ami pár gombnyomással elérhető a telefonon. Az elindításával már közvetlenül be tudják jelenteni a panaszokat (szemét, kátyú, úthiba) a városlakók helyszín alapján, fotóval, emellett pedig társasházkezelésre is alkalmas az applikáció” – hangsúlyozta a polgármesterjelölt, majd bejelentette az egyik legnagyobb vállalásukat, miszerint az egész városban ingyen WiFi-t biztosítanának.
 

Négy pillér


Közlekedés, gazdaság, oktatás-kultúra, egészségügy, szociális ügyek, sport. Ezeknek a fejlesztéséről és a tervekről is beszámolt Nemény András. „Ki kell dolgozni egy átfogó közlekedési koncepciót, hiszen a mostani városvezetés még egy zöld lámpahullámot sem képes megoldani. Egyre öregebb buszok közlekednek egyre rosszabb utakon. A távolabbi jövő természetesen az elektromos busz lesz, de a holnap megoldása az, hogy környezetkímélővé tegyük a mostaniakat. Emellett alacsonypadlós, új buszokat fogunk venni, évente kettőt” – jelentette be a polgármesterjelölt, majd megemlítette: a várost átszelő kerékpárutat hoznak létre a Perint patak mentén, emellett biciklitárolókat és kölcsönzőket is kialakítanának a tömegközlekedési csomópontoknál, hogy aki a busz után nem autóval közlekedne, igénybe tudjon venni kerékpárt is Szombathelyen.
 

Idősektől a fiatalokig


„Élethosszig tartó tanulást szeretnénk biztosítani” – folytatta Nemény András, utalva arra, hogy az oktatás területén a kicsiktől az idősekig szeretnék biztosítani a fejlődés lehetőségét. „Visszahozzuk az ingyenes angol oktatást az óvodákba, amit már nagyon hiányolnak a szülők. Gondolunk azokra is, akik estig dolgoznak, és nem tudnak vigyázni a gyermekükre: napközit biztosítunk este 7 óráig az általános iskolásoknak. Egyetemi ösztöndíjat hozunk létre a szombathelyieknek, illetve megalakítjuk az Idősek Egyetemét is, hogy ők is bármikor tudják magukat képezni” – mutatta be az Éljen Szombathely! polgármesterjelöltje. Kitért arra is, hogy nagy szükség van idősek otthonára, aminek tervei már készen állnak, csökkentenék a várólistákat, szerinte ugyanis ez csak akarat kérdése, bennük pedig ez megvan. A közönséget megnyugtatta: számos EU-s forrás áll rendelkezésre ezek létrehozására, ha odaállnak az ajtóba a tervekkel. Az utóbbiban pedig náluk nincs hiány. Végül Nemény András polgármesterjelölt azzal zárta az Éljen Szombathely! szövetség Savaria Moziban tartott választási programbemutatóját: azért kér bizalmat, hogy a holnap városa a jelen valósága legyen.


Az ÉSZ! választási szövetség kampánynyitója a Savaria Moziban Fotó: Csonka András
Az ÉSZ! választási szövetség kampánynyitója a Savaria Moziban Fotó: Csonka András

 


 

Nyereményjáték: nyerj egy kabriót!
Katasztrófavédelem álláshirdetés 2024
Savaria Fórum 33. évfolyam 23. szám - 2024.06.14.
Savaria Fórum 33. évfolyam 23. szám - 2024.06.14.
Beszállsz? A Savaria Fórummal egy cabriót nyerhetsz!
tematikus oldalak
legolvasottabbak
Minden idők legmagasbb vízszintjét várják a Rábán, óriási a készültség (képgaléria)
Továbbra is nagy a készültség Körmenden, rekord vízállással tetőzhet a Rába. A hidat lezárták, több folyómenti kiskert és a szabadidőközpont is víz alá került. Az eddigi 520 centiméter legmagasabb vízállásnál 20 centivel magasabb vízszintre számítanak.
A Pinka meghaladta a valaha mért legmagasabb vízszintet, a Rába tetőzött már
A vártnál alacsonyabb szinten tetőzött a Rába: az előre jelzett 530 helyett hétfőn este 9 órakor 477 centiméteres csúcsot mértek Körmendnél. A belvárosi hidat tegnap lezárták, ma reggel pedig újra megnyitották. A Pinka meghaladta a valaha mért legmagasabb vízszintet, felső folyásán elkezdődött az apadás, az alsó szakaszon még árad. A védekezési munkák zajlanak, nagy az összefogás a falvakban. Továbbra is több út járhatatlan a vármegyében.
A Rába és a Pinka áradása miatt ezek az utak továbbra sem járhatóak Vas vármegyében
A Rába és a Pinka kiöntése miatt összesen nyolc, belvíz okán pedig egy alacsonyabb rendű összekötő út járhatatlan az Útinform kedd kora reggeli tájékoztatása szerint. Mutatjuk, melyek ezek.
Rengeteg utat lezártak az áradás miatt a megyében
Az árvíz miatt egyre tovább bővül a lezárt utak listája a megyében.
Eligazol a Haladás futsalcsapatának meghatározó légiósa
A zöld-fehérekkel 3-3 magyar bajnoki címet és Magyar Kupa győzelmet nyert brazil Luiggi Longo külföldön folytatja pályafutását.