km/óra
  2020.12.01., kedd  •  Elza napja
Nemény András: minden szombathelyi polgármestere leszek!

Nemény András: minden szombathelyi polgármestere leszek!

Nagyszabású eseményen mutatta be az Éljen Szombathely! szövetség polgármesterjelöltje választási programjukat a Savaria Mozi nagytermében. Nemény András azért kér bizalmat a választóktól, hogy a holnap városa a jelen valósága legyen.


Közös városvezetésre hívta a szombathelyieket
 

Csurig megtelt érdeklődőkkel a Savaria Mozi nagyterme csütörtök délután. Nem véletlenül: ekkor tartotta ugyanis választási programbemutatóját az Éljen Szombathely! szövetség. A nagyszabású eseményt dr. László Győző önkormányzati képviselő nyitotta meg. A nézőknek azzal kezdte: érezhető az érdeklődés és várakozás a városban arra, hogy változás legyen, és mindannyian egy szebb, jobb és élhetőbb várost szeretnének. „Nem ma kezdtük a munkát. Az év elején jött létre egy összefogás, ami az egész országnak mutatott példát arra, hogy a Fidesz márpedig legyőzhető” – utalt a képviselő arra, hogy miután megnyerte az időközi választásokat a Derkovitson, az ellenzék többségbe került a közgyűlésben, így hosszú évek után az ő döntéseik érvényesülnek. Miután színpadra hívta Szombathely 14 választókörzetének képviselőjelöltjét, az Éljen Szombathely! választási szövetség polgármesterjelöltjét, Nemény András frakcióvezetőt szólította, aki az AC/DC Thunderstruck zenéjére sétált be a Savaria Mozi vetítővászna elé.
 

Minőségi környezet minőségi élettel


„Olyan lesz a holnap városa, amilyennek minden szombathelyi akarja. Én pedig minden szombathelyi polgármestere leszek” – kezdte Nemény, aki rövid bevezetője után bele is vágott programismertetőjébe. Két alapelemet nevezett meg programjukból: a minőségi környezetet és a minőségi életet. „Amikor az ember kilép a házból, hogy eljusson valahová, akkor rossz járdán, rossz utakon, térdig érő gazban és szemétben kell elmennie mondjuk a buszmegállóhoz. Ahova vagy megérkezik időben a járat, vagy nem – azok állapotáról pedig ne is beszéljünk. Mi nem ilyen Szombathelyt akarunk. Mi egy olyan Szombathelyt fogunk létrehozni – aminek a munkáját már elkezdtük –, ahol minőségi környezetben lehet minőségi életet élni” – mondta a polgármesterjelölt. Programpontjukként említette a parkfenntartás átalakítását, az utak, járdák, parkolók és parkok megújítását. „Vigyázni fogunk az értékeinkre, ezért kamerákat is telepíteni fogunk a városba” –  említette Nemény András.
 

Nyitott kapuk városházája


Az Éljen Szombathely! polgármesterjelöltje szerint Szombathelyen olyan önkormányzatra van szükség, ahol az állampolgárok gyorsan és hatékonyan tudják az ügyeiket intézni, ahol partnerségben a városlakókkal, közösen, közvetlenül megkereshető hivatali munkatársak dolgoznak, és átlátható működés. Ezen változtatni fognak, emellett pedig két, lassan már elfeledett pozíciót is újraélesztenek. „Az első változások egyike az lesz, hogy a városnak hosszú idő után újra lesz főépítésze és főmérnöke” – mondta Nemény, majd bemutatta a csapatuk által megálmodott és létrehozott Szombathely App-ot. „Ez az alkalmazás egy segítség, ami pár gombnyomással elérhető a telefonon. Az elindításával már közvetlenül be tudják jelenteni a panaszokat (szemét, kátyú, úthiba) a városlakók helyszín alapján, fotóval, emellett pedig társasházkezelésre is alkalmas az applikáció” – hangsúlyozta a polgármesterjelölt, majd bejelentette az egyik legnagyobb vállalásukat, miszerint az egész városban ingyen WiFi-t biztosítanának.
 

Négy pillér


Közlekedés, gazdaság, oktatás-kultúra, egészségügy, szociális ügyek, sport. Ezeknek a fejlesztéséről és a tervekről is beszámolt Nemény András. „Ki kell dolgozni egy átfogó közlekedési koncepciót, hiszen a mostani városvezetés még egy zöld lámpahullámot sem képes megoldani. Egyre öregebb buszok közlekednek egyre rosszabb utakon. A távolabbi jövő természetesen az elektromos busz lesz, de a holnap megoldása az, hogy környezetkímélővé tegyük a mostaniakat. Emellett alacsonypadlós, új buszokat fogunk venni, évente kettőt” – jelentette be a polgármesterjelölt, majd megemlítette: a várost átszelő kerékpárutat hoznak létre a Perint patak mentén, emellett biciklitárolókat és kölcsönzőket is kialakítanának a tömegközlekedési csomópontoknál, hogy aki a busz után nem autóval közlekedne, igénybe tudjon venni kerékpárt is Szombathelyen.
 

Idősektől a fiatalokig


„Élethosszig tartó tanulást szeretnénk biztosítani” – folytatta Nemény András, utalva arra, hogy az oktatás területén a kicsiktől az idősekig szeretnék biztosítani a fejlődés lehetőségét. „Visszahozzuk az ingyenes angol oktatást az óvodákba, amit már nagyon hiányolnak a szülők. Gondolunk azokra is, akik estig dolgoznak, és nem tudnak vigyázni a gyermekükre: napközit biztosítunk este 7 óráig az általános iskolásoknak. Egyetemi ösztöndíjat hozunk létre a szombathelyieknek, illetve megalakítjuk az Idősek Egyetemét is, hogy ők is bármikor tudják magukat képezni” – mutatta be az Éljen Szombathely! polgármesterjelöltje. Kitért arra is, hogy nagy szükség van idősek otthonára, aminek tervei már készen állnak, csökkentenék a várólistákat, szerinte ugyanis ez csak akarat kérdése, bennük pedig ez megvan. A közönséget megnyugtatta: számos EU-s forrás áll rendelkezésre ezek létrehozására, ha odaállnak az ajtóba a tervekkel. Az utóbbiban pedig náluk nincs hiány. Végül Nemény András polgármesterjelölt azzal zárta az Éljen Szombathely! szövetség Savaria Moziban tartott választási programbemutatóját: azért kér bizalmat, hogy a holnap városa a jelen valósága legyen.


Az ÉSZ! választási szövetség kampánynyitója a Savaria Moziban Fotó: Csonka András
Az ÉSZ! választási szövetség kampánynyitója a Savaria Moziban Fotó: Csonka András

 


 

Savaria Fórum 29. évfolyam 44. szám - 2020.11.27.
Savaria Fórum 29. évfolyam 44. szám - 2020.11.27.
tematikus oldalak
legolvasottabbak
Kurz: Ausztria a nyugati tartományokban kezdi a tömeges tesztelést
Sebastian Kurz osztrák kancellár bejelentette, hogy a koronavírus-járvány miatt meghirdetett tömeges tesztelést a nyugati tartományokban, Vorarlbergben, Tirolban és Salzburgban kezdik meg december elején.
Péntektől változtak a kapcsolattartási szabályok Ausztriában
November 27-től változtak a személyes kapcsolattartás szabályai a kijárási korlátozás idején. Az új rendelet értelmében a közeli hozzátartozók közé csak a szülők, gyermekek és testvérek tartoznak majd, a nagyszülők viszont vigyázhatnak kiskorú unokáikra. Péntektől a háztartások egyszerre csak egy vendéget fogadhatnak, olvasható az orf.at-n.
Ausztriában a tömeges tesztelés december 5-én kezdődik
Elkészültek a koronavírus-tömegteszt tervek Ausztriában. December elején a tanárok, majd a rendőrök tesztelését végzik el, ezt követi önkéntes alapon a lakosság tesztelése. A tesztek mindenki számára ingyenesen elérhetőek lesznek, olvasható az orf.at-n.
Rendőrautók vettek körbe egy Volvót Szombathely határában – több embert előállítottak a járműből
Kőszeg felé tartott a 86-os és 87-es főút közös szakaszán, Szombathely határában egy Volvo személyautó, amikor hirtelen több rendőrautó kényszerítette megállásra a sofőrt.
Szerdán több szombathelyi utcában is áramszünet várható
Az E.On üzemszüneti értesítője szerint 2020. december 2, án, szerdán reggel 7.30-tól délután 13.30-ig az alábbi területeken lesz áramszünet a hálózat fejlesztése miatt:
legfrissebbek
Termelői gasztrokaluz vezet át minket az országon
TOP 100 termelő címmel gyűjti össze a legmagasabb minőségű magyarországi alapanyagok előállítóit és beszerzési forrásait a Magyar Konyha legújabb gasztrokalauza. A 136 oldalas, térképpel ellátott kiadvány a magazin most megjelent ünnepi számával együtt érhető el.
Milliós bírság vár a Barcára Messi emlékezése miatt
A FIFA szabályzata szerint 3000 eurós büntetést fog kapni a Barcelona, amiért Lionel Messi Diego Maradona mezével emlékezett a múlt héten elhunyt argentin legendára.
Jövő decemberben lesz a téli Universiade
Jövő decemberben rendezik meg az eredetileg januárra tervezett, de már korábban elhalasztott téli Universiadét, amelyet 2021-ben még ezen a néven bonyolítanak le.
Évtizedek óta nem volt ilyen tiszta az európai levegő
Az Európai Unió üvegházhatásúgáz-kibocsátása az elmúlt három évtizedben mért legalacsonyabb szintre csökkent 2019-ben, a kibocsátások 24 százalékkal csökkentek az 1990-es szinthez képest - derült ki az Európai Bizottság hétfőn közzétett éves uniós éghajlat-politikai eredményjelentéséből.
Meg akarta ölni Szombathelyen a volt barátnőjét, 13 évet kapott
A Szombathelyi Törvényszék a vádlottat 1 rendbeli előre kitervelten elkövetett emberölés bűntettének kísérlete, 1 rendbeli hamis vád bűntette, 1 rendbeli hamis tanúzásra felhívás bűntette, 2 rendbeli zaklatás vétsége, 1 rendbeli folytatólagosan, személy elleni erőszakos cselekménnyel fenyegetve elkövetett zaklatás vétsége és 1 rendbeli személyes adattal visszaélés vétsége miatt halmazati büntetésül 13 év fegyházra, 5 év Vas megye területéről való kitiltásra és 10 év közügyektől eltiltásra ítélte, áll az ügyészség közleményében.