km/óra
  2024.04.13., szombat  •  Ida napja
Nem a lakosságra szeretnék terhelni a költségeket: polgármesteri összegzés a költségvetésről

Nem a lakosságra szeretnék terhelni a költségeket: polgármesteri összegzés a költségvetésről

Dr. Nemény András, Szombathely polgármestere a város hivatalos Facebook-oldalára feltöltött videóban beszélt a város 2023-as költségvetéséről.

Szombathely MJV polgármestere a város költségvetéséről szóló videóban többek között az alábbiakat mondta el:

Fő célja, hogy a gazdasági helyzet ellenére ne csak fenntartani, de fejleszteni is tudják a várost, úgy, hogy a terheket ne a lakosságra terheljék: Szombathely egy élhető város legyen.  Az energia ebben az évben négy milliárd forinttal kerül többe, mint tavaly, az önkormányzati takarékossági program révén egymilliárd forintot takarítanak meg. Tavaly az ezer négyzetméter feletti ingatlanokra építményadót vetettek ki, és ingatlanokat értékesítettek több mint 600 millió értékben. Az állam, 632 millió forint támogatással járult hozzá a kötségvetéshez, értékelve a város lépéseit. Számítanak újabb 600 milliós állami támogatásra.

Idén is lesznek útfelújítások, és indul egy járdafelújítási program saját forrásból. Ezt a korábban beragadt uniós támogatásokból oldják meg. 130 milliót különítettek el járdafelújításra. Több új körforgalmat és egy csomópontot építenek meg a tervek szerint.
Megszépül az Emlékmű környezete vállalkozói támogatásból, és felújítják a Károly Róbert utcát is.
Az igazi nagy felújítási dömping a TOP plusz uniós forrásból tkövetkezik majd be, ehhez a magyar kormány és az EUmegállapodása szükséges. 
A közösségi közlekedésben nem emelkednek a buszjegy- és bérletárak, és nem ritkulnak a járatok sem.
600 millió forintot különítettek el parkfenntartásra és -fejlesztésre, zöldítésre, fenntartásra, a Szompark és a SZOVA gépparkja is bővült.
Lesz 2023-ban is Savaria Karnevál, folytatódnak a tavaly elindított programok (Nyitott városháza, Érezd Szombathelyt, stb.), sok lesz az ingyenes rendezvény.
Továbbra is támogatják a civil szervezeteket, és több pénzt kap az Aktív Időskor program.

Az egészségügy önkormányzatra tartozó része, pl. a háziorvosi életpályamodell következtében nincs orvoshiány a városban.
A közétkeztetésről: 741 millió forinttal kerül többe az idén a gyermekétkeztetés, ennek fő oka az áremelkedés, nagy tételt tesz ebbe bele az önkormányzat, hogy az egész ne a szülőket terhelje.

Továbbviszik a sikeres Önkormányzati Bérlakás Rendszert, és felemelik a lakbértámogatás kereseti határát 15 százalékkal, így többen juthatnak hozzá a támogatásokhoz.
Az uszoda felújításánál nem nyúltak hozzá a gépészethez, a kazánokhoz, azok rossz hatásfokkal működnek. Most kicserélik a kazánokat, erre 100 milliót szánnak. Azt remélik, hogy szeptemberben újra nyithat az uszoda, jelenleg ugyanis nincsen tanmedence a városban.


Összegezve az elmondottakat: hárommilliárd forintot kell előteremteni ebben az évben a város normál működéshez. De sok mindent meg tudnak tartani, s van olyan terület, ahol előre is tudnak lépni.
Ebben nagy segítséget jelentenek az értékesítendő ipari területek, ilyen az északi iparterület.
Akkumulátorgyár biztosan nem lesz Szombathelyen, a zöldenergia előállítása a cél.

 

címkék
Savaria Fórum 33. évfolyam 14. szám - 2024.04.12.
Savaria Fórum 33. évfolyam 14. szám - 2024.04.12.
Beszállsz? A Savaria Fórummal egy cabriót nyerhetsz!
tematikus oldalak
legolvasottabbak
Már tudják, hol mérnek a vasi rendőrök a Speedmarathonon
A vasi rendőrök száznál is több javaslatot kaptak az itt élőktől, hogy hol mérjenek majd április 19-én.
Szombaton elstartol a Spartan, itt vannak a részletek
Április 13-án, szombaton Szombathelyre érkezik a Spartan, a világ egyik legnépszerűbb akadályfutó versenysorozata. Több ezer magyar és nemzetközi versenyzőt várnak a szervezők. Épülnek a látványos akadálypályák, melyek csak arra várnak, hogy szombat reggel nyolc órakor elstartoljanak a versenyzők. Szólunk előre, hogy több utcában is forgalomkorlátozás lesz.
Szólunk előre: április második hetében több helyen is útlezárások lesznek Szombathelyen
Szombathely 800 millió forintos önkormányzati forrásból megvalósuló útfelújításának részeként több helyszínen kezdődnek vagy folytatódnak munkálatok április második hetében, ezért lezárásokra, korlátozásokra kell számítani.
Nehéz lesz az április a Rumi úton közlekedőknek
Napokon belül indul a város legforgalmasabb déli bevezető útjának felújítása, a Rumi út aszfaltozása miatt a hónap végén várhatóan pár napig teljes lezárás lesz a szakaszon, de már a marási munkák idején is lassabb haladásra kell számítani.
Felnőtt háziorvosi rendelés Szombathely 2024: az összes rendelési idő egy helyen
A felnőtt háziorvosi rendelés biztosítása Szombathelyen 2024-ben is marad önkormányzati feladat. Néhány helyen változik a rendelési idő, cikkünkben az összes városi felnőtt háziorvosi rendelővel kapcsolatos fontos információt megtalálja.