km/óra
  2024.06.16., vasárnap  •  Jusztin napja
Nyereményjáték: Nyerj egy cabriót!
Mikve: pénteken premier lesz a Weöres Sándor Színházban

Mikve: pénteken premier lesz a Weöres Sándor Színházban

Pénteken mutatják be a Weöres Sándor Színházban a Mikve című darabot, amelyben az összefogás ereje és a szabadság iránti vágy próbál utat törni magának a hagyományok és szabályok zárt világában. A mikve egy rituális fürdő - az ortodox zsidó közösségben élő nők hónapról hónapra itt találkoznak egymással.

 

Hadar Galron kortárs izraeli drámaíró 2004-ben írta Mikve című színművét, amit azóta a világ számos pontján bemutattak. A Weöres Sándor Színházban áprilisban négy alkalommal is előadják a darabot. A sok humorral fűszerezett, megrendítően szép történet egy női fürdőben, mikvében játszódik, melynek vizében havonta megmerítkeznek az asszonyok, hogy megtisztuljanak és újra érintkezhessenek férjeikkel. A dráma szereplői különböző életkorú nők, asszonyok, akik elfogadásukért és szabadságukért küzdenek egy férfiak uralta világban, s ha kell, lázadnak is.


A szereplők együtt kutatják emberi és női létük értelmét, hogy hogyan felelhetnek meg a szigorú társadalmi, vallási elvárásoknak, miközben sokat tűrnek - hazudnak másoknak és önmaguknak egyaránt.  Bálint Éva Chedvát alakítja a darabban: egy bántalmazott nőt.


Elmondta, hogy ez a nő a darab elején azért, hogy megvédje a férje és a családja jó hírét, mindent megtesz. Pontosabban titkolja azt, hogy veri a férje, miközben látható jelei vannak ennek. Tulajdonképpen a körülötte lévő nők is úgy csinálnak, mintha nem történne semmi, azt mondja, hogy csak elesett, és ők elhiszik, miközben tudják, hogy ez nem így történt.


Az előadás látványvilága és a jelmezek hitelesen idézik a rituális fürdő miliőjét és a zsidó közösség kulturális sajátosságait, miközben a darab által felvetett problémák univerzálisak.


Widder Kristóf rendező hozzátette, annak ellenére, hogy egy zárt, nagyon konkrét közösségről van szó, azt szerették volna, hogy az általuk behozott témákra tudjanak reflektálni. Például a nő szerepére, a nők szerepére a társadalomban, a családon belüli erőszakra, a házasság intézményére. Azt szerették volna, hogy minél tágabb legyen az a kép, az a perspektíva, amit látnak, és ne csak a konkrét zsidó közösségről szóljon.


A fürdő vezetőjének és újonnan felvett munkatársának eltérő elképzelései vannak a hagyományok követéséről. Kettejük konfliktusának kontextusában a különböző karakterek nagyívű jellemfejlődésen mennek keresztül a darab során. 

 

Forrás: SZTV
Fotó: Mészáros Zsolt/WSSZ

Nyereményjáték: nyerj egy kabriót!
Katasztrófavédelem álláshirdetés 2024
Savaria Fórum 33. évfolyam 23. szám - 2024.06.14.
Savaria Fórum 33. évfolyam 23. szám - 2024.06.14.
Beszállsz? A Savaria Fórummal egy cabriót nyerhetsz!
tematikus oldalak
legolvasottabbak
Rengeteg utat lezártak az áradás miatt a megyében
Az árvíz miatt egyre tovább bővül a lezárt utak listája a megyében.
Minden idők legmagasbb vízszintjét várják a Rábán, óriási a készültség (képgaléria)
Továbbra is nagy a készültség Körmenden, rekord vízállással tetőzhet a Rába. A hidat lezárták, több folyómenti kiskert és a szabadidőközpont is víz alá került. Az eddigi 520 centiméter legmagasabb vízállásnál 20 centivel magasabb vízszintre számítanak.
A Pinka meghaladta a valaha mért legmagasabb vízszintet, a Rába tetőzött már
A vártnál alacsonyabb szinten tetőzött a Rába: az előre jelzett 530 helyett hétfőn este 9 órakor 477 centiméteres csúcsot mértek Körmendnél. A belvárosi hidat tegnap lezárták, ma reggel pedig újra megnyitották. A Pinka meghaladta a valaha mért legmagasabb vízszintet, felső folyásán elkezdődött az apadás, az alsó szakaszon még árad. A védekezési munkák zajlanak, nagy az összefogás a falvakban. Továbbra is több út járhatatlan a vármegyében.
A Rába és a Pinka áradása miatt ezek az utak továbbra sem járhatóak Vas vármegyében
A Rába és a Pinka kiöntése miatt összesen nyolc, belvíz okán pedig egy alacsonyabb rendű összekötő út járhatatlan az Útinform kedd kora reggeli tájékoztatása szerint. Mutatjuk, melyek ezek.
Választási eredmények 2024: árad a Rába, kiderül, ki vezetheti Szombathelyt
Miközben rekordközeli áradat érkezik a Rábán, harmadfokú készültség van a Pinkán, eldől, hogyan szerepeltek a pártok, polgármester- és képviselőjelöltek a városban, a vármegyében és az országban. Árad-e a Tisza is, meglesz a Fidesz-KDNP 50 százaléka, ki esik az ötszázalékos küszöb alá a kis pártok közül? Élő hírfolyamunk a 2024-es önkormányzati és EP-választási eredményekről.