km/óra
  2024.05.25., szombat  •  Orbán napja
Nyereményjáték: Nyerj egy cabriót!
Mikor a képek lejönnek a falról – Déri Norbi fotókiállítását nyitották meg a Savaria moziban

Mikor a képek lejönnek a falról – Déri Norbi fotókiállítását nyitották meg a Savaria moziban

Péntek délután a Záridő sorozat 5. rendezvényeként nyílt meg Déri Norbert „Legyetek szeretettel” című fotókiállítása: a telt aulás esemény igazi örömünnepként ért véget.

Déri Norbit a '90-es évek elején ismertem meg, akkoriban a VDSZ (Vasi Diákszövetség) legendás Kisfaludy utcai székházában szerkesztettük a megyei diáklapot, a Létrát, semmihez sem hasonlítható ízű instant almateával doppingoltunk az olvasói levelek és témák válogatásához, na meg azzal a töretlen optimizmussal és derűvel, ami őt azóta sem hagyta el. 

Norbi jó ideje fotózással foglalkozik, szinte minden városi rendezvényen találkozhatunk vele: derűje a régi, baráti szava őszinte, így rajta kívül senki sem lepődött meg, hogy megtelt a Savaria mozi aulája kiállításának megnyitójára. A tárlat 32 olyan képét mutatja be, amelyek, ahogy ő fogalmaz, nem a legjobb, hanem a legkedvesebb alkotásai: a 32 remek mű a szociofotótól az akton át a portréig vezeti a nézőt.

Pénteken Tóth Dániel dala után Mayer Rudolf moziigazgató köszöntötte a megnyitó vendégeit, majd Kozma Gábor újságíró, a vasi fotósokat bemutató Záridő sorozat ötletgazdája vette át a szót, elmondva, hogy ismerjük a fotósainkat, de van olyan oldaluk, amit nem látunk meg. A sorozat tárlatain igyekeznek olyan képeket bemutatni, amik nem nagyon vannak előtérben, pedig érdemes figyelmet fordítani „rejtett szándékaikra”. Déri Norbit egy albán úton ismerte meg, árulta el Kozma, s már akkor felfigyelt látásmódjára, mely hihetetlen komplexitásban ragadja meg a dolgokat. 

A megnyitó ezen pontján váratlan performansz kezdődött: néhány kiállított kép alanya megjelent és bepózolt a fotója előtt, itt volt Darth Maul, a mikulássapkás család, az ásító napszemüveges lány, a pékmester és egy kötélugró is leugrott a képről. 

A Miért éppen 32? kérdésre elhangzott, hogy a tárlatra válogatott fotók száma a vértanú pap, Brenner János 32 késszúrással való meggyilkolására utal, ezért a Legyetek szeretettel cím is, mely az atya híveket köszöntő szavait idézi. 

A megnyitó beszélgetés zárásaként Kiss Bálint skótdudán zenélt, Norbi pedig köszönetet mondott a támogatóknak: az AGORA-nak, különösen Geosits Juditnak, a feleségének, a Babusgatós Pékműhelynek, az Alakart DTP Stúdió Kft.-nek, a Pannakónak, minden modelljének – és persze a jelenlevőknek, akik a jóféle boroknak és harapnivalóknak, de legfőképp a baráti, örömteli hangulatnak köszönhetően nehezen tudtak véget vetni a jól sikerült estének.

 

Tp
Fotók: Nagy Jácint

Nyereményjáték: nyerj egy kabriót!
Katasztrófavédelem álláshirdetés 2024
Savaria Fórum 33. évfolyam 20. szám - 2024.05.24.
Savaria Fórum 33. évfolyam 20. szám - 2024.05.24.
Beszállsz? A Savaria Fórummal egy cabriót nyerhetsz!
tematikus oldalak
legfrissebbek
“Jancsó, nekem te vagy a Haladás…” - érzelmes posztban búcsúzik a zöld-fehér példakép
Jancsó András rúgott bombagólt az NB I-ben a Gerával, Bödével, Dibusszal felálló Fradinak az Üllőin, de pályafutása legmeghatározóbb pillanatai mégis idén történtek, és mindkettő a pályán kívül. Hosszú posztban reagál a Szombathelyi Haladás 28 éves, megkérdőjelezhetetlenül lokálpatrióta labdarúgója a csapattal történtekre.
Parkoló autónak ütközött, ami kidöntött egy 20 kilovoltos vezetéket is tartó villanyoszlopot
A baleset Kenyeriben történt péntek reggel, az azt okozó Opelen nem volt érvényes kötelező felelősségbiztosítás, ráadásul a kocsi fiatal sofőrje, megpróbálta másra hárítani a felelősséget.
Kedden két fontos szombathelyi vasúti átjárónál sem működnek majd a jelzőlámpák
Biztosítóberendezés fenntartási munkálatokat végez május 28-án kedden két forgalmas szombathelyi vasúti átjárónál is a GYSEV.
Diploma-kiállítás: létkérdések és válaszok (képgalériával)
Diploma-kiállítás nyílt pénteken az ELTE SEK Vizuális Művészeti Tanszék (VMT) képi ábrázolás szakos hallgatóinak mestermunkáiból az Írokéz Galériában (a Képtár épületében). A diákoknak az elmúlt három évben megszerzett tapasztalataikat is reprezentálják az alkotások.
Öt emberből négy használja az e-receptet
Magyarországon öt emberből négy használja az e-receptet, a páciensek kétharmada pedig kért már online vizsgálati időpontot, beutalót - derült ki a Semmelweis Egyetem (SE) Digitális Egészség kutatócsoportjának legújabb felméréséből.