km/óra
  2023.09.26., kedd  •  Jusztina napja
Megnyitotta kapuit a karitász tábora

Megnyitotta kapuit a karitász tábora

Megnyitotta kapuit a Szombathelyi Egyházmegyei Karitász hagyományos nyári napközis tábora Nardán. 8 héten át több száz kisgyermeknek nyújtanak tartalmas időtöltést, segítve így a szülőket is. A 27. alkalommal megszervezett programon idén a Szombathelyen befogadott ukrán menekült családok, valamint Kárpátaljáról érkezett gyermekek is részt vesznek.

 

Közös énekkel várták a nardai plébánia udvarán felállított hatalmas sátorban a résztvevők a tábornyitó szentmisét, amelyet dr. Székely János megyéspüspök mutatott be. Egymás elfogadásáról, a békéről, a szeretetről is szólt a beszédében. Ezek az értékek most még fontosabbá váltak. 


„Egy nagyon fájdalmas korszakban élünk, amikor szinte megbolondult a világ. Hullanak a bombák, emberek százezrei vesztik el otthonukat, emberek milliói aggódnak férjért, testvérért. A háború borzalmai között ez a tábor olyan, mint egy békesziget, nagyon sok gyereknek szeretnénk a nehéz, fájdalmas helyzeten, amit átélnek, egy picikét enyhíteni” – tette hozzá. 


A 27. alkalommal megszervezett, népszerű karitász tábor hetente 150-200 gyermeknek nyújt tartalmas időtöltést. Ezúttal ukrán menekült és kárpátaljai fiatalokat is fogadtak. 


Szkoropádszky Péter, a Szent Panteleimon Karitász vezetője kiemelte, nagy köszönettel tartoznak a Szombathelyi Egyházmegyei Karitásznak, amely a sokadik segítséget nyújtja számukra ezzel a táborral amellett, hogy már 3-szor látogattak ki adományaikkal Kárpátaljára. Most ők jöhettek el a gyermekeikkel. Azokkal a gyermekekkel, akik nagyon megérzik a háború nehéz pillanatait, percet, most egy kicsit ebből kikapcsolódhatnak.


Csocsó, hatalmas légvár, bungijumping, szerdánként foci, rengeteg játék áll a táborozók rendelkezésére. 


Tuczainé Régvári Marietta, a Szombathelyi Egyházmegyei Karitász igazgatója elmondta, igyekeznek minden évben adni valami újat. A trambulinjaik a homokvárunk is megújult, új udvari játékaik vannak, a kézműves csoport is megújult. De a sláger a lovaglás, a lovasíjászat, a kézművesség, a bőrözés, a gyöngyfűzés, ami a gyerekeknek elengedhetetlen.


A programban a gyerekek a liturgiával, a szentmisék menetével és bibliai történetekkel is megismerkedhetnek. A Szombathelyi Egyházmegyei Karitász egész éven át gyűjtötte az adományokat, hogy minél színesebb és tartalmasabb elfoglaltságot kínálhasson a táborozóknak. A nyitónapon mintegy háromszázan vettek részt.


Fotó: Nagy Jácint
 

Savaria Fórum 32. évfolyam 33. szám - 2023.09.22.
Savaria Fórum 32. évfolyam 33. szám - 2023.09.22.
tematikus oldalak
legolvasottabbak
Teljes útzár lesz a Rohoncin!
Szeptember 26-28. között rendezi meg a XII. Szakmai Közlekedési Verseny országos döntőjét, ennek helyszíne a forgalmas útszakasz, erről posztolt dr. Czeglédy Csaba (független) önkormányzati képviselő.
Jégesővel vonult át a vihar délután Vas vármegyén (fotók, videó)
Söpte-Vép-Táplán-Vasszécseny kapta a legtöbb jeget, a borsó nagyságútól a 2-3 centisig volt minden.
Szívfacsaró történetek: két előadást hoz Szombathelyre Pintér Béla és Társulata
Az ország legrangosabb, legnépszerűbb független színházi csapata, Pintér Béla és Társulata kétszer is vendégszerepel az ősszel az AGORA Művelődési és Sportházban. Megrendítőek s egyben felemelőek, erőt is adóak a produkcióik.
Halálos baleset történt Sorokpolánynál
Egy gépkocsivezető vesztette életét abban a balesetben, amely a 8704-es számú úton történt a Sorokpolány térségében - adta hírül a Vas Vármegyei Rendőr-főkapitányság.
Értelemmel épül a világ: 50 éves a Pedagógus Kórus
Baráti énekkarokkal, a Bartók Termet betöltő közönséggel és persze sok-sok muzsikával ünnepelte fennállásának ötvenedik évfordulóját a Szombathelyi Pedagógus Kórus.
legfrissebbek
Hatból hat: újabb zöld-fehér futsalsiker, a Kecskemét is meghajolt a Haladás előtt
A szombathelyiek 5-0-s győzelemmel tartották itthon a három bajnoki pontot.
Világsztárok az MSH színpadán
A jubiláló Művelődési és Sportház dicsőséges éveket, évtizedeket élt meg a rockzenében is. Ha valaki a nyolcvanas éveket böngészi, szinte hihetetlen dolgokra lel. Az elzárt határvárosban meghatározó lett a minőségi rockzene, világsztárok adták egymásnak a kilincset. Hihetetlen, kiket hallhatott és láthatott élőben egy mezei rocker.
Temetői séta lesz október elején
Orvosok és gyógyszerészek síremlékeit tekinthetik meg az érdeklődők a Szent Márton utcai temetőben október 5-én délután. A Szombathelyi Szépítő Egyesület rendezvényén a sétát Orbán Róbert vezeti.
SZEDIK: Tanuljunk együtt, egymástól, egy-másért!
Intézményünk fogyatékkal élő lakói és a Reményik Sándor Evangélikus Általános Iskola 4. osztályos tanulói egy közös participációs programban vesznek részt, melynek célja a társadalmi elfogadás és befogadás erősítésén alapszik, írja közösségi oldalán a Szombathelyi Evangélikus Diakóniai Központ.
Ötven vaddisznót lőttek ki a vadászok Szombathelyen
Augusztus 31-ig hat ütemben összesen 50 belterületen élő vaddisznót lőttek ki Szombathelyen, írja a szeptemberi közgyűlésre készült anyag.