km/óra
  2024.02.25., vasárnap  •  Mátyás napja
Még nem véglegesek az új választókerületi határok Szombathelyen

Még nem véglegesek az új választókerületi határok Szombathelyen

A népesség csökkenése miatt Szombathelyen módosítani kellett a választókerületeket, a jegyző elkészítette az új felosztást. A kihirdetés után 15 napig volt lehetőség a jogorvoslatra, városunkban a Magyar Kétfarkú Kutya Párt a Társaság a Szabadságjogokért és a Választási Földrajz segítségével megtámadta a jegyzői határozatot. A törvényszék megsemmisítette a beosztást, mert az nem tartalmazott érdemi indoklást, írja a telex.hu.

Ahogy arról beszámoltunk, a 2024-es választásra Szombathelyen a népesség fogyása miatt módosítani kellett a választókerületek számát. A nyugati megyeszékhelyen erre azért volt szükség, mert a település népessége 75 ezer fő alá csökkent, így a képviselő-testületbe a jövő júniusi választás után az eddigi 14 helyett csak 12 képviselő kerül be egyéni választókerületből, 5-en pedig kompenzációs listáról kapnak mandátumot.

A döntéshozó igyekezett minél kiegyenlítettebb, és a változásokat minimálisan tartalmazó beosztást létrehozni, ezzel azonban olyan aránytalanságokat alakított ki, amelyeket a törvényszék szerint nem indokolt kellőképpen, írja a telex.hu. 

A szombathelyi választási iroda vezetőjének így most két lehetősége van: vagy meghagyja a beosztást, viszont részletesebben indokolja az eltéréseket (amiket a fent említett bizonyos esetekben meg is tehet), vagy új kerületeket rajzol úgy, hogy mindegyik lakosságszáma 5 százalék alatt térjen el az átlagtól.

Akit részleteiben is érdekel a téma, itt elolvashatja.

 

telex.hu cikkéből nem derült ki, hogy mi volt pontosan a bírósági határozatban, csak annyit írtak, hogy a változásokat nem indokolta kellőképpen az új rendszert kialakító jegyző, ezért dr. Károlyi Ákoshoz fordultunk, aki elmondta, a bírósági döntés az érdemi részt nem érinti.
 

"A választási bizottság holnap ülésezik a témában, ezután a bíróság által megfogalmazott indoklási kötelezettségnek eleget tève megszületik az új határozat" - mondta portálunknak dr. Károlyi Ákos. 

Fotó: Savaria Fórum-archív

kapcsolódó galéria
címkék
Savaria Fórum 33. évfolyam 7. szám - 2024.02.23.
Savaria Fórum 33. évfolyam 7. szám - 2024.02.23.
tematikus oldalak