km/óra
  2023.09.21., csütörtök  •  Máté, Mirella napja
Ma és holnap ismét országos pedagógussztrájk

Ma és holnap ismét országos pedagógussztrájk

Csütörtökre és péntekre ismét országos pedagógussztrájkot hirdetett a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete (PDSZ) és a Pedagógusok Szakszervezete (PSZ) a közoktatásban és a szakképzésben dolgozóknak a gördülő sztrájk keretén belül, írja a telex.hu. Egy szombathelyi iskola is csatlakozott az akcióhoz.

Mint írják: "Az érdekvédelmi szervezetek a szakképzésben dolgozóknak március 16-tól meghirdetik a határozatlan idejű sztrájkot. A szakképző intézményekben a sztrájk alatt nem kell tanítani, csak felügyeletet ellátni.

A szakképzésben dolgozókat azért akarják ismét bevonni a sztrájkba, mert tavaly egyeztetni akartak a kormánnyal az ágazatot érintő sztrájkköveteléseikről, de a kormány nem tárgyalt velük. Az érdekvédelmi szervezetek többek között azt szeretnék elérni, hogy a szakképzésben dolgozó pedagógusok is legalább a közoktatásban dolgozó tanárok illetményemelésével azonos fizetésemelést kapjanak."

A nyugat.hu értesülése szerint  "Kétnapos sztrájkba kezdenek a Vas Megyei SZC Hefele Menyhért Szakképző Iskola oktatói, írja lapunkhoz eljuttatott közleményében az iskola sztrájkbizottsága.

Mint kiderült, "a januárig csak 2 órában tartható sztrájkjaikkal eddig is mutatták a szolidaritást, most már ők is kérik. Diákjaiktól, szüleiktől, a helyettesítő kollégáktól, a közvetlen munkaadótól (VMSZC-től), a magyar közoktatással okkal elégedetlen, egyre szélesebb tömegektől és a szolidáris szakszervezetektől."

Közölték, a munkabeszüntetés március 16-án , csütörtökön indul, ekkor két tanár nem veszi majd fel a munkát, egyikük viszont másnap, 17-én is folytatja az akciót. Hozzátették, "a sztrájk idejét látható és elérhető helyeken töltik az iskolában, de tanártól meglepő módon: fejhallgatóval."

Mint írják, ezzel az a céljuk, hogy tükrözzék, "a sztrájk alatt éppúgy nem értik és nem támogatják az együttműködést elváró iskolai környezetüket, mint ahogy a szakképzést és együttesen a magyar közoktatást jobbítani akaró tiltakozókat évek óta nem értik és nem támogatják eléggé a döntéshozó legfelső vezetők, akiknek meg ez a feladatuk."

(Fotó: Nagy Jácint/archív)

Savaria Fórum 32. évfolyam 32. szám - 2023.09.15.
Savaria Fórum 32. évfolyam 32. szám - 2023.09.15.
tematikus oldalak
legolvasottabbak
Így juthat el hétfőtől InterCityvel Budapestre
A MÁV közzétette a Biatorbágy-Szárliget vasúti fővonal felújítása miatt hétfőtől (09.18.) október 26-ig érvényes vágányzári menetrendet. Spoiler: vonat, busz Kelenföldig. Ez a három hónaposra tervezett vágányzár első üteme.
Jégesővel vonult át a vihar délután Vas vármegyén (fotók, videó)
Söpte-Vép-Táplán-Vasszécseny kapta a legtöbb jeget, a borsó nagyságútól a 2-3 centisig volt minden.
Zsoldos Báró Zoltán: Én zenéből vagyok
Ha Szombathely és blues, akkor Zsoldos Zoltán, közismert (a fehér garbóról ráragadt) nevén: Báró. Ha Báró, akkor egy zseniális zenész szinte transzállapotban a színpadon, lázba hozva közönségét. Papíron nyugdíjas hegedű- és gitártanár, a Szombathelyi Szimfonikus Zenekar, a Capella Savaria egykori tagja. Most, 75. születésnapjára Bartók termi koncerttel készül barátaival. Az egykori Kőszegi utcai srácot otthonában, a Kőszegi-hegység lábánál látogattuk meg.
Vármegyei I. osztály: gólgazdag mérkőzésen nyerte a dobogósok csatáját Vasváron a Haladás, a Szarvaskend és a Rábapaty is idegenben tudott nyerni
A Király SE és a Szentgotthárd egyaránt egygólos hazai sikernek örülhetett a pontvadászat 5. fordulójában.
Ma indul a városi nagytakarítás!
Még 2020 júniusában fogadta el egyhangúlag Szombathely MJV képviselő-testülete a "Vigyázzunk együtt Szombathelyre!" szemléletformáló programot, mely 2023-ban is folytatódik. Szombathely MJV Önkormányzatának szervezésében a tavalyi év sikeres lebonyolításának folytatásaként idén ismét városi nagytakarítást tartanak a Vigyázzunk együtt Szombathelyre! program keretein belül.
legfrissebbek
Az élelmiszer-mentési akció több száz családnak nyújt segítséget Szombathelyen
A Magyar Élelmiszerbank Egyesületnek és partnereinek köszönhetően évről évre egyre többen jutnak hozzá a kereskedelmi szektorban feleslegessé vált ételekhez. Városunkban több segélyszervezet is együttműködik az élelmiszerbankkal. A Szombathelyi Egyházmegyei Karitász munkatársai a RÉV Szenvedélybeteg-segítő Szolgálatnál, a Hársfa Háznál és a Szikla Szociális Központban több száz családnak nyújtanak segítséget - heti rendszerességgel.
Közel 300 millió forintból korszerűsödött a Markusovszky kórházban a járóbeteg-ellátás
291,37 millió forint összegű vissza nem térítendő európai uniós támogatásnak köszönhetően korszerű, orvostechnikai műszerek beszerzése történt meg a Vas Vármegyei Markusovszky Egyetemi Oktatókórházban, melyek eredményeként tovább emelkedik a járóbeteg-ellátás színvonala, olvasható a lapunkhoz is eljuttatott sajtóközleményben.
Bemutatták dr. Czetter Ibolya könyvét
Leaszfaltozták a Hadnagy utcai járdát
A Szent Jobb országjárása: könyvbemutató volt a Smidt Múzeumban