km/óra
  2024.02.21., szerda  •  Eleonóra napja
Ma és holnap ismét országos pedagógussztrájk

Ma és holnap ismét országos pedagógussztrájk

Csütörtökre és péntekre ismét országos pedagógussztrájkot hirdetett a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete (PDSZ) és a Pedagógusok Szakszervezete (PSZ) a közoktatásban és a szakképzésben dolgozóknak a gördülő sztrájk keretén belül, írja a telex.hu. Egy szombathelyi iskola is csatlakozott az akcióhoz.

Mint írják: "Az érdekvédelmi szervezetek a szakképzésben dolgozóknak március 16-tól meghirdetik a határozatlan idejű sztrájkot. A szakképző intézményekben a sztrájk alatt nem kell tanítani, csak felügyeletet ellátni.

A szakképzésben dolgozókat azért akarják ismét bevonni a sztrájkba, mert tavaly egyeztetni akartak a kormánnyal az ágazatot érintő sztrájkköveteléseikről, de a kormány nem tárgyalt velük. Az érdekvédelmi szervezetek többek között azt szeretnék elérni, hogy a szakképzésben dolgozó pedagógusok is legalább a közoktatásban dolgozó tanárok illetményemelésével azonos fizetésemelést kapjanak."

A nyugat.hu értesülése szerint  "Kétnapos sztrájkba kezdenek a Vas Megyei SZC Hefele Menyhért Szakképző Iskola oktatói, írja lapunkhoz eljuttatott közleményében az iskola sztrájkbizottsága.

Mint kiderült, "a januárig csak 2 órában tartható sztrájkjaikkal eddig is mutatták a szolidaritást, most már ők is kérik. Diákjaiktól, szüleiktől, a helyettesítő kollégáktól, a közvetlen munkaadótól (VMSZC-től), a magyar közoktatással okkal elégedetlen, egyre szélesebb tömegektől és a szolidáris szakszervezetektől."

Közölték, a munkabeszüntetés március 16-án , csütörtökön indul, ekkor két tanár nem veszi majd fel a munkát, egyikük viszont másnap, 17-én is folytatja az akciót. Hozzátették, "a sztrájk idejét látható és elérhető helyeken töltik az iskolában, de tanártól meglepő módon: fejhallgatóval."

Mint írják, ezzel az a céljuk, hogy tükrözzék, "a sztrájk alatt éppúgy nem értik és nem támogatják az együttműködést elváró iskolai környezetüket, mint ahogy a szakképzést és együttesen a magyar közoktatást jobbítani akaró tiltakozókat évek óta nem értik és nem támogatják eléggé a döntéshozó legfelső vezetők, akiknek meg ez a feladatuk."

(Fotó: Nagy Jácint/archív)

Savaria Fórum 33. évfolyam 6. szám - 2024.02.16.
Savaria Fórum 33. évfolyam 6. szám - 2024.02.16.
tematikus oldalak
legolvasottabbak
Felnőtt háziorvosi rendelés Szombathely 2024: az összes rendelési idő egy helyen
A felnőtt háziorvosi rendelés biztosítása Szombathelyen 2024-ben is marad önkormányzati feladat. Néhány helyen változik a rendelési idő, cikkünkben az összes városi felnőtt háziorvosi rendelővel kapcsolatos fontos információt megtalálja.
„Ami szép, ami jó, és amit el kell viselni” – interjú Rimányiné Kiss Anikó táncpedagógussal
Múlt hónapban töltötte be 90. életévét Rimányiné Kiss Anikó táncpedagógus. A legendás Savaria Táncegyüttes alapítójával, aki sosem bánta meg, hogy a színpad helyett a tanítást választotta, otthonában beszélgettünk.
Lemondott Novák Katalin, utoljára szólt államfőként
Tisztelt és számomra oly kedves magyar emberek határon innen és túl! Most Önökhöz szólok. Nem a politikusokhoz, a politikacsinálókhoz, hanem azokhoz, akiknek a szolgálatára két évvel ezelőtt felesküdtem.
Elhunyt a Virológiai Nemzeti Laboratórium fiatal vezetője
Tragikus hirtelenséggel, 46 éves korában meghalt Jakab Ferenc virológus, egyetemi tanár, a Pécsi Tudományegyetem innovációs rektorhelyettese, a Virológiai Nemzeti Laboratórium vezetője.
Kegyelmi botrány: Novák és Varga lemondásától Magyar Péter Partizán-interjújáig - repedezik a NER?
Csak kapkodták a fejüket, valósággal beleszédültek a hírfogyasztók az elmúlt napok hazai közéleti történéseibe, szombaton lemondott a köztársasági elnök, Novák Katalin, és a volt igazságügy miniszter, Varga Judit, akinek exférje, Magyar Péter olyan interjút adott vasárnap este a Partizánnak, hogy Rogán Antalnak és propaganda-felelős stábjának biztosan túlóráznia kellett. Összefoglaltuk, hogy mi történt hétfő estig a kegyelmi botrányban.