km/óra
  2024.06.14., péntek  •  Vazul napja
Nyereményjáték: Nyerj egy cabriót!
Legyen a másság természetes! Interjú Mák Dórival, a Divatbemutató kicsit másképp ötletgazdájával

Legyen a másság természetes! Interjú Mák Dórival, a Divatbemutató kicsit másképp ötletgazdájával

Aki Mák Dórit ismeri, tudja, nehéz kihozni a sodrából. Tíz évvel ezelőtt viszont valakinek sikerült, minek hatására úgy döntött, tenni fog azért, hogy az emberek fogadják el a másságot – így született meg a Divatbemutató kicsit másképp. Szombaton, ezúttal a Haladás VIP-termében már 11. alkalommal lépnek kifutóra olyan modellek, akiket a köznyelv fogyatékossággal élőknek nevez, de ezeken az estéken szebben ragyognak, mint a divatházak manökenjei.

Tíz éves múlt a Divatbemutató kicsit másképp: több városban is megrendezte már a DKM Alapítvány, sikerrel. Honnan az ötlet?
Akkoriban a kis csokiboltomban dolgoztam…na, az volt az a pillanat, amikor elindult ez az egész: az üzletnél egy kerekesszékes fiú elakadt a padkánál, én segítettem. Arra jött egy anyuka, és így szólt a gyerekéhez: te ilyen nyomorékokat nem láthatsz. Na, ott elgurult a gyógyszerem, és elkezdtem gondolkodni. Hogy valamit tenni kell. Lovagi Milán volt ott épp, néztem a fényképezőgépet az oldalán, és beugrott. Egy divatbemutatót. Jó, de hogyan? – kérdezte Milán. Egy kicsit másképp. Ezt a nevet megtartottuk. Aznap este már 27 ember állt az ügy mellé, 3 hét múlva az első bemutató az Iseumban valósult meg. Azóta Szegeden és Budapesten is megrendeztük a Divatbemutatót (1-1 alkalom volt). A Várkert Bazár régi álmom volt, a nagypapimmal rengeteget jártam ott, és mikor felújították, 2018-ban valóra válthattam – arra a bemutatóra köztársasági elnöki támogatást is kaptunk.

Miről is szól tulajdonképpen ez a bemutató?
Az elfogadásról. Nem különböztethetünk meg valakit azért, mert te barna vagy, ő meg szőke. Nem tudhatjuk, hogy kivel, mikor, mi fog történni. Ami idegen, ami más, lehet, hogy holnap mi leszünk. Nálam a fogyatékosság szó is kiüti mindig a biztosítékot, itt vannak például a Down-szindrómások: nekik plusz kromoszómájuk van, én csak úgy hívom, szeretetkromoszóma. Ölelnek, mosolyognak, tisztán szeretnek. Nálam a fogyatékosság szó inkább más állapot: a bemutatóknak is célja, hogy minél szélesebb skálán vonultassuk fel ezeket a "más állapotokat". Vannak olyan nem közismert betegségek, melyeknél különösen fontos, hogy ismertté tegyük őket, nem kell ráfeledkezni, sem sajnálni, hanem egyszerűen elfogadni és mosolyogni rájuk. 
A divatbemutató a modelljeinkről szól. Ők a csodák, vannak, akik hónapokkal előtte kezelésre vagy gyógytornára járnak, hogy a kifutón végig tudjanak menni. Varga Olivér, látássérült, állandó modellünk, arra a kérdésre  mit ad neki a bemutató, azt válaszolta, hogy önbecsülést, hogy ők is érnek valamit: hogy végre nem rajtuk segítenek, hanem ők sorstársaikon – ezt nem kell kommentálni.

A modellek hogyan kerülnek be a projektbe?
Anyu (Mák Károlyné, a szerk.) a Zonta Klub alapító tagja, a kapcsolatai révén tudott, tud segíteni: a Siketek, a Kerekesszékesek Egyesülete és a Micimackó Óvoda is így kapcsolódott be a rendezvénybe. Vannak visszatérő modellek, idén például újra itt lesz Ekler Luca paralimpiai bajnok. Kocsis Tamás és Varga Olivér két látássérült férfi, a kezdetektől részesei és mókagépei a rendezvénynek, és Horváth Noel és Katona Olivér is velünk lesz. A modellekkel, hozzátartozóikkal, vendégekkel és a DKM Angyalcsapatával együtt minden alkalommal egy igazi csoda születik meg, ami hónapokra feltölt mindenkit. 

Beszélj erről a nagy családról! Kik segítik a bemutatókat?
A sminkes, Stukics Noémi és a fodrászok, Pájter Beáta és Gardi Rita 10 éve dolgoznak velünk; Merklin Ferenc konferálja és bonyolítja le a bemutatót a kezdetektől; Temesi Éva a jeltolmácsunk, az öltöztetők: Borbás Piroska, Gyuráczné Hajni és Paukovics Éva. Berta-Paukovics Zsanett a stylist, ő válogatja ki a ruhákat, a modellek igényeit is figyelembe véve. Nagy köszönet a családomnak akik mindig ott vannak és segítenek. Hangosítás: Pásztor Tibor. Köszönet: Kalmár Lindának, Hertelendy Zsoltnak, Viszked Katalinnak, Szily Péternek, Söpinek a mindenkori segítségért. Nagy köszönet illeti a támogatóinkat. A ruhákat köszönjük a Hófehérkének, a Jeans Store-nak, a Milano divatszalonnak és Schill Bettinek. 

Látsz valamiféle fejlődést a másság elfogadása terén?
A 10 év alatt, itt helyben biztos, hogy sokat tettünk hozzá, hogy változzanak a dolgok ezen a téren, de még mindig nagyon lassú ez a változás. A legjobban a közlekedés problémája zavar: még mindig sok olyan épület, padka, járda van a városban, ami egyszerűen nem használható kerekesszékkel. A rámpák sok helyen annyira meredekek, hogy egy biciklit vagy babakocsit is alig lehet feltolni rájuk.  Ami még fáj, amikor ráállnak a mozgássérültek számára fenntartott parkolóhelyre – "csak egy percre". 
Hogy ezen a szemléleten változtassunk, ez a szombati bemutató célja is: öt órától várjuk a vendégeket a Haladás Sportkomplexum akadálymentes VIP-termébe a hatkor kezdődődő Divatbemutatóra. 1500 forintos támogatói jegy a helyszínen is váltható, mely az alapítvány munkáját és integrált játszóterek létrehozását segíti. 

Tar Patrícia

Fotó: Nagy Jácint

Nyereményjáték: nyerj egy kabriót!
Katasztrófavédelem álláshirdetés 2024
Savaria Fórum 33. évfolyam 22. szám - 2024.06.07.
Savaria Fórum 33. évfolyam 22. szám - 2024.06.07.
Beszállsz? A Savaria Fórummal egy cabriót nyerhetsz!
tematikus oldalak
legolvasottabbak
Rengeteg utat lezártak az áradás miatt a megyében
Az árvíz miatt egyre tovább bővül a lezárt utak listája a megyében.
Választási eredmények 2024: árad a Rába, kiderül, ki vezetheti Szombathelyt
Miközben rekordközeli áradat érkezik a Rábán, harmadfokú készültség van a Pinkán, eldől, hogyan szerepeltek a pártok, polgármester- és képviselőjelöltek a városban, a vármegyében és az országban. Árad-e a Tisza is, meglesz a Fidesz-KDNP 50 százaléka, ki esik az ötszázalékos küszöb alá a kis pártok közül? Élő hírfolyamunk a 2024-es önkormányzati és EP-választási eredményekről.
Minden idők legmagasbb vízszintjét várják a Rábán, óriási a készültség (képgaléria)
Továbbra is nagy a készültség Körmenden, rekord vízállással tetőzhet a Rába. A hidat lezárták, több folyómenti kiskert és a szabadidőközpont is víz alá került. Az eddigi 520 centiméter legmagasabb vízállásnál 20 centivel magasabb vízszintre számítanak.
Szombathelyen és a megyében is küzdenek az árral
Az éjszakai esőzések után ismét áradnak, kilépnek medrükből a folyók és a patakok a megyében, Szombathelyen is védekezni kell a víz ellen. A Rábán és a Pinkán is harmadfokú készültség van, más megyékből vezényeltek át szakembereket, a Rába-völgyben további áradásokra kell számítani.
A Rába és a Pinka áradása miatt ezek az utak továbbra sem járhatóak Vas vármegyében
A Rába és a Pinka kiöntése miatt összesen nyolc, belvíz okán pedig egy alacsonyabb rendű összekötő út járhatatlan az Útinform kedd kora reggeli tájékoztatása szerint. Mutatjuk, melyek ezek.