km/óra
  2021.09.17., péntek  •  Zsófia napja
Közvetlen közelről lőtték fejbe Mogyorót, a parkerdei cicát

Közvetlen közelről lőtték fejbe Mogyorót, a parkerdei cicát

Közvetlen közelről lőttek fejbe egy cicát az egyik parkerdei kiskertben. Egy másik ház gerendájába pedig egy számszeríjból származó nyílvessző fúródott. Az SZTV információi szerint mindkét ügyben rendőrségi eljárást indult. A macska gazdáját és a Kertbarátok Egyesületének elnökét is megdöbbentették az eddig példa nélküli esetek. A területen sokan tartanak házi kedvenceket, így szeretnék, ha mielőbb sikerrel zárulna a nyomozás.

 

Takács Alexandra cicája a lövéstől sokkos állapotban tért haza. Azonnal orvoshoz vitte az állatot.


„Aznap még nem tudták megröntgenezni a cicát, csak másnap, mert annyira sokkos állapotban volt, hogy nem lehetett elaltatni a röntgenhez. Aztán másik nap megtalálták a golyót a fejében, a szeme és az agya közé volt beékelődve úgy, hogy az orrcsontját teljesen eltörte. Az mondták a rendőrségen, mert tettem feljelentést, hogy közvetlen közelről, 1-1,5 méterről kellett a lövésnek megtörténnie. Közvetlen közelről lőtték meg az állatot” – idézte fel a történteket.


A röntgenfelvételen jól látszik a beékelődött lövedék. Olyan helyen van a golyó, hogy nem operálható. A vizsgálatok során kiderült, hogy a cica hasán is van egy korábbi sérülésnyom, amit szintén légpuska okozhatott, de akkor csak súrolta a golyó az állatot. Mogyoró, a meglőtt macska önálló életet él a környéken, enni rendszeresen hazajön. 

 


Mogyoró általános állapota egyelőre jó, a napokban derül ki, hogy a beékelődött golyó okoz-e fertőzést nála. Az viszont már most biztos, hogy sérülése maradandó károsodással járt, nem tudja összezárni a száját, csak a nedves tápot tudja elfogyasztani.


Molnár Lajost, a Parkerdei Kertbarátok Egyesületének az elnökét is elszomorította a bejelentés, mikor megtudta, hogy egy cica fejét meglőtték légpuskával, és még emellett valahova belőttek egy íjjal, a nyílvessző egy gerendán landolt. Ez nagyon veszélyes, mert ha valakit eltalál az épületben, akkor annak annyi. 


Hozzátette, a kiskerttulajdonosok közül sokan szeretik az állatokat, van, ahol több cicát és kutyát is tartanak. Alexandrának még két lova is van. A parkerdei kertbarátok egyesületének elnöke szerint vannak néhányan, akiket zavarnak a macskák, ezért az emberi fül és a madarak számára is zavaró riasztókat szereltek fel. A cicára leadott célzott lövés pedig egyenesen aggasztó – mondta Molnár Lajos. Azt kérte, ha valakinek van információja az esetről, neki, vagy a rendőrségnek jelezze. Az egyesület utcamegbízotti hálózata az eddiginél is nagyobb figyelmet fordít a területre.
 

Savaria Fórum 30. évfolyam 32. szám - 2021.09.10.
Savaria Fórum 30. évfolyam 32. szám - 2021.09.10.
tematikus oldalak
legolvasottabbak
Lecsapnak az oladi autórongálókra
A rendőrség, a közterület-felügyelet és a polgárőrök már a kezükbe vették az oladi városrészen elterjedt autórongálások ügyének megoldását.
Új intézkedéseket vezetnek be szeptember közepétől Ausztriában
Szeptember 15-től a be nem oltottak számára lépcsőzetes terv léphet érvénybe. Az emelkedő fertőzési adatokra a válasz a védőoltás és nem a zárlat kell, hogy legyen – mondta ma Sebastian Kurz kancellár, amikor bemutatta a következő hónapokra vonatkozó CoV-intézkedéseket, olvasható az orf.at-n.
M86: más nyomvonalat javasoltak
Az M86-os gyorsforgalmi Szombathely és Körmend közötti szakaszának tervezésére 2019-ben írt ki közbeszerzési pályázatot a Nemzeti Infrastruktúra Fejlesztő Zrt. A nyertes konzorcium tanulmánytervében három változat szerepelt a nyomvonalra és Körmend felé a becsatlakozásra. A befutó terv nem minden településnek nyerte el a tetszését. Egy olyan változat mellett döntöttek, ami a meglévő M86-ost a Vép–Szombathely közötti szakaszon egy új, különszintű csomópont kialakításával viszi el déli irányba Szombathely és Táplánszentkereszt között.
Megyei I. osztály: háromgólos hátrányból állt fel a Sárvár a forduló rangadóján
A Celldömölk továbbra is tartja jó formáját, a Körmend pedig első győzelmét szerezte az idei kiírásban. A Bük a Szentgotthárd ellen tudott nyerni, míg a Répcelak Jánosházáról hozta el a három pontot. A Kőszeg és a Lukácsháza megosztozott a pontokon.
Akik a korukat is legyőzték: nyugdíjas sportnapot tartottak Szombathelyen
Darts, medicinlabda, golf, kapura rúgás – játékos sportvetélkedőt tartottak a szombathelyi Sportligetben a Vas megyei idősklubok tagjai. Vépről, Szentgotthárdról és Kőszegről is érkeztek résztvevők a nyolc pályán zajló vetélkedőre.
legfrissebbek
Jóváhagyták Magyarország uniós támogatási térképét
Az Európai Bizottság az állami támogatásokra vonatkozó uniós szabályok alapján jóváhagyta Magyarország 2022 és 2027 közötti időszakra vonatkozó regionális támogatási térképét, amely meghatározza a regionális állami beruházási támogatásra jogosult, leghátrányosabb helyzetben lévő magyar régiókat, valamint a támogatható régiókra vonatkozó maximális támogatási intenzitásokat.
Fontos egészségpolitikai döntést hozott az Európai Parlament
Az Európai Parlament (EP) elfogadta az Európai Betegségmegelőzési és Járványvédelmi Központ (ECDC) hatáskörének kiterjesztésére irányuló javaslatot, az uniós betegségmegelőzési és járványügyi rendszer megerősítésére – közölte az uniós parlament csütörtökön.
Csütörtök este lecsap a hidegfront
Csütörtök este hidegfront érkezik, hatására csapadékosabb és kissé hűvösebb lesz a hétvége: vasárnap néhol már csak 5 fokot mérhetnek hajnalban, és helyenként a 20 Celsius-fokot sem éri el majd a csúcshőmérséklet - derül ki az Országos Meteorológiai Szolgálat legfrissebb előrejelzéséből.
Talpra állt a magyar turizmus
A vendégéjszakák 74 százalékát belföldiek töltötték el.
EU: kinyitnák a kapukat a diplomás bevándorlók előtt
Az új szabályok könnyítik a bevándorlást és a családegyesítést is a magasan képzett unión kívüli dolgozók számára. A döntés életbe lépéséhez még az Európai Unió Tanácsának áldása is szükséges.