km/óra
  2023.12.09., szombat  •  Natália napja
Suzuki Swift Suzuki Castrum
Suzuki S Cross Suzuki Castrum
Suzuki Vitara Suzuki Castrum
A közgyűlést értékelték a frakciók: a SZOVA új vezérigazgatója mindenkinél téma volt

A közgyűlést értékelték a frakciók: a SZOVA új vezérigazgatója mindenkinél téma volt

Közös megegyezéssel távozik a SZOVA éléről dr. Németh Gábor vezérigazgató, helyére Kovács Cecíliát, a Sportközpont és Sportiskola vezetőjét nevezte ki a közgyűlés. Június 1-től pedig Molnár Miklós lesz a Szombathelyi Távhőszolgáltató igazgatója. Tegnap zárt ülésen döntöttek személyi ügyekről a képviselők. A mai sajtótájékoztatókon erről, valamint a költségvetésről és a Fadrusz János utca felújításáról esett a legtöbb szó.

 

Elfogadták a Szombathely közbiztonságáról szóló beszámolót, a Fő téri kerékpáros-forgalom átalakításáról szakmai véleményt kérnek - kezdte a sajtótájékoztatót dr. László Győző. Megszavazták a Szombathelyi Képzőközpont és az AGORA összevonásához szükséges dokumentumokat. Wagner András családjával egyeztetve a Csónakázó-tó sétányt nevezik el Szombathely rendszerváltás utáni első polgármesteréről, ami méltó a személyéhez - folytatta az alpolgármester. A törvényi előírásoknak megfelelően megemelték a városvezetői illetményeket, de a polgármester és az alpolgármesterek is jótékony célra fordítják a különbözetet. Elsőként az óvodák és bölcsődék számára Epipen injekciót vásárolnak, ami az allergiás roham kezelésére szolgál. Az óvónők megkapják a használatához szükséges képzést is. (Mint ismert, Újpesten ez a gyógyszer mentette meg nemrég egy óvodás kisfiú életét, korábban pedig hirtelen anafilaxiás sokk miatt halt meg egy gyerek egy benzinkúton.) Zárt ülésen 7 óvodavezető megbízását hosszabbították meg. Közös megegyezéssel távozik a SZOVA Zrt. éléről dr. Németh Gábor, helyére Kovács Cecíliát nevezték ki. A távhőszolgáltató élén Molnár Miklós váltja Kovács Mártát.


Dr. Horváth Attila köszönetet mondott a városi intézményrendszer dolgozóinak, hogy sikerült fegyelmezetten gazdálkodni, és egy hihetetlen mértékű spórolást megvalósítani. 640 millió forint maradvány keletkezett, amelyből elsősorban járdafelújításra költenek. Az önkormányzat felerészben vállalja a Fadrusz János utca felújításának költségeit, ezzel szeretnék segíteni a lakókat, akiket a vállalkozó cserben hagyott, fogalmazott az alpolgármester. A zanati utcákról még nincs hír, de bízik benne, hogy Hende Csaba betartja ígéretét. Folytatódik az északi iparterület értékesítése, most 7 hektárt adnak el. Dr. Horváth Attila szerint ez a terület Szombathely jövője, a belőle származó bevételt útfelújításra költik. A SZOVA vezérigazgató-váltásával kapcsolatban elmondta: szó sincs bizalomvesztésről, dr. Németh Gábor remek szakember, de ennyi év után elfáradt a közös munka.


Szombathely biztonságos város, Illés Károly megköszönte a rendőrség munkáját. Azt javasolta, vegyék le a napirendről a közterület-elnevezést, mert a Gyöngyösparti sétányon lakók többsége nem támogatta az átnevezését, de végül sikerült jó döntést hozni: a Csónakázó-tó sétány kapja Wagner András nevét. A Fidesz frakcióvezetője úgy véli, a zárszámadásból látszik, hogy a város jó anyagi helyzetben van, stabil a költségvetés. Arra kérte a városvezetést, hogy segítse a kormányt a háborús veszélyhelyzetben, járuljon hozzá a közös terhekhez. "Aki hazafi, az most nem kér" - fogalmazott. Illés Károly úgy látná jónak, ha a város visszavásárolná a volt városi strand területét, és a kormány utána megadja az erre szánt támogatást, de nem így történik, a városvezetés valójában nem hajlandó a parkolókat megépíttetni. A frakcióvezető a Fadrusz János utca kapcsán arra hívta fel a figyelmet, hogy a Síp utcában is hasonló a probléma. Nagyon rossz helyzetben van a SZOVA, már a tavalyi évet is csak az ingatlaneladások mentették meg. Illés felháborítónak tartja, hogy dr. Németh Gábor 12 havi végkielégítéssel távozik, és információi szerint az igazgatósági ülésen még jutalmat is kap. Ugyanígy botrányosnak nevezte, hogy Molnár Miklós lesz a távhőszolgáltató ügyvezetője. "Molnár ezzel megkapta a júdáspénzt" - fogalmazott.


Konfliktusos közgyűlésen vagyunk túl, mondta Tóth Kálmán. Vita nélkül ment át a zárszámadás és a pénzmaradvány felhasználása, de a költségvetés módosítását az ellenzék nem támogatta, ami érthető - ők másra költenének, a városvezetésnek viszont a járdák felújítása a fontos. Az Éljen Szombathely! frakcióvezetője kiemelte: tudják teljesíteni sportcélú támogatási ígéretüket, 12 millió forintot különítettek el a sportszervezeteknek, így azoknak is teljes támogatás jut, akik eddig részösszeget kaptak. Lehetett támadni az ingatlancsomag eladását, de a szükségességét nem lehet elvitatni. Várják, mi lesz a sorsa a volt városi strandnak. Tóth Kálmán felháborodva beszélt Horváth Gábor közgyűlésben tanúsított viselkedéséről, ami szerinte még a Fidesz-frakciónál is kiverte a biztosítékot. A képviselő előbb a fűnyírásról, majd a közterület-elnevezésről, később pedig Czeglédy Csabával kapcsolatban fogalmazott meg kritikát.


Bővül a használt sütőolajgyűjtő-pontok száma, 9 újabb helyszínt vonnak be, főként szelektív gyűjtőszigetek közelében - tájékoztatott Németh Ákos. Döntöttek három pályázat beadásáról, az egyik révén esővíztárolókhoz juthat majd a lakosság. A 11-es Huszár úton közösségi kert létrehozását tervezik, tette hozzá a zöldtanácsnok. A Fadrusz János utca kapcsán elmondta, sok megörökölt problémát kell kezelni, ilyenek a magánberuházásban épült utak is, mindegyik külön megoldást igényel.


Koczka Tibor javasolta, hogy a következő közgyűlésre készüljön szakmai előterjesztés a Fő tér hosszanti kerékpározhatóságáról. A Pro Savaria képviselője arról is beszélt, hogy a lakók is tehetnek a fűnyírás hatékonyságáért, levághatják a füvet a saját portájuk előtt. Szerinte jobb a helyzet a városban, mint volt, és örül a méhlegelőknek is. Koczka Tibor úgy véli, Kovács Cecília alkalmas a SZOVA vezetésére, Molnár Miklósnál pedig jó kezekben lesz a távhő.

 

kzs
Fotó: Nagy Jácint


 

címkék
Savaria Fórum 32. évfolyam 44. szám - 2023.12.08.
Savaria Fórum 32. évfolyam 44. szám - 2023.12.08.
tematikus oldalak
legolvasottabbak
December 10-től a teljes szakaszon a MÁV közlekedteti a Szombathely-Budapest InterCityket
Több jelentős változás is ételbe lép a 2023/24. évi közforgalmú vasúti menetrend bevezetésével. Idén december 10-től a két személyszállítást végző vasúttársaság, a MÁV-START Zrt. és a GYSEV Zrt. is áttér a járat alapú közlekedésre, olvasható a GYSEV közleményében.
Felnőtt háziorvosi rendelés Szombathely 2024: az összes rendelési idő egy helyen
A felnőtt háziorvosi rendelés biztosítása Szombathelyen 2024-ben is marad önkormányzati feladat. Néhány helyen változik a rendelési idő, cikkünkben az összes városi felnőtt háziorvosi rendelővel kapcsolatos fontos információt megtalálja.
Itt vannak a 2023-as szombathelyi adventi vásár programjai
November 24-én nyílik meg a szombathelyi Fő téri 2023-as adventi vásár. Itt vannak a részletes programok.
Megnyílt 2023. adventi vására, amit minden szombathelyinek látnia kell
A Fő téren felgyúltak a fények, elindult az adventi kisvonat, és forralt bor illata száll: megnyílt Szombathely minden eddiginél látványosabb adventi vására.
Folytatódnak a pályaépítési munkák a szombathelyi vasútállomáson, módosulnak a menetrendek
Szombathely állomáson 2024. január 31-ig tovább folytatódnak a pályaépítési munkálatok. A vágányzár alatt a Szombathely állomásról induló és érkező vonatok többsége módosított menetrend szerint közlekedik, áll a GYSEV közleményében.